VET MILJÖPARTIET HUR STORT GOTLAND ÄR?

Ett inlägg från Miljöpartiet på Gotland har börjat cirkulerat runt på sociala medier. Min försiktiga reaktion på texten är att den har mycket att önska. Frågan är vad regeringspartiet Miljöpartiet gjort för att ersätta cementen från Gotland. Miljöpartier anklagar ju byggbranschen för dålig beredskap men jag skulle säga att ansvaret ligger faktiskt på regeringen i en sådan viktig fråga.

”Vi är på väg att lämna industrialismens dammiga bakgårdar”, enligt Miljöpartiet.

Uppenbarligen så skall vi tillbaka till förindustriell tid enligt Miljöpartiet. Det vill säga tidigt 1800-tal om jag uppfattar det rätt. Då Sverige var ett U-land.

”Vi är säkra på att människan kan utveckla ett sätt att bygga utan cement”

Jag ser fram emot när man börjar bygga vindkraftverk utan cement. Enligt mina senaste uppgifter så behövs det ca 550 m3 cement till varje fundament för ett vindkraftverk av den storleken som byggs idag. Så när Cementa stoppats och Miljöpartiet firar så kommer heller inga fler vindkraftverk byggas i Sverige. Inget ont, utan att det har något gott med sig.

”Det gör inget om vi gröper ur hela Gotland, vi kan ha avsaltningsverk längs kanterna.”

Nedan finns en satellit över Gotland. Hur många kan se Cementa i Slite och deras dagbrott. Miljöpartiet på Gotland tycks inte kunna sin egen geografi och sin egen ö. Det kanske skall börja med att utforska hela ön, inte bara Slite. Då kanske de förstår att Cementa och deras dagbrott inte ens utgör en promille av Gotland.

Det handlar inte om något helt nytt dagbrott utan en utökning av de två befintliga dagbrotten enligt nedanstående bilder.

Utökningen i Västra brottet är ju marginell enligt min mening.

Vid File hajdar-täkten är utökningen större men knappast något som kan förändra i någon större utsträckning mot vad det befintliga dagbrottet redan påverkar miljön.

31 reaktioner på ”VET MILJÖPARTIET HUR STORT GOTLAND ÄR?

  1. Sven d.ä. 2021-08-15 / 12:45

    Är det verkligen ”550 m3 cement”. Jag har sett uppgiften tidigare, men kan den verkligen stämma. Om man har cement så blandar man med grus och sand gånger 3-4. det kommer att bli en klump på minst 12mx12mx12m.

    Gilla

    • Thoralf A 2021-08-15 / 13:45

      550 m3 betong eller väl mer rätt uttryckt.

      Gilla

      • Sven d.ä. 2021-08-15 / 16:40

        Tack för länk. Det är egentligen inte bara cement till betongen för fundamenten.
        Det är dessutom.
        – vägar,
        – kabelschakt
        – kablar i schakten.

        ”Och att 2,5 miljoner ton grus (kross) som ballast. När behoven är som störst lämnar 15 000–35 000 ton bergtäkterna varje vecka.” Det är enormt ingrepp i naturen.

        Hade man gjort en miljöprövning av HELA projektet så tror jag det inte varit tillåtet. Men kanske ordet ”vindkraft” öppnar alla dörrar.. Dessutom ekonomiskt ohållbart skulle jag tro

        Gilla

  2. Andersson 2021-08-03 / 20:45

    Ja du Thoralf vet du hur stort Gotland är. Jag lever i en nära relation med en gotländska som rättar mig när jag har fel. Och det har jag ofta när hon får säga det. När en gotlänning är på fastlandet och träffar på en annan gotlänning säger det inte att världen är liten. Det säger att det inte är världen som är liten det är Gotland som är stort.

    Gilla

  3. Cosmik Debris 2021-08-02 / 03:18

    Måhända är Vovan och Lexus kopplade till Kreml. Vem vet och vem bryr sig? Det är inte det som är intressant. Det som är anmärkningsvärt och provocerande problematiskt är vad soSSen och oduglingen Ann Linde säger under samtalet. Det ska Expressen rapportera om. Inte vilka kopplingar Vovan och Lexus kan tänkas ha. Ann Linde samtalade trots allt inte under hot? Hon är en inkvoterad nolla och pinsamt inkompetent.Bortom alla gränser!. Hon ska avskedas och ställas inför en domstol.

    Har vi en hederlig journalistkår som står på medborgarnas sida? Svar: Nej.

    ”Utrikesministern avslöjar dessutom att hon är öppen för att föra över svenska skattebetalares pengar i skymundan till den ryska oppositionen, via annat land – men att hon inte kan diskutera saken över telefon eftersom det hon föreslår är olagligt.

    ”– Betalningen kan inte ske öppet, då det skulle strida mot ryska lagar gällande utländsk finansiering, förklarar uppringaren. – Jag tror inte vi ska diskutera detta på telefon, någon annan kan tala med er efter vårt samtal, svarar Linde.”

    https://samnytt.se/ann-linde-grundlurad-av-ryska-troll-avslojas-vilja-finansiera-paverkanskampanjer/

    Ps. Alla minns väl när Putin fällde tv-masten i Borås?

    Gillad av 1 person

    • Bergman 2021-08-02 / 09:47

      Ledarsidorna.se idag
      ”Så blev Sverige Kremls och Vladimir Putins nyttiga idioter”

      Gillad av 1 person

    • Benny 2021-08-02 / 10:18

      Nu är det väl så att det är upp till ryska folket att rösta bort Putin i valen! Det som stör Ann Linde är att Putin enligt alla undersökningar har stöd av ca 60% av befolkningen vilket ju måste sticka i ögonen i ett land som Sverige som i praktiken styrs av MP ett 4%-parti…I väst anses det som höjden av ”demokrati” när små extrema partier utan större folkligt stöd tillåts styra och ställa över majoriteten. Men så är Sverige på väg mot ett haveri på nästan alla områden…Samtidigt i Växjö så säger kommunpolisen i ett reportage i SMP att rånen och våldet mot pensionärer minskat och att det tydligen inte är någon fara?!!…Vad han inte tycks begripa är att pensionärer inte längre ger sig ut på stan efter alla våldsbrott och därför har rånen mot pensionärer minskat! Den sista idioten är inte född det är uppenbart. Rånen mot ungdomar har dock ökat i landet och den kriminella importen har bara bytt offer mot en annan lättrånad grupp.

      Gillad av 2 personer

  4. Ölandsbonde 2021-08-01 / 13:08

    Den här bloggen är alldeles för snäll mot MP. Att hävda att de vill vrida utvecklingen baklänges till tiden före industralismen är rent trams!

    Betong har används i mer än 2000 år. Romarna blandade vattentät betong före år 0. Armerad betong är 200 år gammal teknik. Jag har för mig att det var SKÅNSKA (nuvarande SKANSKA) cement som tog tekniken till Sverige. Och växte till ett jätteföretag.

    MP´s mål är inte ens tillbaka till järnåldern. Det är den yngre stenåldern som är ett delmål på vägen till att den, för naturen skadeliga, människan dör ut.

    Att hävda att bara drygt 200 anställda vid Cementa i Slite berörs är dumt.
    Det finns alltid en mägd människor kring en inndustri som har sin utkomst av den. Åkerinäringen har kallat till förhandlingar för att lägga varsel för alla betonbilar som nu rullar runt med betong i landet.

    Byggindustrin uppskattar 280.000 – 400.000 arbetstillfällen förloras..

    LKAB, som är störst i Sverige på att använda cement, uppskattar en minskad produktion med 50-80%.
    Hur många jobb som berörs uppger man inte.
    Minskad produktion av järnmalm (mestadels i form av pellets) slår mycket hårt mot stålindustrin. Inte bara i Sverige utan i hela Europa. All industri som använder järn berörs. T ex fordonsindustin. Det talas om 8-10 miljjoner jobb inom EU!

    Noterbart är att sedan beslutet kom 6 juli så tiger SVT och Aftonbladet om vad som är på väg att hända. Nu börjar det dock komma lite nyheter i andra MSM media.

    Vissa rödgröna typer har börjat få kalla fötter. Man lägger helt skulden på Cementa och att deras ansökan var undermålig. Skylla sig själv! Det är deras eget fel!
    Självklart nämner man inte att ansökan passerat med godkänd genom flera instanser.

    Enligt uppgift har Mattias B Johansson från kalmarbänken varit pådrivande i näringsutskottet för att kräva ett svar från regeringen. Bra!

    Lite småspännande är det att se hur de gamla betongsossarna ska klara det här. För komma ur måste de. Annars tar det hus i helvete!

    Gillad av 3 personer

  5. MickeP 2021-08-01 / 12:47

    …särskilt inbjudna och omhuldade…

    Ska det stå.

    Gilla

  6. MickeP 2021-08-01 / 12:42

    Och hur har dessa aningslösa miljöpartister tänkt sig att det ska gå med bostadsbyggandet i landet? För de vill väl att deras särskilt inbjudna araber och afghanistanier ska kunna komma i åtnjutande av mer sofistikerade hem än temporära trähyddor eller tält i skogen?

    Såvitt jag förstår är cement en central del i dagens bostadsbyggande. Eller är det ngt jag inte förstår som dessa enligt egen mening framsynta miljöpartister vet bättre? Man kan kanske tälja fram robusta bostäder och lokaler för de blivande invånarna?

    Att sossarna låter dem hållas är för mig en gåta. Men det är klart, för en sosse är makten allt oavsett vilket idiotförslag man måste sluta upp bakom..

    Micke P

    Gilla

    • folksam2010 2021-08-02 / 11:37

      och Morgan Johanssons fängelser som han skryter så brett om

      Gilla

  7. Tony 2021-08-01 / 12:03

    Miljöpartiet kommer att bli den slutliga katastrofen för Sverige ifall
    dårarna inte åker ut vid nästa val, att ha fullständigt verklighetsfrånvarande
    figurer i den innersta makten är förödande och skadligt!

    Gillad av 1 person

  8. SB 2021-08-01 / 11:19

    Normalt så är naiva människor inget större problem, i de flesta fall kan samhället runda dem och gå vidare.

    Men naiva människor med makt är komplett livsfarliga, både för sig själva, övriga medmänniskor och samhället i stort.

    De mest naiva människorna i detta land återfinns i Miljöpartiet, och de sitter i regeringen.

    Det är av yttersta vikt för landets överlevnad att avlägsna detta parti från makten, vilket vi får hoppas sker i september 2022, tyvärr är det mer än ett år dit, och de kan förstöra mycket till…

    Gillad av 2 personer

  9. Hacke 2021-08-01 / 08:54

    Samtidigt som man skryter om LKAB och deras fossilfria stål (störste enskilda cementkonsumenten), utbyggnaden av Botniabanan och rekordstor vindkraftsutbyggnad slår man stopp i cementproduktionen!
    Miljöpartiet i ett nötskal, totalt konsekvensbefriade i allt och då inte minst migrationspolitiken.
    Kan det gå annat än åt helvete med ett renodlat stolleparti i regeringsställning.

    Gillad av 5 personer

  10. Nils Dacke 2021-08-01 / 08:47

    Det största samhällsintresset torde vara att miljöfascisterna åker ur riksdagen och därmed regeringen. En perfekt storm håller på att bildas i Sverige med nedlagd cementproduktion som inte kan ersättas på flera år, med en kommande elbrist pga kärnkraftens nedläggning då beslut om slutförvar saknas och en kraftig ökat elbehov de närmaste åren, med en skogsindustri som kommer få stora problem att avverka pga nya lagar och tolkningar. Att detta med en mer eller mindre okontrollerad invandring och skottlossningar på öppen gata nästan varje dag kommer att samverka till ett sammanbrott och ett läge för landet som vi aldrig tidigare upplevt.

    Gillad av 8 personer

  11. turrim 2021-08-01 / 08:11

    ”att bygga utan cement” – har Katarina och Ola försökt med legobitar?

    Det blir ju överskott på råolja som kan användas för plast nu när ni stoppar bensin och diesel som drivmedel. Frågan är hur alternativa byggmaterial ska transporteras över världen. Inte heller några vindkraftverk utan cement. Och den svenska skogen har Bryssels miljöfanatiker lagt beslag på.

    Gillad av 1 person

  12. Håkan Spångberg 2021-08-01 / 07:19

    Med Miljöpartiet tillbaka till 1800-talet.
    Givetvis gäller detta bara svenskar som ska späkas till döds.
    Har de frågat kineserna om de tänker skippa cementen?
    Pajaslandet Absurdistan avlivat av sitt eget folk, RIP.
    Lägg då till att Miljöpartiet kommer att få riksdagsmandat även om valresultatet blir mindre än 4%…

    Gillad av 1 person

    • Thoralf A 2021-08-01 / 07:34

      ”Lägg då till att Miljöpartiet kommer att få riksdagsmandat även om valresultatet blir mindre än 4%”

      Hur förklarar du det?

      Gillad av 1 person

      • Håkan Spångberg 2021-08-01 / 07:39

        Lite ironi inblandat…
        I praktiken givetvis omöjligt om alla regler följs men man är numera så pass bitter och uppgiven att man börjar ifrågasätta huruvida valresultatet är helt förenligt med verkligheten.
        Apropå det så hoppas jag på ett stort antal valobservatörer.

        Gillad av 2 personer

      • Thoralf A 2021-08-01 / 08:03

        Det finns dock en möjlighet om Miljöpartiet får mer än 12 procent i en riksdagsvalkrets men inte når 4 procent totalt i riket. Då kan man få en riksdagsplats.

        Men Södermalm är ingen riksdagsplats så det kommer inte hända!

        Gillad av 4 personer

      • messkalle 2021-08-02 / 03:56

        @Thotalfs replik, Go for it! Kalmars Framtid är också Sveriges Framtid

        Gilla

  13. Cosmik Debris 2021-08-01 / 03:08

    Det första jag gjorde var också att kolla upp hur stora kalkbrotten är på Gotland. Jag kom fram till samma slutsats som Thoralf. Ingen cement? Bra, då blir det inga vindkraftverk eller bostäder åt tredje världens bidragsparasiter. Det är bara att packa resväskan och pallra sig hem till öknen. Bara positivt alltså 👍😊

    Gillad av 4 personer

  14. Thor 2021-08-01 / 01:03

    Jag tror de allra flesta av de som massmigrerat till Sverige med Miljöpartiets goda minne är inhysta i bostäder av cement och betong. Ska träden ryka nu när massmigrationen fortsätter?

    Gillad av 2 personer

  15. Andersson 2021-08-01 / 00:58

    Hur mycket betong går det åt för att sätta en miljösnurra på på plats?
    Vad krävs för att sätta asociala betonghäckar och snurriga miljöstollar på plats?

    Gilla

    • Bergman 2021-08-01 / 09:30

      Om det blir som befaras så räcker det inte ens till cementskor för en ståplats i Nybroviken!

      Gilla

      • Andersson 2021-08-01 / 11:16

        Tänker du på klientelet vid Stureplan och på Strandvägen?

        Gilla

      • Bergman 2021-08-01 / 15:34

        Alltså, uttrycket ståplats i Nybroviken, härstammar från det s k Träsket i tidiga 60-talets Stockholm. Träskets medelpunkt var Brunnsgatan 26 (parallellgata till Kungsgatan) men nu rivet och ersatt med ett dagis.

        Marmbo, som härjade och härskade i Träsket, mördade tre personer som påstods ha dumpats stående i Nybroviken och Marmbo gillade att identifiera sig med uttrycket. Emellertid dumpades han ett av liken, från en man, vid Riddarholmen och liket hittades flytande där. Det andra liket, en kvinna, hittades vid Djurgårdsbron, 20 meter ut från Strandvägen i höjd med Narvavägen. Men liket låg på botten utan någon som helst förankring. Dit hade Marmbo fått hjälp av en annan kvinna från Träsket med transporten av liket. Han mördade henne efteråt, av någon helt annan anledning. Jag har glömt var hennes lik anträffades. Men inget lik från träskmorden hade i alla fall någon ståplats i Nybroviken, men uttrycket lever kvar. Några roliga scener i en av Jönssonligan-filmerna gör t o m uttrycket till ”vansinnigt” rolig humor.

        Marmbo, som var en aggressiv, oberäknelig och gravt alkoholiserad person, ryckte ibland upp sig och jobbade som byggnadsarbetare och var som sådan bl a med vid bygget av SR/SVT-huset. Men när hans bana slutligen kröntes med träskmorden dömdes han till livstids fängelse. Nu är han begravd på Skogskyrkogården, inte långt från ett av sina offer.

        Gilla

      • Andersson 2021-08-01 / 16:45

        Bergman! Jag bodde i Stockholm på 60-talet. Inackorderad på Ringvägen och sedan i andra hand på Gästrikegatan Slutligen rivningslägenhet på Majorsgatan och sedan flyttade jag hem. Söder var fantastiskt på den tiden. Nu för tiden åker jag aldrig till Stockholm.

        Gillad av 1 person

    • Magnus 2021-08-01 / 10:32

      Hej Andersson, för en ”standard snurra” på 2 MW och 120m högt torn så bygger man ett fundament med 500 m3 betong.
      Men då man numera vill ha större generatorer och placera dem högre upp så ökar belastning vilket för med sig ett snabbt eskalerande på fundamentstorleken. Men säg att man skall ersätta elproduktion med mer vindkraft, har sett siffror på upp till 20000 nya vindmöllor. Alltså krävs det c:a 10 miljoner m3 betong bara till dessa fundament om man utgår från ovan angivna siffror.
      Snurrigt värre med andra ord!
      //M

      Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.