UPPDATERAD VECKORAPPORT

Hur många tror på statsminister Stefan Löfven förutom alla som röstar på sossarna? Statsministern börjar mer och mer likna en mytoman!

Idag har statistiken angående biverkningar vid vaccination mot smittan blivit fullständig med alla data. Enligt statistiken har 861 000 personer i Sverige fått minst en dos av något av de tre godkända vaccinerna.

I förra veckan var det 12 769 inkomna rapporter om biverkning. Det har nu ökat till hela 18 326 på en enda vecka. En ökning med hela 33 procent på bara en vecka. Det är framförallt AstraZenecas vaccin som står för den stora ökningen, från 7 490 rapporter i förra veckan till hela 12 319 rapporter om biverkningar på bara en vecka. Det motsvarar en ökning med hela 64 procent på en enda vecka.

Frågan är om etablerad media och statsmedia medvetet mörkar statistiken om biverkningar?

När man sedan granskar hur många av dessa inkomna rapporter som Läkemedelsverket handlagt så blir jag förvånad. Av 18 326 inkomna rapporter har man bara lyckats handlägga och därmed klassificera endast 2 130 rapporter. Uppenbarligen har inte Läkemedelsverket den kapacitet som krävs för att handlägga alla inkomna rapporter. Detta trots att man haft flera månader på sig att förbereda sig för den nya situationen då hela Sveriges befolkning skall vaccineras.

Jag är väldigt förvånad över att inte journalister inom så kallad etablerad media granskar statistiken och hur det ser ut med biverkningar och framförallt allvarliga biverkningar. Är de inte förmögna att läsa statistik och dra egna slutsatser?

Så här ser statistiken ut.

Till att börja med hur många personer som har vaccinerats och med vilket vaccin fram till den 18 mars. Alla uppgifter kommer från Folkhälsomyndigheten eller Läkemedelsverkets webbsidor.

Sedan börjar det intressanta när även antalet inkomna rapporter om biverkningar summerats för respektive vaccin.

Det intressanta är ju dock att ställa det i relation till hur många personer som vaccinerats med de olika vaccinerna. I nedanstående diagram redovisas andelen i procent av de som rapporterat biverkningar.

AstraZeneca vaccin toppar detta med stor marginal. Det är närmare 7 gånger så stor risk att få biverkningar med AstraZenecas vaccin i jämförelse med Pfizers vaccin. I varje fall när det gäller kortsiktiga biverkningar. Hur det ser ut på längre sikt vet väl ingen idag.

Det som sedan gör AstraZenecas vaccin än mer alarmerande är om man studerar handlagda rapporter av Läkemedelsverket. Nu har ju Läkemedelsverket inte handlagt så många rapporter ännu av AstraZenecas vaccin men tendensen är tydlig. Så här många rapporter är handlagda av Läkemedelsverket.

Att antalet handlagda rapporter är så stor för Pfizer beror ju på att man började vaccinera med det vaccinet redan i december. Hur stor andel har då Läkemedelsverket klassificerat som allvarliga biverkningar för respektive vaccin? Läkemedelsverket anger dock inte hur definitionen för allvarlig biverkning lyder.

För AstraZeneca anses mer än 4 av 5 inkomna rapporter om biverkningar vara allvarliga medan det bara är ungefär vart tredje för de övriga två vaccinerna. Det är också anledningen till att man inom sjukvården lärt sig att bara vaccinera en tredjedel i taget av de anställda på en avdelningen, då många kan få biverkningar och utebli från jobbet någon eller några dagar efter att de vaccinerats. Inte undra på att det finns många frågetecken om biverkningarna för vaccinet från AstraZeneca.

Men sedan ser det dock helt annorlunda ut om man tittar på antalet rapporterade dödsfall. Här skall man vara noga med att det är väldigt osäkert om det finns något samband mellan dödsfallen och vaccinet. AstraZenecas vaccin har ju i princip inte används till 65+ och det påverkar säkert utfallet i antalet avlidna.

Det intressanta är ju även här att ställa det i relation till antalet personer som fått respektive vaccin.

Här toppar Pfizers vaccin i topp även när man tar hänsyn till hur många som vaccinerats med det kan ju beror på att det bara getts till äldre personer.

Jag kommer fortsätta följa statistiken en gång i veckan de kommande veckorna och se om det förändras över tid när yngre och yngre personer börjar vaccineras.

20 reaktioner på ”UPPDATERAD VECKORAPPORT

  1. Sven d.ä. 2021-03-19 / 15:00

    Jag såg detta på https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-coronademonstration-pa-lordag-world-freedom-alliance-organisationen-som-driver-ut-manniskor-pa-gator-och-torg

    Maneka Helleberg har ingen chans. I intervjuen med henne så klipps det in kommentarer som ‘..detta är inte sant..’, ‘…vi har kollat upp och det stämmer inte…’ Hon har inte en chans att återkomma med sbar, förtydligande etc. Det enda som håller är att göra en direktsändning.

    Gilla

  2. Jörgen filipsson 2021-03-19 / 12:43

    Jag kommer ta vaccin om jag får Sputnik

    Gillad av 1 person

    • Snikmorsan 2021-03-22 / 00:38

      Klart man ska ta vaccin! Känns underbart att inte kunna få skiten! 👍Så nöjd va vaccinerad och mår jmhur bra som helst!

      Gilla

  3. Jan 2021-03-19 / 10:14

    Angående diskussionen om att döpa gatunamn efter levande personer så löser jag följande i Barometern:

    ”När det kommer till personer med tveksamheter i det förflutna – ser inte Johan Persson det som en avgörande sak när gatunamn ska väljas.

    – Vi har inte livstidsstraff i Sverige, säger Johan Persson.”

    Är han dum i huvudet på riktigt? Lantmäteriet säger att Kalmar är unik i detta avseende. De kallar det ”otroligt”. Son vanligt sticker Hårfästet ut.

    Gilla

    • Otto 2021-03-19 / 13:19

      Snart har Johans bästis, narcisssisten Peo Persson, på P&E Fastighetspartner en gata med!

      Gillad av 1 person

  4. Andersson 2021-03-19 / 09:38

    Vad har man för val. Om man vill åka och hälsa på och kram om sitt lilla barnbarn som man barn som man bara sett på kort. För inte lär man få komma in utomlands utan den elektroniska passersedeln. Inte ens utanför EU. Även om man kommer från Sverige.

    Gilla

    • Sven d.ä. 2021-03-19 / 12:14

      Visst kommer du att resa och komma in. Det sk vaccinationspass är bara ett sätt att få dig att ta Covid-vaccinet. Det kommer aldrig att fungera. Nya mutationer kräver nytt vaccin. Man måste förmodligen vaccinera sig varje år. Inte många länder kommer att kunna klara av att vaccinera hela befolkning år efter år.

      Gillad av 1 person

      • Snikmorsan 2021-03-22 / 00:36

        Det tror jag nog. Gör man ju mot influens varje år! Blir perfekt med ett pass när folk vill ut och åka sen!

        Gilla

  5. Andersson 2021-03-19 / 09:24

    Framför man sina åsikter på gator och torg kan det kosta upp till 20.000 svenska kronor.

    Gilla

    • Ölandsbonde 2021-03-19 / 11:40

      Fel. Det är arrangören som kan dömas. Inte deltagare.

      Gilla

      • Andersson 2021-03-19 / 13:55

        fan tro’t, sa Rellingen

        Gilla

  6. fete 2021-03-19 / 09:17

    Missa inte att titta på ..Hör min röst – slöjans revolution……

    Gilla

  7. Ivar Andersson 2021-03-19 / 08:49

    Är journalister lata, okunniga eller lata och okunniga. Eller ännu värre belagda med ögonbindel och munkavel.

    Gilla

  8. Christer 2021-03-19 / 08:33

    Biverkningar , kan det vara lite värk i armen där man fått sprutan , och/eller lite uschlig dagen efter sprutan . Eller räknas bara biverkningar av allvarligare slag ?

    Gillad av 1 person

    • Thoralf A 2021-03-19 / 09:01

      Jag rekommenderar dig att läsa inlägget och försöka förstå diagrammen.

      Vill du veta mer så går du sedan in på Läkemedelsverkets webbsida.

      Gilla

    • Snikmorsan 2021-03-22 / 00:34

      Det räknas som normala biverkningar. Jag och många kollegor på sjukhuset är vaccinerade sedan länge med Moderna och Pfizer och någon fick feber. Men inget annat! 👍

      Gilla

  9. Lollo 2021-03-19 / 08:03

    Väldigt intressant information. Tack för den. Jag tillhör ju skaran som inte tänker vaccinera mig och den här statistiken gör att jag känner mig än tryggare i mitt val. Det blir fortsatt ”lockdown” för min del.

    Gilla

  10. Hilmer 2021-03-19 / 00:55

    TV4’s ”Efter fem” raderar alla kommentarer om biverkningar på deras Facebook-sida.

    Gillad av 1 person

  11. Olle 2021-03-18 / 23:40

    Hur många lär vilja ta AstraZenecas vaccin även om PK-regeringen och myndigheterna ger grönt ljus?

    Gilla

Kommentarer är stängda.