ÄR VÄLDIGT FÖRVÅNAD

Ryssland och Putin älskar alla som säger att man skall skicka fredsförhandlare till Ukraina istället för vapen. De som säger detta har inte förstått så mycket av verkligheten och vilka konsekvenser det skulle få för Ukraina. Det bästa är att både skicka vapen och erbjuda Ryssland förhandlingar om de drar tillbaka sina styrkor.

När jag påtalar detta blir jag kallad för krigshetsare. Uppenbarligen är man krigshetsare om man anser att Ukraina har rätt att försvara sina gränser och sitt erkända territorium mot en angripare.

I en artikel idag i Expressens skriver man att Putin träffat världspressen och bland annat sagt följande.

Om någons agerande hotar vår suveränitet eller territoriella integritet, kommer vi att överväga alla medel vi har till vårt förfogande, säger Putin.

Förstår inte Putin vad han säger? Gäller inte samma sak för Ukraina? Ukraina har vare sig hotat Rysslands suveränitet eller territoriella gränser. Ändå startade Putin ett fullskaligt invasionskrig.

Den som inte stödjer vapen till Ukraina ger i praktiken istället sitt stöd till Ryssland och Putin.

Dessutom blir jag angripen av dessa personer för att jag röstar på SD i EU-valet. Trots att jag blev utesluten från SD 2018. Hatet ligger uppenbarligen aldrig långt borta inom vissa kretsar, oftast de som lämnat SD eller blivit uteslutna. Att SD är det parti som utan tvekan har störst möjlighet tillsammans med andra partier från andra länder att minska den förhatliga överstatligheten, råder det ingen tvekan om enligt min uppfattning. När EU lägger sig i fler och fler nationella frågor. Till exempel frågan om aborträtten som nu diskuteras i EU-valrörelsen. Det är en fråga som inte skall styras av EU, utan det är en nationell fråga som varje suverän stat har egen beslutanderätt över.

Jag måste säga att jag är mycket förvånad över att så många personer har dessa uppenbarliga sympatier för Ryssland och Putin. Eller är det så att hatet mot USA och mot Nato och EU är så stort att man därför automatiskt ger sitt stöd till Ryssland och Putin. Trots att Ryssland mest är en diktatur där det inte råder ens yttrandefrihet eller att oppositionspartier kan verka. Oppositionspolitker och journalister mördas eller andra som protesteras mot utvecklingen.

Det har blivit många personer som jag måste omvärdera mina tankar och värderingar om. Många har köpt det ryska narrativet rakt av. Det kallar jag också att vara naiv.

Jag brukar be dessa personer förklara vad de tror skulle hända om västländerna slutar skicka vapen till Ukraina? Vilka signaler har Putin skickat till Ukraina om en vapenvila och förhandlingar? Men jag brukar mest få naiva nonsens svar.

Hur många tror att Putin och Ryssland skulle lägga ned sina vapen om Ukrainas försvarsförmåga mer eller mindre raseras vid uteblivna vapenleveranser från västländerna?

Min uppfattning är att i det läget skulle Ryssland gå på offensiven för att få Ukraina att kapitulera helt och hållet. Då skulle vi dessutom få en enorm flyktingvåg i Europa!

Idag är det Sveriges nationaldag! Den skall jag fira på mitt sätt. Frågan är hur många andra firar vår nationaldag!

19 reaktioner på ”ÄR VÄLDIGT FÖRVÅNAD

  1. Fredsmäklare 2024-06-06 / 19:55

    Tack för reflektionen och de relevanra frågorna.

    Länders gränser är ingen naturlag.

    Gränskonflikter har alltid varit ett gissel som plågat planeten genom historien.

    Man önskar ett universalt lösningskoncept som kan vara tillämpligt i alla lägen, tyvärr finns inget utan det gäller att vara uppfinningsrik och finna något i varje läge. Det krävs en stark fredsvilja och mjuk tunga krossar ben.

    Ifall ett område med en majoritet av ryssar ska involveras i Ukraina bör detta område åtnjuta ett sort mått av självständighet och självbestämmanderätt.

    På ett rationellt plan skulle det egentligen vara en vinst för Ukraina att bli av med ryssdominerade områden, man blir kvitt ett problem, Ukraina förblir ett stort land till ytan ändå.

    (Det skulle vara en stor vinst för Israel om Gaza togs över av Egypten, de flesta israeler skulle jubla)

    Gilla

  2. Nils Dacke 2024-06-06 / 16:56

    Terroristen och krigsförbrytarens Putlers tid vid makten börjar närmar sig sitt slut, ryska folket kommer till slut att tröttna och kommer inse hur grundlurade de är. Sannolikt inser han detta också men vet att han kan inte backa för då kommer slutet att bli att han faller ut från ett fönster, lite novitjokk i kalsongerna eller ett skott i nacken.

    Gilla

  3. iah 2024-06-06 / 15:21

    vadå nationaldag, utbytet av svenska flaggans dag mot nationaldag säger väl allt. det är ingen nationaldag, känns inte som en nationaldag, de enda som kan känna det som nationaldag är alla invandrare som nu hyllas

    Gilla

      • turrim 2024-06-06 / 18:17

        Jag håller helt med dig.

        Jag körde i dag med familjen genom vacker natur i Skåne särskilt vid Ivö. Vi såg på några historiska platser och talade om vad vi läst hur det var under dansktiden. Bl a att svenskarna härjade i Vä och att Christian IV därför flyttade borgarna och grundlade Kristianstad. Nu laddade vi elbilen i Vä.

        Det som vi blev besvikna över var så många nakna flaggstänger utan svenska flaggan. I en liten ort syntes till och med palestinafärgerna vid en modern villa.

        Många villor har inte flaggstång i dag. Men de som har borde ställa upp på nationaldagen. Och alla kommunala inrättningar.

        Gillad av 1 person

  4. Fredsmäklare 2024-06-06 / 14:16

    Utgångspunkten i fredförhandlingarna bör vara; vilka gränser gynnar freden bäst och skapar förutsättningar för att den blir varaktig? Att återgå till inbördeskriget är ingen lösning och gynnar varken Ryssland eller UKraina.

    Gilla

    • Thoralf A 2024-06-06 / 16:22

      Så du menar att ryssar som flyttat till Ukraina nu skall rätt att kräva att de skall tillhöra Ryssland?
      Vilka invällare tycker du skall kunna kräva samma sak i Sverige? Hur många länder menar du att Sverige ska splittras i!

      Gilla

      • Rune N 2024-06-06 / 17:49

        Det skall de förstås inte ha rätt att kräva.

        Men ryssarna i sydöstra Ukraina har bott där i över tusen år. Deras områden anslöts till Ukraina 1922 av kommunisterna. Krim vars befolkning är nästan hundraprocentig rysk anslöts till Ukraina 1954 på grund av ett vattenbyggnadsprojekt som man inte ville administrera i två stater.

        Gilla

      • Thoralf A 2024-06-06 / 18:25

        Om man vill tillhöra Ryssland så har man ju varit fria sen i varje fall murens fall att flytta tillbaka till Ryssland. Putin har underblåst den här konflikten i decennier och nu går så många svenskar på detta narrativ.

        Det låter precis som att Ukraina skulle vara befolkat med 100 procent ryssar i östra delarna.

        ”Enligt 2001 års folkräkning befolkades oblastet Donetsk av mer än 130 etniska grupper. De etniska ukrainarna var då 56,9 av befolkningen (2 744 100 personer), medan de etniska ryssarna var 38,2 procent av befolkningen (1 844 400 personer).

        Men en majoritet eller ca 58 procent av dessa ukrainare talar ryska. Precis som president Zelenskyj men det innebär inte att de vill tillhöra Ryssland och diktatorn Putin.

        Gilla

      • ivarandersson 2024-06-06 / 18:30

        Rune N

        Fanns Ryssland för 1000 år sedan???

        Gilla

  5. Kalle 2024-06-06 / 13:30

    Thoralf, du har alldeles rätt i dina iaktagelser av Rysslands beteende. Ryssland är skurken och krigshetsaren!!!

    ## SAMARBETE MED ’YTTERKANTER’ I KONKRETA FRÅGOR TILLHÖR DEMOKRATINS KÄRNA ##

    ## Många partiledningar låter som femåriga barn. ”NÄHE! Jag vill inte leka med dom!” Partier sätter upp hårda gränser för sig själva om vilka andra – folkvalda – partiföreträdare man anser sig kunna samtala med. Det strider mot demokratins grundläggande fundament – att tala, förhandla och diskutera med varandra. ##

    https://samtiden.nu/2024/06/samarbete-med-ytterkanter-i-konkreta-fragor-tillhor-demokratins-karna/

    Tala, förhandla och diskutera med varandra är demokratins kärna. Så rätt så!!!

    Alla svenska partier är inte för demokrati!!! De är motsåndare till demokrati !!!

    Önskar alla en trevlig och härlig svensk Nationaldag 🙂

    Gillad av 2 personer

  6. lena 2024-06-06 / 12:47

    Thoralf, jag mår illa när jag ser det här.

    Gilla

    • Thoralf A 2024-06-06 / 13:40

      Brukar de inte säga att ”de ska göra kaos”!

      Det är väl det enda de kan.

      Gillad av 1 person

  7. Bert Juhlin 2024-06-06 / 12:22

    De som naivt firar och känner stolthet(exv N-bonden i M-ås) över dagens genomkorrupta och dito kriminella Sverige har tappat kontakt med verkligheten. De vill istället att fantasiutopier ska vara det som är vägledande i Sverige, detta oavsett vad för elände deras idiotteser genererar.

    Nej, den sk svenska nationaldagen är inte en dag som en sann sverigevän firar, han/hon sörjer istället över nationens miserabla tillstånd.

    Gilla

    • Bergman 2024-06-06 / 17:38

      Att sörja över nationens miserabla tillstånd kan man ju göra i tid och otid och t o m på en midsommarafton! Men Nationaldagen blir till vad vi (vi) gör den till – betydelsefull, en dag för glädje och samhörighet och glädje över vårt värdefulla land och dess gränser.

      ”Att vakna en morgon när himlen är blå
      och finkarna gnyr som besatta
      och öppna sin stugdörr och barfotagå
      på vildgräsets daggiga matta
      och låta de saligas fröjd slippa lös
      kan göra den trögaste själ religiös.” Alf Henrikson

      Gillad av 1 person

  8. Lennart Stenkvist 2024-06-06 / 10:41

    Elände runt om i världen. Men glöm inte bort denna dag som är Sveriges nationaldag.

    Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.