KONSERVATIVA BLOCKET

Det pratas mer och mer om det konservativa blocket i Sveriges riksdag. SD har pratat om det under flera år men andra partier har bara fnyst åt begreppet. Idag är det ett mer eller mindre vedertaget begrepp och en verklighet som fler och fler ser som en möjlig framtida regeringskonstellation.

Men för att vara riktigt sanningsenlig så är inte det konservativa blocket större idag än vad det var i juli 2016. Det kanske förvånar en del, med tanke på rubrikerna i media de senaste månaderna. Det vill säga att de ”konservativa partierna” har 48-49 procent i opinionsundersökningarna. Skillnaden idag är att M tappat väljare till SD och KD men det har inte kommit till några nya väljare från de rödgröna partierna.

Konservativa blocket 201912

Källa val.digital som är en sammanvägning av Sentio, Ipsos, Sifo, Novus, Demoskop och SCB.

Det handlar till stor del om förflyttningar inom dessa tre partier. Med tanke på Centerpartiet och Liberalerna svek mot Alliansen borde förändringarna i förhållande till juli 2016 varit större.

Januariöverenskommelsen har knappast fått någon effekt överhuvudtaget för det konservativa blocket. Den stora skillnaden är att Moderaterna förlorat väljare till framförallt Sverigedemokraterna men sannolikt också till Kristdemokraterna.

Konservativa blocket partier 201912

När man studera opinionssiffrorna kan man nästa se det som att de moderata väljarna först lämnade M för att gå till KD. Men sedan har de börjat lämna KD för att gå vidare till SD. Ser ut som en tvåstegs raket. Sverigedemokraternas starka uppgång under andra halvåret 2019 sker samtidigt som KD tappar lika mycket.

Det blir spännande att se om trenden fortsätter under 2020. Men då måste det konservativa blocket plocka röster från S, C och L. Det borde inte vara svårt om man driver de rätta frågorna, brottslighet, invandring, energipolitik och skattepolitik.

15 reaktioner på ”KONSERVATIVA BLOCKET

 1. Bo Adolfsson 2019-12-31 / 17:31

  Majoriteten av svenskarna tror inte på klimathysterin!
  De tror inte på att livets gas koldioxid är farlig. CO2 som gör att det växer och är grunden för allt liv på jorden. Utan CO2 dör planetens liv!
  Om CO2 inte är farlig faller hela den sk klimatfrågan.
  Nu när bränslepriserna åter höjs har ju sd öppet mål i denna fråga.
  Varför agerar de inte? Vilka kunskaper har Kinnunen? Han yrar om att åtgärder måste göras i andra länder. Tror han på att CO2, livets gas är farlig?
  Varför uppmuntrar inte sd alternativa bloggar? När det gäller klimatfrågan t ex Lars Bern på anthropocene och SwebbTV, Klimatsans och Klimatupplysningen. Liksom andra partier verkar sd vara kunskapsfientliga. Hur många av deras rd-ledamöter har en naturvetenskaplig utbildning?
  Det verkar bekvämas för de 62 att sitta i Rd och kassera in 67 000 kr/månad utan uträtta något.

  Gott nytt år till Thoralf och alla kommentatorer önskar
  Civilingenjör Bo Adolfsson, Hjo

  Gillad av 1 person

 2. Marianne Robin Hood Mörck 2019-12-31 / 14:12

  Ta ifrån de rika på SVT och ge till de fattiga på alternativa medier!

  Gillad av 2 personer

 3. Ludvig 2019-12-31 / 13:06

  Gott Nytt År! Tack för mycket intressant läsning under året.

  Gillad av 2 personer

 4. Gunnar Karlsson 2019-12-31 / 10:31

  Off Topic.

  Har just läst dagens artikel på Ledarsidorna, Johan tittar bakåt på året som gått och sedan i kristallkulan. Hans analys av S är närmast att likna vid ett kaffebord efter en begravning, inte en enda ljusglimt där, bara ett tröstlöst mörker.

  Jag tycker att den här artikeln är en av hans allra mest läsvärda, och det säger inte lite, så missa inte den…..

  https://ledarsidorna.se/2019/12/2020-nu-kan-vad-som-helst-handa/

  //Gunnar

  Gillad av 2 personer

 5. stefan a. 2019-12-31 / 09:22

  Behövs inte mycket för att kallas konservativ i Svetjod, som helt domineras av vänstermedia fast de numera kallar sig liberaler…..

  Gillad av 3 personer

 6. ROLLE 2019-12-31 / 07:43

  Försvinner sedan extrempartiet MP som har förstört så mycket i Sverige vore det perfekt.
  Då kanske det konservativa blocket hamnar på mer än 50%

  Gillad av 2 personer

 7. Putte Fnask 2019-12-31 / 01:34

  Vi kanske får uppleva en riktigt intressant nyårsafton i år om Kim Jong Fjong gör verklighet av sin julklapp till USA. Sedan lite skjutningar och skottlossningar ovanpå det.

  Gilla

  • Gunnar Karlsson 2019-12-31 / 09:37

   Jag tror inte du blir besviken, tyvärr !!

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s