TJÄNA IN PÅ GUNGORNA, VAD MAN FÖRLORAR PÅ KARUSELLEN

Den gamla sången med Karl Gerhard har åter blivit aktuell hos vissa aktörer på elmarknaden.

Vad får mig då att börja tänka på detta inövade koncept i dagens elmarknad? Jag tänker förstås på det som brukar kallas för systemtjänster och det balansansvar som Svenska kraftnät har. Men framförallt att man för varje år får svårare att upprätthålla detta ansvar och till dramatiskt ökande kostnader varje år för så kallade systemtjänster. Det beror givetvis på en fortsatt utbyggnad av vindkraft och nu även solenergi.

Den så kallade ”duck curve” börjar även påverka oss i Sverige efter den stora utbyggnaden av solenergi. Se nedan.

Western Australia

Kurvorna beskriver hur övrig elproduktion måste anpassa sig till hur solenergin produceras. På morgonen efter soluppgången måste annan produktion dra ned produktion och framåt solnedgången kraftigt öka produktionen. Detta skapar instabilitet i elnätet och är inte optimalt för andra elproducenter.

Mellan 2016 och 2022 ökade den installerade effekten 17-falt, från 140 MW till nästan 2400 MW. Fortsätter installationerna i samma takt (cirka 50% ökning per år) så kommer Sverige redan inom fyra till fem år att ha 8000 MW nätanslutna solanläggningar. Det motsvarar 75-80 procent av effektbehovet en typisk sommardag – och mer än så under enstaka soliga helgtimmar på sommaren.

Prismässigt betyder det att systemet relativt snart kommer att behöva hantera en situation där i stort sett ingen annan produktion behövs mitt på dagen, samtidigt som andra kraftslag och energilager måste kunna rampa upp kanske 10 000 MW på några timmar när solen går ner. ”

År 2021 var Svenska kraftnäts kostnad för att balansera elnätet 1 miljard kronor men till 2023 hade den ökat till 6 miljarder kronor och under 2024 förväntas den öka till 8 miljarder kronor och jag skulle inte bli förvånad om den blir ännu högre. Enligt en artikel i Tidningen Näringslivet.

Även batterier har blivit populära att installera och sälja balanstjänster till Svenska kraftnät. Batterier kan hantera frekvens upp och ned ganska snabbt. Om det blir en snabb ökning i produktion kan de laddas, och om det blir en snabb svängning nedåt kan de ladda ur. Svenska kraftnät har under fjolåret uppmuntrat marknaden att komma in med mer balansering och bolag som vill hjälpa till att stabilisera elnätet med batterier dyker upp i snabb takt.

Ett exempel på detta är Nybro Energi som under 2023 installerat en batterianläggning på 5MW till en investeringskostnad på 26 miljoner kronor och enligt en artikel i Barometern har den anläggning genererat en vinst på 14 miljoner kronor på bara 6 månader. Jag tolkar det att som att det är ersättningar från Svenska kraftnät.

Nybro Energi har därför investerat ytterligare i en batterianläggning på 12 MW som startades upp för några månader sedan. Nybro Energi ser alltså en möjlighet att tjäna stora summor pengar på dessa systemtjänster och inte bara på att sälja elenergi, där elpriset kan vara nära noll eller till och med negativt under visa stunder på dygnet när solen skiner och det blåser.

Att tjäna in på gungorna vad man förlorar på karusellerna har Nybro Energi upptäckt vara möjligt!

Alla dessa stödtjänster/systemtjänster behövdes inte tidigare i vårt elsystem men den stora mängden icke planerbar elproduktion av förnyelsebar och väderberoende elproduktion har skapat detta behov för att vi inte skall få en black out i vårt elsystem.

Alla dessa kostnader skall givetvis också belasta kalkylerna för mer vindkraft eller solkraft när det diskuteras kostnadsjämförelse med kärnkraft. Kärnkraften skapar inte dessa behov av stödtjänster i elsystemet.

Vem tror ni får betala för alla dessa stödtjänster/systemtjänster? Givetvis är det vi konsumenter som får betala det på våra elräkningar, med höjda och stigande nätavgifter per inköpt kWh.

Det hade varit mer samhällsekonomiskt om alla dessa miljarder istället investerats i ny kärnkraft men galenskapen kommer fortsätta så länge klimataktivister driver på om en klimatomställning, som dessutom inte kommer påverka klimatet det minsta i Sverige!

Hur kunde det bli så här tokigt?

19 reaktioner på ”TJÄNA IN PÅ GUNGORNA, VAD MAN FÖRLORAR PÅ KARUSELLEN

  1. Johan Karlson 2024-06-29 / 13:02

    Det här är ju en marknadslösning. Produktionen av elenergi blir allt billigare och det gör att allt fler investerar i produktion. Jag håller med dig om att obalanserna behöver bli tydligare – men den enda realistiska vägen som kommer hålla i längden är att driva marknadspriset till sin spets. För att det ska fungera kan man inte binda elrpiser varesig för producenter eller konsumenter utan det måste sättas i stunden, timma för timma eller rentav kvart för kvart. Att Nybro energi tjänar pengar på energilagring är däremot helt i sin ordning. Det driver produktutveckling och utjämnar produktion och efterfrågan alltmer.

    Gilla

    • Thoralf A 2024-06-29 / 13:50

      Du har helt fel. Att bygga en produktion som kräver extra och väldigt dyra stödtjänster är minst sagt olyckligt, dessutom på grund av ett icke existerande problem. Då blir det ett rent vansinne.

      Bygg och investera i elproduktion som inte kräver dessa stödtjänster. Det vinner alla på och framförallt konsumenterna som tvingas betala alla dessa extra tjänster.

      Men att en Centerpartist skall förstå detta förväntar jag mig inte!

      Gilla

      • Johan Karlson 2024-06-29 / 16:29

        Det skulle kräva omfattande förbud som skulle störa ut investeringsviljan hos villaägarna. Det hår helt emot eu-lagsriftning och är helt enkelt klassisk omöjlig kommuniststatspolitik. Man skulle kunna jämföra det med att förbjuda internet och mobiltelefoner för att rädda det gamla televerket.

        Gilla

      • Thoralf A 2024-06-29 / 16:54

        Vi pratar inte om villatak hos privata villaägare, det är en droppe i havet. Det handlar om stora solcellsparker och vindkraftsparker.

        Det trodde jag faktiskt att du förstod. I dessa fall krävs det tillstånd av myndigheter. Tycker du att fin jordbruksmark skall användas för stora solcellsparker?

        Gilla

      • Johan Karlson 2024-06-29 / 18:21

        Det finns mycket annat de kan ligga på. Häromkring gäller det moss- och skogsmark.

        Gilla

      • Thoralf A 2024-06-29 / 20:24

        Sverige hade ett av världens bästa elsystem på 1990-talet efter utbyggnaden av kärnkraften. Ett elproduktionssystem som var till 97-98 procent koldioxidfritt. Sedan kom Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och stängde ner 6 reaktorer av de 12 som vi hade.

        Nu skall dessa 6 reaktorer ersättas med vindkraft och solkraft för att det skall vara koldioxidfritt.

        Det är det mest vansinniga som de rödgröna politikerna lyckats med. För mig så är de mer eller mindre IQ-befriade och det de gjort är oförlåtligt!

        Detsamma gäller även den vansinniga massinvandringen som vi nu dagligen ser konsekvenserna av!

        Hur är ni Centerpartister funtade som inte skäms för vad ni gjort med Sverige?

        Gilla

  2. ivarandersson 2024-06-28 / 09:10

    Off Topic Myglet fortsätter inom SIDA och UD

    Sidas egna korruptionsutredningar och granskningar av bistånd till terrororganisationer präglas av kraftig selektering och styrning av även externa granskare. Externa granskare får som regel aldrig öppna mandat utan styrs noga av tjänstemän på lägre- och mellannivåer på myndigheten visar flera av Ledarsidornas granskningar.

    Ledarsidorna

    Gillad av 2 personer

  3. Andersson 2024-06-28 / 01:40

    Hur översätter man ‘chat control’? Hur många vet vad control heter på svenska?

    Gilla

    • Andersson 2024-06-28 / 10:08

      Hur många vet vad kontrollera heter på engelska?

      Gilla

  4. Kalle 2024-06-27 / 12:36

    ## Ärkebiskopen: Böneutrop berikar Sverige ##

    ## På onsdagen medverkade ärkebiskop Martin Modéus i ett samtal vid politikerveckan i Almedalen. Samtalet handlade bland annat om huruvida Svenska kyrkan är vänstervriden men även om islams plats Sverige. På frågan om svenskar ska vänja sig vid muslimska böneutrop svarade ärkebiskopen att det har en plats i Sverige och att Svenska kyrkan ska hjälpa till att bereda rum för detta. ##

    https://samnytt.se/arkebiskopen-boneutrop-berikar-sverige

    ## Kyrkan likgiltig när kristna utrotas i Mellanöstern ##

    ## Det engagemang som Svenska kyrkan visat för kristna palestiniers utsatthet har bytts ut mot likgiltighet inför den etniska rensningen av kristna i Irak och Syrien. I dessa länder är det främst muslimer som står för övergreppen, vilket uppenbarligen räcker för att Svenska kyrkan ska rikta blicken åt klimat- och miljöfrågor i stället, skriver religionsforskaren Eli Göndör. ##

    Eli Göndör, fil.dr. i religionshistoria med inriktning mot islamologi, Stockholms universitet och senior fellow Timbro

    https://www.dagenssamhalle.se/opinion/perspektiv/kyrkan-likgiltig-nar-kristna-utrotas-i-mellanostern/

    Den svenska kyrkan tycker det är viktigare med muslimska minareter och böneutrop från moskeer i sverige än utrotningen av kristna i mellan östern !!!

    En blind, svikande svensk kyrka!!!

    Ungefär som sossarna som hellre värnar om invandrare än svenskar!!!

    Gillad av 4 personer

    • Bergman 2024-06-27 / 20:36

      När nu islam pockar på allt större utrymme så blir det problematiskt när en ärkebiskop med sin kristna tro, som bygger på kärlek och förståelse, möter styrkan och den sannolikt lömska och framtida kompromisslösa konfrontationen i islam.      

      Religioner skall ju inte vara politiska för då hör de utan tvekan hemma i Pandoras ask. Men nu fingrar en ärkebiskop på locket till Pandoras ask genom sin oändliga godhet som utgör grunden i kristendomen fast vars ursprung och fundament ändå utan tvivel är osann men som kristna ändå accepterar. Hjalmar Gullberg lyckas på några versrader teckna såväl den kristna kärleken liksom vår tids tvivel på den kristna grundbulten.

      Maria blir jag trogen till min grav.
      Hon är den enda jag håller av.

      Fast det blir förödmjukande och svårt,
      så vill jag kalla hennes barn för vårt.

      Jag heter Josef och är timmerman.
      Men gossen som hon gav mig, vem är han?”

      Gullberg tecknar ju här det som är det bärande budskapet i kristendomen, kärleksbudskapet, den förlåtande och oändliga kärleken. Men han framför också det alla innerst inne vet, nämligen att själva grundbulten som kristendomen bygger på, Jesu födelse, faktiskt är en omöjlighet och en lögn.

      Men jag föredrar ändå kristendomen! Ty anta att Maria och Josef skulle komma att leva i ett islamstyrt land. För att rädda ansiktet skulle Josef sannolikt då varit tvungen att kasta första stenen på Maria för, om jag förstått rätt, så bygger inte islam på kärlek precis, utan på ett regelverk i en skrift och för de som strikt följer islam är det den urkunden, med ordet och inte visan, som gäller.

      Gillad av 1 person

  5. Kalle 2024-06-27 / 11:19

    ## Gåtan Moderaterna ##

    ## Det blir mer och mer tydligt att Moderaterna utvecklas till en parentes i den svenska politiken som dessutom inte förmår att ta kontrollen över regeringskansliet i allmänhet och utrikesförvaltningen i synnerhet. ##

    https://ledarsidorna.se/gatan-moderaterna/

    ”Den djupa (s)taten” regerar i svensk moderat statsförvaltning!!!

    Gilla

  6. tompas11 2024-06-27 / 10:17

    ”… galenskapen kommer fortsätta så länge klimataktivister driver på om en klimatomställning, som dessutom inte kommer påverka klimatet det minsta i Sverige!”

    Klimatet kommer inte att påverkas i Sverige eller för den delen något annat land på jorden, ty klimatet låter sig inte styras!

    Gillad av 1 person

  7. Kalle 2024-06-27 / 10:11

    ## Sveriges infrastruktur för undermålig för Nato ##

    ## Underhåll och utbyggnad av den svenska infrastrukturen har länge och i likhet med mycket annat fått stå tillbaka till förmån för andra kostsamma prioriteringar på bland annat migrationsområdet. Som nyblivet Natoland tvingas vi nu storsatsa och ta igen decennier av eftersatta infrastruktursatsningar till enorma kostnader för skattebetalarna. ##

    https://samnytt.nu/sveriges-infrastruktur-for-undermalig-for-nato

    Politikerna har misskött sverige under många år med en orimlig invandring. Nato talar klarspråk och avslöjar de gamla och nuvarande svenska politikerna med byxorna nere!!!

    Sanningens minut har kommit. Tack NATO!!!

    Gilla

  8. Andersson 2024-06-27 / 10:00

    Här invigs en av landets största solcellsparker – i Mjällby

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/har-invigs-en-av-landets-storsta-solcellsparker-i-mjallby

    Värt att notera att Kith Mårtensson (M) är det som övergav alliansen och allierade sig med socialdemokraterna. Allt för att få bort SD och Louise Erixon från köttgrytorna.

    Minkarna borta från Listerlandet – gårdar förbereder stängning

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/minkarna-borta-fran-listerlandet-gardar-forbereder-stangning

    Bröderna tar farväl av minkarna – vill satsa på marklägenheter eller solcellspark

    https://www.blt.se/solvesborg/broderna-tar-farval-av-minkarna-vill-satsa-pa-marklagenheter-eller-solcellspark/

    Värt att notera: Listerlandets åkermark tillhör landets bästa.

    Det påstås att minkfarmarna på Lister tillhör Jimmie Åkessons kompisar men det vill jag låta vara osagt.

    Gillad av 1 person

    • ivarandersson 2024-06-27 / 18:13

      Solcellsparker behöver batterianläggningar för systemtjänster (som du och jag får betala för på elräkningen)

      Ett exempel på detta är Nybro Energi som under 2023 installerat en batterianläggning på 5MW till en investeringskostnad på 26 miljoner kronor och enligt en artikel i Barometern har den anläggning genererat en vinst på 14 miljoner kronor på bara 6 månader. Jag tolkar det att som att det är ersättningar från Svenska kraftnät. https://thoralfsblogg.com/2024/06/27/

      Gillad av 1 person

      • Andersson 2024-06-28 / 01:34

        Tror du att kommunstyrelsens vice ordförande i Sölvesborg Kith Mårtensson (M) är införstådd med detta faktum?

        Gilla

  9. ivarandersson 2024-06-27 / 09:03

    Off Topic

    ”Polisen har kartlagt drygt 300 män som riskerar att utsätta kvinnor för våld. Männen finns över hela landet och kommer att få besök av polisen. –De ska uppleva att vi finns i närheten och vi ska försöka avhålla dem från att gå längre, säger rikspolischef Petra Lundh.”

    Äntligen har Polisen börjat med det förebyggande arbetet. Istället för att reagera när brottet begåtts.

    Gilla

  10. Mats 2024-06-27 / 09:02

    Inte bara det.Det blir dåligt betalt för överskottselen särskilt under soliga sommardagar, och har man otur så blåser det mycket och elen blir ”värdelös”.

    Medan elen som måste köpas in under den mörka tiden blir dyr.

    Lägger man sedan till överföringskostnaden för köpt el blir återbetalningstiden på solcellsanläggningar väldigt lång. Mycket längre än vad som sades vid installationen.

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.