ETT HELT OLOGISKT BESLUT

Idag börjar utfasningen av kärnkraftsreaktorn Ringhals 2. Det finns säkert en hel del verklighetsfrånvända fanatiker som jublar över detta. Jag ser lite annorlunda på nedstängningen av kärnkraftsreaktorn. Kärnkraften ger minst CO2-utsläpp av alla produktionsslag enligt livstidscykelanalyser och dessutom till en väldigt låg kostnad per kilowattimma.

Att södra Sverige har problem med elbrist tycks inte oroa minister Anders Ygeman det minsta. Situationen kommer ju inte bli bättre när Ringhals 2 är nedstängd. Problematiken med elöverföringen i kraftnätet blir inte mindre, snarare större.

När kärnkraften byggdes ut i Sverige på 70-talet och 80-talet så fanns det ju en anledning till att kärnkraftverken placerades som de gjorde med Barsebäck i Skåne, Ringhals i Halland, Simpevarp i Kalmar län och Forsmark i Uppsala län. Det handlade givetvis om att producera elkraften nära förbrukarna för att minska överföringslängderna och därmed också minska kostnaderna för elkraftnätet. Nu håller allt detta på att slås i spillror.

”Kapacitetsbristen i elnäten i södra Sverige blir allt mer kännbar för städer och kommuner. Samtidigt säger energiminister Anders Ygeman (S) att han inte är orolig.

För några veckor sedan varnade Ystads energibolag för ett akut läge. Till Dagens Industri uppgav bolagets vd att ”Sverige befinner sig i en väldigt problematisk situation och riskerar brist på el”.

Trelleborgs kommun måste nu tacka nej till ett internationellt företag som vill göra en investering som är värd miljardbelopp och 300-400 arbetstillfällen.

– De tyckte att allt stämde med Trelleborg. Läget med hamnen var bara en av sakerna som var helt rätt, men det föll på att de var osäkra på om vi kan garantera elförsörjningen, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) till fplus.”

Läs gärna hela Samtidens artikel om elbrist.

https://samtiden.nu/2019/09/elbristen-slar-hart-ny-miljardinvestering-stoppad/

Jag är dock inte det minsta förvånad över Anders Ygemans åsikter. Maken till arrogant och otrevlig person har sällan skådats. Han kommer sannolikt snart få lämna sitt förtroendeuppdrag igen.

Ringhals står för en femtedel av landets elproduktion. 

Ringshals prod

Jag tittade igår på produktionsstatistiken för Ringhals. Ringhals 2 låg på en effekt på 822 MW. Nu skall vindkraft och solkraft ersätta dessa 822MW enligt de verklighetsfrånvända fanatikerna.

Ringshals prod1

Ett vindkraftverk ligger på ca 25 procent av installerad effekt som medelvärde över ett år enligt befintlig statistik från Svenska Kraftnät. Det innebär att ett 2MW-vindkraftverk i praktiken ger 0,5MW.

För att ersätta Ringhals 2 måste alltså 822/0,5= 1 644st vindkraftverk byggas av den storleken. När sedan Ringhals 1 stängs nästa år måste ytterligare 1 650 vindkraftverk med en installerad effekt av 2MW byggas. Alltså totalt ca 3 300 vindkraftverk!

Var skall alla dessa placeras? I Stockholmsskärgård?

För att minska överföringsförluster och problemen med överföringskapacitet i elnätet måste dessa dessutom placeras i södra Sverige. Skall våra kuster bli fullständigt nerlusade med vindkraftverk.

Hur många människor kommer drabbas negativt av alla dessa tusentals nya vindkraftverk? Hur många fåglar och då speciellt rovfåglar kommer falla offer för dessa snurrande vindkraftverk? Kommer vi få några rovfåglar kvar överhuvudtaget.

Det är ett helt ologiskt beslut att stänga ned kärnkraftsreaktorer i förtid!

Köp mina bildekaler.

IMG_3148

Ta nu chansen att beställa en eller flera bildekaler och vissa Greta och klimatalarmisterna att kärnkraften är en nödvändighet för vårt energisystem och industri och därmed också för vår framtida välfärd.

Storleken är 10*42cm på alla dekaler.

1st 50 kronor inklusive porto.

2st 80 kronor inklusive porto.

3st 120 kronor inklusive porto.

Om någon skulle önska fler så kan vi diskutera ett bättre pris. Skicka mig ett mejl.

Beställning kan göras på messenger eller på mejl till thoralf.alfsson@telia.com eller sms på samma nummer som Swish.

Ange vilken dekal (text) eller vilka dekaler som du önskar, samt antal. Glöm inte att ange din adress!

Betalning kan göras genom Swish till 0725179099 eller till konto

Swedbank
Clearing nr. 83931
Konto nr. 2530030291

19 reaktioner på ”ETT HELT OLOGISKT BESLUT

 1. Sven 2019-09-07 / 21:32

  De två Ringhalsenheterna kommer inte att kunna ersättas med vindkraft eller vattenkraft – inte inom den korta tid som återstår innan de stängs. Det kommer inte att gå. Det är bara 3 och en halv månad tills Ringhals 2 stänger.

  Resultatet kan bara bli att priset på elektricitet ökar. Vi kommer att se virkeshögar utanför våra bostäder. Lägre inomhustemperaturer mm.

  De stora serverhallarna har förmodligen avtal på elektricitet, så de kommer inte att påverkas. Men däremot ytterligare subventiner från svenska skattebetalare behövs.

  Kan det bli tokigare? Förmodligen!

  Gillad av 1 person

 2. stefan a. 2019-09-07 / 20:12

  Ygeman är samma person som 2015 trodde att det inte skulle komma flera flyktingar till Sverige än vanligt, trots att vem som helst kunde se på tv varje kväll hur människomassorna välde in i EU från Turkiet och trots att Sverige som en av få länder lovade automatisk PUT om man kunde göra troligt att man kom från Syrien. Han baserade sin uppfattning på migrationsverkets historiska statistik !!! och inte på verkligheten, så det är upp till var och en att lita på och tro på den mannen…..jag gör det inte, utan blir i stället livrädd när han dyrt och heligt lovar någonting, särskilt tillsamman med fundamentalister från miljöpartiet…den perfekta stormen…

  Gillad av 1 person

 3. Anders L. 2019-09-07 / 19:55

  Så vad du säger Thoralf, är att det krävs betong motsvarande 45 st. ölandsbroar för att ersätta Ringhals 1 och 2 med vindkraft. Det behövs 12 miljoner ton betong och 72000 ton stål för att bygga dessa 3300 vindkraftverk med en livslängd på 13-20 år. Därtill 100-200 tusen ton turbinblad som ger ca.10 ton miljöfarligt avfall vid tillverkning och släpper ut bl.a hormonstörande Bisfenol A vid läckage i deponier. Och därtill krävs säkerhetsavstånd motsvarande halva Halland, oräknat tillfartsvägar, depåer och elledningsgator. Allt enligt Klimatupplysningen.se.
  http://www.klimatupplysningen.se/2017/02/12/gastinlagg-vindkraft-versus-karnkraft/

  Gillad av 2 personer

 4. Onkel Björn 2019-09-07 / 19:19

  Det är många som varnar för den elbrist som hotar iom den mer elintensiva förbrukningen. Nu pratar politikerna om elvägar för de tunga transporterna. Amazons 3 datorhallar på olika orter kommer också att kräva el liksom Facebooks hall i Luleå. Och dessa elslukare genererar allt för få arbetstillfällen, trots mångmiljonstöd från oss skattebetalare

  Vad som det däremot är lite mindre tyst om är hoten mot kraftöverföringen. Samhällena, inte bara i
  Sverige, blir mer och mer sårbara ju mer beroende vi blir av el och datorer. Våra nät är sårbara.

  Och vad händer då kapaciteten når sin gräns. Någon som tror att Facebook får stänga ner sin verksamhet. Någon som tror att det blir vi enskilda konsumenter som får strömmen avslagen under några timmar.

  Gilla

 5. Tony Ingman 2019-09-07 / 19:05

  Att Anders Ygeman inte är orolig borde göra övriga Svenskar oroliga, vad har den figuren uträttat utan att det blivit fiasko., det är sorgligt att den som fått sparken från ett toppjobb genast förlänas ett nytt toppjobb
  men det visar på att det är lika tomt i Sosseleden på dugligt folk som det var tomt i Magdalena Anderssons lador

  Gillad av 1 person

 6. Rolf 2019-09-07 / 17:50

  Thoralf, du är med På Barrens bilder över Pride-spektaklet. 🙂

  Gilla

  • Thoralf A 2019-09-07 / 18:16

   Det måste jag kolla på 😉
   Bildnummer 8 och 9

   Jag kommer med mina egna bilder och lite kommentarer angående lögnerna i Barometern och Östran.

   Gilla

 7. turrim 2019-09-07 / 17:47

  Thoralf är en av få som vågar tala klartext och som bygger på mätbara fakta. Det finns några till som hörs. En är Ericson i Ubbhult som nu varnar för ”Grön Blackout” i Sverige. Han hänvisar till chefredaktören för Nordisk Energi John Hardwick som varnar för följderna av att avveckla reaktorer i Ringhals.

  John Hardwick sammanfattar: ”Att spela med vår framtid som nu sker och bygga elförsörjningen på vädret är att snuva oss på en bra framtid”.

  Ett citat som Barometern kanske skulle stryka och som den i fysiska fakta oskolade Ygeman negligerar.

  http://www.ericsoniubbhult.se/

  Gillad av 1 person

 8. Kalle 2019-09-07 / 17:32

  ””Veckan som bevisar din röst räknas ingenting: Att göra ett farligt hån mot demokrati har parlamentsledamöter beslutat att de vet bättre än allmänheten som röstade för Brexit, säger den politiska författaren DOUGLAS MURRAY

  I lördagens uppsats varnar DOUGLAS MURRAY att Storbritannien aldrig får lämna EU
  Nederländerna och Irland har tidigare snubbat Bryssel och ignorerats
  Det återspeglar en politisk klass som inte vill lämna EU, skriver han””

  GOOGLEöversättning av ingressen i denna artikel:

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-7436835/MPs-decided-know-better-public-says-political-author-DOUGLAS-MURRAY.html

  Boris Jonsson (BOJO) gör allt han kan för att hedra och genomföra Engelska folkets vilja i en folkomröstnig dar majoritetet ville lämna EU. Folket röstade för BREXIT vilket parlamentet vägrar genomföra!!!
  De struntar i folkomröstningens resultat. De vill göra som EU alltid gjort. Röstar folket fel så gör nya folkomröstningar tills dess att folket röstar rätt!!!

  BOJO kämpar så hårt för att hedra folkomröstningen i underhuset att han riskerar fängelse om han går för långt i sin vilja att genomföra BREXIT.

  Han har inte bara parlamentet emot sig. BOJO har dessutom parlamentets talman emot sig och BREXIT.

  Gilla

 9. hasp 2019-09-07 / 14:13

  När elbristen kommer föväntar jag mig att miljötalibanerna, sosseriet och andra, vanligtvis vänstersmittade, varelser solidariskt stänger av all el hemma.
  Det är väl rimligt att de som förstört primärt tar konsekvenserna av sitt förrädiska beteende.

  Gilla

 10. Thomas 2019-09-07 / 13:20

  Sossarna är vidriga, och med tiden blir de mer och mer vidriga och falska.
  Varför? Förr i tiden fanns det lite mer ryggrad i sossar, de var inte lika påträngande islamister som idag, jag har starkt ogillar sossar i hela mitt liv.
  Det har jag fått med modersmjölken att aldrig lita på en socialdemokrat. Och dagens ministrar får mig att spy. Arroganta, falska, ljugande, fega, luriga, vidriga översittare och förrädare är socialdemokrater. Varav Anders Ygeman är en av de värsta.

  Sossarna idag vet att utan muslimskt valboskap skulle de ligga på 7-8 % högst, kanske mindre till och med, enda sättet att cementera sossarna vid makten är att ge muslimsk massinvandring företräde som i gengäld kommer tacka för att få komma hit och få dukat smörgåsbord med allsköns förmåner genom att rösta på sossarna. win win gäller här.
  Sveriges väl och ve är av underordnad betydelse. Att rasera allt vårt kulturarv är deras talesätt.

  Sverige är helt nedlusat idag med professorer, forskare, lärare, opinionsbildare, journalister, som har en agenda att lura i svenska folket lögn på lögn. Att massinvandring är lönande i längden. Att på människokött kan rädda klimatet. Att 3-åringar i förskolan ska undervisas om mens . Att muslimer är förtryckta. Att vita män är onda. Att det är normalt att vilja byta kön. Att prata om återvandring är första steget mot att göra lampskärmar av människohud. Hela tiden ska befolkningen uppfostras av kulturmarxisterna.

  Idag 2019 är 12-13 % muslimer i Sverige. Kanske fler . Vem vet? För drygt 20 år sedan var det nån enstaka procent. Det går fort nu när kranarna öppnas för fullt och inflödet okontrollerbart.
  Vi måste ta strid eller ge upp. Det finns inget mellanting.
  Jag ser islamiseringen så tydligt numera på helt annat sätt än 2009 ex
  . Svenska kyrkan är bland de värsta.
  De propagerar inte för luthersk evangelisation utan för Allah Akbar och närmar sig islam varje dag och
  samtidigt ser jag kyrkor som ståtar med prideflaggan. Korset ska döljas när muslimer kommer till kyrkan, det har jag hört och sett själv i en kyrka i Göteborg som skulle härbärgera ensamkommandeblir ,det blir spännande följa fortsättningen.
  Sverige, idag ett land som totalt havererat och tappat sin moraliska kompass.
  Islam är ondskan själv. Och den bjuder vi in.

  Jag har inget emot invandrare överlag ska tilläggas. Tvärtom, jag känner och respekterar flera, som jobbar, gift sig med en svensk, skötsamma, behagliga och som anpassat sig till våra värderingar och pratar utmärkt svenska.
  Det är inte så att jag vill ha ett helt etniskt svenskt Sverige. Men invandrare ska integreras och sköta sig och vara från icke muslimska länder.
  I en förening jag är med i finns en man från Peru exempelvis ,väldigt sympatisk.
  Och klart att det är skillnad på folk och kulturer.
  Hade vi fått in 100 000 japaner istället för 100 000 somalier i landet hade vi inte haft de problemen vi ser idag. Jag tror nämligen att det finns fler hjärnforskarna i Japan än Somalia. Och omvänt, fler analfabeter i Somalia än i Japan.
  Har man gått och vallat getter utan att behöva läsa eller skriva hela livet så kanske man inte är mogen för att bli en tillgång i svensk arbetsmiljö..

  Gillad av 8 personer

 11. Ölandsbonde 2019-09-07 / 13:17

  Hej
  Jag förstår inte hur du orkar käfta emot alla beslutsfattande idioter. Som Lövin som nu pratar om eldrivna jordbrukstraktorer. Att dra en plog med många skär; t ex en 10-bladare från Kverneland kräver en traktor på 15-20 ton. Batterier tillkommer!
  Tydligen har mupparna ändå insett problemet med reglerkraft där aldrig sol och vind kan komma ifråga. Sluttjatat nu om att en lösning är på gång. Nu är det vattenkraften som ska stå för all reglerkraft när kärnkraften skrotas. Nya ”smarta” elledningar för kraftöverföring ska byggas.

  Många har jag hört tala gott om E.ONs anläggning i Simris. Hur hela samhället drivs av el från sol, vind och batterier.

  Alla borde kolla deras elförbrukning i realtid på denna sida.

  https://www.eon.se/om-e-on/innovation/lokala-energisystem/direkt-fran-simris.html

  Gillad av 2 personer

 12. turrim 2019-09-07 / 12:49

  Jag begriper inte hur det enligt Ygeman plötsligt kan bli problem med bristande kapacitet i elnäten.

  Ledningarna finns kvar och de klarade i Sydsverige av säker el från 9 reaktorer i 3 kärnkraftverk, ett stort värmekraftverk med 3 reaktorer, många små vattenkraftverk och lokala kraftvärmeverk. Plus kablar till Danmark och Tyskland. Inga vindkraftverk och solpaneler.

  Nu lägger man ner de stora och säkra baskraftverken som matade på stamnätet. Plötsligt så är det elnätets fel att vi kan få effektbrist. Det är väl brist på inmatning som ger effektbrist? T ex vindstilla och mörker.

  Gillad av 1 person

 13. Kalle 2019-09-07 / 12:33

  De styrande i sverige verkar inte vara några ”ljushuvuden”!!!

  Gilla

 14. Sven 2019-09-07 / 11:19

  Ringhals 2 ska börja sin avveckling idag vad jag förstår, det lär väl ta ett tag. Kan inte tänka mig att man bara stänger av bums. Eller hur fungerer det.

  Ringhals 4 ser jag finns också i ditt diagram. Kan den startas upp på kort sikt. Eller tar det år att starta upp?

  Gilla

  • Thoralf A 2019-09-07 / 14:09

   R4 har revision fram till 1 oktober. R2 kommer fasas ur och vara helt nere i effekt till den 30 december

   Gilla

 15. Robban 2019-09-07 / 10:32

  Vansinnet tar inte slut, det minskar inte, det eskalerar!
  Frågan är vad målet är?
  Sverige i ruiner?
  Svält, misär, våld, polisstat?
  En inre väpnad konflikt?
  Om någon har en idé, berätta gärna!
  Att det skulle bli/komma något positivt ur nuvarande politisk kurs, måste väl ändå anses som helt uteslutet?

  Gillad av 2 personer

  • Svinfylking 2019-09-10 / 21:22

   Japp!
   Västvärlden ska monteras ner och slås i spillror, det är planen för den globala eliten. Sedan ekonomiska krisen 2007-08 så har belåningen ökat med drygt 60 % – men det är bara ”luftpengar” skapade av ingenting! Mängder med banker är idag bankrutt, även tungviktare som Deutsche Bank. Planen är sticka hål på den gigantiska lånebubblan (den samlade globala skulden är minst 50 gånger den globala BNP’n. Då blir det punka på nästa monumentala bubbla – fastighetsbubblan! Sverige (Stockholm) låg 3:a på UBS – Global Real Estate Bubble Index för ett par år sedan.
   Samtidigt har ”röd-gröna” satanister så mycket inflytande att de kan börja montera ner infrastruktur i den ”Globala Uppvärmningens” heliga namn! Som grädde på moset så är det tvärtom gällande klimat, vi är på väg in i en riktigt elak ”Grand Solar Minimum” med en ”nedstängd” sol – Vi är på väg in i en mindre istid, 2018-19 var köldrekordens och snörekordens år i Nordamerika ..!? Upplyste inte SVT om detta ? Kängrur hoppade nyligen runt i snövita landskap i Australien. Kinesiska klimatforskare meddelade nyligen att Vi är på väg mot betydligt kallare klimat och enligt uppgift håller Ryssland på att bygga ett 10-tal nya isbrytare …. Och vi har tydligen ”peakat” matproduktionen globalt, ny faller den när det blir kallare, mer turbulenta Jet-strömmar som växlar varma och kalla iuftströmmar mycket snabbare / mer Nord – Syd riktning.

   Gilla

 16. Bajen666 2019-09-07 / 09:37

  Har ingen bil, hade jag haft så skulle jag köpt minst tre stycken…denna Ygeman brukar jag jämföra med rikspsykopaten Reinfeldt tror dom är ungefär lika galna båda vill förstöra Sverige i en rasande fart.

  Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s