MINISTER MED DUBBLA MEDBORGARSKAP

Pass

Sedan Nyheter Idag avslöjat att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari är svensk medborgare och dessutom fått bidrag från Försäkringskassan har det skrivits spaltmeter om detta. Även om det tog ca tre dagar efter att Nyheter Idags avslöjande innan SVT och övriga medier skrev om de häpnadsväckande uppgifterna.

 ”Uppgifterna om att Najah al-Shammari har dubbelt medborgarskap har tidigare uppmärksammats i medier i Irak, men förnekats av regimen. I Irak är det tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, vilket det inte ska vara för ministrar i regeringen.”

Världen idag

 ”Det är sedan 2006 tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap. Men enligt konstitutionen gäller det inte för personer på högt uppsatta poster, så som försvarsminister.”

SVT

Jag har under hela den här tiden väntat på att det skulle komma upp en diskussion i svenska medier eller hos alternativa medier om just dubbelt medborgarskap. Enligt uppgifterna i media så skall det inte vara tillåtet enligt den irakiska konstitutionen att som minister inneha dubbla medborgarskap.

Hur är det då i Sverige? Hur många har funderat över det? I Sverige är det tillåtet att vara minister och till och med statsminister och inneha dubbla eller flera medborgarskap!

Det skulle alltså inte finnas något hinder för att en rysk eller amerikansk medborgare som också innehar ett svenskt medborgarskap skulle kunna väljas som t.ex. försvarsminister. Eller varför inte en sunnimuslim från Irak som försvarsminister i en socialdemokratisk regering. Visst låter det fantastiskt mångkulturellt och trevligt. (Ironi)

Nu invänder säkert någon med att det kommer aldrig inträffa. Jaså, vi hade Mehmet Kaplan som bostadsminister. Är ni säkra på att Mehmet Kaplan inte hade ett medborgarskap även i Turkiet, där han var född? Jag är övertygade om att han även hade ett turkiskt medborgarskap eftersom han som bostadsminister var i Turkiet titt som tätt.

Det märkliga är att så länge en person har uppehållstillstånd men inte medborgarskap i Sverige så anges personens utländska medborgarskap i folkbokföringsregistret som sköts av Skatteverket. Men den dag som personen får ett svenskt medborgarskap så döljs eller stryks uppgifterna om annat medborgarskap i registret. Varför?

När jag satt i riksdagen 2010-2014 skrev jag en motion om att dubbla medborgarskap för statsråd inte skall vara tillåtet, utan endast svenskt medborgarskap. En självklarhet för mig.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/medborgarskapskrav-pa-statsrad_H102K308

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att endast medborgare som innehaft enbart svenskt medborgarskap under minst tio år kan utses till statsråd.

Motivering

Från och med den 1 juli 2001 fick Sverige en ny medborgarskapslag som innebar att dubbla medborgarskap skall tillåtas. I praktiken innebär det enligt svensk lag att en person kan inneha hur många medborgarskap som helst, förutom det svenska medborgarskapet.

I den förändring av grundlagen som beslutades av Sveriges riksdag i november 2010 så ströks kravet på 10 års svenskt medborgarskap för att kunna utses till statsråd. En förändring som Sverigedemokraterna är starkt kritiskt till.

För att det inte skall råda den minsta tvekan om var lojaliteten ligger hos ett statsråd och förtroendet hos den svenska allmänheten bör enbart svenskt medborgarskap tillåtas för statsråd i den svenska regeringen. För att än mer utöka allmänhetens tilltro till statsråden bör det också vara regel att den som utses till statsråd skall ha innehaft enbart svenskt medborgarskap under minst en 10-årsperiod, enligt tidigare grundlag.

Vi anser därmed att grundlagen bör förändras så att endast personer med enbart svenskt medborgarskap under minst de senaste tio åren kan utses till statsråd i den svenska regeringen.

Stockholm den 26 september 2013
Thoralf Alfsson (SD) Kent Ekeroth (SD)

45 reaktioner på ”MINISTER MED DUBBLA MEDBORGARSKAP

 1. turrim 2019-12-03 / 20:20

  Det är en falsk nyhet när man räknar bort 11% av eleverna och sedan påstår att resten är duktiga i ett internationellt perspektiv i PISA-undersökningen. Har övriga länder också räknat bort de sämsta?

  Gillad av 2 personer

  • Sven d.ä. 2019-12-03 / 23:14

   Du tänker på PISA antar jag.

   I Kina så tar man tydligen och gör testerna i de stora städerna. Den eventuellt svagpresterande landsbyggden kommer inte med.

   Jag läste någonstans ”Pisa 2018 visar att elever med svensk bakgrund har en läsförståelse som är lika bra som när mätningarna startade år 2000 – men för elever med utländsk bakgrund ser det betydligt sämre ut.”

   Hur vet man vilken bakgrund eleverna har? Fyller man i det? Kryssa för etniskt svensk. Kryssa för utlänning. Jag trodde inte man fick göra det i Sverige?

   Gillad av 1 person

   • Maja Dacke 2019-12-05 / 23:24

    Ingen vågar ens nämna hur de har sorterat.

    Gilla

 2. J B Doe 2019-12-03 / 17:55

  Och hur förhåller det sig med Shekaraby? Han startade som illegal invandrare och nämns nu som ev ny partiledare för Sossarna (och därmed ev statsminister). Har han dubbla el kanske tredubbla medborgarskap?

  Gillad av 2 personer

  • E 2019-12-03 / 19:18

   Hört honom tala, i Färjestaden för några år sedan, som jag såg det då…floskler. och naturligtvis ska inte vi i Sverige ha en minister som heter Ardalan Shekarabi…eller för den delen Nyanko Samboni , tror vi Svenskar så länge det går står emot

   Gilla

  • ! 2019-12-03 / 19:23

   SchejkArabi!

   Gilla

  • Tanten_2 2019-12-03 / 20:09

   Ja, om jag fattat rätt hade han brittiskt medborgarskap rån början. Varför det behövdes bytas ut ??????

   Gillad av 1 person

   • Maja Dacke 2019-12-05 / 23:22

    Tre medborgarskap … …

    Gilla

 3. martiusus 2019-12-03 / 17:15

  Tomten Löftens säck är tom och innehållslös, lika tom som ägaren.
  Om man likt Löfven inte har någon klar ideologi eller förmåga till ett snabbt
  tänkande (brist på intelligens) hamnar man ofta i otrevliga situationer.

  – Vad var det nu jag skulle säga? Vad sa Arnstad?
  Sen börjar det idiotiska rabblandet… SD är ett parti med… bla, bla, bla
  Sen kommer en uppräkning av i stil med… nazister, rasister, etc. Att han inte skäms?

  Jag tror inte Tomten kommer till Löfven, även om Tomten är rödklädd.
  Och skulle han få en julklapp så blir det en rak höger.

  Gillad av 3 personer

  • martiusus 2019-12-03 / 17:34

   Hoppsan vad många nazister vi är nu, även mina mostrar som är 90 plus.
   Skäms du otäcke ”statsminister” SKÄMS.

   Gillad av 2 personer

 4. Henrik 2019-12-03 / 17:07

  , Något att gräva i Thoral? Denna nyhet var från 2014. Hade varit intressant hur det ser ut nu.

  ”Svenska skattebetalare har via CSN finansierat 71 svenskars utbildning vid det ultrakonservativa Medinauniversitetet i Saudiarabien. Endast män får läsa i Medina. Icke-muslimer är bannlysta. Universitetets uttalade syfte är att sprida den saudiska varianten av islam över världen.

  DN:s Niklas Orrenius kan avslöja att 2,5 miljoner kronor har betalats ut de senaste fem åren till de svenska studenterna, som sedan återvänder till Sverige som religiösa missionärer.”

  Abdullah Sueidi och Abdul Wadud Frank är två svenska konvertiter som utbildats i salafistisk troslära och är på gränsen till extremism.

  Gillad av 1 person

  • Roland Salomonsson 2019-12-06 / 12:50

   Muslimska Brödraskapet har via ”Tro och Solidaritét” sina infiltratörer i CSN. Vad Orenius kom fram till är sannolikt bara ”toppen av isberget”!

   Överallt det finns konton med svårkontrollerade skattemedel, finns det numera mängder med islamister, som mjölkar ur dem.

   Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-12-03 / 17:21

   Kalmar kommun är blåsta. Nu skall de bygga skärmtak åt en stockholmskrögare. Jag tar mig för pannan.

   Gillad av 3 personer

   • Olle 2019-12-03 / 17:55

    Kalmar kommun prioriterar turister och personer utifrån, framför sina egna. Utan turismen går Kalmar under. Allt handlar om att locka hit turister. Det har gått för långt!

    Gilla

  • Gunnar Karlsson 2019-12-03 / 14:25

   Öppna er hjärtan eller tanklock och dunderpuckot till Statsminister ser inga som helst samband kriminalitet och invandring !!

   //Gunnar

   Gillad av 3 personer

 5. Sarmad Hannes Hübner 2019-12-03 / 13:43

  Jag har kollat igenom din blogg. Vilken islamofob du är. Kan du ingenting om religionskunskap?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-12-03 / 14:27

   Jag har förstått att islam inte hör hemma i västvärlden. Du tycks i varje fall inte kommit till den insikten. Någon riktig islänning är du i varje fall inte!

   Gillad av 6 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-12-03 / 14:31

   Islam är en otäck mördarsekt som inte har någonting med religion att göra.

   //Gunnar

   Gillad av 3 personer

  • Antipedofil 2019-12-03 / 14:52

   @Sarmad
   Litet kunskapstest
   – Hur ung var Aisha när din pedofet Muhammed våldtog henne?

   Gillad av 1 person

 6. I väntan på Ragnarök.... 2019-12-03 / 13:30

  Hur många år har vi kvar nu till den totala förintelsen, Greta Lilla?!

  Gillad av 1 person

 7. Kalle 2019-12-03 / 12:29

  Australien har hårdare regler för dubbla medborgarskap i deras parlament. Så borde det vara i sverige också!!!

  ””Lagen föll i glömska

  Grundlagsparagrafen om att australier med dubbelt medborgarskap inte kan väljas till parlamentet är gammal.

  Grundlagstillägget antogs år 1901 men den föll i glömska och har sällan efterlevts.

  Det förändrades när Högsta domstolen i höstas beslöt att fem ledamöter måste avgå på grund av grundlagen.

  Ledamöterna klagar såsom Alexander över att de inte var medvetna om att de beviljades automatiskt medborgarskap i till exempel Storbritannien om en av deras föräldrar hade brittiskt medborgarskap.””

  https://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/11/australiens-regering-forlorade-sin-majoritet-gammal-lag-om-dubbelt-medborgarskap

  Flera förtrondevalda ministrar och parlaments ledamöter har blivit avsatta på senare tid med dubbla medborgarskap. Det har t.o.m. med påverkat majoritetsförhållande i det australiska parlamentet!!!

  Gillad av 3 personer

  • Ricky 2019-12-03 / 13:44

   Johans nollsummespel är en stor bluff!

   Gillad av 1 person

  • Roland Salomonsson 2019-12-03 / 14:33

   Det är VÄRRE än så. I takt med att polisbristen accelererar, så ersätter polisen avgångna poliser med polisanställda, SOM ÄR CIVILA. Idag är således ca 1/3 av alla ”Poliser” civilanställda, vilka inte kan användas i polisiära operativa insatser. Detta är en viktig anledning till att peroner utsatta för brott får vänta liksom att stora mängder brott läggs ned. Regeringen rapporterar att Sverige har ca 20000 poliser, men det är i verkligheten endast 12-13000 resten är civila.

   För ca 1 år sedan lanserades ett fortbildningspaket för civilanställda, som skulle göra dessa i skick att gå ut i yttre tjänst, men idag är det tyst om projektet, så sannolikt nappade ytterst få ”femhjulingskörande” poliser på projektet.

   Regeringen tänkte sig för något år sedan att försvaret skulle skicka trupp på gatorna, men detta gick i stå, när ett flertal soldater insåg att de skulle bli bakbundna i sina ageranden gentemom brottslingar, så inofficiellt skrotades förslaget. Skickas soldater ut i samhället måste de ha samhällets stöd för att utöva det extra militära våld de är kapabla till och bedömer vara nödvändigt. Vänsteraktivister skulle plötsligt möta personal, som upprätthåller lag och inte lägger fingrar emellan – och DET går ju inte.

   Hela polisbristen skulle – OM REGERINGEN VERKLIGEN VILL – kunna vändas på 6-12 månader genom riktad rekrytering, stödjande Riksdagsbeslut, lagändringar etc, så att polisen får en numerär av 30000. MEN REGERINGEN VILL INTE! Svenska gräsrötter skall fortsätta lida under våldtäkter, mord, skjutningar, kriminalitét resp och utförda utvisningar/förvisningar!

   Gillad av 2 personer

 8. Nils Dacke 2019-12-03 / 09:10

  Min åsikt är att dubbla medborgarskap inte skall vara tillåtet för statsråd, riksdagsledamöter, statssekreterare i regeringskansliet, generaldirektörer för statliga verk och myndigheter.

  Gillad av 1 person

 9. Tony Ingman 2019-12-03 / 08:14

  En fördel med att även en statsminister i Sverige kan ha dubbla medborgarskap är
  att S.L kan försvinna så fort som möjligt om han väljer att avgå? För Vem skulle vilja ha
  honom som granne.?

  Hans kollega Morgan Johansson verkar till att ha svårt att fatta, nu vill han ”tvinga ”
  EU länderna Ungern o Polen att ta emot flyktingar, trots att dessa klart o tydligt
  deklarerat att dom inte kommer att ta emot en enda flykting från dessa regioner?

  Frågan är hur han ska gå tillväga? Ska han rycka ut med Sveriges Fjoll arme,
  som hotfullt viftar med Pride flaggorna

  Gillad av 3 personer

  • Thor 2019-12-03 / 14:06

   Och tänk om en endaste murvel kunde ställa frågan till Morgan Johansson: Varför ska Ungern och Polen tvingas ta emot asylanter när Stefan Löfven sagt att mottagandet är lönsamt? Om Löfven inte ljuger så kan vi ju lika gärna ta ännu fler asylanter till Sverige!

   Gillad av 1 person

 10. Robban 2019-12-03 / 00:23

  Blir lite nostalgisk! Vilket radarpar ni var Thoralf!
  Bra och vettiga motioner! En kraft att räkna med i riksdagen!
  Vi får väl se om SD har vad som krävs idag!
  Jag tvivlar!

  Gillad av 2 personer

 11. Ölandsbonde 2019-12-03 / 00:18

  Ja. Ni motionerade i frågan och du minns säkert vilket djävla liv det blev. Gav inget plus alls till SD. Som jag skrev då skulle ni ha formulerat det hela som ”utländska medborgare ska inte vara valbara till vår riksdag”.

  Det tror jag de allra flesta ställer upp på.

  Ert blev typ ”bara svenskar ska vara tillåtna”.
  I princip samma sak, fast det låter typiskt SD-rasism om det senare

  Gilla

 12. Sven d.ä. 2019-12-02 / 23:16

  Man får ha två Europeiska medborgarskap men inte ha körkort från två Europeiska länder samtidigt. Om det är samma sak för de utom-Europeiska länderna vet jag inte.

  Borde inte ett medborgarskap stå högre i kurs än rättigheten att köra en bil med körkort från två länder?

  Gillad av 4 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-12-03 / 07:18

   Sven, jag är inte 100% säker, men nästan, att den begränsningen inte gäller. Har en god vän som både har ett körkort från Florida (i USA utfärdas körkorten av respektive delstat) och Sverige.

   //Gunnar

   Gilla

  • botwid 2019-12-03 / 09:51

   Vi skaffade spanska medborgarskap och det sista steget i den nästan trettonåriga processen med språktest mm, vara att skriva under ett A4-papper att vi befriade oss från vårt svenska medborgarskap. Vi trodde att eftersom Sverige accepterade dubbelt medborgarskap, gjorde även Spanien det. Vi skrev under och är sedan länge glada spanjorer i ett välfungerande tryggt samhälle.

   Gillad av 3 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s