ALLT PÅ VÄG ATT SJABBLAS BORT

Livscykelanalys Vattenfall

”Ett elsystem med kärnkraft som en komponent är billigare och bättre för klimatet än ett som är ”100% förnybart” – även om ny kärnkraft kostar mer per kilowattimme än vind. Energiforskaren Staffan Qvist går i en analys igenom alternativen för ett fossilfritt elsystem i Sverige.”

Hur stor uppmärksamhet får en artikel med detta budskap i svensk media? Nej, den är ointressant bland alla vänsterorienterade journalister. De är så förblindade att de inte ens begriper sitt eget bästa.

Artikeln är publicerad på sajten Kvartal.

I måndags hade vi sista kommunfullmäktigemötet innan sommaruppehållet. Miljöpartiets hade sin femtioelfte interpellation om klimatförändringarna och vi fick höra begrepp som ”brinnande klimatkris” och ”klimatförändringarna nått ett akut läge” och att isarna smälter i rasande tempo i Arktis o.s.v.

Om nu dessa miljöpartister verkligen menar allvar med sin retorik och att de verkligen tror på dessa uppgifter varför säger de då nej till att behålla och utveckla kärnkraften. Den absolut bästa energikällan när vi ser till små utsläpp av växthusgaser. Det är för mig fullständigt obegripligt.

”Nivån på diskussionen kring den svenska kärnkraften och dess roll för klimatet och i framtidens energisystem har successivt förbättrats under senare år. Det egentligen ganska självklara faktum att kärnkraften är klimatvänlig har bekräftats av både FN:s klimatpanel IPCC och de mest detaljerade livscykelanalyser som gjorts för svenska förhållanden[1]. Den svenska kärnkraften har över hela sin livscykel lägre koldioxidutsläpp än till och med sol- och vind.  Den så kallade ”avfallsfrågan”, som länge var helt central i diskussionen, är idag i stort sett helt överspelad.” 

Miljöpartiet är med andra ord inte trovärdiga utan partiets företrädare är fanatiker som lever i en annan verklighet.

”Att kärnkraften statistiskt sett har visat sig vara långt säkrare än alternativen, inklusive vattenkraften, är idag okontroversiellt på grund av de mycket omfattande studier som FN-organ såsom UNSCEAR har utfört sedan 1980-talet.[2] I samband med de dramatiskt minskade kostnaderna för ny förnybar energi, har diskussionen därför idag kokat ner till en mycket mer relevant frågeställning: Varför ska vi på sikt ens fundera på kärnkraft om det sannolikt är billigare att få en kilowattimme (kWh) elektricitet från ny vindkraft än från ny kärnkraft? Men den frågan bygger på ett tankefel. Anledningen är följande:”

Jag skulle vilja rekommendera alla att läsa denna artikel som är skriven av energiforskaren Staffan Qvist. I synnerhet rödgröna väljare och miljöpartister. Min förhoppning är att de skall bli lite mer kunniga på området och förstå sambanden i elförsörjningen.

https://kvartal.se/artiklar/100-procent-fornybart-ar-osmart/

Artikeln följs sedan upp i en artikel skriven av flera forskare.

”Tysklands omställning mot 100 procent förnybar energi är ett katastrofalt misslyckande för klimatet, samtidigt som det svenska kärnkraftsprogrammet har inneburit världshistoriens hittills snabbaste expansion av fossilfri elproduktion per capita. Men istället för att stolt visa upp sin unika framgång verkar Sverige vara på väg att sjabbla bort det som har byggts upp, varnar forskarna Staffan Qvist, Steven Pinker och Joshua S. Goldstein i en specialskriven essä för Kvartal.”

https://kvartal.se/artiklar/sverige-far-inte-sjabbla-bort-den-rena-elen/

Det här är två väldigt upplysande artiklar som alla borde läsa och försöka förstå innan man börjar diskutera energipolitik och vår elförsörjning. Energiminister Anders Ygeman har jag dock inga förhoppningar om att han skall tillfriskna!

Allt är på väg att sjabblas bort av inkompetenta politiker! Men också av ryggradslösa företagsledare.

21 reaktioner på ”ALLT PÅ VÄG ATT SJABBLAS BORT

 1. Alf 2019-06-21 / 13:14

  Midsommar 2019 i Ramnaparken i Borås. Syrianska föreningen sjunger sånger om kriget i Syrien. Vad håller på att hända med landet?

  Gilla

  • Kalle 2019-06-21 / 17:36

   Det går åt helsicke med sverige. Syrianerna började med sin sång och dans för 40 -50 år sedan i Södertälje. Ingen brydde sig om det då och kommer antagligen inte att göra det i nutid som i Borås.
   Politikerna ger blanka f*n i det. De vill inte fatta eller så har de inte förmågan att fatta vad som sker. Se hur det gått med Södertälje som ett varnande exempel!!!

   Gilla

  • Lars Johansson 2019-06-21 / 20:01

   Jag besökte min Willys butik igår,där en ung kvinna satt i kassan med huvudbonad märkt med Willys emblem! Inget fel på tjejen,men vad är på gång? Jag trodde att man inte skulle ha religiösa symboler i en svensk butik? Islamismen sprider sig sakta men säkert.Tyvärr,så reagerar inte svensken som vanligt!Jag såg tyvärr yngre kvinnor som lismande pratade med kassörskan! Så äckligt att se hur de naivt accepterar den islamska utbreding som försigår.

   Gilla

 2. Viveka 2019-06-21 / 12:48

  En riktigt glad midsommar önskar jag dej Thoralf! Med sill och nubbe och köttbullar Än så länge kan man köpa detta i affären!! 🙂

  Gillad av 1 person

 3. fete 2019-06-21 / 11:45

  Glad midsommar thoralf ha det gött…….

  Gilla

 4. turrim 2019-06-21 / 10:09

  Det händer saker med datorn som jag inte alltid begriper. När du bytte till WordPress så var jag tidig med att försöka. Problemet var egentligen bara att hitta ett alias som inte var upptaget. Då försökte jag med några svenska ord i en bok som låg bredvid mig och satte i Google Översättning till latin. Det fungerade med Torn till Turrim så jag valde. Det fungerade bra.

  Plötsligt när jag skickade så hette jag i stället Anonym. Jag har senare förstått att det kan poppa upp olika skrivrutor. En som är klar för min tagna signatur och en annan där jag måste klicka på WordPress-Ikonen för att inte hanteras som Anonym. Det är inte alltid som jag är observant när det går snabbt.

  Strunt i det. Vad man heter spelar ingen roll. Det är synpunkten som är viktig för skribenten. Jag ville bara säga att så här fungerar det i min dator och det är inget försök att medvetet köra med flera adresser.

  Ha en Skön och Trevlig Midsommar!

  Gillad av 2 personer

 5. Gunnar Karlsson 2019-06-21 / 09:11

  Off Topic.

  Det kostar på att öppna sina dörrar, det har både Sverige och Tyskland fått erfara.

  Den stora skillnaden mellan länderna är att Tyskland nu gör något åt saken medan de svenska ministrarna bara sitter och gapar och i vissa lägen t.o.m. förnekar att problemet ens existerar.

  IOFs. är jag inte speciellt förvånad med en inrikesminister, Damberg, och en justitieminister, Johansson som båda två har en intellektuell kapacitet som inte ens når upp till nivån av ett medel begåvat guppy, så blir det som det blir.

  https://ledarsidorna.se/2019/06/kriminella-klaner-ett-allt-storre-problem-i-tyskland/

  //Gunnar

  Gilla

 6. C Andersson 2019-06-21 / 08:43

  Nu ska det bli straffskatt på bärkassar i plast. Jag förstår inte varför. Pa MAXI i Ronneby har de plockat bort plastkassarna. Jag tycker det är urbota dumt. Jag får så många papperskassar att jag måste lägga dem i det brännbara. För jag går inte omkring med papperskassar när jag ska ut på stan och handla. I speceriaffären eller i andra butiker.

  Jag har en gammal plånbok där det får plats 4 stora och 2 små plastkassar. Det är hur smidigt som helst. Jag återanvänder plastkassarna många gånger innan de blir sopkassar och går hädan i kremeringen. Jag har den plånboken i bakfickan så jag får ha den riktiga plånboken ifred. Hoppas jag. Jag är mäkta irriterad över alla speialbutiker som säljer plastkassar som är odugliga som soppåsar och knöliga att få ned i plånboken.

  Jag är lite av en stamkund hos Kjelles. Tänk så mycket plast det finns i hans grejer. Och annat som inte är så bra. Jag tror inte Kjelle tar betalt för kassarna. Men de frågar vänligt men bestämt om man verkligen behöver en kasse. Har man en kasse med sig får man beröm.

  Jag brukar återanvända de små och blå plastkassarna från Arontorps kroppkakebakeri. Det kan bli lite problematiskt om fredagarna då de står i butiken och kränger sina delikata kroppkakor. Fast handla kan jag göra på onsdagarna för då är det pensionärsrabatt. På fredagarna kan jag köpa kroppkakor både i butiken och på torget. Fast till torget går jag på onsdagarna för då är fiskbilen där. Vem har sagt att livet ska vara lätt.

  Vi åker och storhandlar varannan eller var tredje vecka. Då använder sånadär evighetskassar i plast som vi har liggande i bilen. Det är min sambo som åker för det mesta. Jag har slutat med att köra bil. Det blev för farligt både för mig och alla andra.

  Jag tycker det är tokigt att bränna papperskassar och köpa soppåsar.

  Men visst måste alla plastförpackningar vara ett större problem än plastsäckarna?

  Nu har min sambo kommit hem från Lövmarknaden så nu blir det snart mat.

  Tack för ordet. Glad midsommar.

  Gillad av 3 personer

 7. stormsjön 2019-06-21 / 00:29

  Sök på torium och thorium så hittar ni mycket! Det är säkrare, renare och billigare än uran dock ej riktigt lika kraftfullt. Vissa blandar tex. 10% uran och 90% torium i stavarna. Dom största länderna i asien använder torium i sina kärnkraftverk.

  Gilla

 8. molle3 2019-06-20 / 21:11

  Ja miljömupparna ställer till mycket skit i landet. Blir det kallt i vinter så räcker inte strömmen till alla. Den kommer då att stängas av emellanåt i en loop över landet.

  Trevlig Midsommar Thoralf och alla läsare av bloggen.

  Gillad av 1 person

  • Anonym 2019-06-21 / 08:28

   Jag hoppas faktiskt att det blir så kallad roterande bortkoppling när effektbehovet inte räcker till alla. Det behövs en sådan konkret tankeställare för att den tysta väljarskaran ska vakna.

   Givetvis skulle då politikerna skylla på andra. Tänk på det kraftbolags- och övriga näringslivsdirektörer.

   Gilla

   • Thoralf A 2019-06-21 / 09:36

    Eller en elkollaps som i Sydamerika under senaste helgen. Det skulle få många att reagera.

    Gilla

 9. Spiro 2019-06-20 / 20:50

  Forskare världen över utvecklar små reaktorer som ska kunna utnyttja kärnbränslet 100 gånger mer effektivt genom att återanvända det gång på gång. Även uttjänt kärnbränsle från dagens reaktorer kan användas. Det avfall som till sist återstår är oskadligt efter 1 000 års slutförva

  https://www.nyteknik.se/nyheter/karnkraftsprofessorn-fjarde-generationens-reaktorer-ersatter-fossilt-6343559
   Forskare världen över utvecklar små reaktorer som ska kunna utnyttja kärnbränslet 100 gånger mer effektivt genom att återanvända det gång på gång. Även uttjänt kärnbränsle från dagens reaktorer kan användas. Det avfall som till sist återstår är oskadligt efter 1 000 års slutförvar.

  Målet är att reaktorerna dessutom ska kunna serieproduceras billigt i fabrik och skeppas ut över världen, redo att tas i drift.
  En av reaktorkandidaterna är svenskt. Det är en blykyld reaktordesign som tas till marknaden av Blykalla Reaktorer. Bolaget, som även kallas LeadCold Reactors, knoppades av från KTH hösten 2013. Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH, är vd och medgrundare.

  – Generation 4-reaktorer kan absolut bidra till att nå klimatmålen. Man kan bygga hur mycket kärnkraft som helst, eftersom bränslet räcker för att försörja hela världen med el i tusen år.

  Gillad av 2 personer

 10. Maja Dacke 2019-06-20 / 20:05

  Strax ska jag läsa de föreslagna Kvartal-artiklarna. En gång var jag skeptisk och smårädd inför kärnkraft, men det försvann sedan jag läst dina inlägg här på bloggen, Thoralf.
  När jag också mer och mer förstått hur galna vänster- och klimathysterikorna är inser jag att realism och förnuft helt saknas hos dessa. Vi är en del bloggläsare som bl a insett detta – om än alltför få.
  Men vi har faktiskt experthöjdare som håller oss om ryggen med fakta och även de blir fler och fler.
  Dock önskar jag att de faktaresistenta ska falla ifrån … Det lär de nog i drogernas/medicinernas svallvågor, men tyvärr dras vi väl med i deras skeppsbrott …

  I vilket fall som helst:

  Trevligt midsommarfirande önskar jag er alla och särskilt dig, Thoralf. (Nya foton framåt söndag?)

  Gillad av 4 personer

  • Thoralf A 2019-06-20 / 20:43

   Tack detsamma! Ja, det kan bli lite nya foton från Ön. Om det funkar med Facebook så kommer ett videoklipp där som jag tagit med min drönare ikväll.

   Gillad av 4 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s