NÄR SKALL MAN TA UT SIN PENSION?

Jag har nu ställts inför ett beslut om jag skall börja ta ut pension före jag fyller 65 år eller om jag skall vänta till den ordinarie tidpunkten då jag fyller 65. Jag är född 1957, så jag kan ta ut pension från att jag fyllde 61 år, vilket jag gjorde i oktober.

Vad jag kan förstå finns det både fördelar och nackdelar med att ta ut pension i förtid. T.ex. så får den som tar ut pension tidigare en högre skatt. Från januari det år man fyller 66år sänks skatten, oavsett om man tagit ut förtida pension eller inte.

Men samtidigt så får man ju pengarna i sin hand tidigare vare sig man behöver dem eller inte. Man kan då investera dem på något och hoppas på en bra ränta på dem fram till den dag man behöver pengarna. Å andra sidan får man lägre pension från den dag man fyller 65 år om man börjat ta ut pension i förtid.

Vilket är mest förmånligt? Skulle vara intressant att höra vad mina läsare har för kunskaper eller erfarenheter.

Annons

32 reaktioner på ”NÄR SKALL MAN TA UT SIN PENSION?

 1. Åke 2019-01-26 / 12:46

  Om man litar på politiker, så kan man vänta till 65. Vem litar på Annie Lööv och Björklund ?
  Jag själv kommer ihåg när Bosse Ringholm stal 50 miljarder ur AP fonderna med löfte om att återbetala senare. Och nu delas våra pensionspengar ut till folk som aldrig bidragit med en 1 kr.
  Och Annie Lööv ordnar gärna anhöriginvandring som skall dela min pension.
  Jag själv tar ut min pension så fort som möjligt, och anpassar mina utgifter till min dåliga pension. Löften är ingen garanti för att det kommer några pengar i morgon.
  Jag har det lilla jag har i madrassen, hellre än att politiker skall förvalta mina pengar.

  Gilla

  • Thor 2019-01-26 / 21:58

   Ringholm minns jag inte men däremot Göran Persson, då var det runt 250 miljarder. I samma veva (?) som ATP togs bort för de som var födda efter 1953. ATP hade varit behagligt att få, 70-80% av de 15 bästa årens lön i pension. Nu blir det runt 40%.

   Göran Persson var ju åtminstone i all sin svinaktighet så pass uppriktig att han räknade med ett folkligt uppror när allmänheten fått klart för sig vad politikerna överenskommit. Men nej då, svenskarna finner sig som vanligt i att bli bestulna.

   Gilla

 2. stigrydmark 2019-01-25 / 11:13

  Tog själv ut förtida pension vilket var ett misstag. Reducerad pension och högre skatt eftersom jag jobbade. Då hade jag behov av extra pengar, men det kostade. Har man en så god pension att man kan investera pengar, torde problemet vara ganska litet. Lever man längre blir det mer kännbart att ta ut förtida pension eftersom pensionen inte följer med i kostnadsutvecklingen. Nu får man finna sig i att varje månad ta av sparade pengar för att överleva.

  Gilla

  • Thor 2019-01-25 / 18:26

   Är det verkligen högre skatt? Skatten är högre på pensionsinkomsten än på löneinkomsten det stämmer, men att även den inkomst som hänför sig till lön skulle träffas av den högre skatten låter skumt. Fast vi är i Sverige så man åker ju på det mesta.

   Gilla

   • Thoralf A 2019-01-25 / 18:38

    Om du tar ut pension innan du fyllt 65 är skatten högre på den pension du tar ut. Kolumn 6 i skattetabellerna. Från januari månad det år du fyller 66 år skattar du istället i kolumn 2. Stor skillnad.

    Gilla

 3. Tony Ingman 2019-01-25 / 10:18

  Man ska ta ut pensionen så fort som möjligt, för man vet inte hur länge man får vara med, och den pension som inte går ut tillfaller inte närmsta anhörig utan den fördelas som det så vackert heter till kollektivet, med andra ord över många som aldrig betalat in något, och med den inriktning som Sverige har idag med Gökboet så vet man inte om det blir några pensioner i framtiden!

  För min egen del så försvann halva inkomsten när min hustru gick bort i förtid!

  Gilla

 4. Thor 2019-01-25 / 09:45

  En viktig aspekt är eventuellt bostadstillägg för pensionärer. För den med låg pension kan det röra sig om så mycket som 6000:- per månad. Netto! MEN, beloppet minskas för den som har har en förmögenhet. Så den som räknar med låg pension bör sätta sprätt på förmögenheten före pensionsåldern.

  Gilla

 5. W 2019-01-25 / 09:40

  Jag är en gammal egenföretagare med liten pension.
  Vilket är typiskt för många i vår grupp.
  Gemensamt för många av oss är också att vi aldrig slår oss till ro, vi fortsätter att jobba så länge vi kan andas.
  En livsstil.

  Gillad av 1 person

 6. Deves 2019-01-25 / 08:54

  Det är i mångt och mycket självreglerande om man går i pension vid
  61 – 67 års ålder. Det är jobbet som är det avgörande, trivs man så
  fortsätter man och är jobbet för betungande så säger man ”fuck you”
  och plockar ut pensionen.

  Som alla sparekonomer tjatar om så är det dock en mycket stor fördel
  om man har ett privat sparande i exempelvis aktier eller fonder, för den
  statliga pensionen är inte mycket att hänga i julgranen. Det är rent av
  bedrövligt vad man får i statlig pension efter ett 45-årigt arbetsliv.

  Gillad av 1 person

 7. Anonym 2019-01-25 / 00:23

  Det mesta är väl redan sagt. Alla har vi olika förutsättningar, beroende på hur vårt liv och arbete har varit.

  Jag själv, något år äldre än du, gick hem vid 61. Och som någon har sagt att innan man fyllde 50 var pensionsfrågan inget som man la några större funderingar på. Det var först vid 50 – 55 års åldern man började fundera hur man skulle ha det då det var dags för pensionen.

  Jag har, liksom du, sparat en del i aktier. Och även i privat pensionsförsäkring, då det tidigare var ganska fördelaktigt genom avdragsrätten, som nu är borttagen. La då mina aktievinster på pensionssparandet och kunde på så sätt minimera skatten Har även tjänstepension, så för min del är ekonomin hyfsat god.

  Pensionsprognosen är bra. Där kan man experimentera med olika utgångslägen och se vad pensionen blir. Problemet är bara att man inte vet bäst före datum på sig själv. Lever man till 80 eller 90 eller… Visste man det vore allt så mycket enklare. Och kommer man att vara frisk och rörlig?

  Men det viktigaste är inte pengarna utan att man lever ett bra liv som man trivs med. Trivs man på jobbet är det väl bara att fortsätta. Har man en massa hobbys så kan det ju vara kul att utveckla dem istället. Viktigt är då att man sätter sig ned och gör en ekonomisk plan och fastställer vilka utgifter man har idag har och vilka utgifter som man klarar sig utan. utifrån det och pensionsprognosen så får man en bra uppfattning hur mycket pengar som behövs.

  För egen del tar jag nu ut min privata pensionsförsäkring under 5 år. Maxar uttaget där pga att de har ganska höga avgifter. Det gör att jag bara behöver ta ut en del av tjänstepensionen och en en liten del av den allmänna pensionen. Efter 67 års ålder kommer jag att öka uttaget av tjänstepension och den allmänna pensionen. Detta fram till ca 85 års åldern (om man då fortfarande lever) Sen blir det ca 15 – 16000:- resten av livet, om nu alla uträkningar stämmer. Räknar med att man kanske inte gör av med så mycket efter 85 års åldern.

  Gillad av 1 person

 8. Bert 2019-01-24 / 23:51

  Du ställer frågan ”Vilket är mest förmånligt?”. Dina funderingar rör sig om pengautfallet. Av vad jag förstått så har du haft ett bra avlönat arbete under lång tid och dessutom spekulerat i aktier med gott utfall. Säkert har du också gjort en del andra investeringar tidigare i livet som exv köpt villa, sommarhus eller bostadsrätt och som vid en ev försäljning förmodligen kommer att ge dig en rejäl slant som ger dig ytterligare möjligheter till ett rikt och gott liv.
  Mao, du kommer att ha det gott ställt oavsett när du väljer att gå i pension – om jag var i din situation så vore valet mycket enkelt – utan någon som helst tvekan skulle valet falla på FRIHERRELIVET!

  Gilla

 9. Har redan rymt 2019-01-24 / 23:44

  Glöm inte att man kan börja ta ut 50 eller 75% av pensionen. Jag tröttnade ur redan 2014 ( efter valet , vid 61 år ålder) Sålde lägenheten och drog till andra sidan jorden. Har inte ångrat en sekund utan tvärtom ( varför gjorde jag inte detta tidigare ). Tar fortfarande bara ut 75% av pensionen och kommer börja ta ut 100% när jag blir 66 år, men faktum kvarstår.. det är ingen jätteskillnad hur man gör, staten tar merparten av pensionen ( som man betalat för med hårt arbete och som är ens egna pengar ).

  Gillad av 1 person

 10. Mike 2019-01-24 / 22:35

  Snart fredag, kväll. På Petterssons blogg lägger dom nästan alltid upp fredagskvällmusik!
  Tänkte kan vi inte göra det på thoralf,s braiga blogg likaså? https://www.youtube.com/watch?v=EodytPmki5s

  Gilla

 11. Gunnar Edlund 2019-01-24 / 22:03

  Jag jobbade tills jag fyllde 67 år. (inget slitsamt jobb.) Det gjorde att jag får 3000:- mer i pension per månad, innan skatt, än om jag hade gått i pension när jag fyllde 65.

  Gilla

 12. Urban 2019-01-24 / 20:37

  Om man är anställd och gör egen uppsägning efter 62 år och 1 månad fortsätter inbetalning av tjänstepensionen ITP2 fram till 65 år. Kräver som sagt att man är anställd vid uppsägningen. Ger ganska mycket mer i pension per månad. Därefter får man max jobba 8 timmar i veckan fram till 65 år. Pensionsprognosen räknar med detta så man kan kolla själv.
  Min rekommendation är att ta ut pension och anpassa sina kostnader och bli friherre. Man bestämmer då själv vad man gör resten av livet.

  Gilla

 13. MartinA 2019-01-24 / 20:04

  Rent ekonomiskt lär det vara bättre att ta ut de pengar man kan få tag på från staten medan staten fortfarande har pengar.
  Rent mänskligt är det dock kanske bättre att ej få pengar för ingenting så länge man kan vara till nytta.

  Gilla

 14. Wally Walrus 2019-01-24 / 18:44

  Ett gott råd är att du tar ut pensionen så snart som möjligt. Med denna utveckling kan man räkna med att pensionen minskar vartefter och sedan vet man ju heller inte hur länge man lever så ju tidigare desto bättre.

  Gillad av 2 personer

 15. Laglydig 2019-01-24 / 18:10

  Intressant diskussion Thoralf som säkert pågår lite varstans bland oss som fyllt 50.

  Svaret är som andra redan varit inne på ”det beror på”.

  Det intressanta är hur mycket man har i totalt pensionskapital den dag man går i pension.
  Detta totala pensionskapital består av det statliga inkomstpensionskapitalet, premiepensionskapitalet, tjänstpensionskapitalet, samt pensionskapitalet av privata pensionsförsäkringar.

  Det här är ju frågor som man oftast börjat fundera på först nu. Trots att jag själv under ca 10 år av mitt liv arbetat inom finansbranschen så har jag skött förvaltningen av de delar jag själv kan påverka uruselt. Så trots att jag betalade in ett basbelopp om året till privata pensionsförsäkringar i slutet av 80-talet och början av 90-talet så har det kapitalet växt ytterst lite över tiden. Jag saknar i stort sätt tjänstepension eftersom jag under drygt 20 år av arbetslivet drivit företag och då är varken hög lön eller pensionsavsättningar prioriterat.
  Dessutom så passade riksdagen förra året på att höja min pensionsålder till 64 år helt utan debatt.

  Så hur mycket pensionskapital behöver man ha när man går i pension för att inte riskera att bli riktig fattigpensionär. I de diskussioner jag haft och mina egna beräkningar så har jag landat i någonstans mellan 4 och 5 Mkr. Jag har ca 2,8 Mkr nu, men har å andra sidan drygt 10 år kvar tills jag kan ta ut statlig pension vid 64 år.
  Så mellan tummen och pekfingret skulle detta intervall (4-5 Mkr) kunna skjutas med ca 150-200 Tkr per år framåt och bakåt. Om man exempelvis väljer att gå vid pension vid 61 år så skulle alltså detta intervall vara 4,6-5,6 Mkr i totalt pensionskapital.
  Det skiljer heller inte så väldigt mycket i hur mycket man totalt får ut i pension om man går vid t ex 61 eller 64, men det kan vara av stor betydelse om man redan lever på marginalen. Allt är beroende av hur mycket man behöver, d v s vilka kostnader man har.
  Beroende på om man har tjänstepension och/eller privata pensionsförsäkringar så kan man ju dessutom anpassa utbetalningstiden etc.

  Men det finns ju massor av andra saker att ta hänsyn till. Om man känner att man kanske inte har så många aktiva år kvar att t ex resa etc så kan det ju vara en fördel att börja ta ut pensionen lite tidigare. Om man har en partner så kan det ju också ha betydelse när denna (inte hen!) går i pension.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-01-24 / 18:51

   Många förnuftiga tankar från Laglydig. Jag valde helt bort privata pensionsförsäkringar på 80 och 90-talet då jag inte litar på en sosseregering. Det vill säga man visste inte hur hårt en eventuell sosseregering skulle beskatta uttaget från en sådan pensionsförsäkring om det skulle råda en svår lågkonjunktur vid uttagstillfället. Jag valde istället att spara i vanliga aktiefonder och aktier, som jag har full rådighet över själv.

   Därför sitter jag inte helt i sjön idag och det är jag tacksam för.

   Att jag gjorde så berodde på de så kallade löntagarfonderna och tvångssparande på 80 och 90-talet som sosse regeringar införde. Lyssnade nyligen på slutdebatten valet 1982 mellan Olof Palme och Torbjörn Fälldin i Kalmar sporthall. Olof Palme fick mig att må illa när jag hörde hans retorik. Men det var tack vare denna retorik som jag insåg att det inte går att lita på något sparande som t.ex. pensionsförsäkringar där staten bestämmer villkoren och att mina pengar förvaltas av någon annan. Aldrig i livet, Själv är bäste dräng.

   Att jag lyssnade på denna gamla debatt berodde på att jag håller på och skriver ett kapitel i min bok som handlar om varför jag blev Sverigedemokrat. Intressant att självrannsaka sig själv och försöka förstå varför saker och ting blev som det blev.

   Jag kommer presentera min egna tankar om att ta ut pension men jag vill gärna ha andras tankar först.

   Gillad av 1 person

 16. PV544S 2019-01-24 / 17:34

  Är pensionär och min erfarenhet är att börja med en plan vad du vill göra som pensionär. Vill du resa, vänta inte för länge med pension. Sedan kan du ta ut pension något år och sedan gå tillbaka till arbetslivet. Möjlighet att få jobb osv beror ju på omständigheter för varje individ.
  Viktigt är att ordna ett bra boende först innan pension, med låga fasta kostnader. Det är värt mer än smarta aktieplaceringar.

  Gillad av 1 person

 17. Kenneth 2019-01-24 / 17:34

  Jag tog ut min pension vid 61. Något, som jag såhär två år senare, inte ångrar en sekund. Men allt beror ju givetvis på den ekonomiska situation man befinner sig i. Jag får ut ca: 14.000:- och med lite sidoinkomster, är jag uppe i nästan 20.000:- Detta räcker mer än väl till mig, då exempelvis min boendekostnad, ligger på ca: 1.500 i månaden. Men så har jag planerat för min pensionering under lång tid. Bl.a. så har jag sparat uttag av vissa av mina avtalsförsäkringar, så att de faller ut efter 65 år. Detta jämnar ut det hela lite. Så mitt råd är, har du råd, pensionera dig.

  Gilla

 18. Pepsi 2019-01-24 / 17:33

  För mig som har ett hyfsat sparande och enbart kommer att få garantipension var valet lätt. Bäst att ta ut f.o.m. 61. Jag måste bli över ca 85 år gammal innan jag mycket marginellt kommer att förlora på det.
  Man vet inte hur gammal man kommer att bli och man vet inte hur länge detta misskötta land kommer att ha råd att betala ut någon pension över huvud taget.

  Gillad av 1 person

 19. C Andersson 2019-01-24 / 17:32

  Ja du

  Jag är 70 år och har en halvtaskig pension. Min sambo är 65 och har en skitdålig pension. I morgon ska jag begrava min bror. Han blev 66 och fick inte mycket glädje av sin pension.

  Är du tvungen att ta ut pension nu för att få vardagen att gå runt? Det är väl ditt dilemma.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-01-24 / 18:32

   Nej, jag är inte tvungen att ta ut pensionen nu. Jag kan skjuta på den.

   Gilla

 20. gnrk1 2019-01-24 / 17:10

  Omöjligt att svara på!
  Beror på din nuvarande situation, tjänstepension, intäkter, fasta kost osv…om du inte behöver extra intäkt nu är att avvakta är mitt råd! Annars ar friheten helt underbar säger en som la av arbetet vid 62+

  Gilla

  • Thoralf A 2019-01-24 / 17:28

   Tack jag kommer presentera mina egna tankar i ett blogginlägg men vill gärna få lite input från andra först.

   Gilla

 21. W 2019-01-24 / 17:02

  https://detgodasamhallet.com/2019/01/24/de-bryr-sig-inte-om-oss/
  Anledningen till att det inte skrivs om de gula västarna, det är ju i allra högsta grad relevant för Sverige, det är ju exakt detta etablissemanget fruktar, att vi samlas på gator och torg, så självklart så tystas det ner och förminskas och förvanskas, precis som Janouchs och Sjunnesons demonstrationer i Stockholm.

  Att inte SD och AFS och MED kan samla sig och göra gemensam sak här är en skam och får mig att tvivla på att de tar problemen vi har på allvar. Det viktiga är att det, för en gångs skull, inte är vänster och islamister som står och gapar på gatan, utan vanligt hederligt folk.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-01-24 / 17:26

   Instämmer. Det är väldigt illa att inte SD, Afs och MED kan göra gemensam sak för att skapa opinion. Tänk om det kunde anordnas en demonstration med Jimmie Åkesson, Gustav Kasselstrand och Ilan Sadé som talare. Det skulle locka mycket folk och inte minst media. Kanske till och kanske skulle gå att få med Sara Skyttedal 😉 Men det är väl önsketänkande?

   Gillad av 4 personer

 22. 502V8S 2019-01-24 / 16:45

  Om man är egen företagare och tar ut hel pension hela året, och det gäller redan från 61 år, betalar man lägre egenavgifter, bara ålderspensionsavgift på 10,21 %. Senaste mandatperioden var det en extra skatt på 6,15 %, alltså sammanlagt 16,36 %, men i budgeten som röstades igenom i riksdagen skulle den extra skatten tas bort fr.o.m. inkomstår 2019. Om den nya regeringen ändrat på det vet jag inte.

  Gilla

  • Thoralf A 2019-01-24 / 16:48

   Självklart har jag redan gjort det men jag vill höra mer synpunkter på vilket andra tycker är bäst.

   Gilla

Kommentarer är stängda.