ÖVERKLAGAN INLÄMNAD TILL LÄNSSTYRELSEN

Efter att Länsstyrelsen i Kalmar län avskrivit anmälan om miljöbrott angående den avverkade jätteeken hos regionrådet Mattias Adolfson (S), där Mattias partikamrat Magnus Uhr utfört jobbet blev jag väldigt förvånad. Länsstyrelsen hade ju även gjort ett platsbesök och gjort en uppmätning av ekstubben och dokumenterat med många foton. Men ändå avskrev Länsstyrelsen anmälan ännu en gång. Mycket märkligt!

En av mina läsare på bloggen, Lars Engström tog då kontakt med olika experter på ekar och lövträd. Några kända profiler ville dock inte göra några uttalanden och i synnerhet inte skriftliga uttalanden. Sannolikt på grund av att de äger skog inom Kalmar län och därmed inte ville kritisera Länsstyrelsen i Kalmar län. Men det finns många experter och sakkunniga på området. I min överklagan har jag tagit med tre mycket tunga personer och deras bedömningar och skriftliga uttalanden. Alla kontaktade personer har fått ta del av Länsstyrelsen material med uppmätta data och foton, även fotot på eken innan den avverkades.

Här kommer en redovisning av dessa yttranden.

Den första personen är docent och forskaren Per-Magnus Ekö, vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap.

https://www.slu.se/ew-nyheter/2019/1/ksla-prisar-per-magnus-eko/

På frågan om en ek med en diameter på 140 cm vid höjden 80 cm kan avsmalna till under 100 cm vid brösthöjd var svaret ”en omöjlighet”.

Per-Magnus Ekö hade också ett dataprogram för beräkning av avsmalningen på en ek beroende på höjd på trädet. Per-Magnus Ekö gjorde då en beräkning enligt de uppmätta uppgifterna från länsstyrelsen enligt detta dataprogram som han delgav oss.

Tabellen utgår från en diameter på 140 cm vid brösthöjden 130 cm. Dataprogrammet räknar sedan fram diametern vid 80 cm höjd på stammen beroende på hur högt trädet är (20-30 meter). Enligt tabellen är skillnaden i avsmalning 2,6 cm i diameter för ett träd som är 20 meter högt och 8,5 cm för ett träd som är 30 meter högt.

Det innebär att den avverkade eken inte skulle ha en mindre diameter än 130 cm vid brösthöjd enligt docent Per-Magnus Ekö.

Docent Per-Magnus Ekö bifogar också ett diagram för en beräkning av avsmalningen i diameter för en ek i det aktuella fallet där eken bör vara ca 133 cm i diameter i brösthöjd enligt Per-Magnus Ekö.

Sedan kontaktades också Anders Ekstrand som är Jägmästare och Lövskötselexpert hos Södra Skogsägarna men han är också vice ordförande i Ekfrämjandet.

https://se.linkedin.com/in/anders-ekstrand-01399531

Anders Ekstrand har också fått ta del av det befintliga materialet från länsstyrelsen och har därefter gjort följande skarpa uttalande i ett mejl.

Anders Ekstrand syftar på länsstyrelsen foto av ekstubben när han skriver ”cirkulär i rotskäret” och ”i bilden av ekstubben med måttband”.

Anders Ekstrands uttalande ligger helt i linje med docent Per-Magnus Ekö.

Vi har även kontaktat en annan expert vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Docent Igor Drobyshev, som är forskare och lärare vid SLU i Alnarp.

Igor Drobyshev forskar bland annat på trädens åldersdatering genom årsringarna. Igor Drobyshev har fått studera de foto som länsstyrelsen tagit på den aktuella ekstubben och årsringarna på stubben. Igor Drobyshev gör bedömningen av ekens ålder till ca 150 år. Men han har också uttalat sig i ett mejl enligt nedan om ekens diameter vid brösthöjd. Igor Drobyshevs uppfattning är att avsmalning är maximalt 10 procent i detta fall och då har han varit konservativ och tagit till en stor säkerhetsmarginal för att inte missa något. Det innebär i praktiken en maximal avsmalning i vårt fall med 14 cm. Det innebär att ekens diameter i brösthöjd i så fall skall befinna sig inom spannet 126-139 cm. Det kan knappast uttryckas mer tydligare än vad Igor Drobyshev skriver i sitt mejl.

Jag vill återigen påminna om att socialdemokraten och företagaren Magnus Uhr Skog AB bedömning om att eken som avverkades hade en ålder på ca 80 år. En uppskattning som länsstyrelsens tjänstemän förvånande nog inte ifrågasatte enligt Länsstyrelsen beslut att avskriva ärendet. Mycket märkligt! Antingen handlar det om inkompetens hos Länsstyrelsen eller ett grovt tjänstefel i handläggningen av ärendet.

Igor Drobyshevs åldersbestämning till ca 150 år på eken är ett expertutlåtande och kan inte ifrågasättas. Därmed framstår Magnus Uhrs Skog AB räkning av årsringar och uppgifter om att eken skulle vara 80 år gammal som totalt felaktiga. Jag anser att även Magnus Uhr Skog AB övriga uppgifter i ärendet därmed också skall ifrågasättas. I synnerhet uppgifterna om ekens diameter i brösthöjd. Ett konstaterande som även Länsstyrelsen tjänstemän och handläggare borde gjort.

Att tre av varandra helt oberoende experter/sakkunniga på området nu har kommit fram till mer eller mindre samma slutsats om att den avverkade ekens diameter i brösthöjd var någonstans mellan 125-139 cm i diameter kan inte betvivlas. Därmed har inte bara ett miljöbrott begåtts utan det har även inlämnats ett intyg till länsstyrelsen med falska uppgifter.

Med anledning av dessa expertuppgifter beslutade jag mig för att överklaga Länsstyrelsen i Kalmar läns beslut från den 7 oktober att avskriva min anmälan.

Ett stort tack till Lars Engström för hans stora hjälp med få fram dessa experters utlåtande.

PS

Efter att jag fått Länsstyrelsens uppmätta data av stubben och deras foto så gjorde jag själv en ny fotoberäkning av ekens diameter i brösthöjd.

Om man utgår från fotot på eken innan den avverkades och gör en beräkning med hjälp av den inmätning som länsstyrelsens tjänstemän gjort och utgår från stubbens höjd på 80 cm och diametern på 140 cm. Om vi då placerar en ”linjal” vid 80 cm höjd och en linjal ca 50 cm högre upp, det vill säga vid brösthöjd och sedan i dataprogrammet avläser storleken/längden på respektive ”linjal” så kan man göra följande beräkning av diametern på eken vid brösthöjd.

Diameter brösthöjd 7,27/7,65 *140 = 133 cm.

Detta resultat överensstämmer mycket väl med de utlåtande som både Per-Magnus Ekö, Anders Ekstrand och Igor Drobyshev gjort i de bifogade mejlen.

Jag kommer även följa upp detta blogginlägg med ett nytt blogginlägg angående flera märkliga omständigheter i detta ärende.

Annons

24 reaktioner på ”ÖVERKLAGAN INLÄMNAD TILL LÄNSSTYRELSEN

 1. Kalle 2020-10-30 / 12:29

  ## Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) säger nu han är ”förskräckt” av terrorattackerna i Frankrike. Löfven har länge fått kritik för att han vägrar kritisera islam. Det korta inlägget på Twitter har dock spärrats från kommentarer.##

  ## Statsministern har dock spärrat kommentasfältet på Twitter, vilket innebär att vem som helst får inte kommentera hans inlägg. Där finns inga kommentarer. Inlägget går bara att ”gilla” och sprida vidare.##

  https://www.friatider.se/lofven-om-terrorn-i-frankrike-jag-ar-forskrackt

  Statsministern klarar inte av att bryta åsikter!!!
  OCH han kallar sig socialDEMOKRAT.
  Han är helt odemokratisk eftersom han endast tolererar Gilla (JA sägare)
  OCH den statsministern skall leda ett Demokratiskt rike som sverige med ett icke demokratiskt tänkande.

  Arma sverige!!! Alla som inte tänker lika odemokritiskt som han får inte vara med att bryta äsikter!!!

  Gillad av 1 person

 2. Mattias 2020-10-30 / 06:00

  Förbaskat bra jobbat Thoralf.
  Med denna tunga kompetens i ryggen finns god chans att vinna ett överklagande. Det Adolfson gjort är tydlig lagvidrigt, och det borde utan minsta tvekan även varit solklart för Länsstyrelsens tjänstemän.

  Gillad av 1 person

 3. Kenny55 2020-10-30 / 02:07

  Nigel hyllar Donald som står upp för den fria världen mot medierna och kommunism.

  Gillad av 3 personer

 4. Cosmik Debris 2020-10-30 / 01:36

  Stefan ”Byfånen” Löfven: ”Jag är förskräckt av de senaste skrämmande attackerna i Frankrike. Våra tankar och vår sympati är med alla som påverkats. Vi står enade med Frankrike i kampen mot terrorism”

  Eftersom den lallande fåntratten inte vill eller kan begripa att det har med islam och muslimer att göra så bjuder jag här fårskallen på ett förslag på lösning helt i sossarnas smak. Att stoppa inflödet av blodtörstiga muslimer finns inte på kartan för sossarna

  Det är inte ett skämt. Jag blir inte förvånad om någon enfaldig sosse eller bindgalen miljöpartist föreslår att svenska folket ska köpa klimatsmarta och HBTQ-certifierade halsskydd.

  Sverige är ett mycket sjukt land.

  AntiJihad 8:12 Halalskydd är tillverkat i ett material som är bekvämt och fukttransporterande, men som sitter bra och skyddar hals och nacke mot muslimsk halshuggning”

  Gillad av 1 person

 5. Halal 2020-10-29 / 19:54

  Hur går det med Kalmars klimatnödläge när fängelsepersonalen framöver ska pendla 3 mil till sin nya arbetsplats i Halltorp? Blir det elbuss, elbil och cykel som gäller?

  Gilla

  • Andersson 2020-10-29 / 22:34

   De kan väl bosätta sig i Söderåkra socken. Torsås kommun behöver skattebetalare.

   Gilla

   • Kalle 2020-10-29 / 23:17

    Ja, Torsås är den stora vinnaren i detta, men det skulle Hårfästet Persson aldrig erkänna. Hade varit skillnad om det placerades på t ex. Snurrom.

    Gilla

 6. Cosmik Debris 2020-10-29 / 18:52

  Muslim anländer som flykting till Frankrike från Tunisien. Efter tre veckor i landet halshugger muslimen tre kyrkobesökare i Nice. Nästa gång kan det vara någon av oss som blir halshuggen av en uppretad muslim. Det borde vara en mänsklig rättighet att slippa ha muslimer i sitt land.

  Ska vi ha fler eller färre muslimer i Europa?

  Gillad av 2 personer

  • Bergman år 2020 2020-10-30 / 07:22

   Invasiva arter såsom lupiner, kanadagäss och vissa snigelarter bekämpas aktivt av svenskarna men där går nog gränsen.

   Gillad av 2 personer

  • Andersson 2020-10-30 / 14:47

   Släpp inte en jävel över bron. Jag menar förstås inte en dansk. Eller var var det inte en svensk?

   Gilla

 7. Cosmik Debris 2020-10-29 / 16:09

  Samnytt: ”Sverige har sedan länge en förhöjd terrorhotsnivå, dock inte den högsta”

  Det borde vi ha när Miljöpartiet sitter i regeringen.

  Gillad av 4 personer

 8. Cosmik Debris 2020-10-29 / 16:03

  Nyheter från Ekot kl. 16:00

  Inte ett ord om den muslimska halshuggningen i Paris.

  Gillad av 2 personer

  • Cosmik Debris 2020-10-29 / 16:06

   Nice ska det vara. Kan fan hålla reda på alla muslimska terrordåd.

   Gillad av 1 person

 9. Lasse 2020-10-29 / 15:27

  Brist på barnmorskor och brist på sjuksköterskor i region Kalmar. Hur kan det komma sig när Kalmar är så attraktivt enligt Johan Persson?

  Gillad av 2 personer

 10. Otto 2020-10-29 / 13:19

  Det blir locket på igen! Länsstyrelsen vågar inte gå emot Uhr och Adolfson. Något annat skulle förvåna mig.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-10-29 / 13:57

   Nu är det inte Länsstyrelsen som behandlar överklagan utan Mark- och Miljödomstolen i Växjö. Då slipper vi förhoppningsvis risken för vänskapskorruption.

   Gilla

 11. turrim 2020-10-29 / 12:06

  Att matematik kan vara roande som en komedi…..

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2020-10-29 / 12:29

   Det vore bättre att starta ett projekt för att främja kompetens i regionen. Kompetensen brister på flera håll enligt min uppfattning. Det är nepotism och vänskapskorruption.

   Gillad av 3 personer

  • Otto 2020-10-29 / 13:05

   Otroligt! Kommer det komma upp fler kvinnor i slöja på hemsidorna? Mår illa!

   Gillad av 1 person

 12. Håkan Spångberg 2020-10-29 / 11:52

  Vore trevligt med en rättslig prövning.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.