ÄR SVENSKAR LATA OCH ODEMOKRATISKA?

SVT/Novus har undersökt svenska folkets uppfattning om en misstroendeomröstningen och ett eventuellt extraval.

”När det kommer till frågan om ett eventuellt extraval i närtid anser 29 procent att det är en bra idé. Majoriteten, 54 procent, tycker att det är en dålig idé och 17 procent svarade vet ej eller hade ingen åsikt.

– På något sätt skulle man kunna säga att väljarna är mer sansade än politikerna just nu, säger Torbjörn Sjöström.”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenskarnas-dom-vi-vill-inte-ha-nagot-extraval

Vilket uttalande av Novus vd Torbjörn Sjöström. Han menar att svenska riksdagspolitiker inte är sansade. Då vet vi var Novus har för politiksk färg i ledning. Den är givetvis rödgrön!

Är verkligen svensken så jäkla lat att svensken bara orkar rösta vart fjärde år? Eller förstår inte svensken att det handlar om demokrati. Att rösta i ett fritt val är just demokrati. Vi läser mer eller mindre dagligen om diktaturer som håller så kallade val men där bara de godkända partierna eller kandidaterna får ställa upp. Hur många tror att det är fria val i Ryssland, Kina, Belarus, Iran, Turkiet eller i många afrikanska länder.

Jag skäms för de personer som inte orkar med ett extraval i september! Hur kan man vara så korkad. Dessutom 54 plus 17 procent av de tillfrågade. Det vill säga 7 av 10 personer.

Jag tycker att dessa personer skall avstå att rösta om det blir ett extraval då ni är så fullständigt ointresserade av vem som styr nationen Sverige.

Jag vill gärna gå till extraval i september!

Annons

38 reaktioner på ”ÄR SVENSKAR LATA OCH ODEMOKRATISKA?

 1. Andersson 2021-06-19 / 20:38

  ##
  INSÄNDARE. Till Anders Åkesson, riksdagsledamot C
  Du har nu tydligen suttit hemma i ca 15 månader med full betalning på ca 70 000 kr i månaden p g a pandemin och nu när du blir tvungen att infinna dig i riksdagen några timmar för att rösta angående förtroendet för landets statsminister så har du mage att säga att det känns både tveksamt och olustigt.

  Läs mera på: https://petterssonsblogg.se/2021/06/19/371619/#more-371619
  ##

  Hade man fått rösta emot ett parti hade jag röstat mot centerpartiet.

  Gillad av 1 person

 2. Andersson 2021-06-19 / 14:21

  ##
  Därefter meddelade Kristdemokraterna att de kommer rösta för att fälla Löfvens regering.

  – Jag utgår inte ifrån att det blir omval, men om det blir nyval kommer vi välkomna det. Vi vill ge väljarna möjlighet att säga sitt, sa Ebba Busch.
  ##

  Är Ebba rätt citerad? Hon borde veta att det heter extra val – inte omval eller nyval. Här gäller det att tala klarspråk så väljarna förstår varför det ska rösta. Och hur. Jag röstar inte på en partiledare som inte håller sig till fakta.

  Gilla

  • tompas11 2021-06-19 / 19:41

   Det är inte partiledaren du röstar på utan vilken politik partiet går till val på.

   Gilla

   • tompas11 2021-06-20 / 11:46

    Jag har aldrig påstått eller antytt att jag vet vad du ska rösta på. Jag har bara i all vänlighet upplyst dig om att det är partiets politik som man röstar på och inte partiledaren i sig. Sedan är de upp till var och en om man väljer att avstå att rösta. Det har jag inga synpunkter på.

    Gilla

 3. Cosmik Debris 2021-06-19 / 14:01

  Löfvens fascistiska terrorregim har misshandlat Sverige i snart sju år. Människor har våldtagits, misshandlats, sett sina barn bli förnedringsrånade och fått sina bilar uppbrända. Bostadshus sprängs i luften och skottlossningar sker dagligen. Då är det närmast komiskt om Löfvens nationalsadistiska pajasministär faller på ett förslag om ”marknadshyror i nyproduktion”.

  Men ska det vara sjukt så ska det.

  Gillad av 2 personer

 4. Lars 2021-06-19 / 11:23

  Vet inte mycket om Torbjörn Sjöströms bakgrund men han lutar sig mot en styrelseordförande som heter Jan Scherman som är en del av 68 vänstern och i sin ungdom medlem av FNL rörelsen. Detta är Sveriges stora olösliga problem – alla frågor speglas av en närmast homogen vänsterglobalistisk journalistkår vilket bl.a. gör att partier som AFS och SD framhålls som högerextrema. Extrema miljöpartister med teknikfientlig energipolitik och snorungar som Greta o hennes pengakåta morsa framhålls som goda människor. Detta måste vara grundorsaken till att Sverige blivit galet i omvärldens ögon.

  Gillad av 2 personer

 5. Andersson 2021-06-19 / 11:23

  Ett år är mycket kort tid för en regering att ställa om kursen. Ett extra val nu i höst kan möjligen ge en föraning om hur valutgången kommer att bli 2022.

  Jag tänker troligtvis inte rösta varken nu eller sen. Men den som får lever får se. Drt skulle vara om den där Alfsson får ihop en riskdagsslista. Kan man göra konst i PhotoShop så vore det väl konstigt om man inte kan göra röstsedlar.

  https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.0uHN4N4gpbtJ-4C1-xQkQgHaFI%26pid%3DApi&f=1

  Gilla

 6. Robban 2021-06-19 / 10:51

  Det absolut viktigaste är att få bort den misslyckade svetsarlärlingen!
  Jag kommer rösta!

  Gillad av 1 person

 7. 502V8S 2021-06-19 / 10:44

  Jag tycker man ska använda det vedertagna svenska namnet Vitryssland, inte Belarus.
  Vi kallar ju t.ex. inte Tyskland för Deutschland eller Finland för Suomi o.s.v.

  Gillad av 4 personer

  • Ölandsbonde 2021-06-19 / 13:44

   HOS FN, i OS, FIFA, UEFA och hos alla andra internationella organisationer heter landet Belarus. Som inte syftar på vit+Ryssland, vilket man kan förleda att tro. I Sverige är det väl bara vår utrikesminister som säger Vitryssland. Du har väl inte henne som rättesnöre?
   Googla Belarus

   Gilla

   • Rune N 2021-06-19 / 14:28

    Belarus betyder ju ordagrant Vitryssland som ju landet heter på svenska.
    Vi kallar ju inte heller Ryssland för Rossia som det heter på ryska.
    Vi använder ju enligt tradition vårt svenska språk för att benämna andra länder.
    Varför skämmas över vårt språk?

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman 2021-06-19 / 14:38

    Men inte på svenska. Vi tala icke bonnalatin. Idedoed Asvilorum. Bondafis Luktarila.

    Gilla

  • Andersson 2021-06-19 / 13:48

   Jag hänger inte riktigt med avseende Finland och Suomi. Finland heter Finland på finlandssvenska. Jag förmodar att det heter så även på åländska.

   Mig veterligen är inte svenskan err stort språk i vare sig Deutschland eller Belarus. Belarus lär för övrigt betyda Vitryssland. Kanske Belarus är mer internationellt gångbart?

   (Förbundsrepubliken) Tyskland år inte särskilt gångbart utanför Norden. Sammanslutningen heter annatr på tyska. engelska och franska.

   Vad ska vi kalla Amerikas förenta stater? United states of America eller bara United States? På svenska Amerika, Förenta staterna eller USA? Hur ska man uttala USA på svenska?

   Hur ska man stava till Cuba, Canada och Kalifornien. Vem har sagt att det skall vara lätt.

   Namnbyte som Vitryssland-Belarus har sannolikt politiska orsaker. Tänk på alla stater i Afrika som har bytt namn. Jag väntar bara på att de ska byta namn på Nigeria. Någonting i vitt kanske.

   Gilla

  • folksam2010 2021-06-19 / 14:23

   Håller med dig detta skräckkabinett till Regering måste bort snarast

   Gilla

 8. Hacke 2021-06-19 / 10:12

  Jo, nu sätts alla regimtrogna institutioner i högsta beredskap i den djupa socialdemokratiska staten. Och värst är som alltid propagandakolossen public service.
  I fredagens Luncheko och Studio Ett gick man all in i räddningsarbetet för regeringen Löfven.
  Första femton minuterna av Lunchekot stod idel partikamrater i kö för intervju.
  I Studio Ett på eftermiddagen släppte man alla eventuellt kvarvarande hämningar när studioreportern upphetsad vädjade till de två inbjudna ledarskribenterna:
  – Men kan inte centern och liberalerna gå in (med otvivelaktig syftning på att släppa på sina krav kring marknadshyror) för att RÄDDA SVERIGE!!
  Senare i sändningen blev det rena hallelujastämningen då den gamle sossepampen Björn Rosengren och Veronica Palm (sic) frossade tillsammans med programledarna om den väldige ledaren och hur han skulle – ja ni vet utan att det sades lika tydligt som programledaren själv – än en gång skulle komma att rädda landet från undergång.
  Public service har gjort det igen, det vill säga överträffat sig själv.
  Precis som det ska vara i en tvättäkta demokratur.

  Gillad av 2 personer

  • Ölandsbonde 2021-06-19 / 13:49

   Jag tror dig! Egentligen är det stor humor, om det inte var så allvarligt.

   Snart ger de sig väl ut med mikrofoner på stan och frågar den sedvanliga kamratkretsen vad de tycker.

   Vi kan inte ha det på detta vis.

   Gilla

 9. stigrydmark 2021-06-19 / 10:02

  Novus enkät riktade sig till 1000 personer. Klent underlag. Kvinnor är fydligen mycket negativa till
  misstroendeförklaring och ev. nyval. Ibland vill jag ta bort kvinnors rösträtt. Kommer ihåg en intervju med en vacker kvinna i 25-årsåldern, hon visste ingenting om politik och röstade därför på MP. Okunnighet finns förstås bland män, men de har mer av sunt förnuft.

  Gillad av 3 personer

 10. Kalle 2021-06-19 / 09:53

  ##Karin Pihl: GP, Det snurriga är att regeringen hållit så länge ##

  ## Ledare: Både Socialdemokraterna och Centerpartiet har underskattat det faktum att ekonomisk politik och materiella frågor fortfarande spelar roll. ##

  ## Vissa reaktioner har varit chockartade. ”Det snurrigaste jag varit med om hittills”, skrev Aftonbladets politikkommentator Lena Melin.##

  ## Man kan också ställa sig motsatt fråga: Är det inte snurrigt att den här regeringen har hållit så länge? ##

  ## Annie Lööf har en svårare avvägning att göra. Hon har lagt så mycket prestige i januariavtalet och att hålla ute SD att det blir svårt att söka sig tillbaka till den gamla alliansen. ##

  ## Regeringskrisen kan vara början på en stor Centerkris. ##

  https://www.gp.se/ledare/det-snurriga-%C3%A4r-att-regeringen-h%C3%A5llit-s%C3%A5-l%C3%A4nge-1.49701314

  Röstningen om misstroende på Mändag kl 10.00 i Riksdagen blir intressant!!!

  Gillad av 1 person

 11. Högt hårfäste 2021-06-19 / 09:39

  Misshandel i Linsdal i natt, en allvarligt skadad och så slangning av bensin, allt är precis som vanligt.

  Ja, svennar är lata, bekväma och PK.

  Gillad av 1 person

 12. Roland Salomonsson 2021-06-19 / 09:16

  Tvärtom är svenska folket mycket angelägna om att tillfrågas om SAKFRÅGOR i BINDANDE folkomröstningar, d v s där svaret är JA eller NEJ. Då får folket makt.

  De som driver detta påstående att svenska folket skulle vara ointresserade är ju MSM/Public Service. Dessa är INTE svenska folket. Vad jag minns är Novus i praktiken styrt av S/LO, så deras undersökningar är ofta, men inte alltid, vrängda, för att inte säga manipulerade. Ett kännetecken på sådana undersökningar, är att inte totalt antal tillfrågade anges resp totalt antal frånfall bland tillfrågade anges. Tillkommer urvalet för vilka som tillfrågas, vilket är vad skumma institut oftast manipulerar med. Om man t ex tillfrågar 10000 och endast 500 svarar, alla från Husby, så är undersökningen värdelös.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-06-19 / 12:50

   Vi har inga bindande folkomröstningar i Sverige! Bara rådgivande.

   Gilla

 13. Nils Dacke 2021-06-19 / 09:07

  Jag ser också fram mot extraval, dessutom är min starka åsikt att vi bör ändra grundlagen så att vi hantera detta liknande de flesta andra europeiska länder. Alltså att vid nyval/extraval så flyttas tidpunkten för nästa ordinarie val fyra år framåt i tiden, i Sverige skulle då valet 2022 flyttas till 2025 om det blir extraval 2021. På detta sätt blir nyval en extra naturlig och demokratisk ingrediens i den svenska politiken och skulle öka dynamiken och demokratin.

  Gillad av 2 personer

  • Rune N 2021-06-19 / 14:30

   Dessutom borde ju inte Kommunalvalen vara på samma dag och år som Riksdagsvalet.

   Gilla

 14. Grålle 2021-06-19 / 08:27

  Självklart att man röstar vid ett eventuellt extraval i september. Är bara orolig att pandemilagen fortfarande gäller då och att man förordar poströstning. Får vi se ett liknande valfusk som det som skedde i USA? Sossarna kommer att ta till alla medel, även otillåtna, för att behålla makten. Löfven kommer säkert att skicka en delegation till USA, ledd av Ygerman, för att lära sig fler fula trix.
  Är skeptisk till att vi verkligen blir av med Europas lägst utbildade regeringschef och hans urusla medkumpaner!

  Gilla

 15. Ölandsbonde 2021-06-19 / 04:00

  Lugna ner dig. Det är SVT som inte gillar läget och skriver som de gör. De pyste om att Vänsterpartiets medlemmar var emot fällningen också. Men det fick de sluta med när de första 13 av 25 partidistriktet svarat att det var rätt. Då och där bröt hen ihop och ville inte kontakta fler. När så partiets tidigare ledare klev fram och även de sa att det var bra att fälla blev SVT desperata.

  Snabbt fram med novis som låter förstå att detta är inget som folket vill ha.

  Snälla! Du kan inte alls lita på SVT.

  Gillad av 3 personer

  • Staffan Sundqvist 2021-06-19 / 07:43

   Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv! Spot on! Stöter vi ihop nån gång bjuder jag på en pilsner! Förstår inte folk att man ska aldrig, aldrig, ALDRIG lita på en opinionsundersökning som SR/ SVT står bakom? De är så riggade och friserade så hälften vore nog! Och, jag har fortfarande inte glömt valnatten när SD:s siffror störtdök….

   Gillad av 1 person

 16. pllay 2021-06-19 / 01:54

  Vilken skillnad är det på de totalitära stater du räknar upp där endast godkända partier får ställa upp och Sverige?
  I Sverige bildar de svenska partierna en politikerklass skild från samhället genom ett antal privilegier och ömsesidiga förmånliga samarbeten med näringsliv och media.
  För att komma på valbar plats i ett svenskt parti måste du först kvalificera dig inom partiet och efter att du godkänts som lojal blir du invigd i den trängre kretsen av gynnade, först därefter kan du komma ifråga för en nominering till valbar plats på valsedeln, men först måste du bevisa din lojalitet och göra dina hundår inom partiet.
  På en svensk valsedel kan du endast markera de kandidater du önskar få en mer framträdande plats inom partiet, inte stryka bort dem du anser otillräkneliga.
  Det är alltså en mindre skara människor som enväldigt väljer vilka som skall ges tillträde till politikerklassen och också vilka som inte längre platsar bland de upphöjda.
  Så, jag frågar än en gång: vad skiljer Sverige från Kina, Cuba, Venezuela, Ryssland och alla de andra mer eller mindre totalitära stater du räknar upp.
  Jag tror inte gemene man i Sverige är varken lat eller odemokratisk, däremot vet han att det är likgiltigt vilket parti han röstar på, inget kommer förändras, samsynen inom/mellan partierna är total vad avser förhållandet stat-medborgare, väljare-valda, invandrare-infödda.
  Svensken har givit upp tron på att val på något sätt kan förändra samhället.
  Om valen varit en maktfaktor hade staten (politikerklassen) omedelbart förbjudit dem.

  Gillad av 5 personer

  • Bergman år 2021 2021-06-19 / 10:29

   Kina kan kanske kallas för en enpartistat men har i modern tid valt att skapa sin makt för nationen och undvikit någon enskild despot som skaffat sig en del hittepå-medhjälpare. Det gör man genom att ledningen pekar med hela handen med hjälp av kapitalismen. (Och utan våld så här långt!)

   Egen järnväg mellan Kina och Europa, eller lån till vissa Afrikanska stater för att få tillgång till deras naturtillgångar, eller genom att äga hamnen i Pireus (den mest betydelsefulla hamnen i Medelhavet), eller hemska tanke, alldeles in på knutarna, genom sonderingar för att ta sig in i Göteborgs hamn visar på kapitalismens styrka för att ta några exempel. Kapitalismen är det moderna Kinas instrument för ett nationellt välmående.

   Vi får nog anledning att avundas Kina i fortsättningen också även om vi likt räven om rönnbären ursäktar vår egen oförmögenhet med hjälp av SVT, SR och övrig statsunderstödd media.

   Gilla

 17. tompas11 2021-06-19 / 00:25

  Det svenska folket är i stort sett ointresserade av politik och det är därför som det ser ut som det gör i landet. För att få rösta borde det införas ett prov om och kring politik och vad de politiska partierna står för. Den som inte får godkänt på detta prov får ej heller rösta.

  Gilla

  • Andersson 2021-06-19 / 11:03

   Vem ska ha hand om det provet. Statens Provningsanstalt?

   Gilla

   • tompas11 2021-06-19 / 13:03

    Det kan jag göra.

    Gilla

 18. folksam2010 2021-06-18 / 23:56

  Jag kommer springa till valurnorna för att rösta ort denna regering

  Gilla

 19. Goliat 2021-06-18 / 23:37

  Jävla lata PK-svenskar!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.