SÅ SVARADE RIKSDAGSLEDAMÖTERNA

Då har jag satt ihop kommentarerna från de fyra riksdagsledamöterna från Kalmar län som Barometern ställt frågor till angående den straffbeskattning som alla födda 1957 råkat ut för under 2023. De nya pensionärerna har fått en höjd skatt med allt från 1500 kronor till 4000 kronor varje månad, i genomsnitt ca 2500 kronor per månad.

Jag har också skrivit mina egna kommentarer till deras svar.

Så här svarar riksdagspolitikerna.

Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto Thoralf Alfsson

Jag träffade Mattias Bäckström Johansson på färjan till Visby och Almedalsveckan. Jag tog givetvis chansen att diskutera 57:orna men det var mer eller mindre locket på från Mattias. Jag upplyste dock honom om de sannolika konsekvenserna för den sittande regeringen om man inte löser frågan för 57:orna i samband med höstbudgeten. Som partisekreterare är ju Mattias den näst högsta inom SD, skulle jag vilja säga. Skulle inte förvåna mig om han en dag kommer ta över efter Jimmie Åkesson eller blir näringsminister i en framtida regering men då måste SD först stå upp för 57:orna.

Så här svarade Mattias Bäckström Johansson på Barometerns frågor.

Hur ser du på situationen för alla födda 1957?

Vi Sverigedemokrater har hela tiden varit kritiska till det förslag som pensionsgruppen presenterade. Vi och Vänsterpartiet ingick inte i pensionsgruppen och stod aldrig bakom förslaget. Nu driver vi på regeringen att hitta en modell som kan kompensera 57:orna, säger Mattias Bäckström Johansson, partisekreterare i Sverigedemokraterna.

Har ditt parti tagit något initiativ för att lösa detta problem?

Vår ingång i de pågående budgetförhandlingarna att både se över regelverket, framförallt så att inte fler årskullar drabbas längre fram, och vi arbetar aktivt för att få till ett beslut om en kompensation till dem som drabbats.

Tror du att 57:orna kommer att kompenseras?

Budgetförhandlingarna pågår för fullt just nu. Det är frustrerande att förhandlingarna om just denna fråga går så långsamt. Vi driver på för kompensation. Och jag tror att det är väldigt goda förutsättningarna för att de drabbade kommer att få kompensation, säger Mattias Bäckström Johansson.

Min kommentar för modell är mycket enkel och det är full återbetalning av den höjda skatten i samband med nästa års deklaration. Det finns inget att diskutera.

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård svarade enligt följande.

Hur ser du på situationen för alla födda 1957?

Det är inte rimligt och strider mot likabehandlingsprincipen. Oavsett vilken regering som ansvarade för beslutet är vår utgångspunkt att det bör rättas till, säger Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot.

Har ditt parti tagit något initiativ för att lösa detta problem?

 Ja, vår representant i finansutskottet driver på för att hitta en lösning. Om inte felet rättas till nu är det fler årskullar som kommer att drabbas.

Tror du att 57:orna kommer att kompenseras?

Vår utgångspunkt är att de som betalat för mycket ska kompenseras.

Min kommentar är att jag hoppas att Kristdemokraterna verkligen står fast vid detta tillsammans mot Sverigedemokraterna. Partierna är ju halva regeringsunderlaget. Om de inte skulle göra det kommer det bli en mycket kraftig svekdebatt. För Kristdemokraterna så riskerar de att åka ut från riksdagen vid nästa val!

Vad svarar då Laila Naraghi från Socialdemokraterna, det största partiet och de som la fram propositionen för riksdagen.

Hur ser du på situationen för alla födda 1957?

Det är såklart inte en bra situation, svarar Laila Naraghi (S).

Har ditt parti tagit något initiativ för att lösa detta problem?

Regeringen styr enligt grundlagen riket. Det är regeringen som har resurserna och ansvaret att genomföra och följa upp förändringarna av pensionssystemet. Vi har lyft frågan i vår vårmotion i riksdagen och följer denna fråga noga, men ytterst måste regeringen ta initiativ.

Tror du att 57:orna kommer att kompenseras?

 Jag välkomnar om regeringen ser över den uppkomna situationen. Återkommer de till riksdagen så kommer vi socialdemokrater att agera konstruktivt.

Min kommentar. Laila Naraghi har lärt sig hur hon skall svara från ansvariga inom Socialdemokraterna. Hon lägger över ansvaret helt och hållet på regeringen, trots att det var Socialdemokratiska regeringen som ställde till detta elände för 57:orna.

Sedan har vi då Moderaterna och deras riksdagsledamot Marie Nicholson från Vimmerby och sambo med moderaten Jan R Andersson som har suttit 16 år i riksdagen och lämnade riksdagen 2022. 52 år gammal och med hög pension från riksdagen ända fram till sin riktiga pensionsålder. Livstidsförsörjd av staten om han så önskar.

Så här svarade Marie Nicholson.

Hur ser du på situationen för alla födda 1957?

Det är otroligt beklagligt att det blivit så här. Framför allt är det väldigt tråkigt att det inte gått ut någon information om konsekvenserna till de drabbade, säger Marie Nicholson (M).

Har ditt parti tagit något initiativ för att lösa detta problem?

Det går inte att backa och ändra i de beslutade skattetabellerna. Nu är en kompensation till dem som drabbats en fråga som måste hanteras i årets budgetförhandling.

Tror du att 57:orna kommer att kompenseras?

Detta är nu, som jag sa, en fråga som måste prioriteras i budgetförhandlingarna. Men det handlar om stora belopp, om alla födda 1957 skulle kompenseras handlar det om tre miljarder kronor. Men ingången i budgetförhandlingarna är ju att de drabbade på något sätt bör kompenseras.

Min kommentar. Marie Nicholson sitter i Skatteutskottet och borde vara medveten om att det inte handlar om att ändra i några skattetabeller. En ren floskel från henne!

Vad menar hon? Skall inte alla kompenseras! Pengarna är mina/våra inbetalda pensionspengar som staten stulit från 57:orna.
Det hjälper inte att svara beklagligt, tråkigt och så vidare. Men Marie Nicholson har också lärt sig hur hon skall svara för att få behålla partiboken. Någon egen uppfattning har hon inte!

Om ni skall förhindra att även den som är födda 1959 och 1966 också drabbas kan ni inte bara delvis lösa detta för oss födda 1957. Ni måste återställa och kompensera 57:orna fullt ut något annat är inte aktuellt.

Jag hoppas verkligen att Sverigedemokraterna tillsammans med Kristdemokraterna vågar köra över Moderaterna i den här frågan! Kräva full kompensation vid nästa års deklaration, annars ska ni inte stödja höstbudgeten.

Det är ert enda alternativ idag om ni vill sitta kvar efter valet 2026!

6 reaktioner på ”SÅ SVARADE RIKSDAGSLEDAMÖTERNA

  1. Kalle 2023-07-12 / 11:48

    Skandalen med 57:ornas pensioner skrämmer mig på ett annat sätt.

    INKOMPETENSEN hos pensions-tjänstemännen som lät felektighetrna passera utan en blinkning. !!! De begriper inte pensionerna!!!

    INKOMPETENSEN i riksdagens utskott som inte kollar eller begriper något om vad de beslutar om pensioner!!!

    INKOMPETENSEN hos riksdagen som belutar om 57:ornas pensioner.

    Thoralf påpekade pensionsfelen på sin blogg m.m. En f.d riksdagsman för SD!!!

    INKOMEPTENSEN hos riksdagen att inte kunna ändra det felaktiga beslutet på något sätt utan seglar förbi med näsan högt upp i vädret!!!

    INKOMPETENSEN hos mobbande riksdagspartier som mobbar ut sakkunskapen i riksdagen. Mobbarnas syfte är att klamra sig fast vid köttgrytan så länge det går utan tanke på hur det går för svenska medborgare/pensioner!!!

    RIKSDAGEN ÄR NUMER EN INKOMPETENT OCH FLOSKELRAPANDE HOPER!!!

    Gilla

    • Thoralf A 2023-07-12 / 09:59

      Har pratat med Nooshi Dadgostar. Men MP är så verklighetsfrånvända i alla andra frågor så det bär mig emot att prata med dem men jag har hälsat och bytt några ord med Jamine Alm Eriksson (MP).

      Gilla

Kommentarer är stängda.