NAMNINSAMLINGEN ÄR SKYDDAD AV SEKRETESS

När jag startade namninsamlingen för att stoppa mosképrojektet i Kalmar så ställde jag mig omgående frågan hur Kalmar kommun kommer se på sekretess av personuppgifter när namninsamlingen förhoppningsvis uppnår erforderligt antal namnunderskrifter och då lämnas in till Kalmar kommun.

Jag ställde därför följande fyra frågor till Kalmar kommun.

  1. Blir namninsamlingen en offentlig handling så snart den är inlämnad?
  2. Om det är så kommer ni lämna ut originaldokumenten till media eller andra om de vill se den?
  3. Vilka/Vem kommer hantera de inlämnade dokumenten på Kalmar kommun?
  4. Det är fullständiga namnuppgifter inklusive personnummer som finns i dokumenten. Vilket skydd ger Kalmar kommun till de som skrivit på namninsamlingen? Sekretess?

Det tog Kalmar kommun ca en vecka att svara på frågorna då de sannolikt var tvungna att kontakta jurister på SKR för att reda ut svaren.

Jag kommer redovisa kommunens svar nedan men det korta svaret är följande.

”Mot bakgrund av ovanstående är kommunens bedömning att det finns stöd att sekretessbelägga samtliga personuppgifter i folkinitiativet med hänvisning till 21 kap. 7 § OSL.”

Här nedan kommer Kalmar kommuns fullständiga svar på mina frågor.

  1. Det blir en allmän handling när den lämnas in till kommunen. Utgångspunkten är att allmänna handlingar är offentliga men kommunen gör alltid en sekretessprövning innan ett utlämnande sker.

  2. Nej, kommunen gör bedömningen att personuppgifterna omfattas av sekretess och kommer därför inte att lämna ut personuppgifterna – varken till media eller någon privatperson. Se dock mer information under fråga 4.  

  3. Folkinitiativet kan lämnas till kontaktcenter i Stadshuset, adresserat till mig. Förslagsvis lämnas dokumenten i kuvert eller liknande så att personuppgifterna inte är synliga vid inlämnandet. Det är kansliet som registrerar folkinitiativet i diariet samt gör bedömningen om kraven i 8 kap. 2 § KL är uppfyllda.

  4. Svaret på fråga 4 är långt och kommer nedan.

Det finns bestämmelser i 40 kap. 1 a offentlighets- och sekretesslagen [OSL] som skyddar uppgifter om enskilda vid så kallade medborgarinitiativ där enskilda kan uppmana Europeiska kommissionen att lägga fram lagförslag.

Orsaken till att bestämmelsen infördes i OSL var att man ansåg att undertecknande av ett initiativ innebar att en persons politiska åskådning och olika former av viljeyttringar röjs.

Det kan handla om åskådning i känsliga frågor som t.ex. aborträtt, hbtq-personers rättigheter, olika former av religiösa åskådningar eller liknande. För sådana uppgifter finns ett starkt skyddsintresse.

Utan ett effektivt skydd mot röjande av uppgifterna ansåg man att den nya möjligheten för EU:s medborgare att delta och lämna förslag till ny lagstiftning inom EU motverkades.

Man valde dock vid lagstiftningsarbetet (prop. 2016/17:208) att inte utvidga denna sekretess till kommunala folkinitiativ.

Det finns därmed ingen bestämmelse i OSL som uttryckligen skyddar uppgifter om enskilda vid folkinitiativ.

Av 21 kap. 7 § OSL framgår att sekretess gäller för personuppgift, om det kan antas att uppgiften efter ett utlämnande kommer att behandlas i strid med dataskyddsregleringen.

Personuppgifter vid undertecknande av ett folkinitiativ har av Datainspektionen (nuvarande Integritetsskyddsmyndigheten) ansetts vara känsliga personuppgifter då de avslöjar personers politiska åsikter.

Enligt GDPR är behandling av känsliga personuppgifter som huvudregel förbjuden om inget tillämpligt undantag finns.  Personuppgifter relaterat till folkinitiativ bör anses särskilt integritetskänsliga och ha ett starkt skyddsintresse.

Enligt kommunen kan det förutsättas saknas rättslig grund för behandling i form av massuttag av sådana uppgifter.

Det så kallade journalistundantaget i GDPR bör heller inte anses vara tillämpligt på uppgifter om enskilda undertecknare då dessa är av rent privat karaktär.

Mot bakgrund av ovanstående är kommunens bedömning att det finns stöd att sekretessbelägga samtliga personuppgifter i folkinitiativet med hänvisning till 21 kap. 7 § OSL.

Det saknas dock vägledande rättspraxis för just detta sammanhang och vid ett eventuellt överklagande är det till syvende och sist domstolen som avgör om personuppgifterna får hemlighållas.

Kommunen kan därför inte garantera att det föreligger sekretess för de personuppgifter som framgår av folkinitiativet.

Därmed skulle jag vilja säga att alla som är lite oroliga för att skriva på namninsamlingen kan vara lugna.

Jag hoppas att detta lugnar alla och att nu många skriver på namninsamlingen så att vi kan uppnå kravet på antalet namnunderskrifter för att tvinga kommunen till att hålla en folkomröstning i samband med EU-valet den 9 juni 2024.

Infoblad som just nu delas ut i bostadsområden i närområdet till den tänkta moskébygget.

Om ekonomin tillåter kommer vi beställa fler informationsblad och dela ut i andra delar av kommunen för att få in underskrifter till namninsamlingen. Vill du bidra med en liten gåva så är du välkommen.

Om du vill stödja Framtid Kalmar som driver namninsamlingen kan du swisha ditt bidrag eller göra en inbetalning till vårt Bankgiro.

Swish 123 423 91 82

Bankgiro 5867-6370

För sympatisörer i utlandet så har partiet följande IBAN om ni vill ge en gåva.
SE78 8000 0839 3196 3346 1067

Tack för din gåva!


10 reaktioner på ”NAMNINSAMLINGEN ÄR SKYDDAD AV SEKRETESS

  1. tompas11 2023-10-01 / 23:41

    ”Kommunen kan därför inte garantera att det föreligger sekretess för de personuppgifter som framgår av folkinitiativet.”
    Hur kan det då betraktas som sekretess?

    Gilla

    • Thoralf A 2023-10-01 / 23:53

      Eftersom det inte finns någon rättspraxis så måste den fastslås vid t.ex. ett överklagande. Uppenbarligen har ingen tidigare begärt ut en namninsamling. Så varför skulle någon begära ut det i Kalmar?

      Gilla

  2. Markus Nyström 2023-10-01 / 20:04

    Hej Toralf,
    Varför lyfter du kommunens synpunkter som väsentliga och en referens i hanteringen av din namninsamlingen när du tycker att allt de gör med Johan Persson i spetsen är värdelöst? Det rimliga borde väl vara att du anser att detta inte kan skötas rättssäkert?
    Vänligen, Markus Nyström

    Gilla

    • Thoralf A 2023-10-01 / 23:28

      Svaren från Kalmar kommun har inget med Johan Persson och hans politik överhuvudtaget att göra! Det handlar om vad lagen säger om sekretess av personuppgifter vid en namninsamling.
      Det innebär att inte ens Johan Persson har rätt att se vilka kommunmedborgare som skrivit på namninsamlingen.

      Johan Persson har däremot sagt att han och Socialdemokraterna kommer försöka stoppa en folkomröstning om moskébygget. Men han har uppenbarligen inte läst vad lagen säger om hur namninsamlingen skall hanteras i kommunfullmäktige. Han borde läsa på lite innan han uttalar sig mer i frågan. Men Johan Persson gillar inte demokrati. Han vill vara den enda ”makten”!

      Gilla

    • onkelbjrn 2023-10-02 / 00:29

      Det där är ju ett stort problem i dagens Sverige. Under många år har myndigheter, statliga och kommunala verksamheter levt med att man närapå varit tvungna att kvotera in invandrare. I jobbannonserna har man kunnat läsa att ” vi ser gärna kvinnliga sökande och sökande med invandrarbakgrund” I vissa fall har det gått så långt att man anställt någon av dessa kategorier fast det funnits etniska svenska män med bättre kvalifikationer. För över 10 år sedan hade polisen flera projekt där man hade förberedande utbildningar för enbart invandrare, för att de sedan skulle klara de intagningsprov som fanns. Vet inte om det fortfarande finns. Vissa rykten florerade om att man tom fick svaren på de svenska prov som skulle vara.
      Och vi som följer bla Toralfs blogg vet att för vissa kategorier av invandrare är trohet mot familj och släkt det viktigaste.
      Vi under åren fått in en stor mängd ”femtekollonare” I våra myndigheter, polis och åklagare.

      Gilla

  3. Lennart Stenkvist 2023-10-01 / 14:57

    Ordning och reda och bra jobbat av Thoralf Alfsson.
    Nu är det dags att begrava Kalmaritiska ordspråket:
    – ”Nää, de gåå alldri”.

    Gillad av 1 person

  4. Gunnar Karlsson 2023-10-01 / 13:40

    Off Topic,

    Helt rätt Richard !! Så skall det låta !!

    //Gunnar

    Gillad av 2 personer

  5. Kalle 2023-10-01 / 13:30

    ”RÄDDA VÄRLDENS BARN” så att de sedan i tonåren kan invadera EU som invandrare/lycksökare. De följer pengarna som insamlats och skänkts!!!

    Funderat lite

    Gilla

Kommentarer är stängda.