2019 REKORDVARMT I KALMAR

Jag hade förväntat mig att få både läsa och se nyheter om att 2019 blev det varmaste året globalt på 3 miljoner år men än så länge har det varit väldigt tyst om den globala temperaturen för 2019.

Jag kan dock berätta att 2019 blev det varmaste året i Kalmar (Kalmar flygplats) sedan 1949, då mätningar startade. Medeltemperaturen för 2019 blev 8,99 grader. Det näst varmaste året är 2014 med 8,90 och sedan år 2000 med 8,72 grader. Om det är det varmaste året på 3 miljoner år i Kalmar får någon fråga ”professor” Johan Rockström. Men 1959 var också ett varmt och fint år med en medeltemperatur på 8,53 grader inte så långt efter 2019. Mina föräldrar pratade ofta om sommaren 1959 då jag som tvååringen var på Öland för första gången.

Under flera decennier var det dock sjunkande temperaturer som gällde för Kalmar. Så var det från 1949 och ända fram till 1987. Under åren 1985-1987 var medeltemperaturen alla år lägre än 6,5 grader och 1987 så låg som 5,3 grader. Det var en riktig vinter 1987.

Kalmar temp 1949-1987

Vad hände sedan?

Från slutet av 80-talet har dock temperaturen återgått till det ”normala” enligt observationsdata från SMHI.

Kalmar temp 1989-2019

Hur blir det 2020? Det vet inte ens Johan Rockström.

22 reaktioner på ”2019 REKORDVARMT I KALMAR

 1. Gunnar Karlsson 2020-01-03 / 16:16

  Off Topic.

  Vilken typisk Sosse-lögn, ” Vi var möjligen sent på bollen” !! När de inte ens var ute på planen, de satt väl och groggade i omklädningsrummet som vanligt … Vilka pajaser företrädarna för Sosseparti blivit de sist 30-40 åren.

  http://soldatmamma.blogspot.com/2020/01/2020-maste-bli-aret-da-ingen-ansvarig.html

  Heder åt Lars Åberg som ryter till om den snabbt ökande antisemitismen i Socialdemokratin, alla på den bloggen känner mycket väl till orsaken till detta allt sjukare tillstånd. Jag hoppas att januari-överenskommelsen snarast bryter ihop så vi förhoppningsvis kan få till ett extraval.

  //Gunnar

  Gillad av 2 personer

 2. Ej Klimatalarmist 2020-01-03 / 15:02

  Sommaren 2018 var varmare än sommaren 2019.

  Förr hette det
  De fyra årstiderna
  Numera heter det
  Klimatförändringar

  Tiderna förändras!

  Gillad av 2 personer

 3. Roland Salomonsson 2020-01-03 / 11:53

  Den varmaste perioden efter Lilla Istiden infaller FÖR HELA JORDKLOTET (utan undantag) ca 1900-1939. Efter 1939 har det varit avsevärt kallare. Fram till 1939 är det samtidigt omfattande hungersnöder i världen. Vintrarna är samtidigt kortare men avsevärt kallare än idag normalt. Sammantaget fler veckor med sommartemperaturer avgör om årsmedeltemperaturerna skall vara varmare än normalt.

  Många tror att Lilla Istiden var mycket kall somMar resp vinter. Men vädret under perioden var ungefär som nu. Men några skillnader fanns förståss. T ex kom sommaren 2-3 veckor senare och vinter 2-3 veckor tidigare. I stort hindrar detta inte växter och djur att leva i Skandinavien. Ca 15/1-1/3 kunde man räkna med 30-gradig kyla, liksom ca 15/7-15/9 25-30 graders värme. Algblomningarna var omfattande sommartid – franska/Holländska handelsfartyg måste lova sina besättningar att inte segla i Östersjöns illaluktande sörja under sommaren. Under vintrarna frös mellaneuropas floder minst 2 månader – t ex hölls Londons marknader på det frusna Themsens isar. Under vinter frös Östersjön ofta igen helt. Hungersnöd var således regelbundet i nägon svensk landsdel.

  Det speciella var dock alla konstiga (tillfälliga) vädertyper. T ex 1 m snö i Dalarna i juli. Eller några år senare 1 m snö i Helsingland under juli. Detta utjämnades genom att i någon annan landsdel, så var det i januari högsommartemperaturer resp snöfritt, för att några år senare samma sak hände i en annan landsdel. Det säger sig självt att hungersnöd rådde ofta. Sista hungersnöden i Sverige inträffade vintern 1867 efter att hela 1860-talet varit svagår. Folk dog i svält över hela sverige, men i Norrland räknades antalet döda till 100000. Nästan värre än digerdöden – eftersom svälten slog till ett enda år medan digerdöden tog sin tull under 10-20 år.

  Enligt IPCC skall ”klimat” kalkyleras för ”rullande” 30-årsperioder. Datorerna klarade inte bättre vid tiden för beslutet. Den verkliga orsaken till att 30 år valdes är att en kort period är lättare att manipulera. Och lita på att klimatbedragarna manipulerar alla detaljer som går att manipulera. Om en graf har ett startdatum t ex 1978, så lita på att det var avsevärt varmare perioden 1938-1977. Sedan kan bedragarna påstå att senare varmår är en del av Global Warming. Fundera över varför SMHI har satt ”referensåret” 1961-1990 för sina redovisningar? Svar – därför att denna period är ovanligt kylig, så då kommer all redovisning som sker för 1991 fram till nutid att redovisa ”Global uppvärmning”. ALLTSÅ, KOLLA ALLTID MINST CA 30 ÅR BAKÅT FRÅN START AV GRAFER/TABELLER.

  En seriöst vetenskaplig period att kalkylera klimat med är ex 100 år (även om denna också är för kort). Här brukar bedragarna invända att mätstationerna var för få för 100 år sedan. Men de är fortfarande för få och framförallt fel utplacerade. När t ex Sovjet halverade sitt världsomspännande nät av mätstationer (ca 2000), var det främst stationer i kallare områden som stängdes (några har sedan återinstallerats). Åren efter blev följaktligen ”Klimatet” 1-2 grader varmare, vilket är mycket. Några år senare började bedragarna ”justera” mätdata och digitalt lägga ut kalkylerad mätdata för en stängd station i förhållande till 2-3 kvarvarande stationer. Men kalkyleringen utfördes med hjälp av värden insatta i någon av IPCC alla ”klimatmodeller”. Självklart gäller skit in ger skit ut – ingen av IPCC klimatmodeller ligger ens i närheten av sanningen – det finns dock EN klimatmodell som fortfarande ligger nära verkligheten – den Ryska – men den väljer IPCC bort, eftersom den avviker från alla övriga egna. Det har inte slagit IPCC att alla deras modeller kan ha samma felaktigheter och hamnar snett, och att därmed den enda korrekta modellen kommer att avvika i resultat.

  Gillad av 2 personer

  • Gunnar Karlsson 2020-01-03 / 18:49

   Roland, Tack för detta intressanta inlägg.

   //Gunnar

   Gilla

 4. ROLLE 2020-01-03 / 09:26

  ANTISEMITISMEN BREDER UT SIG INOM SOCIALDEMOKRATIN
  En gräslig bil av regeringsföreträdare.

  ”Så bortförklaras rasism inom Socialdemokratin. De som framför antisemitiska budskap utesluts inte ur partiet. I S- och LO-närstående tidskrifter tas inte denna form av rasism på allvar när man driver en Iran-vänlig linje.

  Bloggen Ledarsidorna, vars redaktör Johan Westerholm är medlem i Socialdemokraterna, har granskat hur antisemitismen behandlas inom det ledande regeringspartiet i Sverige och dess närstående, som LO och vänstertidskrifter.

  ”Det är uppenbart att Arenagruppen, som finansieras av bland annat LO, inte tar kritiken om antisemitismen inom vänstern på allvar.””
  https://samtiden.nu/2020/01/antisemitismen-breder-ut-sig-inom-socialdemokratin/

  Gillad av 2 personer

  • Gunnar Karlsson 2020-01-03 / 12:15

   Vill minnas, men kan självfallet ha fel, att Johan under förra året skrev att han inte betalt in medlemsavgiften till partiet. Om det innebär att han automatiskt är utesluten, kan jag inte svara på, men min tolkning var att det var hans syfte.

   //Gunnar

   Gillad av 1 person

   • Maja Dacke 2020-01-03 / 19:41

    Har för mig att han till sist betalade men talade om att han skulle rösta L.

    Gilla

 5. ROLLE 2020-01-03 / 08:58

  Alltid bra med utförlig statistik. Här ser man hur temperaturen varierat.
  Svårt för klimatalarmisterna att bortförklara.
  Johan Rockström får väl konsultera guru Greta för att få svar hur vädret kommer bli framöver.

  Gillad av 1 person

 6. Ölandsbonde 2020-01-03 / 08:30

  Hur räknas medeltemperatur ut för månader och år?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-01-03 / 08:50

   Summan av antalet timvärden/antal timvärden vid respektive mätstation. Om SMHI gör på något annat sätt låter jag vara osagt då de har tillgång till alla data. Jag har bara tillgång till timvärden.

   Gillad av 1 person

 7. botwid 2020-01-03 / 08:05

  För att förstå varför det är varmare på vissa platser och kallare på andra, kan denna video vara till hjälp: ”A Global warming trip to Greenland”

  Gilla

 8. Ingemar Ekman 2020-01-03 / 00:10

  Jag kommer ihåg sommaren -59. Det var den varmaste sommaren jag hitintills varit med om, Tittar man på kurvan så är årsmedeltemperaturen högre 2014 – 2019, men då ska man betänka att vintrarna var mycket kallare. Det lustiga är att trots värmen kommer jag inte ihåg att det var några alarmerande skogsbränder.

  Gillad av 3 personer

  • kristerkatt 2020-01-03 / 09:06

   Jag kommer också ihåg sommaren 1959, trots att jag var ganska liten. Det var väldigt varmt och väldigt mycket getingar! Tror jag blev stucken 6 gånger.

   Gillad av 1 person

  • Svante 1 2020-01-03 / 10:36

   Mina föräldrar och jag, som 13-åring,1959 i våran stuga…..3 1/2 månader..kanonväder hela tiden..mitten av maj till slutet av augusti….Ingemar J knockade 7 ggr Floyd P…Radio Luxemburg halv 3 på natten….26 juni

   Gillad av 3 personer

  • MickeP 2020-01-03 / 11:11

   För egen del föddes jag på vintern det året, så jag har inga egna minnen. Men mina föräldrar och andra släktingar brukade ofta prata om just den sommaren.

   ”Getingsommaren” kallades den. 60 år senare och den ”sticker” fortfarande ut (om ordvitsen ursäktas). 🙂

   Undrar hur Isabella Lövins gräsmatta såg ut efter den sommaren.

   MickeP

   Gillad av 1 person

 9. Andersson i Pinan 2020-01-03 / 00:07

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RR22pr/smhi-smutsig-baksida-bakom-himlafenomenet
  SMHI: Smutsig baksida bakom himlafenomenet

  ”Per Holmberg, meteorolog på Stormgeo, uppger för Allehanda att det varma vädret har bidragit till himlafenomenet.

  – Det milda vädret med luft söderifrån gör att luften är smutsig. Om luften kommit från norr hade det nog antagligen inte gett samma färg, då det är mindre partiklar med den luften.”

  Menar Per Holmberg ‘färre’ när han säger ‘mindre’?

  Gillad av 1 person

  • Gunnar Karlsson 2020-01-03 / 09:48

   Han vet nog inte själv vad han menar….

   //Gunnar

   Gillad av 2 personer

  • Anders J 2020-01-03 / 15:33

   ”Menar Per Holmberg ‘färre’ när han säger ‘mindre’?”

   Mindre andtal, mindre mängd, kanske?

   Gilla

  • Maja Dacke 2020-01-03 / 19:45

   Spaceweather.com vet bättre …

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s