SAMMANFATTNING ALMEDALSVECKAN 2023

Mina dagar i Visby under Almedalsveckan har varit väldigt lyckade enligt min egen uppfattning. Mina affischer med budskap och foto på partiledare eller ekonomisk politiska företrädare för respektive parti har lockat väldigt många att läsa budskapet på affischerna men även mina piketröjor som jag burit under hela veckan har väckt kommentarer. Jag har fotograferats både framifrån och bakifrån 😉

Det har varit intressant att betrakta reaktionerna från de som läst på affischerna. Många har också kommit fram och frågat om vad som syftas på.

Många har hört talas om problemet med beskattningen av 57:orna men inte haft koll på detaljerna och jag vet inte hur många gånger som jag fått förklara lite mer i detalj vad det handlar om.

De som dock har haft även detaljerna klara för sig har istället visat sitt missnöje med politikerna och deras oförmåga att rätta till detta misstag. För att det är ett misstag erkände företrädare för samtliga partier under den paneldebatt som ägde rum på onsdagen med Johan Hakelius som moderator. Begår man ett misstag, så rättar man givetvis till det! Något annat vore bisarrt som Johan Hakelius uttryckte det.

Johan Hakelius. Foto Thoralf Alfsson

Under torsdagen var det dessutom ett panelsamtal om 57:orna där Johan Hakelius också var moderator. Här erkände Ole Settergren, analyschef på pensionsmyndigheten att man helt missat denna konsekvens i sitt remissyttrande till regeringen och han beklagade detta. När jag påminde Ole Settergren om att jag under förra årets Almedalsvecka informerade honom om denna skattekonsekvens för 57:orna. Svarade han att han först inte trodde på mig men att han efter kontroll förstod att jag hade rätt. Det är faktiskt anmärkningsvärt att den myndighet som har ansvaret för pensionerna missar denna konsekvens.

Johan Hakelius frågade då varför Ole Settergren och myndigheten inte då informerade regeringen om misstaget. Svaret var häpnadsväckande! Eftersom valrörelsen i princip hade börjat så ville inte Pensionsmyndigheten riskera att påverka valrörelsen genom att sätta fokus på det misstag som den Socialdemokratiska regeringen med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi begått när han la fram propositionen i riksdagen några månader tidigare och som sedan beslutades den 31 maj 2022. Bara ca en månad före Almedalsveckan och drygt tre månader före valet. Skandal!

Under veckan har jag pratat med flera ledande politiker men också flera journalister. Jag lyckades få Mats Knutsson från SVT att tappa koncentrationen under inspelningen av ett reportage om liberalerna när jag höll upp min affisch med Johan Pehrson. Han blev full i skratt. Jag bad senare om ursäkt men han skrattade bara och jag påminde honom om att jag tycker att SVT bevakat frågan om 57:orna dåligt men han kände till den väl enligt honom själv.

Detta var bara en av alla små episoder och samtal som infunnit sig tack vare dessa affischer. Då skall man inte glömma det roliga samtalet jag fick med Stig-Björn Ljunggren som också är född 1957. Jag träffade honom sedan varje dag med en ny affisch, vilket jag tror roade honom. Han är ju chefredaktör på Sydöstran så jag får väl kolla om han nämner det i tidningen eller om han tar upp 57:orna i tidningen.

En av dagarna kom en äldre kvinna med rollator fram för att prata. Hennes son var nämligen född 1957 och hon hade hört talas om straffbeskattningen. Det visade sig att hon skulle fylla 90 år. Nu skulle hon ringa till sin son och berätta mer. Jag fick tummen upp av 90-åringen!

Äldreminister Anna Tenje som struntar i pensionärerna. Foto Thoralf Alfsson.

Äldreminister Anna Tenje blev återigen den stora besvikelsen. Hon undvek alla frågor rörande pensionärer.

Deltog inte i seminarier där hon stod uppsatt i programmet hos Folksam. Hon skickade istället sin statssekreterare.

Tackade nej till att delta i de seminarium som Skandia arrangerade om pensionerna och 57:ornas situation.

En minst sagt svag minister. Jag har absolut inget förtroende för Anna Tenje! Men smila upp sig bland partivänner kan hon, det såg jag prov på.

Jag hoppas att alla ni som varit med och sponsrat min resa och material till Almedalsveckan känner att ni fått valuta för pengarna. Jag vill än en gång tacka er för ert stöd. Det har inte varit något uteliv för mig utan jag har ägnat kvällarna till att skriva ett blogginlägg som sammanfattning av varje dag.

Nu får vi se hur långt det räcker. Efter de svar jag fått under veckan så är jag idag, när jag sitter på färjan från Visby till Oskarshamn betydligt mer hoppfull om att vi skall få rättvisa och upprättelse än vad jag kände när jag åkte ut till Visby.

Men samtidigt är jag luttrad och jublar inte förrän beslutet är taget i riksdagen och pengarna finns på mitt konto.

Här nedan kommer en liten bildkavalkad från Almedalsveckan med korta kommentarer. Samtliga foto är mina foto.

Polisen och Säpo hade otroligt mycket folk på plats i Visby. Jag pratade med flera av dem.

Tungt beväpnad polis.
Ridande poliser.
Klimataktivisterna ”Red Rebels”.
En liten del av journalistkåren samlad. Följande har jag identifierat My Rohwedder, Aftonbladet, Ann Tiberg, TV4. Susanne Nyström, Dagens Nyheter, Thomas Ramberg, Dagens Nyheter. De blev inte direkt glada över att vara med på bild. Fick ganska sura miner. Någon kan kanske fylla på med namn?

CUF tycks vara glada för sin nya partiledare Muharrem Demirok. Jag förstår dock inte varför?
Donnersplats framåt kvällen. Många väljer baren före talen!
Så här såg Donnersplats ut på lördagskvällen ca 20:00. Alla politiker och lobbyister hade nu lämnat Visby och Gotland.



15 reaktioner på ”SAMMANFATTNING ALMEDALSVECKAN 2023

    • Thoralf A 2023-07-07 / 09:27

      Det är lite hyckleri från Åsa Lindestam då hon var riksdagsledamot fram till 2022-09-26. Han satt dessutom som suppleant i Socialförsäkringsutskottet. Hon var med andra ord med och beslutade om pensionsreformen den 31 maj 2022.

      Gilla

      • Thorsten Schütte 2023-07-07 / 10:05

        Kan så vara. Men det viktigaste är att ro hem pengarna, ansvarsfrågan kan man med fördel bena ut när detta är klart.

        Gilla

      • Thoralf A 2023-07-07 / 10:25

        Men det är därför som PRO var så sena på bollen i jämförelse med SPF som var igång för 57:orna säkert ett halvår innan PRO.

        Gilla

    • Thorsten Schütte 2023-07-07 / 15:05

      Insändare till ÖP, håll tummarna att den kommer in:

      Håller helt med debattinlägget:
      https://www.op.se/2023-07-07/stoppa-skatteorattvisan-som-drabbar-pensionarer-fodda-1957

      Jag känner frustrationen över denna skatteblunder växa.

      Med sjukersättning på deltid som slutade när jag fyllde 65 år och uppsägningslön anpassad till att kunna ”valsas ut” till 65-årsdagen var jag tvungen att börja mitt pensionsuttag i fjol då riktåldern för pension var 65 år.

      Jag såg fram emot att från och med det här året få den lägre inkomstskatten för pensionärer. Men tji fick jag med cirka 3 000 kronor högre skatt i månaden än pensionärer födda 56 och tidigare. Riktåldern är visserligen höjd till 66 i år, men i fjol var den 65 och lagt kort borde ligga!

      Jag hoppas innerligen att Riksdagen och regeringen håller 57:orna skadeslösa och på detta sätt stoppar ett växande politikerförakt.

      Och när jag redan är i farten: en ytterligare skatteskvader är trafikförsäkringsskatten, dess avskaffande är mera miljöriktigt än sänkta fossilskatter:
      https://www.op.se/2021-12-17/avskaffa-trafikforsakringsskatten-i-stallet

      Gilla

  1. ivarandersson 2023-07-04 / 11:40

    Det börjar hända saker. Expressen idag
    ” 1,6 miljarder kronor. Så mycket har 57:orna förlorat hittills i år när de snuvades på den lägre skatten för pensionärer.
    Det visar nya siffror som SPF Seniorerna tagit fram.
    Det här måste återställas och bli rättvist, säger Maria Kroon, 66, som valt att fortsätta jobba ett tag till.”

    Gilla

  2. Åke 2023-07-02 / 20:46

    Bra insats Thoralf, utan dig hade den orättvisa beskattningen av 57:orna, antagligen inte uppmärksammats alls.

    Gillad av 3 personer

    • tompas11 2023-07-03 / 10:41

      Ja det är i sanning djupt tragiskt för ett folk och för ett land när alla andra 57-or gör sig osynliga. Varför ställer de sig inte på barrikaderna och kräver sin rätt? Vad är de rädda för?

      Gilla

  3. Marie Tillas Swahn 2023-07-02 / 20:07

    Stort tack för din engagemang Thoralf. Jag och vi 57:or är så tacksamma! Ps. Kvinnan i den rosaröda kavajen är Susanne Nyström, ledarskribent på DN.

    Gillad av 3 personer

  4. Kalle 2023-07-02 / 16:51

    Tack Thoralf för att du drog igång detta om 57:orna och din enträgna kamp!!!

    ## När jag [Thoralf] påminde Ole Settergren om att jag under förra årets Almedalsvecka informerade honom om denna skattekonsekvens för 57:orna. Svarade han att han först inte trodde på mig men att han efter kontroll förstod att jag hade rätt. Det är faktiskt anmärkningsvärt att den myndighet som har ansvaret för pensionerna missar denna konsekvens.

    Johan Hakelius frågade då varför Ole Settergren och myndigheten inte då informerade regeringen om misstaget. Svaret var häpnadsväckande! Eftersom valrörelsen i princip hade börjat så ville inte Pensionsmyndigheten riskera att påverka valrörelsen genom att sätta fokus på det misstag som den Socialdemokratiska regeringen med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi begått när han la fram propositionen i riksdagen några månader tidigare och som sedan beslutades den 31 maj 2022. Bara ca en månad före Almedalsveckan och drygt tre månader före valet.
    Skandal!##

    Skriver Thoralf

    SAMMANFATTNING ALMEDALSVECKAN 2023

    Ole Settergren verkar vara helt inkompetent. Är Settergren en politisk tjänsteman med en tung partibok??? Han borde inte få vara kvar på sitt jobb!!!
    Allas våt Thoralf är mer insatt i 57 års pensioner!!!

    Settergeren ville inte påverka valrörelsen!!! Han som tjänsteman skall enbart leverera fakta till politikrna inte dölja fakta på eget bevåg enligt egen åsikt!!!

    Byt ut Settergren så fort som möjligt han har inget att göra på pensionsmyndigheten eller någon annan svensk myndighet!!!

    Nästa ”Dan Eliasson” typ i svensk politik???

    Gillad av 4 personer

  5. Anneli 2023-07-02 / 16:01

    Tack än en gång för ditt engagemang.

    Gillad av 1 person

    • Marie Tillas Swahn 2023-07-02 / 20:09

      Håller med! Stort tack för din engagemang Thoralf. Jag och vi 57:or är så tacksamma! Ps. Kvinnan i den rosaröda kavajen är Susanne Nyström, ledarskribent på DN.

      Gillad av 1 person

  6. Thorsten Schütte 2023-07-02 / 15:42

    Bra jobbat, 10 poäng 😉
    Problemet för de ansvariga politikerna är att det låta lika illa att trampa i klaveret som att dra foten ur den. Det gäller att inte förlora ansiktet.
    När den här kampen är vunnen tar jag mig an trafikförsäkringsskatten med förnyad energi igen.
    Ha en skön sommar!

    Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.