PARK HERMINA

IMG_2964

Idag råkade jag bildligt peta i ett getingbo eller kanske snarare i en myrstack med tanke på mängden ilska och arga kommentarer jag fått ta emot. Näthat skulle nog en del känsliga personer kalla det. Nog visste jag att ämnet var känsligt men inte att frågan om vilken byggfirma som byggt svartbygget var lika känsligt eller känsligare.

I maj upptäcktes det att restaurangen Park Hermina som drivs av bland annat Robert Gustavsson byggt ett stort skärmtak på gissningsvis 150 kvadratmeter, utan att ha sökt bygglov. Det har varit en följetong i media men det finns fortfarande inget beslut om Park Hermina skall tvingas riva skärmtaket eller om det skall ges bygglov i efterhand och en hög sanktionsavgift.

En uppgift har jag dock saknat i alla artiklar som förekommit i Barometern och Östran. Vilket byggföretag utförde jobbet utan att kolla om beställaren hade ett bygglov.

Jag har under de senaste veckorna försökt få fram den uppgiften men det har varit svårt eller omöjligt. Det kan givetvis bero på att tjänstemän är på semester och inte kollar sin mejl.

Jag har även försökt få fram uppgiften genom politiken men det har heller inte gått. Jag skrev idag istället ett kort inlägg på Facebook och i Kalmargruppen, där jag visste att skärmtaket vid Park Hermina diskuterats tidigare.

Men det var som att sticka hål på ett getingbo eller i en myrstack. Det bara exploderade med kommentarer. Flera ganska otrevliga. Många försvarade svartbygget med många olika argument. Det var snyggt, kan sitta ute även i regn, ingen fågelskit och Konstmuseet är ju ändå så fullt så då gör skärmtaket inget. Uppenbarligen förespråkade de ren anarki när det gäller byggande i Kalmar eftersom de ansåg att PBL inte gällde i detta fall.

Men framförallt så hade byggföretaget inget att göra med bygglovet enligt flera personer. I juridisk mening så har byggföretaget inget ansvar för bygglovet utan det ligger på ägaren/beställaren. Men eftersom det handlar om stadsparken och den kulturhistoriska restaurangen Byttan och att marken ligger inom riksintresse i gamla Kalmar så blir frågan betydligt mer komplicerad. Som seriös byggföretagare anser jag att man måste ha ordning på alla papper innan företagets anställda sätter spaden i jorden på den platsen.

”Det är byggherren, d.v.s. beställaren, som ansvarar gentemot kommunen för att bygglov finns. Entreprenören har normalt ingen skyldighet att kontrollera detta. I AB 04 finns emellertid en regel i kapitel 1 paragraf 10, som säger att det är beställarens ansvar att skaffa bygglov och andra tillstånd för entreprenaden, men att entreprenören är skyldig att förvissa sig om att bygglov finns innan arbetet påbörjas. Denna regel är en osanktionerad ordningsregel. Det är därför oklart vad som skulle hända om någon bryter mot regeln. Det ligger emellertid i båda parternas intresse att inte påbörja ett olovligt bygge som kanske måste avbrytas eller till och med rivas.”

https://byggindustrin.se/content/ansvar-bygglov

Många kommer säkert ihåg Balcks Cafe som byggde ett litet trägolv vid Storgatan men som fick riva det omgående, redan dagen efter att kommunen upptäckt golvet. För Park Hermina tycks något annat gälla det har nu gått drygt två månader sedan svartbygget uppdagades i mitten av maj.

Det märkliga är att inte ens media skrivit om vilket företag som har gjort konstruktionen och byggt skärmtaket. Personligen tycker jag att det är en intressant uppgift. Vilket företag är det som slarvat så mycket?

I skrivande stund är det mer än 150 kommentarer på bara några timmar i inlägget på Facebook. Men jag kan bara informera om att era kommentarer inte skrämmer mig, de triggar mig istället att gräva mer!

https://www.facebook.com/groups/kalmargruppen/

Annons

29 reaktioner på ”PARK HERMINA

 1. Muhammed 2019-07-23 / 22:16

  Park Hermina söker nu anstånd om att yttra sig och skyller på semester. Troligen kan taket nu stå kvar till november skriver Östra Småland ikväll.

  Ska man skratta eller gråta?

  Gilla

 2. Anders 2019-07-23 / 15:57

  Om kommunen ändå kunde tillmötesgå omsorgens och skolans behov lika mycket som vissa utvalda krögares och turismens…

  Hade man sett mellan fingrarna om Robert Gustavsson inte varit delägare?

  Gilla

 3. Ben 2019-07-23 / 15:27

  Turismen är det enda kommunen satsar helhjärtat på: stadsfest, musik på Larmtorget o.s.v. Då gäller det att turisterna kan äta med tak över huvudet om regnet mot förmodan skulle infinna sig.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-07-23 / 15:40

   Park Hermina ligger vare sig på Larmtorget eller på Kvarnholmen.

   Gilla

   • Anders 2019-07-23 / 15:54

    Vad spelar det för roll? Den ligger i stadsparken ett stenkast från centrum. Många turister besöker självklart slottet, gamla stan och parken.

    Gilla

   • Gösta larsson 2019-07-27 / 20:45

    Om alla bloggare slöt sig samman i ett förbund, skulle väl förbundet erhålla statsbidrag likt
    Andramedier

    Gilla

  • Ibrahim 2019-07-23 / 13:45

   Vem är detta? Någon som vet…?

   Gilla

 4. Galne Gunnar 2019-07-22 / 21:28

  Intressant och blir lika nyfiken som du Thoralf. Tycker det är ytterst relevant att få veta byggbolagets namn när det nu skrivits så mycket om Park Hermina och det uteblivna bygglovet.

  Gilla

 5. Cosmik Debris 2019-07-22 / 18:10

  En våldsam nigeriansk negermaffia har tydligen etablerat sig i Göteborg.

  ”En våldsam och multikriminell brottsorganisation kan vara på väg att etablera sig i Sverige. Flera personer som bedöms tillhöra det västafrikanska brödraskapet Black Axe, bildat i Nigeria, sitter häktade i Göteborg för storskalig heroin- och kokainsmuggling.

  https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/black-axe-utmanade-maffian-nu-p%C3%A5-plats-i-g%C3%B6teborg-1.16505089

  Det går bra för Sverige. Undrar om Morgan ”Nick Nack” Johansson har någon plan?

  Gilla

 6. Cosmik Debris 2019-07-22 / 17:02

  Svensk mångkultur. 😊👍

  ”– Fredsbron är arabernas, i nuläget. Det är den bästa platsen för droghandel, den vetter rakt mot stora ingången till Nordstan. Prio 1 är att få den platsen, här har man bra utkik och bra koll på vad som händer runtomkring.

  – Strax väster om den finns en mindre gångbro som går från Brunnsparken mot Norra Hamngatan, det är den vid stora ingången, den mindre bron är i nuläget afghanernas.

  – Somalierna har inget direkt revir, de är “frilansare” som vi kallar dem…”

  http://katerinamagasin.se/kunde-man-fa-ivag-de-illegala-invandrarna-till-deras-respektiva-hemlander-sa-hade-mycket-av-narkotikaproblematiken-varit-lost/

  Gilla

 7. Cosmik Debris 2019-07-22 / 15:05

  ”Sveriges nationalekonomer och politiker vet att den dagen kommer då svenskar i allmänhet inte längre klarar av att betala för sina bostadslån. De fruktar den dagen mer än kanske något annat, ty när bostadslånemarknaden kollapsar slår den också sönder den skattebas som än så länge kan försörja invandringspolitiken.

  Hoppas att den dagen kommer så fort som möjligt. Då får hela svenska folket gångavstånd till helvetet.

  Då är det bra att vara helt skuldfri 😊👍

  https://samnytt.se/klarar-sverige-nasta-ekonomiska-kris/

  Gilla

 8. Lennart Karlsson 2019-07-22 / 14:46

  Vilken tur att inga tillstånd krävs för ”Torghandel” i Kalmar! Frågade en ”försäljare” om det var en veckas bytesrätt mot uppvisande av kvitto på tomaterna. Även jag kan gå raskt när försäljarens ”familj” ansluter.
  Fast det var faktiskt ”sköj”!

  Gilla

 9. Roger 2019-07-22 / 13:07

  Man vill nog inte stöta sig med Robert Gustavsson. Det är för mycket att förlora om han hoppar av teatern på Krusenstiernska. Turismen är stadens levebröd resten av året.

  Kalmarfolket är lika dumma som alltid.

  Gillad av 1 person

 10. Roland Salomonsson 2019-07-22 / 12:06

  Kan inte låta bli att spekulera:
  En gissning är att ägaren har politiska kontakter inom de 5 kommunistpartierna.
  En annan gissning är att den som byggde är ett företag ägt av en/flera muslimer. Därmed är det skyddat för all insyn i ev brottslighet – t ex kontroll av att företaget skattar lagenligt. Och begreppet bygglov ingår inte i sharia.

  Gillad av 4 personer

 11. Hannes Müller 2019-07-22 / 07:19

  Det är ju ett helt annat ”bygge” här på Gotland där jag bor som liknande fråga ”Vem byggde?” är väldigt het. Om nu den här frågan du nu ställer enbart besvaras med ”Varför frågar du?” eller ignorans så får man ju onekligen känslan att den är ytterst het. Sedan finns ju den här inställningen att om något är bra så är det väl inte så noga att följa regler utan bara när det är dåligt. Ja ja… sådan är man väl antagligen själv i viss utsträckning.
  Skillnaden på fallet Gotland och det ovanliga är att först av allt blev det känt vem som byggt och fått pengar sedan vem som betalat. När det stod klart att den som betalade svart inte blev undersökt av skattemyndigheterna och SÄPO började bland annat jag undersöka byggets omfattning, det visade sig vara 4 byggnader, huvudsakligen ganska stora, som ombyggts/renoverats och detta delvis utan tillstånd som krävs. Byggen som rör sig om miljonbelopp och där bara en ”anställd” och dess betalning blivit känd.
  Nu håller ombyggnationernas omfattning och att man brutit mot regler och bestämmelser rullas upp av myndigheter på Gotland och min innerliga förhoppning är att skattemyndigheter nu helt enkelt blir tvungna att även de undersöka detta. En PK-gaphals mindre…

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2019-07-22 / 09:53

   Du behöver inte säga vem PK-gaphalsen är eller svartjobbaren. Om du har några länkar till artiklar eller skärmdumpar får du gärna skicka dem till mig. Tror inte riksmedia följer upp det som framkommer så här i efterhand. Det kunde bli ett uppföljande blogginlägg.

   Gillad av 2 personer

   • Maja Dacke 2019-07-22 / 14:55

    De som har sina aningar tycker att det ska bli intressant att läsa uppföljande inlägg … som vi hoppas på.

    Gilla

 12. en småländska 2019-07-22 / 01:53

  Hela hanteringen osar katt, hoppas det kommer fram vem som byggt schabraket på Byttan som jag säger. Kommunen håller ingen linje alls vad gäller uteserveringar, mest flagrant är väl EAT på Stortorget som har sin uteservering ut i gatan!

  Gilla

 13. Muhammed 2019-07-21 / 23:26

  Det mörkas eftersom det är vänskapskorruption eller s k. svågerpolitik såklart. Inte det minsta förvånad att det sovande folket i Kalmar, Johan Perssons fotsoldater, inte fattar bättre.

  Klart invånarna och Johan vill sitta och äta en god middag på Hermina o dricka ett glas rödtjut och slippa få fågelskit i huvudet. Regn är ju staden så gott som befriad ifrån som tur är för Destination Kalmar AB (kolla bara gräsmattorna, men Guldfågeln vattnar så det står härliga till).

  Gilla

  • Muhammed 2019-07-21 / 23:29

   Guldfågeln arena alltså. Då är det inte tal om att något vatten ska sparas. Allt för estetiken och egenintresset.

   Gilla

  • Roger 2019-07-22 / 13:14

   Dubbelmoralen i sann anda, som alltid i Kalmar. Det är skillnad på folk och folk. Är det Mattias Adolfsons bästa vän som byggt skärmtaket kanske?!?

   Gilla

 14. Ralf 2019-07-21 / 23:14

  Ynkliga Kalmarbor. Där handlar allt bara om att mygla o roffa åt sig så mycket det bara går, snåla och snikna så in i helvete är de också. Det viktigaste är att äta och dricka gott. Turism och nöje framför allt annat. Lagen struntar man i.

  Se bara på kommunen, som överlever enbart tack vare turismen.

  Så tragiskt!

  Gilla

 15. Anonym 2019-07-21 / 22:00

  Väntad reaktion i Absurdistan.
  Svenskarna är numera dekadenta som hänger sig åt anarki.
  Man kan bara hoppas att de som har synpunkter på granskningen och anser att lagstiftning ska gälla selektivt själva drabbas någon gång.
  Men de är antagligen för dumma för att se hela sammanhanget…

  Gilla

  • Maja Dacke 2019-07-21 / 22:39

   Synarki heter det väl?

   Gilla

Kommentarer är stängda.