OKG FÖRLORAR PRODUKTION PÅ REN SNÅLHET

För ungefär en månad sedan fick jag ett tips om att bränsleskadorna och stoppen vid kärnkraftsreaktorn O3 beror på att man använder bränslestavar som man tidigare köpt in för O2-reaktorn. Under 2022 hade man stopp för bränsleskada och nu i mars stod man still närmare 10 dygn med reaktorn på grund av en ny bränsleskada. En tappad elproduktion med ca 350-400 miljoner kWh.

Ganska märkligt att svensk media inte uppmärksammat orsakerna till detta! Det borde vara av nationellt intresse.

O3 bränslebyte. Foto OKG

Enligt mina källor skall dessa bränslestavar inte vara anpassade för O3:an reaktor.

Jag ringde då kommunikationschef Désirée Liljevall vid OKG för att få uppgiften bekräftad men hon hade ingen kännedom om detta.

Av en ren slump så ringde en gammal bekant med erfarenhet från OKG och jag kollade med honom och han lovade komma tillbaka efter att man haft sitt stopp för bränsleskadan mellan den 3-11 mars och att man då skulle veta vad den nya bränsleskadan berodde på.

I början av denna vecka återkom han med uppgifter om att det var två bränslestavar/patroner som var skadade och att båda dessa var avsedda för O2:an men som ändå användes i O3:an.

Jag kontaktade då återigen kommunikationschef Désirée Liljevall vid OKG med de nya uppgifterna jag fått men hon hade fortfarande ingen kännedom om detta, märkligt. Jag informerade henne om att jag troligen skulle skriva om detta på min blogg.

Det märkliga är också att på OKG:s webbsida finns det inget pressmeddelande om driftstoppet och bränsleskadan 3-11 mars, vilket annars varit brukligt.

Nu har jag varit i kontakt med ytterligare en mycket kunnig person på området som även han bekräftade att bränsleskadorna beror på att man använt O2:ans bränslestavar i O3:an.

Nu hade jag därmed tre källor, helt oberoende av varandra och därför anser jag mig trygg med att skriva om detta på bloggen.

OKG använder alltså bränslestavar som köptes in till O2:an men som aldrig kunde användas på grund av att Uniper beslutade stänga både O1 och O2 när den rödgröna regeringen (S och MP), kraftigt höjde effektskatten för kärnkraft.

Nu försöker alltså OKG köra dessa bränslestavar i O3:an för att spara pengar men med bränsleskador som följd och flera långa driftavbrott under vintern med förhöjda elpriser för oss elkonsumenter.

En expert på elområdet bedömde det som att OKG har förlorat mer på bortfall av intäkter från elproduktionen än vad man sparat på att använda O2:ans bränslestavar. Men det är nog bara en bra gissning. Men det är ju bara att räkna på mängden förlorad elenergi så bör kostnaden var mellan 500-800 miljoner kronor beroende på spotpriset för ett stopp som varar ca 10 dygn och en uppkörningsfas till full produktion på 80 timmar för att ni 1 450 MW i effekt.

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att OKG ägnar sig åt dessa ”experiment” när vi har en besvärlig situation med elförsörjningen i Sverige och Europa på grund av Rysslands invasionskrig i Ukraina! Skyhöga elpriser och regeringen betalar ut 55 miljarder kronor i elstöd.

PS

Frågan är om OKG kommer plocka bort alla bränslestavar som är avsedda för O2:an under den stora revisionen av O3:an som startar den 15 april och beräknas pågå till i juni. Så att inga nya bränsleskador uppstår under nästa vinterhalvår med produktionsstopp som följd.

Annons

28 reaktioner på ”OKG FÖRLORAR PRODUKTION PÅ REN SNÅLHET

 1. Insatt... 2023-03-29 / 15:22

  Beklämmande att läsa en del stolleinlägg här.
  Att OKG skulle använda bränsle som innebär en förhöjd risk för skador finns inte på kartan.
  O3 har haft en förhöjd frekvens av bränsleskador under många år och skadorna i sig är ingen säkerhetsrisk då anläggningen är byggd för att klara det.
  En skada består av att ett av de kapslingsrör (ca10mm grova) där bränslekutsarna är placerade i bränsleknippet har fått en liten skada som gör att ädelgaser läcker ut i processvattnet tillsammans med små spår av uran. Policyn hos OKG är att inte acceptera mer än några gram uran i det interna processvattnet innan man åtgärdar skadan genom att leta reda på och byta ut bränslepatronen. Skadan har varit känd och följts upp och planen var att vänta till revisionsavställningen innan åtgärd men halten ökade för snabbt varav man gick ner för åtgärd.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-03-29 / 15:33

   Det du skriver är helt korrekt enligt den information som jag har fått från tre olika och helt oberoende källor.

   Det du inte skriver är att samtliga bränsleskador under 2022 och 2023 kommer från ”kapslingsrör” eller bränslestavar/bränslepatroner som är avsedda för O2:an. Alltså den reaktor som aldrig återstartades efter stora renoveringar.

   Eftersom du är så insatt kan du väl också bekräfta det.

   Synd att då inte vågar stå för din kommentar med namn.

   Gilla

   • Insatt... 2023-03-29 / 19:18

    Jag vill inte outa mig själv.
    Med ”stolleinlägg” menade jag f.ö. de kommentarer som skrivits och inte ditt ursprungsinlägg.

    Som jag skrev så har O3 haft spridda bränsleskador i många år så det är nog en slump att skadan blev på just de patroner det blev. Dra inte för höga växlar på det.
    I effekthöjningsprojektet installerades filter för att fånga upp föroreningar i processvattnet och det fastnar en del saker där. Det räcker tex att ett borst från en stålborste hamna i processvattnet och följer med och lägger sig och vibrerar mot ett kapslingsrör för man ska riskera en skada. Googla på FME för att hitta mer info om denna problematik som är välkänd i branschen.

    Gilla

   • Thoralf A 2023-03-29 / 20:18

    Bra att du bekräftar att det nu varit O2-komponenter som orsakat dessa driftstörningar.

    Jag känner också till att det är delade uppfattningar om orsakerna inom OKG. Där många menar att det är ingen slump. Andra menar att det är en slump.

    Min fråga är hur kommer man göra under revisionen? Kommer man plocka bort O2-komponenter?

    Detsamma gäller mina källor. Alla med kopplingar till OKG, som inte vill riskera sin position.

    Gilla

   • Insatt... 2023-03-29 / 21:28

    Jag bekräftar ingenting om något o2-bränsle. Detta av den enkla anledningen att jag inte vet just det.

    Gilla

 2. Kalle 2023-03-26 / 11:58

  Debatt i Aftonbladet

  ## Att straffbeskatta oss 57:or är ett övergrepp
  Debattörerna: Politiskt självmål om ni inte rättar till pensionsreglerna##

  ##
  V och MP trycker på för att få till stånd en övergångslösning.

  C, L och KD tycker att det är olyckligt och beklagligt.

  SD säger sig stå bakom en övergångslösning.

  S svarar anonymt via sin pressavdelning att ”det är regeringens uppgift att återkomma till riksdagen med eventuella övergångsregler”. Man ”välkomnar ett sådant initiativ och kommer att agera konstruktivt om så sker”.

  Finansminister Svantesson ”har förståelse för besvikelsen” men säger att det är Socialdemokraternas fel. Äldreminister Anna Tenje svarar i riksdagen den 9 mars att ”det är beklagligt, mycket olyckligt och borde ha skötts på ett annorlunda sätt”, och skyller på den tidigare regeringen. ##

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/BWzJMl/att-straffbeskatta-oss-fodda-1957-ar-ett-overgrepp

  Tack Thoralf för att du drog igång detta.

  Du behövs i svenk inrikespolitik!!!

  Gillad av 1 person

 3. Huvaligen 2023-03-26 / 11:50

  @Thoralf A Skon klämde

  Gilla

 4. anders gs 2023-03-26 / 11:35

  Reinfeldt var valberedningens förslag och på SvFF:s årsmöte stod det klart att han vann omröstningen med 143 röster mot 111. Reinfeldt är vald på två år.

  – Det har varit en lång process. Jag vill tacka Lars-Christer Olsson som fick många röster här i dag, säger Reinfeldt.

  Efter att ha röstats fram höll Reinfeldt ett längre anförande.

  – Jag vet hur utmaningarna ser ut. Det behövs större resurser och de behöver förledas så att fotboll kan spelas över hela landet, damer som herrar, på olika nivåer, i olika divisioner och i alla åldrar. Allt detta är viktigt, säger han

  Gilla

  • Andersson 2023-03-26 / 13:56

   Jag har hört att Reinfeldt ska bli centerhalv. Är detta möjligt?

   Norge förlorade i går mot Spanien. Det kan man inte snacka bort.

   Jag läste att Zlatan är petad inför matchen i kväll. Det borde ha ha varit redan inför förra matchen.

   Gilla

 5. Dampe Adsson 2023-03-26 / 01:42

  Hej! Jättebra blogg du har. Många bra infalsvinklar och en hel del bra kommentarer. Men ibland känns det som bloggen går i 200 km/t.
  Jag tror att om den saktades ner så kunde fler ta till sig info.

  PS. detta har jag märkt i ett antal andra alterntivbloggar också. Men inte i alla en del alternaniv bloggar kör långsamt så info hinner går hem bland tittare.

  Gilla

 6. Huvaligen 2023-03-25 / 22:08

  @Tompas11 Mattias Bäckström Johansson är partisekreterare för Sverigedemokraterna. Innan Bäckström Johansson kom in i riksdagen arbetade han som reaktoroperatör vid en av kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn.

  Gilla

  • tompas11 2023-03-26 / 17:42

   Ja det känner jag till, men att han därmed skulle vara expert på kärnkraft ställer jag mig frågande till.

   Gilla

 7. Johan Karlson 2023-03-25 / 21:46

  Nu finns det ju gott om produktion ändå. Den finländska nya reaktorn kanske kommer i drift, vem vet – den som skulle startat 2009. Sen är vi, som sagt, Europas största exportör av el och har Europas lägsta elpriser. Trots, eller kanske snarare tack vare, att endel av våra reaktorer lagts ner.

  Gilla

  • Thoralf A 2023-03-25 / 23:23

   Fel om man räknar in subventioner som sänkt skatt och moms i andra länder har inte Sverige lägst elpriset.

   Gillad av 2 personer

 8. anders gs 2023-03-25 / 18:27

  Det blir Fredrik Reinfeldt, 57, som efterträder Karl-Erik Nilsson som ordförande för Svenska fotbollförbundet. Den tidigare statsminister

  Gilla

 9. Stormy Daniels (mot vindkraft) 2023-03-25 / 16:09

  Hur går det med lägre effekt men mindre farligt torium kärnkraftverk?

  Gilla

 10. Bert Juhlin 2023-03-25 / 15:11

  O3:an ägs eller delägs av tyska staten sedan förra året, de köpte upp UNIPER som då var konkursmässigt. Känt sedan länge är att de som för närvarande har makten i Tyskland är negativt inställda till kärnkraft. Av den anledningen kan man tänka sig att de tyska sossarna och ”de gröna” via ägardirektiv krävt att O2-stavarna ska användas då risken för bränslestavsskador och därmed stopp för elproduktion är väl känd. På så sätt vill tyskarna påverka den svenska opinionen ang kärnkraft till att bli mer negativ då kärnkraften kan påvisas vara opålitlig.

  Kan även tänka mig att torrkörningen av R4:an förra året var ett sabotage. Det som hände är svårt att ta in då det i orsaksförklaringarna skylls på glömska, slarv, den mänskliga faktorn. Nej, så f… heller!

  Gilla

  • Thoralf A 2023-03-25 / 15:34

   R4 måste ha varit bristfälliga rutiner

   Gilla

   • Bert Juhlin 2023-03-25 / 22:59

    Citat Thoralf: ”bristfälliga rutiner”, märkligt då R4:an har körts i ett antal decennier och har av den anledningen väl inarbetade ”rutiner”. Nej, det är något lurt med torrkörningen och inte minst märkligt är det att det har varit i det närmaste helt tyst i media ang de klantarslen som var orsak till haveriet – det hela har mörkats och bortförklarats. Den ansvariga driftspersonalen och VD:n har inte på något sätt ställts till ansvar, de borde ha ställts inför domstol, blivit skadeståndsansvariga(ca 100 mille) och inte minst skulle de ha blivit avskedade.

    Gilla

 11. onkelbjrn 2023-03-25 / 15:05

  Många märkligheter blev det.
  Att kommunikationschefen inte kunde svara berodde nog mer på att hon inte ville. Hon visste säkert.

  Men det mest allvarlig är väl att man experimenterar. Kärnkraft är ju trots allt inte helt ofarligt.

  Nu är jag långt ifrån en expert på området, men får man en brännskada på något, så gör man väl inte om samma sak. Brännskadan indikerar väl att något gått fel. Känns lite som när proppen går och man inte har någon reserv. Då tar man en spik istället och provat på nytt och hoppas att det ska gå bra.

  Gilla

 12. Karl 2023-03-25 / 14:22

  Sitter det en Sosse eller välbetald Miljöpartist i ledningen för OKG som vill lägga ner och framhålla vindsnurrornas fördelar. Allt för att jävlas med oss. Fan trot.

  Gilla

 13. Rune N 2023-03-25 / 14:07

  Bränsleskada för att man använder fel bränslestavar. Det låter allvarligt, tänk om de fastnar i reaktortanken och att de inte går att manövrera?
  Det kan bli värre saker än driftsstopp. Tänker jag.

  Gilla

 14. Roland Salomonsson 2023-03-25 / 11:52

  Här krävs det ”ministerstyre” (tag beslut i Riksdagen) för att säkra tillgången till BILLIG, AVBROTTSFRI resp TILLRÄCKLIGT MED el för svenska el-konsumenter. Tyskarna klarar sig om de senarelägger stopp på kärnreaktorer resp startar några av kolkraftverken. Det är inte svenska el-konsumenters ansvar att subventionera tyska el-konsumenter!

  Gillad av 3 personer

  • Björn 2023-03-25 / 13:23

   Undrar varför SD inte begärt någon utfrågning i Risdagen.

   Dom borde ha kompetens och kunskap i sådana frågor

   Gillad av 1 person

   • tompas11 2023-03-25 / 15:20

    Va? Har SD kompetens och kunskap? Det var en rejäl nyhet i så fall. De med gedigen kompetens blir ju ideligen petade eller omplacerade så det lär väl inte finnas så mycket kompetens, som har något att säga till om, kvar inom partiet förmodar jag.

    Gillad av 1 person

   • Andersson 2023-03-25 / 16:17

    Jag tycker Elsa Widding ska öppna ett uteslutningsärende. Som Elsa vilding skulle hon ha yttrandefrihet.

    Gillad av 1 person

   • Huvaligen 2023-03-26 / 07:20

    @Andersson Elsa Widding kommenterade igår mediernas hittepå-nyhet om att hon skulle vara petad. Hon har själv begärt att få byta utskott i riksdagen sedan årsskiftet och säger vidare att det här innebär att hon kan avsätta mer tid och blir fri att ägna sig åt debatter och föreläsningar om klimatfrågorna. Men som Sverigedemokrat!

    Gilla

   • Thoralf A 2023-03-26 / 10:32

    Varför inte suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet?

    Gilla

Kommentarer är stängda.