NATIONALMUSEDUM

1280px-Gustaf_Cederström_-_Bringing_Home_the_Body_of_King_Karl_XII_of_Sweden_-_Google_Art_Project

Socialdemokraten Björn Samuelsson skriver krönikor i Östra Småland varje lördag. På socialdemokraternas valsedel presenterar han sig som ”kulturutvecklare”. Jag har svårt att tro att människan är riktigt frisk. Undrar vilka som har någon behållning av hans krönikor. Det allra märkligaste är att Östra Småland dessutom betalar för dessa krönikor, med ”avsiktliga” felstavningar?

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/liten-guide-till-det-nysvenska-spraket/

 ”De politiska ordakrobaterna berikar ständigt svenskan med innovationer. ”Menskonst”, är det senaste, torgfört av KD-kometen Ebba Busch Thor; ”Nog med menskonst – En ny feminism krävs”, utropar hon i Aftonbladet och sätter därmed likhetstecken mellan all feminism från rösträttsrörelsen och framåt och konst som tar upp ämnet menstruation.

Vad det handlar om är en en tecknad kvinnofigur av serietecknaren Liv Strömqvist , med en röd fläck på trosorna. Kan för tillfället beses på en vägg i Stockholms tunnelbana.

Vojne! Partiledaren rycker ut till kvinnokönets försvar! Fina flickor mentruerar inte! I varje fall talar dom inte högt om det.

Men det är mycket värre än så. Jag är bara förvånad över att inte kristdemokraterna uppmärksammat nekrofilkonsten på Nationalmusedum.

En jättetavla med ett antal muskulösa unga män i uniform, som bär ett lik mellan sig ute i naturen. Karl XIIs likfärd heter den. Men jag vet nog vad det handlar om. Stoppa den homoerotiska nekrofilkonsten på Nationalmuseum!”

13 reaktioner på ”NATIONALMUSEDUM

 1. Onkel Björn 2019-03-17 / 16:42

  Nu gick ju Karl den tolftes likfärd inte till på det sätt som tavlan återspeglar. Men tavlan har ändå en intressant historia. Den målades av Gustaf Cederström 1878 till världsutställningen i Paris. Såldes till en rysk storfurste som tog den till sitt palats i Sankt Petersburg.

  Cederström målade sedan ytterligare en likadan tavla, i Sverige 1884 eftersom många protesterade mot att den första hade sålts till Ryssland, av alla länder. Den andra tavlan hamnade på vårt nationalmuseum.

  Det intressanta med tavlan är att den förste karolinen är en avbild av Cederström själv och om jag inte minns fel så är karolinen med bandage runt huvudet en avbild av Cederströms bror.
  Den äldre civile mannen med bössa på axeln är Cederströms pappa.
  De båda tavlorna skiljer sig också år genom att på den första versionen är soldaterna mer mörkhåriga och i den senaste mer blonda. Detta då han i den första versionen hade fransmän som modeller för soldaterna och i den andra folk från hemtrakten i Sverige.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_XII:s_likf%C3%A4rd

  Gillad av 2 personer

  • Maja Dacke 2019-03-18 / 17:47

   Tack för info!

   I övrigt, jag kan knappast hålla mig för skratt i allt elände som sprids ut.

   Tänk att sådant som alltid varit naturligt för oss småfolk har plötsligt blivit kulturellt! Hänvisar här till LTSUNDELIN1950s inlägg. Vissa kan kan tydligen inte skilja på natur och kultur – vilken sörja!

   Gilla

 2. Bobban 2019-03-17 / 14:40

  HS avsåg nog att denna märkliga tolkning för läsaren skulle framstå som lika löjligt långsökt som han anser EB-T:s uttalande vara. Ett skruvat skämt. alltså, men ytterst smaklöst.

  Gillad av 1 person

 3. Hacke 2019-03-17 / 10:23

  Ingen nedre gräns tycks för låg eller absurd när det gäller att försöka positionera sig i den förhärskande svenska extremfeminismen.
  Och särskilt när de så kallade karlarna kryper på alla fyra för en plats i leden hos vår nya variant av fascism blir det bara för beklämmande. Jag tror faktiskt även föremålen för deras krumbuktande, feministhäxorna själva, ler i mjugg åt spektaklet.
  Stackars Björn Samuelsson. Det lär bli svårt att hitta förståelse ens hos de närmast sörjande efter denna din exponering i självförnedring.

  Gillad av 1 person

 4. ltsundelin1950 2019-03-17 / 09:54

  Jag vet allvarligt talat inte vad jag ska tro om diverse kulturskribenters, journalisters och politikers uppväxtmiljöer och språkbruk. För mig, som snart 70-åring, har orden mens, menstruation och ”montan” funnits i vokabulären sedan tidiga tonåren (1963). Både vi killar och tjejerna pratade om det när textlslöjdslärarinnan gick iväg och hjälpte några av tjejerna i femteklass. Inget märkvärdigt. Hon har fått ”montan”, sa vi till varandra, sedan var det inget mer med det. Att tjejer kunde vara griniga, kinkiga och argsinta någon gång i månaden var också allmän kunskap bland oss knegarungar. Kanske hade ungarna i övre medelklassen inga möjligheter att prata med varandra och med sina föräldrar på samma sätt som vad vi ungar i socialgrupp 3 hade Nu verkar den övre medelklassens barn ha fött fram en ny generation hycklare och döva och blinda som jobbar på MSM hela högen.

  Gillad av 1 person

 5. L8 2019-03-17 / 09:46

  Det var väldigt länge sedan det blev uppenbart att herr Samuelsson lider av någon oklar åkomma. Kan vara hoppas att han söker hjälp.

  Gilla

 6. Bajen666 2019-03-17 / 07:01

  Ordspråket/frasen passar mycket bra här…”sista idioten är ännu inte född” tyvärr så är det inte bara Såssar som gör bort sig stup i kvarten mer eller mindre hela 8-klövern spyr ur sig grodor på löpande band.

  Vi har ett sorgligt politiskt landskap i detta land, jag önskar det var jag som vann den där halva miljarden häromdagen då hade jag köpt mig en öde ö och startat om på nytt…långt långt ifrån Sverige.

  Gillad av 2 personer

 7. hasp 2019-03-17 / 06:34

  Jag har en dröm.
  Att vakna upp i en suverän nationalstat med sunda konservativa värderingar och där vänsterliberala, dekadenta proffstyckare är marginaliserade företeelser.
  De har återfått den obetydliga rollen som gycklare och pajasar som normala människor skrattar åt alternativt hyser medlidande med.

  Gillad av 3 personer

 8. Ulrika Halvordsson 2019-03-17 / 06:33

  ”En jättetavla med ett antal muskulösa unga män i uniform, som bär ett lik mellan sig ute i naturen. Karl XIIs likfärd heter den. Men jag vet nog vad det handlar om. Stoppa den homoerotiska nekrofilkonsten på Nationalmuseum!” Den som ser bilden så har en minst sagt skruvad verklighetsuppfattning – och det gäller väl dessvärre inte bara tavlor antar jag.

  Gilla

  • alvar1131 2019-03-17 / 08:16

   All konst går inte att undvika – mycket behöver man inte ens lösa inträde till för att se!

   På Gustav Adolfs torg i Stockholm står t ex ett schabrak föreställande Gustav II Adolf. Därifrån räknas Stockholms gatunummer idag. (Gatornas jämna eller ojämna nummer på respektive sida). 150 meter därifrån står Karl XII och pekar – mot Ryssland. Precis som FRA idag!

   Man behöver inte ta på tagelskjortan för att ursäkta att man lever mitt i historien och varken kan eller vill undvika att se den och varför ska man nödgas klistra skruvade hittepå-etiketter på den?

   Gillad av 1 person

 9. Ludvig 2019-03-17 / 06:27

  Björn Samuelssons krönikor är inte läsvärda.

  Gilla

 10. Tony Ingman 2019-03-17 / 05:37

  ”Fina Flickor Menstruerar inte” ? Nej talas det högt om det så kan ju det nya frälset ta illa upp, för i deras världsbild räknas dom som orena vid sådana tillfällen. Ebba får väl anlita en nye
  Prisbelönte ordbajsaren Henrik Schyffert som tillsammans med Svenska Akademin finner ut
  en ny ordlista, så att ingen känner sig illa berörd? Kanske finns det en stol ledig där med för Henrik.

  Gilla

 11. Oscar Ahlström 2019-03-17 / 02:53

  Fan så störd i huvudet!! Man undrar nästan om det är ett skämt.

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.