HELIKOPTERHAVERIET

Jag har läst en lång artikel i tidningen Fokus om det svenska helikopterhaveriet. Staten, det vill säga försvarets hantering av gamla och nya helikoptrar. Ett haveri som iscensattes av den socialdemokratiska regeringen för drygt 20 år sedan genom statsminister Göran Persson och hans dåvarande försvarsminister Björn von Sydow. Det blev dock inte bättre när landsförrädaren Fredrik Reinfeldt tog över som statsminister och ansåg att försvaret var ett särintresse. Men då hade redan helikopterhaveriet pågått ett antal år.

Det som är mest skrämmande är att det fortfarande pågår och att Sverige ännu inte har helikoptrar som klarar de uppgifter som landet Sverige har behov av, trots kostnader på 20-30 miljarder kronor.

Artikeln i Fokus är på hela 10 sidor och man häpnar över hur svenska försvaret och regeringarna har hanterat det hela. Rena cirkusen.

Jag undrar om det hade havererat på samma sätt om vi haft en lagstiftning om tjänstemannaansvar. Då är jag övertygad om att det funnits tjänstemän på lite lägre nivå som larmat och tagit avstånd från hanteringen inom både regeringen, försvaret och andra myndigheter.

Försäljningen av HKP4, vertolhelikoptern som säkert alla lite äldre minns. inte minst från de så kallade ubåtsjakterna på 80-talet är minst sagt skrämmande, för att inte säga rent brottslig.

”De tio Vertolerna (HKP4) slumpades bort 2012 för 13 450 000 kronor på ett bräde, inklusive reservdelar och extra motorer, till Columbia Helicopters i Portland, USA, trots att värdet var minst det tiodubbla och Norge var redo att betala tio miljoner kronor enbart för de extra motorerna.”

Jag börjar direkt fundera på om det var mutor inblandade i denna helt sanslösa försäljning. Det borde någon kolla grundligt.

”HKP4, Vertolhelikoptrarna, som nu både Storbritannien och USA uppgraderat och livstidsförlängt till 2060.”

Jag tar mig får pannan och undrar hur många miljoner kronor eller dollar som företaget tjänade på att köpa de tio svenska vertolhelikoptrarna från de dumma svenskarna. Den som sålde helikoptrarna är idag statssekreterare på Försvarsdepartementet. Han har uppenbarligen belönats för den miserabla affären.

Varför kölhalas inte de personer som är ansvariga för detta helikopterhaveri?

Det som är lika anmärkningsvärt är att det är två intresserade privatpersoner som gjort hela researchen för artikeln i Fokus.

Det är märkligt att inte svensk media med sina resurser, inte minst statsmedia med sina 9 miljarder årligen inte lyckats avsätta några pengar för att granska det svenska helikopterhaveriet.

Men vi vet nog alla svaret på den frågan. Politiker och journalister lever i symbios med varandra.

Annons

18 reaktioner på ”HELIKOPTERHAVERIET

 1. Karl W 2021-11-12 / 03:39

  Kanske inte mutor, utan hot. USA eller ett USA företag med politiks kontakter säger ”hoppa” säger svenskarna ”hur högt”. Glöm inte Pirate Bay.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-pressade-svenska-regeringen-hot-om-sanktioner-bakom-fildelarrazzia
  https://www.expressen.se/nyheter/usa-hotade-sverige-med-sanktioner/
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-pressade-svenska-regeringen-hot-om-sanktioner-bakom-fildelarrazzia
  Det var USAs privata underhållningsindustri som då ville ha mer pengar.

  Gilla

 2. Andersson 2021-11-11 / 23:58

  Saxat från Samnytt:

  ”Från EU väntas man på måndag ge klartecken till ett femte sanktionspaket mot landet och går det igenom kommer man direkt att starta diskussioner om ett sjätte. Man ska även ha diskuterat möjligheterna att med hjälp av FN och Belarus flyga migranterna till sina hemländer.”

  Menar man verkligen ‘till sina hemländer’? Borde det inte vara ‘till deras hemländer’?

  Sverige borde för övrigt lämnat EU innan det går riktigt illa. Fast det har det ju redan gått åt fanders. Både inom EU och i synnerhet Sverige.

  Gilla

 3. Magnus Eriksson 2021-11-11 / 20:24

  Det är ju så att sossarna har satt i system att utse sina pålitliga, men odugliga kompisar på alla viktiga poster.

  Gillad av 1 person

 4. Bettan 2021-11-11 / 19:27

  Svenska tjänstemän och politiker verkar vara helt ekonomiskt och praktiskt inkompetenta. Det finns ju mängder av exempel. Som att vi inte hade något berdskapsmateriel kvar efter Reinfedts regeringstid b.l.a. En utbildning i ekonomi skulle inte skada att politikerna hade. Samt andra expert kompetenser. Dagens politiker verkar inte kunna något.

  Gilla

  • Karl W 2021-11-12 / 03:34

   Det går inte att utbilda de obildbara. Släng ut dom istället.

   Gilla

 5. Karl 2021-11-11 / 16:01

  Ja då har det brunnit i skallen på Ygeman igen, va fan vill sossarna egentligen ,direktflyg till Arlanda av tusental som vill bli livstidsförsörjda . När ska de tänka på Svenskarna istället som har det sämre än lycksökarna.

  Gilla

 6. Magreen 2021-11-11 / 15:20

  Jag har själv varit involverad i uppdateringen av HKP-4 helikoptrarna. SAS tog hem kontraktet om fullständig översyn samt diverse uppdateringar av autopilot och navigering. Detta gällde alla flygvapnets och marinens vertoler. Detta var mellan 1986 och 1992. De var efter uppdateringen helt anpassade för bla. ubåtsjakt. Jag har inget minne av hur mycket affären gick på, men en sak är säker den var mångdubbelt av vad man sålde de för senare.

  Gillad av 1 person

 7. Hacke 2021-11-11 / 13:55

  Var inte detta i samma veva som Uppdrag Granskning gjorde en hel följetong om den korrupta och skandalösa upphandlingen av för ändamålet fullständigt värdelösa italienska helikoptrar som Sjöfartsverket gjorde. Många kvinnor på ledande positioner som vägrade svara alternativt sprang och gömde sig när mångmiljardhärvan nystades upp vill jag minnas.
  Inget att rekommendera för den som redan ligger på gränsen för vad man kan ta in av utvecklingen i landet.
  Sverige är fantastiskt. För alla utom de svenska skatteslavarna.

  https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sjofartsverkets-miljardupphandling-en-granskning-av-helikopteraffaren

  Gillad av 1 person

 8. janne 2021-11-11 / 11:48

  Så här blir det när det sitter idioter i myndigheter och styrelser HKP 4 var en mycket
  bra och driftsäker maskin,jag jobbade med den i ett år som helikopermek,i lumpen -66/67

  Gillad av 1 person

 9. Andersson 2021-11-11 / 09:39

  Ta nu det lilla lugna Thorvald. Så snart Magdalena slagit sig ned på tronen blir det ordning och reda.

  Gilla

   • Andersson 2021-11-11 / 13:59

    Ursäkta. Jag förstår inte hur det kunde bli så galet.

    Gilla

  • Roland Salomonsson 2021-11-11 / 11:42

   Ha! Ha! Ha!

   Hon är först och främst SOSSE!

   Gilla

 10. Nils Dacke 2021-11-11 / 09:36

  Fruktansvärt hanterat både ekonomiskt och försvarsförmåga, tyvärr är detta inte enda exemplet vad egentligen hände mellan1990-2015 med alla nedläggningar i försvaret. Allt vad som förekom borde utredas av en kommission tex försäljning av infrastruktur som hamnar, bergrum, byggnader och mark. Det finns även tokigheter som är helt otroliga, tex uppgraderingen av Ängelholms flygflottilj för att kunna ta emot, hantera och serva Gripen, denna uppgradering kostade runt 1 miljard sek och sex månader efter nyinvigningen togs beslutet att lägga ned flottiljen. Snacka om kapitalförstöring!!!

  Gillad av 3 personer

 11. Karl 2021-11-11 / 09:25

  Lyssna på Swebbtv med Magnus Stenlund Ledaren 109 så förstår ni vilka stolpskott som sitter i regering och myndigheter.

  Gillad av 3 personer

 12. Christer 2021-11-11 / 09:10

  Det blir lätt så här om man har en försvarsminister som har fullt upp med att sminka grisar i stället för att sköta sitt ämbete .

  Gillad av 5 personer

Kommentarer är stängda.