SMHI-KONFERENS

Igår deltog jag digitalt i en konferens anordnad av SMHI med rubriken ”IPCC-resultaten i ett svenskt perspektiv”. Enligt inbjudan utlovades det följande.

”Det blir en halvdag fullspäckad av inspiration, kunskap och erfarenheter, där FN:s klimatpanel IPCC:s senaste resultat sätts i ett svenskt perspektiv.”

Jag borde egentligen inte bli besviken efter att jag varit med på så många liknande tillställningar men man blir ändå besviken på hur allmänt hållna dessa konferenser är. Inspiration och kunskap utlovades men det fick jag inte uppleva.


Jag ställde två frågor men dessa togs aldrig upp under denna halvdag men det var inte heller något som jag förväntade mig. Skall bli intressant att se om de ändå kommer besvaras av SMHI senare.

Det framkom dock en häpnadsväckande uppgift angående det kommande mötet COP28 i Dubai den 30 november till 12 december. Det förväntade antalet deltagare är beräknat till 80 000 personer. Här kan vi snacka om ett rejält klimatavtryck. SVT:s Erika Bjerström har säkert redan bokat både flygbiljetter och ett svindyrt hotell.

Jag har haft en dialog med SMHI sedan i juni om varför de inte lyckats publicera Sveriges årsmedeltemperatur och årsmedelnederbörd för 2022 ännu. I normala fall brukar dessa publiceras i maj/juni men så har inte gjorts i år. Enligt uppgift så håller SMHI på att justera beräkningsmodellen för dessa värden. Jag undrar ju om man nu vill manipulera dessa värden för att de bättre skall passa det narrativ som hela tiden framhävs av SMHI och IPCC. Faan vet!

Bilden visades under gårdagens konferens men värden för 2022 saknades fortfarande.

Alla inbjudna talare och paneldeltagare var givetvis också ja-sägare till IPCC-prognoser och andra klimatlarm. Jag kunde inte höra ett enda litet pip från någon om ett ifrågasättande. En av deltagarna var kärnkraftsmotståndaren Tomas Kåberger som Miljöpartiet satte in i Vattenfalls styrelse men som nu den nya regeringen sparkat ut från styrelsen.

Det närmaste man kom det var nog SMHI:s egen Gustav Strandberg som faktiskt sa att det scenario som den verkliga utvecklingen följer är RCP4.5 och inte RCP8.5. Han redovisade lite siffror om den utvecklingen som förväntades från RCP4.5. Det handlade inte om några havsnivåhöjningar på minst en meter, utan bara några få decimeter fram till år 2100.

Det borde Länsstyrelsen Kalmar län, Kalmar kommun och Mörbylånga kommun ta fasta på och agera efter detta. Kalmar kommun borde dra tillbaka att det råder klimatnödläge och Mörbylånga kommun borde skrota sin planerade skyddsvall i Färjestaden mot Kalmarsund.

Slutsummeringen av konferensen sammanfattades på följande sätt.

Absolut inget att oroa sig för utan på det stora hela taget väldigt positiva effekter för vårt land. Inte minst ekonomiskt. En ren vinstlott för Sverige!

PS

Den tekniska lösningen för att delta digitalt var dock den bästa jag varit med om. Helt suveränt bra med de möjligheter som erbjöds och som jag utnyttjade.

11 reaktioner på ”SMHI-KONFERENS

    • Thoralf A 2023-09-17 / 10:14

      Ja, det finns gott om galningar. Vem bestämmer vad som är rätt temperatur?

      Gillad av 3 personer

  1. LennartSvensson 2023-09-17 / 08:16

    IPCC har en gång för alla bestämt att det är mänskliga utsläpp av koldioxid som är det enda som påverkar klimatet, med den inriktningen arbetar man o ingenting får störa det påståendet. Koldioxid har knappt mätbar påverkan när det gäller klimatet ,men ska politiker påverkas så får det inte vara för komplicerat, finns nog inte mycket som är så komplicerat som klimat,

    Gillad av 2 personer

  2. Cosmik Debris 2023-09-17 / 00:09

    Tangerat månadsrekord i dödsskjutningar. 😊👍

    September 2023
    1. Kvinna ihjälskjuten i Uppsala (2023-09-06)
    2. 13-årig pojke har anträffats skjuten till döds i ett skogsområde i Haninge (2023-09-11)
    3. Man i 25-årsåldern skjuten till döds (2023-09-12)
    4. En person avliden efter att ha skottskadats allvarligt i Helenelund (2023-09-12)
    5. JUST NU: Ung man ihjälskjuten mitt i Stockholm (2023-09-13)
    6. Tonåring död efter skjutning i Västertorp (2023-09-14)
    7. JUST NU: Man i 40-årsåldern skjuten till döds (2023-09-16)
    8.
    9.
    10.
    11.
    12.

    Har vi tur så blir september 2023 den dödligaste månaden hittills. Det ser onekligen bra ut. Juli -22 har rekordet, enligt mina beräkningar, på sju(7) dödsskjutningar.

    Gilla

    • Thoralf A 2023-09-17 / 08:02

      Det rekordet kommer slås den kommande veckan eller kanske redan idag.

      Gillad av 1 person

  3. tompas11 2023-09-16 / 19:38

    ”Klimatet kommer att fortsätta vara variabelt”
    Wow! Vilken fantastisk slutsats. Klimatet har ALLTID varit variabelt.

    ”Ökad risk för torka på sommaren under torra år”
    Ja det säger väl sig självt att torra år medför mer torka.
    Samtidigt blir det mer nederbörd i stora delar av landet.
    Alltså, samtidigt som det finns risk för torka så kommer nederbörden att öka!
    Men då minskar ju risken för torka.

    SMHI kan slänga sig i väggen! De vet ju varken in eller ut.

    Gillad av 7 personer

    • Thoralf A 2023-09-16 / 19:40

      Jag skrev det inte utan hoppades att alla skulle förstå hur motsägelsefullt det var.

      Gillad av 1 person

  4. ivarandersson 2023-09-16 / 18:20

    ”SMHI:s egen Gustav Strandberg som faktiskt sa att det scenario som den verkliga utvecklingen följer är RCP4.5 och inte RCP8.5”
    Hur länge får han vara kvar på SMHI? IPCC har sagt att RCP4.5 är troligast och att RCP8.5 är osannolikt men SMHI har fortsatt med RCP8.5 för att visa att det är klimatkris och kanske klimatkatastrof med Rockströms tipping points och Guterres uttalande att jorden brinner och haven kokar.

    Gillad av 3 personer

    • turrim 2023-09-16 / 20:07

      Trevligt för Erika att få flyga till Kalifornien på min bekostnad och utan flygskam. Men tala om för mig var det står i IPCC om ”galopperande klimatförändringar”!

      Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.