FOLKOMRÖSTNING OM VINDKRAFTSPARK

Det är tre områden som innefattas i planen från SR Energy. Det röda området ligger först i tidsplanen med 24 vindkraftverk.

Den här veckan har jag träffat några företrädare för den aktionsgrupp som försöker stoppa den mycket stora vindkraftsparken med 70-95 vindkraftverk norr om Kalmar, vid Läckeby-Rockneby-Bäckebo. Vindkraftverk som kommer vara 200-270 meter höga och påverka omgivningen på ett brutalt sätt genom både buller, skuggningar och rent visuellt. Samtidigt som det förstör ett väldigt stort skogsområde och utsätter de boende i området för en katastrof ekonomiskt, då deras fastigheter komma sjunka kraftigt i värde. Aktionsgruppen finns på Facebook. Stöd dem!

Aktionsgruppen har träffat samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige och responsen från partierna har uppenbarligen varit högst varierande. Centerpartister tyckte visst att vindkraftverken var vackra och flera åkte omvägar för att kunna titta på de ”vackra” vindkraftverken.

Jag besökte området i höstas och fotograferat lite och filmade med min drönare. Det kommer alltid att kunna användas vid något tillfälle. Frågan är om Kalmars invånare bryr sig om att detta mycket fina rekreationsområde med bland annat sportfiske i Snärjebäcken kommer förstöras och bli ett gytter av vindkraftverk.

Jag hoppas att aktionsgruppen pressar samtliga partier på hur de kommer ställa sig till denna vindkraftpark. Det är ju valår! Aktionsgruppen har alla möjligheter att göra denna vindkraftspark till en stor valfråga och jag kommer givetvis göra vad jag kan för att den skall komma upp på den politiska agendan under valrörelsen. Socialdemokraterna kommer säkert göra allt för att undvika frågan under valrörelsen men det skall de inte få lyckas med.

Översiktsplanen skall ut på granskning under april-maj och då finns chans att lyfta frågan. Det är ju möjligt att stryka området helt som lämpligt för vindkraftverk. Översiktsplanen finns dock inte med på dagordningen när Samhällsbyggnadsnämnden sammanträder den 24 mars och nästa möte är inte förrän den 14 april. Så någon granskning blir det tidigast i slutet av april. Jag litar dock inte på de maktfullkomliga socialdemokraterna och deras ordförande Peter Akinder i Samhällsbyggnadsnämnden.

Är frågan så stor att man skulle jobba för en folkomröstning om att kommunen skall utnyttja sitt veto för att stoppa planerna på denna enorma vindkraftspark! Är det möjligt att få drygt 5 000 personer i Kalmar att skriva på en namninsamling?

Annons

13 reaktioner på ”FOLKOMRÖSTNING OM VINDKRAFTSPARK

 1. Champagne Supernova 2022-03-24 / 23:46

  @ Thoralf. En avstickare. 19-åring toppar SD:s valsedel till kommunvalet. Tankar om det?

  Gilla

  • Thoralf A 2022-03-25 / 00:07

   Var har du fått den uppgiften ifrån?

   Ser nu att det är en artikel i Barometern men jag orkar inte läsa den ikväll/inatt.

   Gilla

 2. Anders G 2022-03-24 / 20:55

  thoralf , varför går det inte att utbisa abu raad?

  Gilla

 3. Evert 2022-03-24 / 18:07

  Ska man ha folkomröstning så ska den vara beslutande. En rådgivande är meningslös. Får politikerna fel råd så gör dom som dom tänkt ändå.

  Gilla

 4. Goliat 2022-03-24 / 17:23

  JP varit ute och knackat dörr igen. I Oxhagen såklart!

  Gilla

 5. Anders G 2022-03-24 / 14:34

  Thoralf,

  Islamister köper Bromma-herrgård. 6,5 milj kr?!

  Var fan kommer pengarna från?

  Gilla

 6. Otto 2022-03-24 / 12:45

  Ett jävla buller från skiten och dödar fåglar!

  Gilla

 7. ivarandersson 2022-03-24 / 08:50

  Vindkraftverk är en förorening i naturen både visuellt och audiellt. Bygg snurrorna i Kalmar tätort som redan är förorenad med ljus och buller.

  Gillad av 2 personer

 8. turrim 2022-03-24 / 07:35

  Det blir många ton cement från Slite i marken redan från början i den röda sektorn. Men det blir kanske ”godkänd” cement som kan transporteras utan mark och skogsskador? I fågelinventeringen så ser man bara några gråsparvar.

  Så lycka till aktionsgruppen med att försöka förklara för långtbortboende politiker att även människor är viktiga.

  Gillad av 1 person

  • Sven d.ä. 2022-03-24 / 11:14

   Jag är inte heller med i Facebook. Men ibland öppnar användarna på Facebook upp så även vi andra kan titta (även om det tar emot att vara på Facebook).
   Så prova så kommer du att se sidan.

   Gilla

Kommentarer är stängda.