SÄLLSYNTA TILLFÄLLEN

I förra veckan publicerades min debattartikel angående den framtida elenergiförsörjningen i Sverige. I debattartikeln tog jag upp problemen som finns med framförallt effektbalansen om vindkraft och solenergi skall ersätta kärnkraft. En ekvation som inte går ihop enligt min mening och kunskap. Det blev vissa problem med att få artikeln publicerad i Barometern, något som jag också skall återkomma till i ett blogginlägg. Efter det ”bråket” skickade jag debattartikeln även till Östran för att se om även de hade samma invändningar men det hade inte Östran. Mer om detta i ett kommande blogginlägg.

http://www.ostrasmaland.se/debatt/mer-svensk-karnkraft-for-klimatets-skull/

Jag fick ganska omgående mothugg från Charlotte Unger Larsson som är VD på Svensk Vindenergi. En intresseorganisation för vindkraftsindustrin, med andra ord en ren lobbyorganisation. Charlotte Unger Larssons stora uppgift tycks vara att skriva under debattartiklar och repliker som hennes anställda skriver på löpande band.

http://www.ostrasmaland.se/debatt/battre-elnat-behovs-inte-mer-karnkraft/

Givetvis förringar Charlotte Unger Larsson vindkraftens svagheter i ett elenergisystem och hon föredrar att tala om energi i årsperspektiv istället för effekt på timnivå. Hennes replik publicerades både i Barometern och Östran.

Jag har givetvis skrivit en replik på Charlotte Unger Larssons svar och den har publicerats i Östran och så även i Barometern idag. Läs gärna min replik.

http://www.ostrasmaland.se/debatt/blundar-for-problem-med-vindkraften/

”Det innebär att hon blundar och nonchalerar för de problem som finns med vindkraft, som att det under vissa dagar och veckor blåser väldigt lite. Att vindkraften under 72 dygn förra året producerade mindre än 10 procent av installerad effekt. Det kallar Charlotte Unger Larson för ”sällsynta tillfällen”. Oavsett om det är kallt eller inte så måste elenergin vid dessa perioder produceras av någon annan energikälla än vindkraften. Det innebär således krav på dubbla energisystem.”

Jag har från Svenska kraftnäts statistik gjort ett diagram över vindkraften bidrag med elenergi under perioden 15 februari till den 28 februari 2018. Notera att det är det totala bidraget i hela landet från vindkraft.

Vindkraft 15_28 feb 2018

Under en dryg vecka från ca timma 40 till timma 240 (17/2 till den 24/2) ger vindkraften knappast någon effekt överhuvudtaget.

Skall Sverige stängas ned en sådan vecka i framtiden?

Det är detta som Charlotte Unger Larsson kallar för ”sällsynta tillfällen”. Detta handlar om en hel vecka under den normalt kallaste månaden under året. Vilken energikälla skall ersätta vindkraften under denna vecka? Importerad kolkraft från Polen och Tyskland? Nej, det krävs givetvis andra energikällor. I synnerhet om kärnkraften läggs ned. Det kvittar om vindkraften byggs ut med dubbelt så många vindkraftverk eller tre gånger så många. Situationen blir fortfarande den samma. Eller värre! Hur kan någon ta klimatalarmisterna på allvar?

Jag skulle vilja se en riktig kostnadsuträkning och jämförelse mellan Vindkraft och Kärnkraft där alla kostnader ingår. Jag menar verkligen alla kostnader för vindkraft räknas in, där även de energikällor som måste gå in när det inte blåser räknas med och se hur den jämförelsen faller ut.

De kostnadsjämförelser jag läser i media och ifrån vissa debattörer och klimatalarmister litar jag inte ett dugg på!

PS

Någon har satt in pengar för att köpa bildekaler men inte skrivit vem det är eller vilka dekaler som önskas. Hör av dig!

38 reaktioner på ”SÄLLSYNTA TILLFÄLLEN

 1. turrim 2019-09-04 / 17:58

  Ett exempel på hur det kan gå vid ”fjällsynta tillfällen” läser jag i Sydsvenskan. ”Slut på messmör – butikshyllor gapar tomma”.

  Skälet är att Arla inte förlänger att avtal så att Fjällbrynt måste flytta från Östersund till Haninge. Allt till Stockholm. Där närmaste backe väl är Hammarbytippen.

  Nu har man problem med att få vassla. Import från Estland höll inte måttet.

  Messmör som är så gott. Men tänk om Sveriges industriproblem för framtiden ändå inte var större än messmör på frukostmackan.

  Tänk när ett ”sällsynt tillfälle” drabbar en pappersmaskin, ett stålverk, Volvo, alla industrier stora som små, tunnelbanan med fulla tåg inne i tunnlarna, alla kontor, datacentraler, mobiltelefonen är död efter några timmar, elektronisk betalning när vi inte längre använder kontanter, inga media (tack för det!), tankstationer döda, elbilar döda, maten förfars i kyl och frys, politiker kan inte Twittra (tack för det också).

  Det kanske inte är så märkligt att kronan är låg och faller. Vilken investerare tror på Sverige? Vad tror du Charlotte Unger Larsson och minister Ygeman?

  Gillad av 3 personer

  • ericr45 2019-09-05 / 08:29

   ”Vad kostar invandrarnas sjukvård?”
   Det 100% politiskt korrekta svaret är ju 50 spänn…*asg*

   Gilla

 2. Sven 2019-09-04 / 14:50

  Jag läser detta på byggahus.se

  Kärnkraften ska ersättas av förnybar energi och på lördag tas ett stort kliv mot detta.

  På lördag påbörjas utfasningen av Ringhals 2 från elnätet. Utfasningen är en del i den energiuppgörelse som partierna träffat där man beslutat att kärnkraften ska ersättas av solel, vindkraft och vattenkraft. Kritiker från energibranschen menar på att elkonsumtionen väntas öka och att elnäten redan är under mycket hög press, men energiminister Anders Ygeman är inte orolig.

  – Jag har inte sett någon som tror på elbrist i Sverige. Tvärtom har vi ett växande överskott, säger han under energikonferensen SvD Energy Summit.

  Rent statistiskt exporterar vi mycket el och detta ger stöd för Anders Ygemans ställning. Det verkliga problemet enligt honom är att elnätet inte är tillräckligt utbyggt.

  Att Ringhals 2 tas ur bruk är som sagt bara första steget mot att fasa ut kärnkraften. Nästa år ska även Ringhals 1 stängas.

  ………………………………………………………
  Dags för svenskarna att köpa yllestrumpor och varmvattenflaskor. Att samla ved för kaminen är inte så dumt heller.

  Gillad av 1 person

 3. Bert 2019-09-04 / 14:30

  Boken ”Klimatkarusellen” ger en bra inblick i energi och klimatproblematiken.
  Har du Toralf läst den?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-09-04 / 21:54

   Ja, köpte den så fort den kom ut, direkt från författaren.

   Gilla

 4. Rolle 2019-09-04 / 09:11

  Vindkraft kan aldrig ersätta kärnkraft. Svårt att förstå för dessa vindkraftsvurmare.

  Fake news SVT: – ”Hahaha-ha som vi lurade brallan av er tittare!!”
  http://soldatmamma.blogspot.com/2019/09/svt-hahaha-ha-som-vi-lurade-brallan-av.html
  Sedan har vi Ylva som inte vill vara sämre än Stefan att sprida lögner.
  Ylva Johansson (S) om asylmigranter 2015: ”Ofta unga och välutbildade”
  https://nyheteridag.se/ylva-johansson-s-om-asylmigranter-2015-ofta-unga-och-valutbildade/

  Gillad av 1 person

 5. botwid 2019-09-04 / 08:04

  Innan man vidtar åtgärder måste man fråga sig hur mycket kliimatet ändrat sig. Tony Heller har på lyckts at med grafik och musik visat hur det förhåller sig.

  Avsaknaden av hockyklubbor är markant,

  Gilla

 6. Cosmik Debris 2019-09-04 / 00:26

  Verkligheten överträffar alltid SVT:s lögner, halvsanningar och dikter. UG berättar att det i Filipstad bor 10 500 personer och att ca: 1000 personer kommer från muslimska länder och Afrika.

  Alltså ungefär 10%. Ingen fara på taket. Eller?

  I Filipstad bor det 6500 personer. I Filipstad kommun däremot bor det 10 500. Den sanna demografiska förändringen av stadsbilden är troligtvis mycket värre än den SVT förmedlar.

  Wikipedia om Landsförräderi:
  ”I Sverige är det lägsta straffet fyra års fängelse, och det högsta livstids fängelse. Landsförräderi i krigstid av militär personal kallades tidigare i svensk strafflag krigsförräderi och kunde i svåra fall bestraffas med döden,”

  Jag anser att vi ska döma landsförrädarna som om det vore krigstid.

  Gillad av 4 personer

  • sanningssägaren 2019-09-04 / 08:24

   Du missade att dödsstraffet är avskaffat även i krigstid.

   Gilla

   • Cosmik Debris 2019-09-04 / 14:29

    Är du säker på att jag missade något?

    Gillad av 1 person

 7. Cosmik Debris 2019-09-04 / 00:08

  Expressen: ”Vännerna om mördade Karolin, 31: ”Mycket omtyckt och oerhört skötsam”

  ..och då skaffar man sig barn och bildar familj med en yrkeskriminell?

  Gillad av 2 personer

 8. Varjager 2019-09-03 / 20:32

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Konstigt nog behöver aldrig dessa miljö lögnare basera sina underlag på fakta. Thoralf bevisar sina ord. Svaret blir floskler.

  Gillad av 2 personer

 9. stefan a. 2019-09-03 / 20:02

  Kärnkraft är den enda energikälla vi kan reglera själv, om man bortser från olja o kol o liknade som inte är aktuellt, allt annat är vi utelämnade åt naturens nycker, törs inte tänka på vad som händer om vi får en snöfattig vinter följd av en torr sommar o därmed halvfulla vattenmagasin i norrlandsälvarna och ingen kärnkraft, blir till att försöka få tag i en etta i centralortens hyreshus, där jag bor nu kommer jag inte ha råd att bo kvar i med kanske fördubblade eller tredubblade elpriser, fan ta MP och deras lyd-partier……

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2019-09-03 / 20:14

   Instämmer! Om vi får lite nederbörd under en längre period, alltså under 2-3 år så kommer vi få stora problem med elförsörjningen. Det innebär också att Norge får lite vatten i sina vattenmagasin och då kommer elpriserna gå i höjden rejält om vi stängt ned Ringhals 1 och 2. Vi kommer sannolikt aldrig mer få se så låga elpriser som 15-30 öre/kwh igen. Endast bara sporadiska gånger. På vintern kommer vi få vänja oss med riktigt höga elpriser och ännu högre nätavgifter när infrastrukturen skall byggas om så att alla kan ladda elbilen hemma vid villan eller hyreshuset.

   Jag har redan tagit ett drastiskt beslut för att kunna minska mina elkostnader.

   Gillad av 2 personer

   • Sven 2019-09-03 / 22:49

    Drastiskt beslut – då får du bo där elektriciteten är billigare under den dyra perioden dvs under vintern. Och under den perioden ha lägenheten på sparlåga så att det inte fryser. Eller bo i ett varmare klimat.

    Gilla

   • Peter 2019-09-03 / 23:05

    Spännande. Vindandelar, solpaneler, braskamin, bergvärme eller ullstrumpor.

    Gilla

  • Allah 2019-09-03 / 20:40

   Var det inte pampen Johan som minsann inte var inblandad i något mygel? Mannen är sanslös och försöker uppenbarligen ljuga för Barometern. ”Fakturorna går inte igenom om man inte väldigt tydligt skriver syfte och deltagare”. Det hade han försäkrat sig om.

   Det är så inkompetent och lågt att det saknar motstycke.

   Gilla

   • Tim 2019-09-04 / 14:01

    Johan Persson är åter igång med sina försvarstal på Facebook. Sanslös msn detta!

    Gilla

 10. turrim 2019-09-03 / 18:17

  Skönt att läsa Gustaf Kesselstrands kritik av KD:s kappvändning om anhöriginvandring. Jag hade börjat att något gilla Ebba Busch Thor och hennes uttalanden om invandring. Sedan kom sveket med röstningen i Riksdagen. Ett lika stort svek som Centerns om Gymnasielagen. Tack för att hon direkt tappade i förtroende som man inkorrekt skyllde på Adaktusson. Vad tycker SD?

  https://www.friatider.se/kds-v-ndning-sk-rp-anh-riginvandringen

  Gillad av 1 person

 11. turrim 2019-09-03 / 17:55

  Jag vet att du Thoralf inte längre får vara medlem i SD. Men när man blir förbannad, var ska man skriva om man inte har egen blogg och vägrar Twitter m fl.

  Jag måste gilla SD:s politik som är den enda realistiska bromsklotsen i dag. SD har tyvärr inget forum där man kan bli förbannad. Det Thoralf klarar ensam, klarar inte SD med sin skatteavlönade stab.

  Det som nu får mig förbannad är Expressens rubrik på nätet: Annie Lööf är redo för kompromiss om flyktingar. Vilken kompromiss? Att plötsligt stoppa någon del av hennes svek att ge fritt fram för Afghaner? Ska hon nu bli hjältinna på sitt svek??

  Samtidigt läser jag Jimmies krav i Samtiden. Mycket bra. Men där finns ingen möjlighet att kommentera. Det borde SD ha råd med!

  https://samtiden.nu/2019/09/sd-bud-asylinvandringen-maste-ner-till-noll/

  Nu hoppas jag, att inte Moderaterna ställer upp på några kompromisser från Annie Lööf. Hon har lurat borgerligheten en gång för mycket. Om Kristersson vill visa att han är en ledare så måste det vara slut med snack och löjliga kompromisser med falska pokerspelare. Nu är det Sverige i dag, direkt på gatan som gäller.

  Ordna ett möte med Jimmie direkt efter mötet med Mikael Damberg och ge honom full information. Visa att ni vill avsätta fackföreningstönten som inte törs tala med alla i riksdagen.

  Gillad av 2 personer

 12. Anonym 2019-09-03 / 14:09

  Jag är så himla trött på all moral som ligger i energidebatten. Tyo att man åker segelbåt över Atlanten. Debatten är inte styrd av rationalitet. Som ren protest så köper jag nu aktier i Rosneft (ryskt oljebolag som har mycket verksamhet i arktis) och i Maersk Drilling (bygger och hyr ut oljeborrplattformar). Det är inga stora summor men ändå. Det är oljebranschen. Jo, jag har aktier i Equinor också. Gamla norska Statioil som bytte namn för dom inte ville förknippas så starkt med olja. Equinor har också stora fält av vindkraft och dom vill bli ett energibolag och inte ett oljebolag.

  Jag inser att på lång sikt så har inte oljebranschen någon framtid. Oljan kommer att ta slut men det kommer förmodligen inte att ske inom min livstid. Equinor gör nog bäst i att förbereda sig för att oljan sinar. Då blir man mer ett rent energibolag och där finns det nog efterfrågan om långt in i framtiden.

  Rosneft och Maersk Drilling är ju väldigt specialiserade mot olja och gas. Dom går med vinst och kommer säkerligen att göra så många år in i framtiden men jag köper dom aktierna mest bara för att vara obstinat. Besvärlig. Som en protest. Jag gillar helt enkelt inte moralismen. Sluta moralisera och läxa upp mig så säljer jag aktierna och låter företagena dö…

  Gillad av 2 personer

  • Maja Dacke 2019-09-06 / 23:24

   Lugn. oljan tar inte slut … innan jorden går under. hm. Oljan återbildas med tiden enligt nya rön.

   Gillad av 1 person

  • Adamson 2019-09-03 / 13:41

   Eller sympatiserar med, kanske jag ska säga istället. Ska inte SR och SVT vara neutrala?!? Ring P1 är värsta sortens indoktrinering.

   Gilla

   • Sven 2019-09-03 / 14:49

    Varför ska de nödvändigtvis ”käfta emot”. Programledaren kunde ju passa på att låta kvinnan komma med mera fakta.

    Gilla

   • Tony Ingman 2019-09-03 / 18:21

    Ja med programledare som Tråk-Sverker ock Knäppas Fogelfjant som båda har
    otroligt svårt att hålla babblant, och avbryter hela tiden, det är ju ett åsiktsprogram, men
    så fort inte ämnet ligger rätt för deras egna åsikter så tjabbar dom emot.
    Tycker att dessa båda programledare kan hoppa ner i Tråk-Sverkers soptunna.

    Gillad av 1 person

 13. ? 2019-09-03 / 13:10

  Hur kan man upplysa araberna om att deras profet Muhammed var pedofil?
  Ordet Pedofil finns inte på arabiska!

  Gilla

 14. turrim 2019-09-03 / 13:01

  Alla som vid ett ”sällsynt tillfälle” drabbas av black-out bör kräva symboliskt skadestånd av Charlotte Unger Larsson.

  Energiminister Ygeman lär inte bry sig vad som händer utanför tullarna i Stockholm. Miljöminister Lövin blir nog glad för då kan man inte tanka – men det gäller också i kollektivtrafiken.

  Gillad av 1 person

 15. Magnus Asplund 2019-09-03 / 11:40

  Hej Thoralf,
  En synnerligen intressant graf. Finns det möjlighet att få en linje som visar vad som totalt producerades av de andra elproducenterna?

  Med vänlig hälsning,
  Magnus

  Gilla

  • Thoralf A 2019-09-03 / 12:37

   Under dessa dygn pendlade Sveriges el förbrukning på ca 16000-18000 MW under helgdagarna och ca 16000-23500MW under vardagarna. Det är ju i huvudsak vattenkraften som fungerar som reglerkraft och som kompenserar för vindkraftens svängningar.

   Gillad av 2 personer

   • Lars Johansson 2019-09-03 / 19:33

    Vindkraft kan aldrig bli en kraft att räkna med! Det måste alltid finnas en backup när det inte blåser.Och hur gör man då?Vilken kraftkälla ska man ta till?

    Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s