DEBATTER I RIKSDAGEN

Lars Hjälmered

Jag har idag för första gången på väldigt länge lyssnat på debatter i riksdagen. I synnerhet debatten om statliga företag, som i huvudsak handlade om Sverigedemokraternas reservation att förändra ägardirektivet.

”Regeringen bör därför agera genom att ge Vattenfall i ägardirektiv att stoppa den förtida avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2.”

Efter att ha lyssnat till merparten av debatten så kan jag dra slutsatsen att både Sverige och klimatet går en mörk framtid till mötes när inte logiskt tänkande och sunt förnuft vinner gehör i Sveriges riksdag.

Sverige håller på att bli ett riktigt sjukt land.

Jag får dock ge en eloge till Mattias B Johansson (SD) och Lars Hjälmered (M) för deras inlägg i debatten. Mycket sakliga och logiska inlägg som uppenbarligen kärnkraftsavvecklarna inte lyssnade till. För dessa partier var det tydligen viktigare att avveckla kärnkraften, än att rädda klimatet.

Men varför lämnade Mattias B Johansson debatten innan den var slut?

Jag är dock kritisk till att Mattias B Johansson uppenbarligen lämnade debatten och kammaren innan debatten var avslutat. Moderaten Lars Hjämered höll dock till sista repliken, mycket bra jobbat. Efter att Mattias B Johansson lämnat kammaren höll Miljöpartiets Lorentz Tovatt höll sitt anförande och därmed struntade Mattias B Johansson i att ta replik på Miljöpartiet och dessutom på centerpartiets Richard Nordin som höll sitt anförande därefter. Var inte denna debatt en av de viktigaste debatterna i kammaren för SD i Näringsutskottet denna mandatperiod?

Martin Kinnunen (SD) var också anmäld som talar men dök aldrig upp i kammaren eller om han strök sig under debatten. Varför?

Enligt uppgift från Mattias B Johansson själv, jag ställde frågan till honom på messenger och han svarade då att SD:s verkställande utskottet hade ett möte och att tydligen var viktigare än att fullfölja debatten om kärnkraften i riksdagens kammare. Jag tror VU hade klarat sig utan Mattias B Johansson en stund men det är förstås min egen uppfattning.

Jag trodde frågan var väldigt viktig för SD!

Jimmie Åkesson skall debattera kärnkraft och stängningen av Ringhals 1 och 2 med Anders Ygeman i kvällens Aktuellt enligt Mattias B Johansson.

Ebba Busch Thor

På morgonen började jag titta på partiledar-debatten. Jag lyssnade till alla inlednings-anföranden men när sedan replikerna började stängde jag av. Då började samma gamla floskler som jag hört tillräckligt av. Jag gav följande betyg till inledningsanförandena.

Stefan Löfven, 1
Ulf Kristersson, 3
Jimmie Åkesson, 4
Anders W Jonsson, 1
Jonas Sjöstedt, 3
Ebba Busch Thor, 5
Johan Persson, 2
Isabella Lövin, 1

Ebba Busch Thor var riktigt bra. Däremot Stefan Löfven och Isabella Lövin kom återigen med en rad floskler och brunsmetning. Värst var utan tvekan Isabella Lövin. Jag är dock inte det minsta förvånad över att Isabella Lövin sa sig sakna landssvikaren Fredrik Reinfeldt i riksdagen och som partiledare för Moderaterna förmodar jag.

Det säger allt om Miljöpartiet!

 

15 reaktioner på ”DEBATTER I RIKSDAGEN

  1. messkalle 2020-01-16 / 21:30

    DN skriver
    ”Reaktorerna Ringhals 1 och 2 är i relativt gott skick. Men driftansvariga bolaget Vattenfall har inte investerat i anläggningarna på fem år, eftersom planen hela tiden har varit att de ska stänga.

    – Vi har inte byggt upp vår organisatoriska kompetens eller investerat i anläggningarna för att köra längre än den här tidpunkten, säger Mats Ladeborn, chef för strategisk kärnkraftsutveckling på……” resten bakom betalvägg.
    – Då det tar minst tre år att återstarta – utbilda. En omstart borde innebära att ettan och tvåan kan drivas minst tio år till.

    Gilla

  2. Anonym 2020-01-16 / 06:00

    Hörde under debatten med förvåning att SD-ledamoten säga att klimatet måste räddas. Det brukar ju hävdas därifrån att det inte finns något klimathot. Varför denna plötsliga insikt? Har även TA skådat ljuset?

    Gilla

  3. Ricky 2020-01-16 / 00:36

    Det måste råda nyhetstorka i Barometern. En stor blänkare på nyhetsfronten om att Simon från Smedy åkte ur Mästerkocken på TV4.

    Man häpnar!

    Gilla

  4. Thomas 2020-01-16 / 00:09

    Sprängdåd i Norden 2019.

    Finland 0
    Norge 0
    Island 0
    Danmark 1 ( det var ”svenskar ”inblandade i den enda )
    Sverige 121

    Det räcker så. God natt Sverige

    Gillad av 2 personer

  5. Lars Axelsson 2020-01-15 / 21:46

    Såg på uppdrag granskning ikväll, vilka tjänstemän undrar var dom hittades nånstans. Jag säger bara det återinför tjänstemannansvaret, kan inte förstå var det togs bort överhuvudtaget

    Gilla

  6. L8 2020-01-15 / 21:46

    Tittar på partiledardebatten. Alltså man undrar om flera av politikerna är fullständigt urblåsta, läs Isabella Lövin och Stefan Lövén. Här kommer ett ganska långt textsjok men det är nödvändigt så jag hoppas du godkänner det Thoralf?

    ”Jordbävningen och tsunamin i Japan 2011
    Den s.k. Sendai-jordbävningen utanför norra Japans östkust inträffade 11 mars 2011, och hade en magnitud av 9,0 på Richter-skalan, alltså närapå i nivå med Sumatra-jordbävningens. Jordbävningen inträffade ca 70 km utanför Japans östkust på ett djup i jordskorpan av ca 30 km, längs den subduktionszon längs vilken Stilla Havs-plattan försvinner ner under den kontinentplatta som norra Honshu ligger på (faktiskt en del av den Nordamerikanska plattan, vilken möter den Eurasiska plattan längs en diffus plattgräns tvärs över mellersta Honshu). Jordskalvet ledde till att jordskorpan på Honshu försköts österut med som mest 2,4 meter i området närmast kusten. Havsbottnen i närheten av jordbävningen epicentrum höjdes med upp till 7 meter.
    Jordbävningen orsakade en kraftig tsunami som med en våghöjd på som mest nära 40 meter träffade kuststräckan innanför inom loppet av bara några minuter, och orsakade stor förödelse. Förutom stor direkt materiell förstörelse och förlust av männskoliv orsakade tsunamin också en svår kärnkraftsolycka med radioaktiva utsläpp vid kärnkraftverket i Fukushima.”

    https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/geologi/vulkanerochjordbavningar/tsunamis.17665.html

    Hur kan man på fullaste allvar jämföra förhållandena i Fukushima med de i Sverige? Jag menar när var senaste jordbävningen och/eller Tsunamin i Sverige? Varför tar ingen upp det?

    Gillad av 1 person

  7. Thomas 2020-01-15 / 21:19

    Nu stämplar snart kamrat Sjöstedt ut, vad jag hade hoppats på att Löfven gör detsamma.
    Sjöstedt må vara tårdrypande sarkastisk i sina inlägg men jag föredrar honom alla gånger framför den kommunisten som nu kan ta över, nämligen Rossana Dinamarca. Tvi vale. Det lär bli en kvinna efter Ohly och Sjöstedt.
    Tycker det är lite fegt av JS gå nu, det ger sossarna andrum är jag rädd.

    Gilla

    • messkalle 2020-01-16 / 03:39

      Jag uppfattar att Jonas fru blir ambassadör(r)-en i Hanoi. Jonas blir dörrmatta men kommer att använda svängdörrarna till finrummen när Kinss och Koreas ledare är tillgängliga.
      I rollen som vänsterbetjänten som skulle spränga Stefans regeringen har han insjuknat för gott och den nye saknar prästsonens förmåga att prata med den världsliga guddommen Marx

      Gilla

  8. Ricky 2020-01-15 / 19:59

    Har märkt att det kommer upp väldigt många lägenheter i Kalmar att hyra på Blocket. Det är också fler bostadsrätter än på mycket länge.

    Börjar folk flytta ut från Kalmar?

    Konkurs för Teknikmagasinet, en ledig lokal snart i Giraffen då.

    Gillad av 1 person

    • Thoralf A 2020-01-15 / 21:05

      Utbudet av lägenheter ökar snabbt i Kalmar!

      Gilla

      • Ibrahim 2020-01-15 / 23:41

        Skulle vara intressant att veta om bostadspriserna gått ned? Svårare att sälja? En risk är att lägenheter kommer stå tomma, som på Kungsgårdsvägen. Inte klokt!

        Gilla

  9. Sven d.ä. 2020-01-15 / 19:14

    ”Men varför lämnade Mattias B Johansson debatten innan den var slut?”

    Jag har också ställt liknande frågor tidigare. Varför inte ta repliken? Varför inte argumentera?
    Jag får en känsla av att allt är arrangerat. Det är ett spel för folket. Nu är det bara brödet som saknas. Men det lär folket aldrig få.

    Gilla

    • Thoralf A 2020-01-15 / 19:19

      Det kan kanske upplevas som ett spel för folket eftersom alla spelar sina roller efter samma mönster gång på gång. Men jag kan lova dig att det bara är arrangerat inom det egna blocket, på sin höjd.

      Gilla

      • Sven d.ä. 2020-01-15 / 21:52

        Kommer i boken kanske?

        Gilla

Kommentarer är stängda.