VAL I DANMARK

Valsedel 2019
Räkning av valsedlar i Danmark.

Valet i Danmark blev en katastrof för Dansk Folkeparti, i varje fall resultatmässigt, om man bara stirrar på procenten. Men den som följt dansk politik vet att Socialdemokraterna i Danmark driver en invandringspolitik som till och med är mer radikal än den invandringspolitik som Sverigedemokraterna driver. Det har varit det enda sättet för Socialdemokraterna i Danmark att komma tillbaka till makten. Det stora borgerliga partiet Venstre antog Dansk Folkepartis invandringspolitik för många år sedan och har haft DF som stödparti ända sedan valet 2001.

Men det är något som svensk vänstermedia kommer tala väldigt tyst om när de rapporterar om valresultatet i Danmark. Nu kommer det bli väldigt intressant att se om socialdemokraterna i Danmark kommer hålla fast vid den linjen.

Det kommer sannolikt pratas mer om klimatet i svensk vänstermedia. Alla vet att det är de mindre vetande personerna inom vänstern som pratat om ”klimathotet” mest och den globala uppvärmningen. Så har det även varit i den danska valrörelsen. Att dessa partier utnyttjar den oro som man med hjälp av vänstermedia lyckats skapa hos väldigt många människor som har svårt för att tänka själva. På det sättet är danskarna inte annorlunda än svenskar. Det gäller nu att få ner klimatalarmisterna på jorden igen.

Det är också intressant att betrakta det danska valsystemet med endast en enda valsedel för de 13 partier som uppnått de krav som ställs för att få delta i folketingsvalet. Jag förstår inte varför de stora partierna i Sverige vill behålla det sjuka och dåliga systemet med flera hundra miljoner valsedlar i Sverige, där en majoritet av dessa hamnar i pappersåtervinningen.

En annan sak är också att Danmark har en spärr till folketinget på 2 procentenheter, istället för 4 procentenheter som i Sverige. Jag skulle vilja påstå att Danmark även på detta område är mer demokratiskt. 13 partier ställde upp i valet men 3 klarade inte gränsen till folketinget på 2 procent av rösterna men två partier var väldigt nära Stram kurs med 1,8 procent och Kristdemokraterna med 1,7 procent.

Men hade Danmark haft en spärr på 4 procent hade det varit 6 partier som inte klarat gränsen till folketinget. I praktiken innebär det att i Danmark krävs det ca 70 000 röster för att ta sig in i folketinget och därmed få 4 mandat. För Sverige gäller att ett parti måste få ca 260 000 röster för att komma in i riksdagen och få 14 mandat. Om Sverige hade haft samma spärr som i Danmark hade de behövts ca 130 000 röster. Jag tycker nog att den spärr som finns i Danmark är betydligt mer demokratisk än hur det är i Sverige. Vi har mycket att lära oss av Danmark när det gäller demokrati och yttrandefrihet.

Det är också en stor anledning till att sjukdomstillståndet är mer statiskt i Sverige.

Annons

10 reaktioner på ”VAL I DANMARK

 1. messkalle 2019-06-07 / 07:32

  Vänstern i Danmark är inte samma sak som i Sverige.
  ”Vänsterns toppnamn tog ut traktamente – fast hon bor i stan
  Malin Björk tog ut omkring en miljon kronor, avslöjar SVT.””

  Gilla

 2. Onkel Björn 2019-06-06 / 17:14

  Jag tror att många, om inte de flesta, på denna blogg redan anser att Sverige inte är den demokrati som man, från officiellt håll, vill påskina.

  Vi ser ju hur det är i andra länder, där många har valsystem som framstår som både bättre och mer demokratiska. När det gäller USA så tycker jag att mycket, dock inte allt, i deras valsystem är bra. En bra sak är att man väljer sin lokala sheriff som sitter i, som regel, 4 år. Sköter han sig i medborgarnas ögon kan han väljas om i ytterligare perioder. I ett sådant system kommer förmodligen ingen Dan Eliasson liknande typ att kunna bli polischef.

  Gissar att systemet leder till en helt annan press på den högste polischefen (Sheriffen) att prestera än som gäller här hos oss, där det synes vara viktigare att man är politisk korrekt.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sheriffs_in_the_United_States

  Gilla

 3. Tony Ingman 2019-06-06 / 15:48

  Om vi går tillbaks till den tiden när Tage Erlander och Sossarna
  byggde upp Sverige, så hade nog många tagit till sig den politiken
  ifall den förts idag, men det enda som Sossarna har gemensamt
  med den tidens sossar är namnet på partiet.

  Gilla

 4. Spiro 2019-06-06 / 14:38

  https://www.friatider.se/danska-s-vill-avskaffa-asylr-tten-hyllas-av-ygeman
  Grattis Danmark! Grattis Mette! Det mesta talar nu för en S-ledd regering. Mitten-vänstern går kraftigt framåt och Dansk Folkeparti kollapsar”, skriver energiminister Anders Ygeman som också publicerat en bild på sig själv och den danska S-ledaren.
  Morgan jublar på twitter.
  Inte ord om att sossarna i Danmark tar bort asylrätten.

  Vem blir förvånad om Löfven faller i samma hjulspår. Makten framför allt. Men frågan är då hur de ska man lösa upp avtalet med muslimska brödraskapet. Eller sin egen falang tro och solidaritet. Men får man bara makten är allting möjligt.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-06-06 / 15:33

   Man behövdes inte vara någon Einstein för att förutse det hyckleriet!

   Gillad av 2 personer

 5. Sven 2019-06-06 / 13:43

  Jag håller med om 4% spärren, den borde justeras ned.

  När spärren infördes 1968 så fanns det 7,9 miljoner i Sverige, vilket gör med 4% att 316000 personer kan få bli representerade i Riksdagen.

  Nu har antalet personer i Sverige ökat till ca 10,2 miljoner, med samma tanke att 316 000 ska få representation så ska spärren snarare vara 3%.

  Men logik kanske inte är ledamöternas bästa gren.

  Gilla

  • C Andersson 2019-06-06 / 14:40

   Systemet med att kryssa har visat sig vara odemokratiskt. Det märks nu och kommer att bli ännu tydligare framöver. Då är det bättre med strykningar.

   Gillad av 1 person

   • Thoralf A 2019-06-06 / 15:35

    Idag krävs det minst 5,00 procent av kryssen för att de skall betyda något. Sänk den nivån till 4 eller 3 procent. Då kommer partiernas rangordning att förändras av väljarna. Det kan väl ingen demokrat säga nej till. Eller ta bort gränsen helt och hållet. Då måste kandidaterna verkligen lyssna på väljarna.

    Gillad av 2 personer

 6. Monica Eliasson 2019-06-06 / 11:57

  I SVT:s Aktuellt igår framkom det, för en gångs skull, ganska tydligt, att anledningen till varför DF backar ligger i att Socialdemokraterna, med råge, anammat DF:s invandringspolitik. Detta framgick tydligt och klart i debatten mellan Mattias Karlsson och Anders Ygeman igår kväll. Mattias Karlsson förklarar precis det som Thoralf säger och inte nog med det: Anders Ygeman håller med Mattias Karlsson i analysen av DF!

  https://www.svtplay.se/video/22197989/aktuellt/aktuellt-5-jun-21-00-3?start=auto

  Gillad av 4 personer

 7. turrim 2019-06-06 / 10:06

  Det är lärorikt att läsa Thoralfs värdering av det danska valet. Bör användas som internutbildning hos betalmedia och särskilt hos SVT/SR.

  Gillad av 4 personer

Kommentarer är stängda.