FELAKTIGA UPPGIFTER FRÅN TV4

TV4:s uppgifter om antalet IVA-platser och isoleringsrum som jag skrev om igår har väckt en del uppmärksamhet. Ledningen på Region Kalmar län har gått ut och dementerat uppgifterna på sin Facebooksida om att Länssjukhuset i Kalmar bara skulle ha 2 intensivvårdsplatser. Det verkliga antalet är 7 platser i Kalmar och sedan även 5 platser i Västervik. Alltså totalt 12 platser i Kalmar län. Hur många av dessa platser som normalt sett är belagda framgår dock inte av uppgifterna som lämnats.

Enligt en intervju i Barometern med sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist skall det också finnas möjligt att utöka antalet IVA-platser vid behov.

I skrivande stund finns det bara 7 coronasmittade personer i Kalmar län enligt de medieuppgifter som funnits. Ingen av dessa skall vårdas på någon IVA-plats i dagsläget. Utan en majoritet skall befinna sig i hemmet.

19 reaktioner på ”FELAKTIGA UPPGIFTER FRÅN TV4

 1. Ghetto 2020-03-18 / 21:51

  Joy klädbutik i Kalmar stängde igen idag. Hur länge dröjer det innan hela Kvarnholmen är död? Näst på tur är MQ som har samma ägare som Joy.

  Gilla

 2. Andersson i Pinan 2020-03-18 / 21:35

  Jag föreslår att vi tar in en hoper gästarbetare från Kina. De bygger ju ett sjukhus i veckan.

  Jag föreslår också att vi tar slup- och barkasskjulet i anspråk igen. 1808-1809 var det flera tusen som slutade sin dagar innanför de väggarna. Tänk att vi inte kommit längre på 300 år.

  https://www.marinmuseum.se/utstallningar/marinens-mindre-batar/slup-och-barkasskjulet

  ‘Inga sjukhus bara skithus’ Ett valspråk värdigt en statsminister.

  Gilla

 3. Thomas 2020-03-18 / 20:31

  Ord topic,
  har nån sett till Greta Thunberg senaste tiden? Ska missing people kopplas in? Lilla Greta kanske är lite ambivalent nu, 98% av flygplanen stilla på marken, det gör väl henne nöjd? Att människor blir av med sin försörjning spelar mindre roll. Samtidigt så ser vi tecken på mer slutenhet, nationalism kommer frodas och globalismen kommer få en riktig käftsmäll tack vare Corona. Alltid nått.

  Gilla

 4. martiusus 2020-03-18 / 16:52

  Någon som begriper hur det här med munskydd fungerar?
  Först går man ut med att munskydd inte gör någon nytta, för att
  nästa dag beskriva en leverans från Tyskland som en stor framgång.

  På TV ser man, från flera länder, hur nästan alla har munskydd och i den humanitära
  stormakten Sverige finns inga att få tag på!

  Sverige skänker varje år oerhörda belopp till mer eller mindre misslyckade projekt
  i suspekta länder, men att se till den egna befolkningens behov är minst sagt svårare.

  För några år sedan stod Löfven i FN och lovade sanitet till halva världen.
  Tänk om han hade visat samma omsorg om Sverige…

  Gillad av 1 person

  • Rune 2020-03-18 / 22:33

   Som jag förstår det, har man munskydd undviker man att smitta ner andra som man möter. Man behåller sin utandningsluft hos sig själv.

   Gilla

 5. Alf 2020-03-18 / 13:47

  När jag frågade regionen så fick jag svar att det är ”ombyggda tillfälliga infektionsrum” det handlar om.

  Gilla

 6. Andersson i Pinan 2020-03-18 / 11:46

  Det här står att läsa i Aftonbladet:

  *****************************************

  Men effekten av ansiktsskydd och munskydd är omstridd. Folkhälsomyndigheten skriver så här om munskydd på sin sajt:

  ”Nej, munskydd skyddar inte den som är frisk mot covid-19. Däremot kan den som är sjuk till viss del skydda sin omgivning från att vätskepartiklar sprids vid till exempel hosta och nysningar.”

  FFP2 och FFP3 är båda internationellt godkända ansiktsskydd för just vårdpersonal. På folkhälsomyndighetens sajt står det att vårdpersonal bör bära sådan utrustning vid provtagning av misstänkt smittade.

  *****************************************

  Goddag yxskaft!

  Gilla

  • Thor 2020-03-18 / 14:06

   Ett filter/mask borde ju skydda i båda riktningar men så kanske det inte är.

   Gilla

 7. Roland Salomonsson 2020-03-18 / 11:28

  När man läser alla olika uppgifter om Corona eller andra liknande, så skall man ha klart för sig att framför varje siffra skall det lilla ordet ”KÄNDA” tillföras. Detta gör att alla %-uella uppgifter som uppges är felaktiga.
  I Kina uppges överdödligheten p g a Corona så vitt jag förstått vara ca 1% av insjuknade. Mörkertalen för insjuknade är enorma – de flesta fattar aldrig att det varit smittade eller att några av de smittade varit sjuka. För en ordinär influensa, så ligger det på mindre än 1% av insjuknade. Samtidigt med Corona pågår det f ö en ordinär influensa.
  Man kan alltså inte ta mediauppgifter och räkna % på dessa.

  F ö antas av flera experter, t ex Osterholm, att smittan var spridd över världen redan före jul, utan effekter som föranledde larm från smittskyddet.

  En annan felaktighet är att gräsrötterna inbillar sig att smittan kan hindras att spridas. DETTA ÄR HELT FEL! När Corona har ebbat ut om 6-18 månader, så kommer ca 80% (8 miljoner) av befolkningen varit smittad 1-flera ggr. Kanske 10% (0,8 miljoner) kommer att utveckla sjukdom, men 90% av dem fattar inte att de är sjuka. Några få, typ 2000-4000, blir så allvarligt sjuka att intensivvård krävs.
  Valet står mellan att släppa lös smittan och riskera överbelasta vården, eller fördröja smittspridningen och ge vården en chans att hjälpa.

  I Kina har konstaterats att vissa riskfaktorer ger förhöjd dödlighet. Fetma, rökning (män), hjärtsjukdom, kärlsjukdom, cancer, diabetes, lungsjukdom – för att nämna några. Och åldersrelaterade förändringar – bl a försämrat imunförsvar.

  Gilla

 8. ac carlsson 2020-03-18 / 10:33

  Det är naturligtvis ytterst allvarligt när TV4 sprider felaktiga uppgifter som bidrar till att oron som redan finns hos befolkningen fördjupas. Men i det stora hela så spelar ju en handfull intensivvårdsplatser i Kalmar ingen större roll. Allt tyder på att antalet intensivvårdspaltser totalt sett inte på långa vägar räcker till om vi drabbas av en pandemi där många de smittade behöver intensivvård.

  De som ansvarar för att vi har tillräcklig kapacitet på intensivvården har gravt misskött sitt uppdrag, och förmodligen kommer de att skylla på att det saknats pengar. Men att penningbristen till stor del beror på vårt lands generositet mot ekonomiska migranter lär vi aldrig får höra från de ansvariga, trots att detta sannolikt är den huvudsakliga orsaken.

  Gilla

 9. Tony 2020-03-18 / 09:42

  Allt stängs ner, allt utom den heliga invandringen, det gör således inget ifall
  smittan kommer in från det hållet? Litar inte ett förbannat dugg på dom
  clowner som styr Sverige! ( Mot avgrunden)

  Gillad av 1 person

 10. Ghetto 2020-03-17 / 22:08

  Hittar ingen sådan dementering på deras sida? Finns länk?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-03-17 / 22:20

   Jag litar mer på ansvariga på Region Kalmar län än några journalister på TV4.

   Kolla på deras Facebooksida där man svarat på frågor från allmänheten.

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s