TRAFIKSÄKERHET 1963

Hittade en gammal tidning eller pocket med namnet ”Populär mekanik” Nr 6 Juni 1963.

Man kan väl lugnt säga att synen på trafiksäkerhet för barn i bilen förändrats sedan 1963.

trafiksäkerhet 1963

”Det var inte de svenska biltillverkarna, utan statliga Vattenfall som inledde forskning på området. Under utbyggnadsepoken för vattenkraftverk i Norrland sysselsatte Vattenfall tiotusentals byggarbetare och tjänstemän. Dessa körde tillsammans i storleksordning en miljard km på smala, sliriga, guppiga vägar med många tvära, nypande, farligt feldoserade kurvor. Det visade sig att av alla de olyckstillbud som förekom bland de anställda, var trafikolyckor de vanligaste. Trafikolyckorna ökade dessutom kraftigt, eftersom bilkörandet ökade. Ingenjörerna Bengt Odelgard och Per-Olof Weman fick då i uppdrag att ta fram ett säkerhetsbälte direkt för Vattenfall. Tillsammans med överläkaren Stig Lindgren presenterade de därefter ett ”Säkerhetsbälte typ Vattenfall”. Detta bälte blev stilbildande i Sverige, sedan Vattenfall började montera in dem i sina bilar år 1956.”

https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4kerhetsb%C3%A4lte

 

7 reaktioner på ”TRAFIKSÄKERHET 1963

 1. stefan a. 2019-01-22 / 11:08

  Man bör kunna presentera ett trovärdigt alternativ innan man kommer med sådana utfästelser som fossilfritt om bara 10 år, mackdöden härjar redan och har gjort länge och lär inte bli bättre med ”hot” som det här, bolagen investerar förstås inte i en av politiska beslut döende bransch, snart måste man åka 10 mil bara för att tanka bilen, bra för miljön?..not.. än bor vi inte alla i Stockholm….

  Gillad av 1 person

  • Lennart Karlsson 2019-01-24 / 11:53

   Inga problem. Ta tunnelbanan och medför ett 200 liters fat för bensinen.
   Undrar varifrån kraften till vår lokala tunnelbana kommer ifrån?
   (Glesbygdsbo med 50 km till närmsta granne)

   Gilla

 2. Tony Ingman 2019-01-22 / 07:48

  Med dom planer som den uppblåsta regeringen har, med miljötalibanerna i spetsen kommer vi nog att få se både Volvo och Scania försvinna ur landet och med 10 tusentals arbetstillfällen försvinna ur landet, det är inte Svenska ägare till något av bolagen idag, och då myndigheterna här jobbar för att dom inte ska kunna sälja sina produkter, kan vi nog hälsa adjö till dessa.

  Men istället väller det ju in kompetensregn utifrån vad dom nu ska syssla med?

  Gillad av 1 person

  • turrim 2019-01-22 / 09:29

   Volvo lastvagnar ville köpa Scania. Det förbjöd EU. Men senare godkändes direkt att stora tyska MAN köpte Scania. Så är det när besluten tas i Bryssel.

   Gillad av 4 personer

   • Tony Ingman 2019-01-22 / 17:32

    Nej där prioriterar man inte EU s största betalare till byråkratorganisationen, men
    vad annat är att vänta från vår kalkonregering.

    Gillad av 2 personer

 3. Svenne 2019-01-22 / 06:20

  Bilar ja. Man känner sig helt maktlös. Sverige ska bli VÄRLDENS FÖRSTA FOSSILFRIA LAND har den nya regeringen bestämt. Inga bensin- eller dieselbilar får säljas efter 2030. Endast elbilar ska tillåtas. Tänk om det gick att få dessa helidioter till politiker att kolla lite fakta. Allt är ett dålig skämt.

  Det finns en uppgift att enbart tillverkningen av ett teslabatteri förorenar lika mycket som 20.000 dieselmil. Ingen har ännu kunnat tala om hur länge ett sådant batteri håller. Uppgifter finns på 10 till 15.000 mil. Under elbilens livstid ska den laddas. Var kommer denna el från? Sol och vind? Mycket talar för att elbilsdrift kommer att bli ett fiasko. I Skellefteå hoppas man på att få en batterifabrik som ska täcka behovet för större delen av Europa. Där blir det utsläpp så det räcker till. Men lokalpolitikerna är överlyckliga.

  Svagt också av bilindustrin med flera att man inte lyckats klargöra detta. Det är bedrövligt att det inte finns politiker som förstår. Men de som eventuellt gör det vågar väl inte knysta. Det borde finnas tekniker i denna samling. Sverige är pajaslandet nummer ett.

  Förhoppningsvis kommer detta förslag att bli begravt i utredningar på de 11 år som är kvar. Men säker kan man inte vara. Sveriges bidrag till fossila utsläpp idag ska vara ca 1 promille av hela världens totala.

  Gillad av 4 personer

  • turrim 2019-01-22 / 07:16

   Man vill stoppa brytningen av sällsynta mineraler på Österlen. Mineraler som behövs till elbilarnas batterier. I spetsen en godsägare och svensk mästare i banracing vars egendomar bl a bygger på alunbrytningen på 1700-talet.

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s