JAG ÄR PENSIONÄR

I kväll tänkte jag återkomma till ett blogginlägg jag skrev i januari om att börja ta ut pension redan vid 61 års ålder. Jag skrev nedanstående som avslutning på det blogginlägget.

 ”Om ingen skjuter mina beräkningar i sank eller min logik så vet i varje fall jag vad jag skall göra.

Jag tänker jobba med det som jag tycker är roligt men som sannolikt inte ger någon större inkomster. Vara fritidspolitiker, skriva på min blogg, gräva efter fakta om invandringen och dess konsekvenser, skriva artiklar om någon vill betala för dem och skriva på min bok. Eller om någon vill engagera mig i något projekt som jag tycker är intressant, med lite arvode/lön så kan jag ställa upp. Går kanske även tjäna några kronor på fotografering.

Vem vet. Jag vill i varje fall vara fri!”

Jag ansökte om förtida uttag av pension en liten tid efter blogginlägget i januari. Nu har jag fått ett brev från pensionsmyndigheten att jag från den 1 maj får min pension utbetald.

Anledningen är helt enkelt att det finns många fördelar eller egentligen bara fördelar med att börja ta ut pensionen så fort man bara kan göra, enligt min uppfattning och mina förhållanden.

Jag återpublicerar och uppdaterar delar av mitt blogginlägg ifrån januari. Jag tror att många är intresserade av detta.

Jag brukar alltid försöka vara realistisk när det gäller det mesta. Det får man också vara när det gäller pension och sin egen död. Vi kommer alla dö men bara ett fåtal vet om när  i förtid, om man t.ex. drabbas av en obotlig sjukdom. Jag har tittat på vid vilken ålder som människor i Sverige dog under 2017.

Här kommer ett stapeldiagram.

andel döda 2017

Drygt 11 procent uppnådde inte pensionsåldern. Ca 28 procent hade gått bort före sin 75-årsdag. Ca 25 procent blir 90 år eller äldre. Något som alla bör fundera på!

Ska man ta ut pension så snart det går?

Jag har räknat fram nettobeloppet per månad med hjälp av den skattetabell som gäller för Kalmar kommun 2019 och sedan ackumulerat nettobeloppet månad för månad. Det har jag gjort för de båda alternativen, pension vid 61,5 år eller 65 år.

Jag har inte tagit med tjänstepensionen eller eget pensionssparande i detta exempel.

Fram till januari det år jag fyller 66 gäller kolumn 6 i skattetabellen och sedan gäller kolumn 2 i skattetabellen. Jag får då följande diagram över de ackumulerade beloppen.

Pensionskurva

Om jag tar ut 100 procent av den allmänna pensionen från 61,5 år (april 2019) så har jag fått ut ca 550 000 kronor netto fram till min 65 årsdag.

Då ställer man sig ju givetvis frågan om jag väljer att börja ta ut min pension vid 65 års ålder istället (oktober 2022). Hur lång tid tar det innan jag kommer ifatt dessa närmare 550 000 kronor. Svaret är att det sker inte förrän efter att jag fyllt 90 år eller närmare bestämt i oktober 2048. Den månad jag i bästa fall skall fylla 91 år, om jag får leva så länge. Då bryter kurvorna varandra som först. Det förutsätter förstås att staten inte ändrar på reglerna eller försämrar pensionen på något sätt under dessa år.

Det tar ca 25 år att komma ifatt! Vem vill vänta så länge?

Låt säga att man även har ett sparkapital och även jobbar lite men utan att komma upp till statlig skatt och att man dessutom kan leva på dessa inkomster och att man börjar ta ut pension vid 61,5 års ålder och därmed kan spara hela pensionen man får ut och sedan placerar den på ett förnuftigt sätt så att man kan börja förränta pensionspengarna från första dagen och sedan heller inte behöver ta av dem under tiden 65-70 år, då man även plockar ut tjänstepensionen + privat pensionssparande för att leva på. Därmed behöver man inte röra pengarna man fått under tiden från 61,5-65 års ålder, om man inte vill det förstås. Då har dessa förräntat sig under ca 10 år, med närmare 100 000 kronor om man lyckas med en ränta på 3 procent efter kapitalskatten. Vid investering i aktier har räntan varit ca 7 procent historiskt.

Jag är förvånad att den här typen av information och diagram inte finns på några av de sajter som jag besökt med pensionsrådgivning. Om man tar ut pension tidigare så får man givetvis lägre pension senare i livet men om inte pengarna bränner i fickorna och du är medveten om att du skall spara delar av dem för att ha dem senare i livet så är det fördelaktigt att ta ut pension så snabbt som möjligt. Under förutsättning att du inte kommer upp så högt i inkomst att man måste börja betala statlig skatt.

Sedan en väldigt viktig synpunkt. Jag är ensamstående och har därmed inget efterlevandeskydd att ta hänsyn till. Det innebär att om jag skulle dö i ”förtid” så går i princip allt till det allmänna. Men om jag börjar ta ut pension från 61,5 års ålder och lägger dem på hög så får mina barn pengarna jag fått ut i arv när jag går bort. En nog så viktig synpunkt.

24 reaktioner på ”JAG ÄR PENSIONÄR

 1. Onkel Björn 2019-05-04 / 00:28

  Jag är något år äldre än dig och valde också att gå vid 61. Och precis som du skriver så var det inte det enklaste att försöka sätta sig in i de regler som gäller. En hemsida som jag tycker ha varit bra är http://www.minpension.se. Där man kan prova sig fram med olika variabler och se vad utfallen kan bli.
  Och det är ju det som är det svåra valet. Hur länge ska man leva och hur länge kan man ha ett aktivt liv. Hur stora uttag ska man ta. Ska man maxa uttagen under en kort tid eller försöka ha en jämn summa under 25 – 30 år. Det är val som man måste göra. Att maxa uttagen kan innebära att man hamnar över brytgränsen för statlig skatt och det tycker åtminstone jag är onödigt. Och något som också kan vara viktigt är ju att försöka räkna ut vilka utgifter man kan tänkas ha i framtiden, allt för att kunna hamna på en rimlig och bra ekonomisk nivå. Vill man resa mycket eller har man intressen som inte kostar så mycket?

  Jag har nu varit pensionär i 2 år och ångrar inte en sekund att jag gick hem vid 61. Men samtidigt har jag full förståelse för dem som väljer att fortsätta. Trivs man på jobbet, tycker jag att man ska fortsätta. Ett trivsamt jobb har faktiskt många fördelar och det är faktiskt bättre att jobba kvar och trivas med livet än att gå hem och ha sysselsättningsproblem.

  När det gäller ekonomin tillhör jag de som dels har tjänstepension samt även har haft privat pensions spar. Har man inte haft det samt haft en låg inkomst, ja då kanske det trots allt kan vara bra att jobba på ett par år till.

  Gilla

 2. Nils Dacke 2019-05-03 / 18:20

  Grattis Thoralf och välkommen i klubben, jag är själv friherrre och njuter av livet trots den bedrövliga utvecklingen av landet.

  Gilla

 3. Den enda andra bloggare som jag följt under lång tid som också mellanåt lägger upp egna fotografier är Steen på Snaphanen. Ni kanske kan starta nåt projekt tillsammans? Han är ju också invandringskritiker så ni har åtminstone två saker gemensamt. Bara ett tips i all enkelhet.

  Gilla

 4. turrim 2019-05-03 / 16:27

  Gratulerar till pensionen. Den är skön så länge man är frisk och kan vara aktiv i hjärna och lemmar. Tyvärr är det inte lika väl med flera ålders- och arbetskamrater.

  Det jag märker mest är att jag ”tappar” almanackan. I jobbet så var det ett arbetsredskap. Nu håller jag inte rätt på veckonummer och måste tänka till på dagar. Förenklat så är nu det viktigaste att hålla koll på när jag ska dra ut soptunnorna. Men det är ju också viktigt. Liksom när böcker ska bytas på biblioteket.

  Senast på biblioteket så fann jag en fantastisk bok: ”Sveriges berggrund, en geologisk skapelseberättelse”. Den boken borde alla läsa som tror att koldioxid är jordens viktigaste utvecklingsfråga. Vi ska vara stolta över våra bibliotek; de som inte invaderas och störs av dem som vi kan läsa om på många orter.

  På tal om klimat och koldioxid så körde jag ner på en kortsemester till Timmendorfer Strand. På det fina hotellet så hade man sparrisbuffé. Det var som vårt påskbord men med sillarna utbytta mot sparris. Mycket populärt och fullsatt. På morgon-TV hade man en parodi på Greta som vad jag uppfattade ansågs behöva vård.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-05-03 / 17:26

   Timmendorfer Strand, där bodde jag också en gång i mitt förra liv. Vi spelade golf på någon bana där. Sannolikt på mitten av 90-talet.

   Gilla

 5. AWSvensson 2019-05-03 / 12:51

  Grattis till pensioneringen , du gick samma dag som min fru fast hon är några år äldre, själv snuvade jag Reinfeldt som tycker vi ska arbeta till 75år genom att pensioneras vid nyår 69,5 år , har det så bra o fortsätt kampen för Sverige o upprättelse gentemot SD.

  Gilla

 6. Vårled 2019-05-03 / 12:46

  När ska Elisabet Svantesson avgå? Hycklare!

  Gilla

  • Tony 2019-05-03 / 15:03

   Ja Hycklare är dom allihopa, men jag undrar när man ska börja med att detaljstudera
   Sossarnas egen berikare i sömmarna, dom försöker gärna köra med att dom är
   hederligare än andra, men har hållit på med mygel i många år!

   Gilla

  • Muhammed 2019-05-03 / 17:10

   Passar inte att prata om arbetslinje och att strama åt bidrag för fattiga när man är en stor snyltare själv.

   Gilla

  • Anonym 2019-05-04 / 12:26

   Omedelbart

   Gilla

 7. Marianne 2019-05-03 / 07:34

  Det här har jag försökt förklara för folk i ”åldern”, men de tror att jag hittar på. Det kan väl inte vara möjligt att göra så?
  Maken och jag har tagit ut sedan 61 och lagt på hög och det är en rejäl summa som kan användas till livets grädde sen. Vi har båda jobbat fullt under tiden. Jag är nu ålderspensionär och ser att det inte gjorde någon större skillnad (om man jämför m orange kuvertet) förutom att vi har det där goa tillskottet.
  Det gäller förstås att man planerar ändå.
  Undrar om detta trix är orsaken till att åldern för denna möjlighet kommer att höjas framöver?. De vill ju inte att man ska kunna komma åt sina intjänade pengar, de behövs till annat ju.

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2019-05-03 / 07:45

   ”De vill ju inte att man ska kunna komma åt sina intjänade pengar, de behövs till annat ju.”

   Jag tror det ligger väldigt mycket i detta konstaterande. Möjligheten skall stoppas. Undrar hur mycket samhället sparar på alla som dör i förtid eller nu inte kan börja ta ut sin pension vid 61 års ålder.

   Gillad av 4 personer

 8. W 2019-05-03 / 07:33

  Jag är 73 och drog samma slutsats som dig vid 61.
  Har fortsatt jobba fast i lägre takt, mår bra av att vara sysselsatt
  och ekonomin är god.
  Rekommenderas.

  Gilla

 9. Henke 2019-05-03 / 07:05

  Oseriöst av Waxxman att publicera falska inlägg av dig på sin blogg

  Gilla

 10. Hacke 2019-05-03 / 06:54

  Grattis till beslutet Thoralf och välkommen i gänget!
  ”Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring.”

  Gillad av 3 personer

 11. botwid 2019-05-03 / 06:32

  Det klokaste beslutet Du fattat i ditt liv! Vårt klokaste beslut var att sluta jobba vid 53 och flytta till värmen. Det fysiska och andliga klimatet i Sverige är för påfrestande för oss. Man blir inte rik av höga inkomster utan av låga utgifter.

  Gillad av 3 personer

  • Tobbe L 2019-05-03 / 15:28

   Tummen upp.

   Gilla

 12. ulsansblogg 2019-05-03 / 06:22

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Tack för bra information Thoralf.
  Insåg själv att det fanns vissa fördelar att ta ut i förtid, vilket jag räknade på och vi kom tydligen till samma slutsats.

  Gilla

 13. Sven 2019-05-03 / 02:05

  En annan fördel är att man kan delvis skydda sig för valutakonsekvenser i SEK. Har man ett högre uttag som man inte behöver använda fullt ut så kan detta gå till investeringar i andra valutor. Vem vet hur SEK kommer att vara om 10, 20 och 30 år.

  Undrar hur de gick med de som hade pensionen från DDR. Den måste i princip blivit värdelös. Men förmodligen kompenserade Västtyskland.

  Jag följer dig med intresse, jag ligger i samma åldersgrupp.

  Gillad av 2 personer

 14. Cosmik Debris 2019-05-03 / 01:47

  Ekot: Nu ska tydligen Greta Thunbergs samlade tal ges ut. Undrar vad man kommer att kalla det storslagna verket?

  ”Min diagnos”, kanske?

  Gillad av 3 personer

 15. Laglydig 2019-05-02 / 22:36

  Grattis till ett bra beslut Thoralf! Och grattis till din frihet!

  Vissa av oss har dock inte den möjligheten utan fick vår pensionsålder höjd med tre år i höstas till 64 år!

  Jag har en polare sen drygt 20 år tillbaka bl a har vi haft företag ihop för en massa år sen. Han fyllde 60 i höstas och kan gå i pension i år.
  Trots det så kämpar han på och jobbar med en lön på ca 45K. Han bor i en bostadsrätt (värd ca 10 Mkr) och har i princip inga skulder. Han har i och för sig små barn och en yngre fru, men jag tycker ändå att han skulle satsa mer på dom och jobba mindre. Dessutom har han privata pensionsförsäkringar och tjänstepension.
  Men han anser att han tappar för mycket (ja, det gör han ju om han har en relativt hög inkomst, d v s statlig skatt om han skulle börja ta ut sin statliga pension).

  Det jag ville uppmärksamma med denna historia är att valet absolut inte är enkelt och måste anpassas till varje persons individuella situation (i synnerhet skattesituation). Det krävs dessutom en ekonomisk disciplin om man skall börja ta ut sin pension i förtid.

  Anledningen till att man inte hittar någon som helst RIKTIG rådgivning då det gäller de här frågorna från pensionsrådgivare (jodå jag frågade redan på 80-talet) eller pensionsrådgivningssajter ÄR:
  a) De som är anställda saknar kunskap och utbildning
  b) Att sprida den verkliga sanningen skulle hota vinsterna i Pensionsindustrin!

  Mitt huvudråd är att ta ut Din pension ASAP men det finns väldigt många andra faktorer att ta hänsyn till!

  Gillad av 1 person

  • Dille 2019-05-03 / 11:53

   Värdefull information som säker är okänd för de allra flesta. Folk blir lurade helt enkelt Och det finns ingen motsvarighet till konsumentverket som försvarar pensionärernas intressen. Och statsmedia är ju tillsatta av sossarna, så där finns det självfallet heller inte någon saklig information om pensionerna .
   Mycket skrämmande.

   Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s