FÖRBJUD VATTENSKOTRAR I CENTRALA KALMAR

Det är säkert roligt att köra vattenskoter men det skall inte busköras med vattenskoter i centrala Kalmar.

Jag har under de senaste veckorna vid några tillfällen observerat buskörning med vattenskotrar vid Systraströmmen, Fredriksskanskanalen och Malmfjärden i centrala Kalmar. Det har säkert förekommit betydligt oftare än vad jag noterat.

Systraströmmen i Kalmar. Foto Thoralf Alfsson.

Jag läste nyligen i tidningen att polisen tydligen lyckats identifiera en av dessa individer som ägnat sig åt buskörning med vattenskoter. Det finns liksom ingen anledning att köra vattenskoter i centrala Kalmar, det handlar bara om att väcka uppmärksamhet. Den hastighetsbegränsning som finns i dessa vatten bryr sig dessa individer inte om. Eller så vill de visa att de står över alla lagar!

Det finns hela Kalmarsund för dessa individer att leka på med sina vattenskotrar om de så önskar.

Jag har därför skrivit mitt första Medborgarförslag där jag föreslår att körning med vattenskoter förbjuds i de centrala delarna av Kalmar.

”Jag har sett hur andra som befunnit sig med mindre båtar blivit påverkade av dessa buskörningar med vattenskotrar. Bland annat några barn i en gummibåt.

Den hastighetsbegränsning som råder på ett flertal platser har uppenbarligen ingen påverkan på dessa individer som kör dessa vattenskotrar. Det kommer sannolikt inte påverka dem i framtiden heller eller nya individer.

Det finns egentligen ingen anledning att framföra en vattenskoter på flera av dessa platser, annat än ren nöjeskörning och för att få uppmärksamhet.

I samband med Iron man så tränar ju väldigt många simning på den aktuella bansträckningen vid Malmfjärden och Ängöfjärden. Risken finns ju utan tvekan att någon simmare kommer bli påkörd och skadas vid dessa buskörningar.

Mitt förslag är att körning med vattenskoter helt enkelt förbjuds vid dessa platser. Till exempel vid Slottsfjärden, Systraströmmen, Fredriksskanskanalen, Malmfjärden, Ängöfjärden och Lindöfjärden.

Det skulle utan tvekan öka säkerheten både för andra mindre båtar, kajaker och kanadensare där vågor kan ställa till det ordentligt med att de kapsejsar. Många gånger är det ganska ovana paddlare i dessa kanadensare eftersom det finns uthyrning av dessa..

Men säkerheten och tryggheten för simmare skulle givetvis också öka markant.”

I den här videon från Kalmar som berör gängkonflikterna i Kalmar finns också tre korta sekvenser med vattenskotrar i centrala Kalmar.

13 reaktioner på ”FÖRBJUD VATTENSKOTRAR I CENTRALA KALMAR

  1. turrim 2023-07-14 / 06:26

    Ett samarbete med kronofogden kan kanske utöka sortimentet i polisens fordonsdepå.

    Gilla

  2. Larry N. F. Eastman 2023-07-13 / 22:23

    Men du säger ju själv att den körning du kritiserar redan är förbjuden. Borde du inte kräva att gällande lag upprätthålls i stället?

    Gilla

      • Larry N. F. Eastman 2023-07-14 / 17:00

        Jag tänkte närmast på: ”Den hastighetsbegränsning som finns i dessa vatten bryr sig dessa individer inte om.”

        Jag fick intrycket att buskörningen utfördes vid högre hastighet än (förmodligen) 5 knop och därmed redan var förbjuden.

        Gilla

      • Thoralf A 2023-07-14 / 21:37

        Ok, jag förstår din tanke.

        Gilla

  3. Lotta 2023-07-13 / 15:50

    Jag mår uppriktigt illa när jag ser dessa uppenbarligen grovt kriminella typer med stora sedelbuntar i nävarna. Vad har 7-klövern utsatt sin svenska befolkning för? Tyvärr tror jag inte förbud kommer hindra dessa avarter från att förstöra för vanligt hederligt folk. Kontrollera vem som står som ägare till vattenskotrarna och beslagta dem när de inte kan bete sig normalt.

    Gillad av 2 personer

    • Huvaligen 2023-07-13 / 17:19

      Det kan kanske vara svårt att ingripa, då det tydligen inte är klara förbud mot vattenskoterkörning på de aktuella platserna och den eventuella hastighetsbegränsning som överskridits skall ju vid varje enskilt tillfälle kunna styrkas med korrekt tidsangivelse och med hur mycket som överskridits. Brotten måste dessutom nå över gränsen för bötesbrott, alltså med fängelse i straffskalan, för att över huvud taget kunna rendera husrannsakan eller beslag – ägare och förare är kanske inte samma person.

      Men vill man så kan man! För något år sedan fanns samma problem på en viss plats vid Kungsholmen i Stockholm. Där har polisen lyckats få stopp på de värsta busarna men då jagade man dem på vattenskoter! Behövs förarbevis? Tja! Jag måste erkänna att jag inte kan alla detaljerna, men lugnare är det åtminstone på den platsen.

      Gilla

      • Huvaligen 2023-07-13 / 20:45

        Jag har bläddrat vidare och ser nu att sedan den 1 maj 2022 gäller krav om förarbevis för att framföra vattenskoter. Kör man vattenskoter utan att vara berättigad till det gör man sig skyldig till olovligt förande av vattenskoter och döms till dagsböter. Det bör kanske ha hunnit bli något rättsfall tycker jag (möjligen domar). Efter några ingripanden från polisen blir det nog snabbt slut på eländet. Men viljan måste finnas.

        Gilla

  4. Worldpress 99 2023-07-13 / 14:58

    Med dessa hjärndöda individers omaskerade framträdanden i Kalmar, borde polisen känna igen de flesta! Bara åk hem till dem och grip dem. Likaså bör väl polisen även kunna demaskera de sms som påstås ha sänts ut till gäng där dessa ombeds av sina jämlika att inte skjuta på anhöriga! Men……..

    Gillad av 1 person

  5. Roger P 2023-07-13 / 14:36

    5000 i böter på plats eller ta skotern/förverkas av k-olle, videon skulle också förbjudas eftersom den förskönar kriminalitet.
    Inget sådant på tuben bör finnas, eller på andra video-plattformar.

    Gilla

    • Ingemar Ekman 2023-07-13 / 16:45

      # ROGER P
      Tvärtom. Videon borde verkligen spridas så mycket som möjligt. Ju fler skygglappar den kan slinka in bakom, desto bättre. Visa den på torg, i affärer och överallt där Svenssons finns. Kanske det går upp ett ljus för någon hur det ser ut i Sverige utanför MSM:s och PS:s stängda sfär.

      Gillad av 1 person

      • Thoralf A 2023-07-13 / 16:49

        Precis! Barometern och Dagens Kalmar skulle givetvis lägga upp den på sina webbsidor. Varför inte även Kalmar kommun?

        Har ingen betydelse att i varje fall en av de som finns i videon är mördad i Kalmar.

        Varför skall dessa individer skyddas av samhället?

        Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.