TURBULENS INOM SD KALMAR

Mika Kotanen och Mattias B Johansson 2018, då ett ”radarpar” men idag i konflikt. Ännu ett exempel på Mattias B Johanssons dåliga omdöme.

Det dröjde innan Barometern skrev en artikel om SD-paret Kotanen men idag kom den. Det var för drygt en månad sedan som Oskarshamns Nytt publicerade en artikel om paret Kotanens alla skulder hos Kronofogden.

Uppgifterna som framkom i artikeln har varit kända under flera år och det har funnits medlemmar inom SD som påtalat detta för Mattias Bäckström Johansson och Martin Kirchberg men man har hållit paret Kotanen om ryggen och fortsatt ge dem politiska uppdrag. Bara de senaste månaderna har Linda Kotanen fått en 60 procentig tjänst som politisk sekreterare i Kalmar, hon valdes till vice ordförande i distriktet vid årsmötet och valdes in i styrelsen för SD-Kvinnor på riksnivå. Dessa uppdrag får man inte om man inte har en välsignelse från Mattias Bäckström Johansson och Martin Kirchberg. Men nu tycks den vara som bortblåst.

De stora skulderna hos Kronofogden var uppenbarligen inget problem för några månader sedan men efter artikeln i Oskarshamns Nytt och säkert flera journalisters grävande i paret Kotanens privata omständigheter så har man tydligen nu inom SD insett att paret kanske inte är så lämpliga att representera Sverigedemokraterna i kommunen och regionen.

Dagens artikel i Barometern avslöjar dock en hel del.

”Linda Kotanen Hallbeck lämnar sina uppdrag i kommunfullmäktige, regionfullmäktige, patientnämnden och distriktsstyrelsen. Maken Mika Kotanen har inte avsagt sig några uppdrag alls. Skulder sägs vara orsaken till turbulensen. Båda har varit på samtal med distriktet om ”den uppkomna situationen”.”

Frågan är om det enbart är parets återkommande och aldrig sinande skulder hos Kronofogden som är orsaken till turbulensen inom SD eller om det finns ett missnöje med dem som är mer generellt. Vad Mika Kotanen utfört som anställd distriktsombudsman och Linda Kotanen som politisk sekreterare i SD Kalmar kanske det också finns ett missnöje med.

” Vi har haft en diskussion om deras situation och Linda har valt att säga upp sina uppdrag. Vad jag vet har Mika inte avsagt sig några. Jag försöker få tag på honom men har inte lyckats. Jag har varit med i diskussionerna med båda två. Så är det, sade Martin Kirchberg på torsdagskvällen.”

Jag tolkar detta som att SD-ledningen har tvingat bort paret från sina politiska uppdrag. Att distriktsordförande Martin Kirchberg inte får tag på distriktsombudsmannen är ju minst sagt anmärkningsvärt.

Frågan är om den uppkomna situationen kommer utlösa nya konflikter och problem inom SD. För några månader sedan sparkades Michael Foghagen och Petra Gustavsson som politiska sekreterare för att ge plats åt Linda Kotanen. Hur stor är osämjan inom SD i Kalmar?

I Barometerns artikel i den tryckta upplagan utelämnas ett stycke helt och hållet men i webbartikeln finns detta med.

”Det har stormat kring paret Kotanen Hallbeck tidigare. Inledningsvis handlade det om uteslutningen av Thoralf Alfsson, dåvarande gruppledare i Kalmar, där paret inte skrev på den lista som resten av Kalmargruppen undertecknade till Thoralfs försvar. Som Barometern också rapporterat ställde paret också sina bilar på en pizzerias kundparkering i flera veckor utan att flytta dem fast de blev ombedda.”

Precis som Emma Arenius noterat i artikeln så var det paret Kotanen som inom SD Kalmar drev på för att jag skulle uteslutas från SD. De var Mattias Bäckström Johanssons förtrogna i arbetet med att hitta och förvränga saker till min nackdel i den anmälan om uteslutning som Mattias Bäckström Johansson skickade in till partiets medlemsutskott.

Jag undrar om Mattias Bäckström Johansson nu tagit sin hand ifrån paret Kotanen och låter andra hantera problemen i distriktet och i Kalmar. Mattias Bäckström Johansson vill säkert inte fläcka ned sitt eget goda rykte inom SD på riksnivå, då han skall tillträda som partisekreterare efter valet.

Frågan är om paret Kotanen fortfarande är lojala mot partiet Sverigedemokraterna?

Om jag är skadeglad? Nej, SD är för mig historia idag. Jag gjorde det jag trodde på, andra sparkade ut mig från SD. Idag driver jag mitt nystartade parti Framtid Kalmar. Det trivs jag väldigt bra med. Turbulensen inom SD gynnar sannolikt Framtid Kalmar.

22 reaktioner på ”TURBULENS INOM SD KALMAR

   • Högt hårfäste 2022-03-19 / 23:15

    Konstigt att expert i statsvetenskap säger att det är helt i sin ordning att göra en egen granskning och givit Alingsås kommun rätt i sak, ändå vidhåller JP att det är olagligt. Han vet och kan allt.

    Denne man kan inte vara som han ska.

    Gillad av 1 person

 1. turrim 2022-03-19 / 16:29

  SD tycks inte inse att man har en odesarmerad bomb i partiledningen. Det finns nog i varje fall några grävare i media och på Sveavägen som väntar till närmare valdagen med att låta den brisera.

  Gillad av 1 person

 2. Anders G 2022-03-19 / 16:25

  Hur fick ni reda på att dom hade skulder hos fogden? Var det efter din uteslutning?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-19 / 17:18

   Partiet kontrollerar alla kandidater hos Kronofogdemyndigheten. Men kontrollen är ingen offentlig handling utan det är bara distriktsordföranden som får informationen från kandidat kommittén, sedan är det upptill distriktsordförande att prata med de berörda eller informera kommunföreningsordföranden.

   Gilla

   • turrim 2022-03-19 / 17:32

    Om jag hänger med i svängarna i Kalmar så var i klartext MBJ informerad men höll tyst och informerade inte Thoralf som han ville utesluta.

    Gilla

   • Thoralf A 2022-03-19 / 18:05

    Nej, jag skulle inte uttrycka det så. Jag fick reda på att det fanns skulder men inte hur stora eller vad det var för skulder. Men kandidatkommitten tillsammans med distriktsordförande godkände deras nominering till valsedlarna. Det fanns dock andra personer som varnade och det hände några saker som man så här i efterhand borde kontrollerat bättre. Men samtidigt litar jag på vad människor säger och lovar.
    När jag sedan blev utesluten så funderade jag en hel del på hur falska vissa människor kan vara. Personer som man gav ett förtroende. Men som sedan satte ”kniven i ryggen” på mig.

    Men det är historia idag.

    Gilla

   • Anders G 2022-03-19 / 20:25

    Jag tror MBJ släppt Kalmar helt och vänder kappan efter vinden. Partiledare nästa?

    Gilla

  • Ölandsbonde 2022-03-20 / 08:35

   Bara att ringa och fråga. Jag har ringt och kollat presumtiva kunder flera gånger. Personnummer behövs inte och det är gratis.

   Gilla

 3. Otto 2022-03-19 / 13:46

  Ser fram emot mycket käbbel i denna valrörelse! 🤣

  Gilla

 4. janne 2022-03-19 / 11:44

  Håhåjaja nu har väl herr Bäckström skitit i det blå skåpet i allafall,jag tror inte han blir
  partisekreterare efter valet det är han för usel till,eller kanske därför,det ger sig.Jag brukar
  prata om den där pendeln,det är en otäck jävel när den slår tillbaka.

  Gilla

  • Bergman 2022-03-19 / 13:53

   Bäckström blir partisekreterare efter valet om ingen av alla oförutsedda händelser faktiskt inträffar.

   Gilla

 5. Goliat 2022-03-19 / 11:39

  En fråga till dig, Thoralf.

  Får kommunpolitiker och oppositionen tillsätta externa utredningar, t.ex. ta hjälp av advokater och experter, utan något godkännande från fullmäktige eller liknande och bekostas det av kommunskatten?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-19 / 12:10

   Oppositionen kan inte fatta några sådan beslut. Det måste beredas och beslutas av en majoritet i kommunfullmäktige, i vissa kanske även möjligt av kommunstyrelsen. Sedan har ju även kommunrevisionen visa möjligheter till att göra granskningar av verksamheten.

   Gilla

 6. Sven d.ä. 2022-03-19 / 10:24

  Hade jag varit engagerad i SD så hade jag sett Framtid Kalmar som ett bra alternativ. Listorna ska sättas 8 april.

  Gilla

 7. Anders G 2022-03-19 / 09:40

  Thoralf, du lyfte väl fram paret Kotanen högt upp på listan?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-19 / 11:03

   Nu bestämde inte jag ensam listorna, utan det valberedning som satte listorna enligt de kandidater som var nominerade och godkända av partiets regler. Sedan röstade medlemmarna fram valsedeln på årsmötet.

   Gilla

 8. Staffan Sundqvist 2022-03-19 / 09:10

  Jaa du Thoralf. Det såta paret Kotanen har från allra första början förefallit mig vara ett par ordentligt fula fiskar. Menmen, alla sagor har ett slut och Svinhugg går igen. Vad ska nu ”Den dynamiska duon” hitta på för att försörja sig. med minsta möjliga ansträngning för mesta möjliga pröjs? Kanske en karriär inom något annat politiskt parti?

  Gilla

   • Ölandsbonde 2022-03-19 / 13:38

    Passar väl in för S, om de inte är för intelligenta.

    Gilla

  • Andersson 2022-03-19 / 10:01

   Starta eget kanske?

   Gilla

Kommentarer är stängda.