ETABLERINGSREFORMEN I MALMÖ

Etableringsreformen infördes i december 2010 efter att kommunerna klagat och protesterat över de stora kostnaderna för ekonomiskt bistånd till invandrare. Kostnader som höll på att stiga kommunerna över huvudet och tvinga fram skattehöjningar i många kommuner, som tagit emot många invandrare eller där många invandrare valt att bosätta sig i kommunen. Därför beslutade Reinfeldtregeringen med integrationsminister Erik Ullenhag i spetsen att införa etableringsreformen, som innebar att staten tog över det ekonomiska ansvaret under de första 24 månader efter att en invandrare fått uppehållstillstånd och blivit folkbokförd i en kommun och därmed kunde ingå i etableringsreformen.

Regeringen uppskattade antal personer som skulle ingå i reformen till 8 250 personer när den var fullt utbyggd och beräknade de totala kostnaderna till  1 200 miljoner kronor i propositionen till riksdagen.

”Med de antaganden som gjorts om dessa faktorer beräknas kostnaderna för etableringsersättning, etableringstillägg och bostadsersättning bli cirka 1,2 miljarder kronor per år när det nya systemet är fullt genomfört. Samtidigt kommer kommunernas kostnader för ersättning till nyanlända att minska.”

Ur regeringens proposition till riksdagen.

 Hur ser det då ut i Malmö idag? Hur många personer befinner sig i etableringsreformen?

Etablering antal månad

Malmö har toppat på ca 2 400 personer i reformen men i december 2018 hade det sjunkit tillbaka till drygt 2 000 personer. Det märkliga är att Arbetsförmedlingen i sin statistik bara redovisar 1 051 i etableringsprogrammet i december 2018 för Malmö kommun. Var finns övriga ca 1 000 personer?

Sedan måste man ju givetvis titta på hur kostnaderna för denna reform utvecklat sig i Malmö.

Etablering kostnad månad

Det betalas ut etableringsersättningar på ca 16 miljoner kronor per månad bara i Malmö kommun. Det innebär att det betalas ut ca 8 000 kronor per månad till varje person som ingår i etableringsreformen.

Om jag istället summerar månadsbetalningarna per år så ser det ut enligt nedanstående diagram.

Etablering kostnad år

Under 2018 betalades närmare 190 miljoner kronor ut i etableringsersättningar i Malmö.

Sedan 2011 har etableringsreformen kostat skattebetalarna ca 830 miljoner kronor bara i Malmö.

På riksnivå räknade regeringen med att drygt 8 000 personer skulle ingå i etableringsreformen när den var fullt genomförd. I verkligheten har det blivit drygt 60 000 som befinner sig i reformen. Kostnaden har blivit ca 400 procent högre än vad regeringen Reinfeldt beräknade den till. Istället för 1,2 miljarder kronor blev det ca 6 miljarder kronor per år. En gigantisk felräkning av expertisen i regeringskansliet!

Grattis alla skattebetalare! Invandringen är ju så lönsam!

Imorgon fortsätter jag med något som bytt namn väldigt ofta, socialbidrag, försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd.

22 reaktioner på ”ETABLERINGSREFORMEN I MALMÖ

 1. Roland Salomonsson 2019-04-08 / 09:37

  Ett helt annat ämne!
  För något år sedan beskrev du hur torghandel (olaglig), ofta frukt, resp felparkeringar var legio fredagar framför Moskéen vid torget i Kalmar.

  Noterar du att tull/polis gått ut med att man tagit i beslag 1000-1500 kg Kokain, som ankommer Sverige via just fruktleveranser. Alltså kan man förstå alla de ”fruktstånd” som upprättas på torgen i hela södra Sverige. Man kan också förstå varför alla dessa dagliga transporter av väskor med pengar i olika valutor sker ut från Sverige. Kanske optimistiskt tar myndigheterna 5-10% av alla transporter. Sannolikheten för att korruption i svenska myndigheter leder till att transporterna har ”fri lejd” är hög.

  Vi vet ju att ”frukthandeln” i södra Sverige leds av ett företag med säte i Danmark, vilket får sin ”frukt” från grossister i Holland. Notera att detta inte skattar någonstans, varken i Danmark eller Sverige – med myndigheters tolkningar av skatteregler och bokföring blir skatterna noll (0). Fruktföretaget (ägaren/ägarna tillhör samma ”klan”) har i princip ingen försäljning i Danmark. Svenska skattemyndigheter resp rättsväsendet har svårt att komma åt vad de håller på med – mest beroende på att ”frukthandeln” skyddas av svensk korruption.

  När väl denna MAFFIA tillåtits att etablera sig så blir det fler och fler ”produkter” i sortimentet. Svenska myndigheter erkänner inte att de inte klarar av den nya gränsöverskridande klankriminalitéten. Baserad på EU fria gränser. EU driver detta för att få ytterligare ett motiv för att ta över alla gränsers övervakning.

  Gilla

 2. Fredrik 2019-04-08 / 09:23

  Jag hoppas Timrå vinner mot Oskarshamn idag så att MBJ får igen för det han gjort mot dig.

  Gilla

  • Viasat 2019-04-08 / 10:27

   Timrå vinner!

   Gilla

   • Bajen666 2019-04-08 / 12:27

    Tror och hoppas inte jag.

    Gilla

  • Bajen666 2019-04-08 / 12:26

   Ska ett hockeylag lida för att det finns en idiot i samma område.? Har sett varenda match mellan dessa två lag och Oskarshamn är en frisk fläkt i hockeysverige med ett underbart passningsspel och en klok tränare.

   Eftersom Timrå slog ut mitt KHK förra året så vill jag att Timrå ryker………

   Gilla

 3. Tomas 2019-04-08 / 09:20

  Thoralf, man ser sällan mycket poliser ute i brottsförebyggande syfte men i t ex Spanien ser man ofta poliser. Kommer du göra en granskning på polisverksamheten i Sverige?

  Gilla

  • Viasat 2019-04-08 / 10:26

   Knarket är en följetång nu i Kalmar!

   Gilla

 4. Onkel Björn 2019-04-08 / 01:25

  Apropå ekonomin, läste jag att regeringen i den kommande vårbudgeten avser att höja skatter och minska bidrag på upp till 4 miljarder. Bla minska bidragen till äldreomsorgen. De gamla kommer väl att få det ännu sämre nu. Bra gjort sossarna! Det är väl bara att hoppas att de gamla som nu får sämre service är sådana som har röstat på sossarna.

  För ett år sedan, då lät det helt annorlunda från vår (käre ?) finansminister. Då var ekonomin mer än bra. Märkligt så mycket kan hända på 1 år. Och då har vi ändå inte haft någon finanskris att tala om.

  Gillad av 3 personer

   • Sven 2019-04-08 / 09:08

    Det sägs att Sverige får tillbaks 13 miljarder per år. Det handlar inte om en återbetalning på 13 miljarder utan stöd till jordbruk och en mängd projekt som vi förmodligen skulle kunna vara utan. Sverige som stat kanske inte velat göra den fördelningen.

    Om det nu blir ytterligare 15 miljader som ska betalas (förutom de 40 som betalas idag) så kommer det ytterligare ca 5 miljarder tillbaks till Sverige på ett sätt som vi inte har koll på.

    Såg också en video på länken från Gunnar Karlsson.
    Jag varit något njugg mot Peter Lundgren (SD) men han ryter bra i https://videos.files.wordpress.com/ccTZHzaz/peter-lundgren-sverigedemokraterna_dvd.mp4

    Gilla

  • akelaslair 2019-04-08 / 08:19

   Personalen på vårdboendena går redan på knäna och har knappt tid att sköta om de gamla, än mindre mata dem som inte kan äta själva. Svältdöd på äldreboenden är inte ovanligt. Lägg till detta gamlingar som ”glöms bort” eller inte hinns med i hemtjänsten. Tillkommer dessutom personalnedskärningar pga sparkrav är det inte svårt att räkna ut att dödskurvan bland den äldre befolkningen kommer att stiga. Folk bryr sig inte. Som Zara Larsson twittrade: ”can old people die already?”

   Gillad av 2 personer

   • Maja Dacke 2019-04-08 / 09:36

    Och fler pensioner att spara in på … plus vårdpersonal … och … Mycket att spara när man tar död på de äldre som behöver hjälp och vård.

    Skamligt och vidrigt!

    Gillad av 1 person

   • Thor 2019-04-08 / 10:54

    Noterar att Zara Larsson inte kan formulera sig på engelska. Jag är inte ett dugg förvånad.

    Gilla

 5. Anders 2019-04-07 / 20:39

  Hade varit kul om du haft detta som anförande i riksdagen. Det var synd att du inte lyckades kryssa in dig.

  Kollade lite anföranden i riksdagen du hade 2010-2014 och du är ju som alltid påläst och välformulerad.

  Det var sjukt att du blev bortpetad.
  Kan du tänka dig göra comeback i riksdagen 2022? Jag tror du har chans med Afs.

  Gilla

 6. stefan a. 2019-04-07 / 17:54

  AF är en riktig trollerimyndighet där arbetslösa blir till ”sysselsatta” och övertalighet blir till arbetskraftsbrist… varje valår och när sossarna sitter vid makten….

  Gillad av 2 personer

 7. Sven 2019-04-07 / 17:47

  Det lustiga (om de nu är så lustigt) är att det är inga utländska stater, eller EU eller FN som krävt att vi ska betala ut dessa pengar I den omfattning som vi förmodligen aldrig sett liknelsen till. Det är vi svenskar som tycker detta är bra och jämlikt. För övrigt vad det länge sedan jag horde någon säga jämlikhet. Vi har oss själv att skylla – det är vi som är boven I dramat.

  Gilla

 8. Emil 2019-04-07 / 17:21

  ”Det blir en förtjänst för samhället lite längre fram” sade någon för några år sedan angående invandringen. Malmö är väl rätt långt fram antar jag man kan säga, med nu dryga hälften av befolkningen som invandrad eller iaf av ”icke-svensk härkomst. När, när är ”lite längre fram” undrar jag bara….

  Gillad av 2 personer

 9. Lars 2019-04-07 / 17:17

  Enormt bra arbete redovisat Thoralf. Vilken stad blir näst på tur för granskning? Göteborg?

  Gillad av 2 personer

 10. Maja Dacke 2019-04-07 / 14:32

  Ja, att observera:

  ”Malmö har toppat på ca 2 400 personer i reformen men i december 2018 hade det sjunkit tillbaka till drygt 2 000 personer. Det märkliga är att Arbetsförmedlingen i sin statistik bara redovisar 1 051 i etableringsprogrammet i december 2018 för Malmö kommun. Var finns övriga ca 1 000 personer?”

  Detta är det något skumt med och skulle behöva rotas i. Tyvärr finns det inga riktiga journalister kvar, och Thoralf kan ju inte heller göra deras jobb hela tiden.

  Och på Arbetsförmedlingen sitter väl samma slags folk som i övriga myndigheter … … De bara tror och känner Solidaritet.

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2019-04-07 / 14:36

   Min egen tolkning/gissning är att det är bara ca 1000 personer eller ca 50 procent som har en sysselsättning övriga erhåller bidraget/pengarna från etableringsersättningen utan någon motprestation. Men som sagt det är min egen tolkning.

   Gillad av 1 person

   • turrim 2019-04-07 / 16:16

    Det törs inte Sydsvenskan med sina resurser gräva i.

    Gillad av 2 personer

Kommentarer inaktiverade.