MYNDIGHETSSKANDALEN I ESKILSTUNA

Jag är förvånad över att myndigheter gett tillstånd till denna giftfabrik i Eskilstuna och ännu mer förvånad över att den inte fått större utrymme i svensk media.

Men var är Miljöpartiet? Är de så förblindade av koldioxid att de blundar för verkliga och giftiga kemikalier?

Men det handlar om den heliga kon, elbilar, och företaget Northvolt och då gäller helt andra överväganden för Miljöpartiet och alla klimatalarmister. Men tydligen även för myndigheter!

I Eskilstuna ska det kinesiska företaget Shenzhen Senior Material inom något år framställa 700 miljoner kvadratmeter separatorfilm till Northvolt och andra europeiska tillverkare av elbilsbatterier.

Det kinesiska företaget Senior Material har fått tillåtelse att släppa ut 900 ton metylenklorid per år från den nya fabriken i Eskilstuna, kan tidningen Dagens Arbete avslöja.

”Ämnet är förbjudet i Sverige sedan 1996 – men det går att ansöka om dispens från Kemikalieinspektionen. Dispenser har bara getts för två år i taget och kopplats till krav på att ämnet fasas ut.

Vilket har gett resultat. Användningen av metylenklorid har minskat kraftigt; från 427 ton år 1996 till drygt 10 ton 2022.”

Men det ändras nu i ett slag. Senior har fått dispens att använda 2 770 ton metylenklorid under två år – det är alltså 267 gånger mer än vad som användes i Sverige året innan. 

”Det är anmärkningsvärda volymer, säger Åke Bergman, senior professor vid Örebro universitet. Det känns som att man i kraft av grön omställning kan göra nästan vad som helst.”

Var är miljöpartiet? Vågar myndigheter och myndighetspersoner inte gå emot den gröna omställningen?

Varför jagar inte medias journalister de ledande personerna inom klimatrörelsen?

6 reaktioner på ”MYNDIGHETSSKANDALEN I ESKILSTUNA

  1. messkalle 2024-06-29 / 07:07

    Lysande gräv av Thoralf med upplysande kommentarer. Har ”Klimatpartiet” (Miljö) inget konsekvenstänk? Mark och vatten förstörs. Sen står Eskilstuna där med en ny Teckomatorp skandal.

    Den som kritiserar den gröna omställningen är körd. Blott de med säkrad försörjning framför sanningar men sanningen får inte publiceras.

    Gillad av 2 personer

  2. akatheking82 2024-06-28 / 22:40

    Nästan inga reaktioner/kommentarer på facebook – och då har ändå stora sidor som Nyteknik tagit upp det. NV satsar bevisligen mycket på PR/lobbyism – inte alltför konspiratoriskt att tro att de betalat fb för att det inte ska komma upp i folks flöden.

    Gilla

  3. tompas11 2024-06-28 / 17:33

    Tre personer som arbetade på Northvolt i Skellefteå har inom ett halvår avlidit i hemmet. Man kan ju starkt misstänka att de andats in metylenklorid i stora doser vilket medfört att de avlidit av inre kvävning.

    Gillad av 1 person

  4. ivarandersson 2024-06-28 / 16:07

    Dags för Miljöpartiet att byta namn.

    Klimatpartiet är ett mer passande namn eftersom de inte bryr sig om miljön utan bara klimatet.

    Gilla

  5. turrim 2024-06-28 / 14:45

    Dessa klimatprojekt visar sig efter en tid ha en baksida som är värre än det som aktivisterna sagt att man måste förbjuda. Hur många ska dö i den fabriken?

    Dock synes aktivisterna själva leva gott på sin demagogi medan allmänheten får lida ekonomiskt och med beskuren livsglädje.

    Gilla

  6. tompas11 2024-06-28 / 10:07

    Diklormetan, metylenklorid – ofta används förkortningen DCM – är en lättflyktig tung vätska med svag söt kväljande doft. Mer än 70 % av inandad diklormetan tas direkt upp av blodet och sprids i kroppen. En del bryts ned till kolmonoxid som förstör de röda blodkropparna. Diklormetan har visat sig ge cancer i lungor, lever och bukspottkörtel hos försöksdjur. Vidare har den visats vara mutagen och fosterskadande. I likhet med flera andra klorerade kolväten är den inte brandfarlig. Diklormetan är en växthusgas, om dock ej så kraftfull.

    Gillad av 5 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.