INKOMSTGARANTI TILL TVÅ FRÅN KALMAR LÄN

I torsdags fick jag en artikel angående riksdagens inkomstgaranti eller det som numera kallas för omställningsstöd publicerat i Nya Tider. Roligt att de vill publicera min artikel och en liten ny erfarenhet för mig. Det skall bli intressant att höra och läsa reaktionerna på min artikel.

Inom SD anses det ju vara fult att läsa Nya Tider eller till och med partiskadligt att prenumerera på tidningen. I varje fall enligt de uttalanden som Mattias B Johansson gett uttryck för när han uppmärksammat tidningen i partilokalen i Kalmar, efter att någon medlem tagit med den för att visa någon artikel. Mattias B Johansson sitter ju i partistyrelsen och verkställande utskottet och anser uppenbarligen att tidningen inte är tillåten att läsa för medlemmar i SD. Det är en del av den åsiktskorridor som blivit alltmer besvärande inom Sverigedemokraterna.

Det fria ordet är bara en klyscha inom SD idag.

I artikeln går jag inte in på personnivå men på min blogg tänkte jag ändå uppmärksamma att det finns två före detta riksdagsledamöter från Kalmar län som fortfarande uppbär inkomstgaranti från riksdagen eller Statstjänstemännens pensionsverk, SPV. I januari 2019 får 136 före detta ledamöter inkomstgaranti och två av dessa kommer från Kalmar län och är socialdemokrater.

Det gäller Desirée Liljevall från Kalmar och Carina Adolfsson Elgestam från Färjestaden som båda lämnade riksdagen september 2014.

Desirée Liljevall har ett beslut på 10 392 kronor/månad fram till 2019-10-29. Det innebär att hon har lämnat in uppgifter på att hon också har andra inkomster i storleksordningen ca 25 000 – 30 000 kronor/månad från någon annan arbetsgivare.

Socialdemokraten Carina Adolfsson Elgestam är däremot en riktigt ful fisk enligt min egen bedömning. Hon ställde uppenbarligen inte upp för omval 2014 då hon precis fyllt 55 år. Utan hennes plan var uppenbarligen att utnyttja inkomstgarantin fram till den dag som hon fyller 65 år. Med andra ord under 10 år eller vi kan väl säga 120 månader med en inkomst på 41 337 kronor/månad fram till 2024-07-31. Det blir ca 5 miljoner kronor från skattebetalarna för att inte göra ett enda dugg. Hon har inte ens några krav att söka ett jobb.

Carina Adolfsson Elgestam har passat på att bo några år i Spanien. Innan de flyttade tillbaka till Mörbylånga kommun och Färjestaden. I kommunvalet 2018 kandiderade hon för socialdemokraterna på 23 plats och fick endast 13 personröster. Hon kan knappast vara särskilt populär om man skall bedöma efter de kryssen och med en meritlista på 16 år i Sveriges riksdag.

http://www.olandsbladet.se/oland/tillbaka-fran-solen-in-i-politiken-igen/

På valsedeln kallade hon sig för egenföretagare. Men hon uppger uppenbarligen ingen inkomst till SPV då han får maximal inkomstgaranti från SPV.

Egentligen är detta något som jag anser att lokalmedia borde uppmärksamma. Det borde ställas en och annan fråga till Carina Adolfsson Elgestam från någon journalist.

20 reaktioner på ”INKOMSTGARANTI TILL TVÅ FRÅN KALMAR LÄN

 1. Tony Ingman 2019-02-10 / 16:05

  Säga vad man vill om Sossarnas politik, men är det något dom har kläm på, så
  är det hur man berikar sig själva? Men varför kallar dom sig fortfarande för
  arbetarparti?? Dom är ju så långt ifrån arbetare dom kan komma?

  Gilla

 2. World Traveller 2019-02-10 / 09:01

  ‘JUST NU: Svensk jagas efter knivattack i Oslo’

  Undrar hur svensk han ar.

  Gillad av 2 personer

  • Tony Ingman 2019-02-11 / 06:14

   från Afrika.

   Gilla

 3. Anders 2019-02-09 / 23:43

  Thoralf, du är min favoritpoliker. Vill gärna träffa dig och få en autograf vid boklanseringen. Kommer du släppa boken vid en bokmässa? Jag tror MBJ velat ha bort dig för längesen, det var nog inte pga bägaren rann över i samband med knulla mammor.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-02-10 / 02:27

   När det blir aktuellt kommer det finnas många möjligheter att träffa mig och få min bok signerad

   Gilla

   • Magnus 2019-02-10 / 08:53

    Kommer du lansera i samband med en bokmässa?

    Gilla

 4. C Andersson 2019-02-09 / 22:40

  Att vara sverigedemokrat är en sak. Att vara medlem i SD är en helt annan sak.

  Gilla

 5. Bosse S 2019-02-09 / 12:20

  Tyvärr så når din artikel i Nya Tider bara betalande.

  Gilla

 6. W 2019-02-09 / 11:41

  Jag är prenumerant på Nya Tider sedan några år. Sveriges bästa tidning enl mig.
  Där får man veta sanningen.
  Blev inte alls förvånad när jag såg att Thoralfs artikel om riksdagsledamöternas mygel publicerades där.
  En som vanligt mycket klar och genomlysande artikel signerad Thoralf.
  Stöd NT vi behöver fler sanningssägare i Sverige.

  Gillad av 6 personer

 7. Stefan 2019-02-09 / 10:29

  Jag har ingen åsikt om Nya Tider, det är inte en tidning jag har läst. Jag har dock förstått att chefredaktören varit aktiv i Nationaldemokraterna vilket kan verka avskräckande för många. Han har ju uppenbarligen lämnat ND och kanske kommit på bättre tankar.

  Du kommer nu säkert att drabbas av ”guilt by association” när du blivit publicerad i NT så Mattias Karlsson m.fl. i SD kommer nu tycka att de fått bekräftelse på att det var rätt att utesluta dig. De kan nu lägga ”ideologiskt avvikande” till anklagelserna i det nya brevet om det nu kommer att skrivas.

  Det fria ordet borde hållas högre än att tystas av ”guilt by association” (har vi inger svenskt uttryck för detta?).

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-02-09 / 10:47

   Samtiden hade på gång att skriva en artikel om mina kommungranskningar men när uteslutning kom stoppade Dick Erixon artikeln eller artikelserien som var på gång. De hade redan intervjuat mig och artikeln var på gång att publiceras.

   Gillad av 2 personer

   • turrim 2019-02-09 / 10:58

    Det jag inte trodde fanns…..

    Det är tydligen hög tid för många av oss att omvärdera vår tro på SD. En åsiktskorridor så smal att man skrapar armbågarna om man inte följer mittlinjen exakt.

    Gillad av 6 personer

   • Bo Adolfsson 2019-02-09 / 15:03

    Det trodde jag inte om Dick Erixon, som tidigare har profilerat sig som en fritänkare. Nu är han väl rädd om sitt levebröd.
    Sd är inget parti för intellektuella människor. Därför gick jag ur.

    Gillad av 2 personer

   • alvar1131 2019-02-09 / 19:47

    Och samtiden går ur tiden läste jag nyss i samnytt.

    Gilla

 8. stigrydmark 2019-02-09 / 10:15

  Innehav av boken 1984 kunde ge 10 års fängelsestraff i Sovjetunionen. I SD:s Sverige är det inte tillåtet att läsa vissa böcker och tidningar. Straffet? Kanske upprepad olydnad innebär uteslutning?
  SD:s uppmaning och ”regel” håller alltså Sovjetnivå, häpnadsväckande! Ett totalitärt tänkande.
  SD förbryllar i flera avseenden.

  Gillad av 7 personer

  • C Andersson 2019-02-09 / 11:55

   I boken 1984 tanvänder man nyspråk. Där lägger man in nya betydelser och värderingar för gamla välkända ord. Ofta blir den ny betydelsen den motsatta.

   I en debattartikel i AB översätter Gunnar Hökmark engelskans ‘control’ med svenskans ‘kontroll’. Det är helt galet. ‘Control’ betyder ‘styra’ eller ‘reglera’ i svenska språket. ‘kontrollera’ heter ‘check’ på engelska eller ‘supervice’ om man vill vara mer högtravande.

   https://www.aftonbladet.se/debatt/a/m6mEe4/lo-dra-tillbaka-er-populistiska-kampanj

   Gunnar Hökmark har ett förflutet inom EU om jag inte är felunderättad. Beror hans felöversättning på bristfälliga språkkunskaper eller eller är det ett försök att manipulera?

   Är de som tar fram LO:s propagandamaterial medvetna om vad de skriver?

   Det kan verka petigt men det finns alltid ett syfte med att blanda bort korten. Några smakprov:

   Värde och värdighet är ett välkänt exempel.

   Normal, norm och naturlig används ofta lite hur som helst.

   Omval, nyval eller extra val. Här är förvirringen total! Beror det på okunskap eller något annat? Borde man inte skaffa sig kunskap innan man yttrar sig? I synnerhet om man är proffs. Som journalist eller rentav politiker.

   Det finns många exempel och de blir fler och fler.

   Avfärda mig inte som språkpolis. Vi måste värna om vårt språk. Det behövs många språkpoliser i dessa bistra tider.

   Det finns till och med de som inte kan skilja mellan svensk och svensk. Om det är bristande insikt eller med avsikt vet jag inte.

   Gillad av 6 personer

   • Monica Eliasson 2019-02-09 / 13:58

    Så sant, C Andersson. Efter ett långt liv som språklärare lider jag varje dag av det svenska språkets totala förfall. Journalister, politiker, lärare och därmed naturligtvis elever, ja, t.o.m. författare har förlorat vitala delar av språklig kompetens: ordförråd, grammatik, stavning. Det språklig förfallet är ju i konsekvens med samhällets utveckling i övrigt. Dekadens.

    Gillad av 4 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s