SOL OCH VINDMASKINER I SIMRIS

Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta när jag ser EON:s reklamfilmer om deras projekt Simris. Nu är jag dock ganska övertygad om att många människor tyvärr tror på dessa reklamfilmer och litar på det som sägs i filmerna. Det finns i varje fall minst 4 olika varianter på filmerna.

Budskapet är att Simris kommer vara ”helt självförsörjande på förnybar och lokalproducerad energi”.

Det räcker bara med att titta på de bilder av verkligheten i mitt blogginlägg så tror jag att alla förstår att filmerna är helt snedvridna och saknar fullständigt verklighetsuppfattning. Det är någon form av indoktrinering som tycks pågå från alla håll och kanter.

”Knallen” i sin verkstad kan stänga ned sin verksamhet under vinterhalvåret helt och hållet då hans ”sol och vindmaskiner” inte kommer att fungera.

EON har en webbsida så att man själv kan följa både elproduktionen och förbrukningen i realtid. Man kan till och med se grafer för de senaste 14 dagarna på webbsidan. Sedan kunde dock presentationen gjorts betydligt bättre och lite mer lättförståeligt. För den relativt okunniga kan det vara svårt att förstå proportionerna när ingen sammanställning finns.

Den här bilden är från klockan 23:00 den 16 december.

 

Simris

0 kW solproduktion och 2kW vindkraftsproduktion, samtidigt förbrukas det 450kW i Simris. Det är vågat att påstå att Simris är helt självförsörjande på förnybar och lokalproducerad energi när 458kW kommer från annan elproduktion. Eller ska vi säga att mindre än 1 procent av den förbrukade elenergin i just denna stund var lokalproducerad.

Se nu EON:s film.

Ett väldigt bra exempel på att så länge vi skall förlita oss på sol och vind så kommer det uppstå situationer där vi inte får någon elenergi överhuvudtaget. Utan vi måste ha andra kraftkällor som vattenkraft, kärnkraft och bioenergi.

Nu är det ju inte alltid så illa men alla energiproduktion måste planeras och finnas för ”worst case” om vi inte vill ha strömavbrott beroende på energibrist.

Jag har även roat mig med att följa Simris under två veckor och skapat mina egna diagram för att kunna förklara hur verkligheten ser ut.

Simris trend prod

I detta diagram ser vi hur produktionen av el varit i Simris för sol och vindkraft. Produktionen av solenergi är försumbar. Den tillför absolut ingenting. Helt värdelöst vid den här tiden på året. Vindkraften producerar en hel del men långt ifrån tillräckligt. (det gröna i diagrammet är ett reservkraftverk som varit i drift)

I nästa diagram har jag lagt in den totala produktionen och förbrukningen i Simris. Det är enbart under ett dygn av 14 som den producerade elenergin överstiger förbrukningen, den 8 december. Alla andra dygn måste annan el levereras till Simris via elnätet. Men elproduktionen varierar kraftigt från dygn till dygn.

Simris trend prod förbruk

Damen i filmen skulle behöva ta på sig betydligt mer än en tröja om de skulle ha enbart egenproducerad elenergi. Hon skulle behöva termokläder och även förbättra sitt mörkerseende då det skulle bli svart de flesta dagar i Simris efter mörkrets inbrott. ”Knallen” skulle få använda riktiga handverktyg istället för sina ”sol och vindmaskiner”, under många arbetsdagar när det inte blåser.

Projektet visar dock att vi inte kan ställa av något av våra kärnkraftverk eller annan baskraft på grund av att det investeras i solenergi eller byggs vindkraftverk, då de är beroende av väder. Det är på vintern som vi förbrukar mest elenergi.

Vi behöver faktiskt investera i mer baskraft om vi skall klara att bli fossilfria i framtiden.

7 reaktioner på ”SOL OCH VINDMASKINER I SIMRIS

 1. Vera 2018-12-17 / 12:42

  Hej kära rara Thoralf,

  Jag håller inte med dig alls. För det första måste man satsa på ”den nya energin” för att den skall utvecklas lokalt (så vi tjänar pengarna) för det andra så är det helt fel av dig att göra kalkylen mitt i vintern när elförbrukningen är som störst.

  Månad Normal elkostnad för villor med 20.000 kWh/år [kr/månad]
  Januari 3836
  Februari 3288
  Mars 3288
  April 2740
  Maj 1644
  Juni 1096
  Juli 822
  Augusti 822
  September 1370
  Oktober 2192
  November 2740
  December 3562

  Det innebär att du tillverkar dubbelt så mycket el under sommaren om inte mer då solen lyser 24/7 så kanske 5-10 gånger mer el produceras då än vad som går åt. Då kan man sälja elen vidare till andra stackare.

  Vattenkraften är en reserv på 20.000 exa-watt vilket gott och väl räcker till hela Sverige under den delen av vintern härjar och det egna systemet inte räcker till.

  Du borde publicera mina fakta som svar på ditt inlägg samt göra samma inlägg men i Juni månad.

  Vänligen,

  Vera

  Gilla

  • Thoralf A 2018-12-17 / 17:41

   Du har fullständigt fel! Det är just på vintern som man skall göra denna typ av studier. På sommaren finns hur mycket överskottsel som helst om det blåser mycket har till och med elpriset varit negativt. Det är dessutom fullständigt ointressant om det är ett stort överskott under sommaren då elenergin inte går att spara. Den måste förbrukas i samma ögonblick som den produceras.

   Vi måste i Sverige ha en elproduktion som klarar av att försörja landet med el under de sämsta tänkbara förhållandena. Det vill säga mitt i vintern utan någon sol, absolut vindstilla och dessutom minus 25 grader i hela landet och sedan högkonjunktur med industrin på högvarv en vardag. Då behöver vi säkert en elproduktion på närmare 28 000MWh/h. I praktiken innebär det att vi inte kan lägga ned O1 och O2 i Oskarshamn eller R1 och R2 i Ringhals. Sverige behöver den elproduktionen om vi dessutom också skall minska koldioxidutsläppen.

   Klicka för att komma åt 170626-kraftbalansen—rapport.pdf

   Gilla

   • Bajen666 2018-12-17 / 19:28

    Precis och att sälja överskottsel på sommaren hjälper ju inte oss ”mitt i vintern utan någon sol, absolut vindstilla och dessutom minus 25 grader i hela landet och sedan högkonjunktur med industrin på högvarv en vardag.”..det var en konstig beräkning av Vera måste jag säga.

    Gilla

   • Vera 2018-12-17 / 19:37

    Vi kan som sagt exportera elen till andra länder som tillverkar ”skitig” el. Jag ska researcha mer och återkomma om detta.

    Vänligen

    Vera

    Gilla

  • Bajen666 2018-12-17 / 19:25

   Hehe var bor du som har så mycket sol.?

   Gilla

   • Vera 2018-12-17 / 19:38

    Karlstad

    Gilla

 2. tompas11 2018-12-16 / 23:00

  Detta är om något falsk marknadsföring från EON. Borde anmälas till Konsumentverket.

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s