UTAN CEMENT STANNAR SVERIGE

”Hur ska det gå med vindkraften när cementen är slut? Nog dags att byggfacket tar av sig fittmössorna och visar att de är män.”

Ovanstående är en kommentar på bloggen.

Uppenbarligen har Miljöpartiet fått in aktivister i Mark- och Miljööverdomstolen som för några dagar sedan avvisade Cementas ansökan om att fortsätta och utöka täktverksamheten vid Slite på Gotland. Domstolen anser att den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts inte är godtagbar.

Detta trots att Mark- och miljödomstolen förra året beviljade Cementa tillstånd för verksamheten i ytterligare 20 år.

Cementas fabrik i Slite producerar ca 75 procent av all cement som används i landet. Eftersom det befintliga tillståndet löper ut den 31 oktober 2021 så är det ett krisläge. Det kan bli stopp redan till hösten i många byggprojekt och priserna på cement kommer sannolikt stiga snabbt med fördyrningar som följd.

Det som förvånar mig är dock att ingen i media lyfter fram hur livsviktig cement är för Sveriges ur beredskaps hänseende, säkerhet och trygghet. Att landets behov av cement produceras inom landets gränser är ur beredskapsskäl otroligt viktigt.

Det är faktiskt lika viktigt som att vi kan producera de livsmedel som behövs till landets befolkning för att undvika svält om det skulle inträffa en nödsituation eller bli ett krigstillstånd i Europa. Då är självförsörjningsgraden otroligt viktig av inte bara mat utan även många andra produkter. Nu är ju självförsörjningen av livsmedel mindre än 50 procent så vem blir förvånad över att regeringen med Miljöpartiet saboterar egenförsörjningen av cement.

Dagens rödgröna regering liksom den tidigare Reinfeldtregeringen har tagit väldigt lätt på detta faktum och litar på att omvärlden hjälper till. Detsamma gäller Sverige elproduktion som numera skall förlita sig vindkraft och solkraft vid sidan om vattenkraften. Ett fullständigt vansinne enligt min uppfattning. Sverige behöver ersätta det kärnkraftsreaktorer som stängts med nya moderna reaktorer i Simpevarp och Ringhals.

Nordkalk/Storugn industri vid Kappelshamn på Gotland. Foto Thoralf Alfsson

Myndigheterna och den rödgröna regeringen har redan saboterat Nordkalks verksamhet vid Kappelshamn på Gotland i ett liknande ärende. Då nya bergtäkter stoppats. Vid Nordkalk produceras bränd kalk som används vid svensk stålindustri och kemisk industri. Även denna produkt är otroligt viktig för industrin om det skulle bli ett krigsliknande tillstånd i Europa, utan möjlighet till import. Under min tid på ÅF besökte jag Nordkalk flera gånger i tjänsten och gjorde en del programeringsjobb av deras styrsystem.

Återigen är det Miljöpartiet och dess anhängare som motverkar dessa väldigt viktiga industrier för Sverige och den socialdemokratiska regeringen lallar med gång på gång utan att förstå innebörden i besluten.

Vad gör regeringen nu och näringsminister, pajasen Ibrahim Baylan? Ingenting!

Men vad gör Sveriges företagsledare? Har vi inga företagsledare längre i det här landet. Varför är de så tysta? Var är debattartiklarna i DN skrivna av svenska företagsledare? Vad heter egentligen företagsledarna idag?

För några decennier sedan deltog de stora företagsledarna i debatten och värnade sina företagsområden och sin konkurrenskraft. Idag är de uppenbarligen sossar, miljöpartister, feminister och klimatalarmister hela högen. Inte undra på att det inte har något att säga. Eller har åsiktskorridoren tystat även dem?

12 reaktioner på ”UTAN CEMENT STANNAR SVERIGE

  1. Andersson 2021-07-22 / 17:46

    Brännvinet man köper på pråmen är väl i alla fall svenskt?

    Gillad av 1 person

    • Ölandsbonde 2021-07-22 / 19:21

      Absolut är franskt.

      Gillad av 1 person

  2. jon 2021-07-21 / 10:38

    Svensk Cement Matter

    Gillad av 1 person

  3. stigrydmark 2021-07-20 / 13:37

    BULLETIN har en betald artikel om MP som Sveriges skadligaste parti.
    Alla hysteriska beslut som fattats rörande bilar och bensin och energipolitiken är egentligen för dj-a. Intrång i människors vardag som försvårar och fördyrar tillvaron. Jag är själv förgammal för att drabbas fullt ut, men yngre som kommer att behöva skrota sina bensinbilar och ha råd att köpa en elbil. Kommer det att finnas el till den?
    Varför inte tillåta en långsam utfasning om det visar sig vara en förnuftig väg. Vi drabbas hela tiden av skatteväxlingar som i praktiken vlir en ekonomisk belastning för den enskilde.
    Att MP dessutom står för en vansiinnig migrationspolitik gör MP till ett skräckparti som rimligen måste åka urriksdagen nästa ¨r.

    Gillad av 1 person

  4. Kalle 2021-07-20 / 11:44

    Debattviljan bland företagsledare ströps nog när f.d. Scania chefen och näringslivet motades ut p.g.a. kontroversiella skatteutalanden.

    ## Här betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?” och syftade på hans påstående om att svenska medborgare får för lite valuta för skattepengarna. ##

    ## Östling har gjort sig känd som en kontroversiell näringspolitisk debattör.[6] Med åren har han distanserat sig politiskt från den tid under ungdomsåren då han tillhörde det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU ##

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Leif_%C3%96stling

    Tystnaden har sedan lagts över näringslivets toppar. De vill nog inte sticka ut hakan för mycket och förlora sitt luckrativa jobb.

    Leif Östling har alldeles rätt med sitt skatteutalande!!! Mer rätt ju längre tiden går.

    Gillad av 2 personer

  5. turrim 2021-07-20 / 09:51

    Som Ölandsbonde påpekar, att utan cement kan man inte bygga vindkraftverk.

    Ett citat bland många i Wikipedia: ”Betong och stål är två av de råvaror som används mest när man bygger vindkraft. Ett vanligt gravitationsfundament innehåller till exempel upp till 500 kvadratmeter betong och 36 ton armering.”

    Utanför Piteå för 202 vindkraftverk:
    – 550 kubikmeter betong per fundament
    – 2,5 miljoner ton grus (kross) som ballast. När behoven är som störst lämnar 15 000 –
    35 000 ton bergtäkterna varje vecka.
    – 2 mobila krossar i området.
    – 1 mobil betongfabrik som producerar 65 kubikmeter betong per timme.
    – Kabelschakt 19 mil. 34 mil kabelförläggning.
    – Anläggning av 19 mil ny- och ombyggd väg i området.

    Tydligen inga problem för Mark- och Miljööverdomstolen. Men Piteå ligger ju långt från Södermalm och Gotland.

    Det är i varje fall glädjande när Miljöpartisterna saboterar sina egna drömprojekt.

    Gillad av 3 personer

  6. Nils Dacke 2021-07-20 / 09:38

    Tidigare i alla år har Sverige varit rädda för agenter och sovande celler från Sovjet/Ryssland. Nu vet vi att det största hotet mot den svenska nationen och dess säkerhet kommer inifrån och består av miljö och vänsteraktivister vars mål är att sänka landets välstånd till en nivå med underutvecklade länder i Afrika. Allt enligt principerna ”allas lika värde och ingen skall ha det bättre än de som har det sämst”.

    Gillad av 5 personer

    • Benny 2021-07-20 / 11:26

      Dessa inbillade yttre fiender är bara ett påhitt från maktelitens sida att tysta kritik mot deras vanvettiga styre! Är du mot regimen i Stockholms agenda är du per automatik ett ”Putintroll”! I Sverige har man importerat det som kommer att förstöra landet till slut d v s islam och är du inte för denna omvandling så är du ett hot mot partiet som anser sig vara staten, sossarna och kommer att försöka tystas med alla medel! Den som inte ser denna utveckling som Sverige drivs mot måste anses vara bakom flötet eller ointresserad av Sveriges framtid…

      Gillad av 1 person

  7. janne 2021-07-20 / 08:53

    Vad jag kan se så finns det inga riktiga företagsledare i dag som törs säga
    ifrån utan bara ett gäng fåntrattar och lallare som bara jamsar med dessa
    byfånar till politiker i regeringen som begriper föga,och som skiter fullständigt
    i verkligheten,se bara på brottsligheten såsom mord skjutningar bränder stölder
    våldtäkter bedrägerier,det finns ju för fan inget intresse att lösa problemen,
    vad betyder då lite cement det är bara en fis i rymden för dessa dårar.

    Gillad av 3 personer

    • Magnus B 2021-07-20 / 11:27

      Jag har ett liknande intryck av ledare på Volvo. Mesar som inte kan göra konsekvensanalyser resp. som inte vågar säga ifrån.

      Jag skickade ett mejl till Volvo Sverige och ställde några frågor angående t.ex. hur Volvo kan gaarantera tillgången på råvaror till batterier eftersom Volvo vill ställa om till en produktion av 100% elfordon vid 2030, när samtidigt alla andra fordonstillverkare i världen vill göra samma omställning. Vidare frågade jag om hur Volvo ser på att Amazon, facebook, Google har gratis (i stort sett finanserade med svenska skattepengar) el till sina servrar som befinner sig i Sverige, samt hur Volvo kommer att hantera sin produktion av elfordon när elen bara kommer från vind och sol, som ju bara är slumpartade ”elleverantörer”. D.v.s. vid oplanerade produktionsstopp.

      Jag tror, att jag inte kommer att få några svar på mina frågor.

      Gillad av 1 person

      • Karl W 2021-07-21 / 04:44

        Jag kan ge dig ett svar för trenden är tydlig och har pågått i decennier. Under åtminstone 40 år har det inte varit möjligt att utveckla ett betydelsefullt företag i Sverige, som TetraPak, ASEA, Volvo, SKF, LM Eriksson, eller Scania. Nästan alla nya företag har tvingats ut ur landet för att överleva. Orsak, skatter, avgifter, byråkrati, regelverk och underlig ideologi. Det kommer att bli värre. Volvo är redan Kina ägt, och hade inte en existerat om inte Kina köpt upp det, samma sak med SAAB, nu NEVS. Jag bara väntar på den dag Kina kommer att erbjuda Ericsson att flytta till Kina, även om dom inte vill, men för att överleva. Volvo, samma sak. Sverige degenererar alltmer till ett U-land, samhälleligt, politisk, ideologiskt, och teknologiskt. Sverige ligger redan mer än tio år efter när det gäller teknologin, och över 50 år efter när de gäller samhällssystemet, jämfört med progressiva och utvecklande länder.

        Gilla

      • Ölandsbonde 2021-07-21 / 17:08

        Volvo personbilar ägs till 100% av kinesiska kommuner och företag. 40%+40%+20%
        Volvo lastbilar och andra volvoföretag är ”svenskägda”.

        Det är mycket som inte är så svenskt som man tror. Nedanståene är norska företag:
        Abba
        ACTA
        Active Care
        Allduk
        anamma
        Annyday nuts
        ANZA
        Ballerina (som min far gav mor när han ville vara snäll)
        Bats
        Bio-Oil
        bliw
        BOB
        Cederoth
        Cheez doodles
        Choco cheez
        Den gamla fabrik
        Djungelolja
        EcoVag
        Ejderns
        Ekström
        family fresh
        FELIX
        Frankful
        Frödinge
        FUN Light
        Gerimax
        Gevita
        Göteborgs kex
        Götborg utvalda
        Grandiosa
        Grebbestas ansjovis
        Grumme
        Hållö
        Havre fras
        Hemofer plus
        hth
        HUSK
        Idomin
        JOKK
        Jordan
        Kalles
        Krögarklass
        KronJäst
        Kung Gustav
        L300
        LdB
        Lfjord
        Litomove
        liva
        Longp Vital
        Möllers
        Naked
        Naturchips
        Naturli´
        Nutrilett
        OLW
        Paulúns
        Perspirex
        Pharbio
        Pierre Robert
        Pikasol
        Quaker
        Risi Frutti
        Salvequick
        samarin
        Savett
        Seltin
        Singoalla
        Smash
        Stomatol
        suketter
        Svennes
        Svinto
        Tropicana
        US 622
        Vitalia

        Sedan finns där Unilever också som ägare av flera produker:

        Ben & Jerrys
        Bovril
        Carte D´Or
        Colmans
        Cornetto
        Hellmans
        Knorr
        Lipton
        Lyons
        Knorr
        Magnum
        Maille
        Maizena
        Marmite
        PG tips
        pot Noodle
        Pukka Örtte
        Pure Leaf
        Solero
        Vienetta
        Walls

        AXE
        Clear
        Dove
        Glow Lovely
        Lifebuoy
        Lux
        Rexona
        Smile
        Sunsilk
        alberto balsam
        aviance
        Breeze
        Brut
        Citra
        Clear
        closeup
        duschdas
        Eskinol
        Oure leaf
        Radiant
        Rexona
        Radox
        Smille
        Sunligth
        Sunsilk
        Surf
        The Landress
        ala
        Arisco
        Biotex
        Blueair
        Breeze
        Brillhante
        Bru instant
        Slottssenap och tomatbaserade Slottsprodukter
        V05
        Vaseline

        Och så får vi väl inte glömma det helyllesvenska bolaget IKEA som har sitt säte i Nerderländerna.

        Gilla

Kommentarer är stängda.