JOHAN PERSSON GENOMSKÅDAD

Jag sitter på Kreta och njuter av solen i en solstol och läser i Barometern, att Kalmaralliansen (M, KD och L) har ingått ett valtekniskt samarbeta med SD. Egentligen inte så överraskande med tanke på samarbetet i riksdagen med samma partier. Men det handlar om ett politiskt ”spel” om platser i de stora nämnderna.

”Ni säger att det här inte är ett politiskt samarbete, på vilket sätt är det inte det?

– Det handlar bara om antalet poster och att vi tillsammans får fler om vi röstar tillsammans på posterna helt enkelt. Totalt sett gör det att vi får fler poster så det är en win-win att göra det här.”

Det säger moderaten Hanne Lindqvist.

Men när jag räknade på vad som skiljer i antal platser så blev det inte någon skillnad i antal platser i nämnder, styrelser och utskott. Lite märkligt men artikeln fortsätter.

I samma artikel säger Max Troendlée (MP) följande.

”Vi kan inte medverka till att ett parti som har rötterna i nynazismen får ökat inflytande helt enkelt. Vi har haft en bra och öppen dialog kring valteknisk samverkan men på ett ömsesidigt respektfullt sätt så kan man väl konstatera att de har valt annorlunda.”

Miljöpartiet har under den senaste mandatperioden haft ett valtekniskt samarbete med Kalmaralliansen som gett Miljöpartiet en ersättarplats i kommunstyrelsen.

Om nu Miljöpartiet istället tänker sig motsvarande valtekniska samarbete med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet så skulle Miljöpartiets två mandat kunna påverka antalet platser för Kalmaralliansen i nämnderna, där de skulle förlora en plats i alla nämnder med 11 ledamöter enligt proportionellt val.

Ett valtekniskt samarbete med Miljöpartiet som kommunalrådet Johan Persson gärna skulle ingå för att kunna snuva Kalmaralliansen på en ledamot i samtliga stora nämnder. Han skulle säkert offra en ersättarplats i kommunstyrelsen till Max Troendlée (MP) om han kunde lura av Kalmaralliansen detta.

Men någon har tänkt till och insett att man kan förhindra detta genom att ingå ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Då stoppar man Johan Persson (S) från att kunna snuva Kalmaralliansen på dessa platser i nämnderna.

Undrar vad SD får som tack för hjälpen av Kalmaralliansen?

Det positiva är ju också att Miljöpartiet också får lämna kommunstyrelsen och den ersättarplats partiet haft. De får inte några andra platser än de två mandaten i kommunfullmäktige.

Det är mycket ”fulspel” och räknande i partierna i många kommuner innan allt sätter sig och man vet vilka valtekniska samarbeten som ger bäst utdelning. Alla är sig själv närmast.

Annons

6 reaktioner på ”JOHAN PERSSON GENOMSKÅDAD

 1. ivarandersson 2022-10-07 / 09:14

  Bara Johan Persson vill samarbeta med miljötalibanen Max Troendlée (MP). Ibland har även politikerna en aning sunt förnuft.

  Gillad av 1 person

  • Ingemar Ekman 2022-10-07 / 09:42

   Varför bara HBTQ.
   Lägg till I (incest), P (pedofili), N (nekrofili).
   HBTQIPN allt för allas lika värde och ingen diskriminering.
   Det kanske finns några fler som jag har missat?

   Gilla

 2. Gunnar Karlsson 2022-10-06 / 22:11

  Desto fler som hjälper till att sticka hål på Soϟϟe-bolongen, desto bättre !!

  //Gunnar

  Gilla

Kommentarer är stängda.