INGEN 24/7 EL

Visst är det fantastisk logik då energiminister Anders Ygeman idag på SVT Forum säger att Sveriges energiöverskott kommer öka när Ringhals 1 och Ringhals 2 stängs. Det vill säga när Sverige förlorar ca 1700 MW i effekt, vilket motsvarar ca 6-7 procent av landets produktionseffekt så skall energiöverskottet öka enligt Ygeman. Han sa det två gånger dessutom och detta inför branschfolk på Grand Hotell i Stockholm. Undrar vad alla åhörare tänkte om ministerns uttalande.

Om det skulle vara sanning måste energiförbrukningen av el minska kraftigt kommande år eller så glömmer Anders Ygeman att berätta något. Det vill säga att det installeras oplanerbar intermittent vindkraft och solkraft. Som förvisso producerar en hel del energi när det blåser men ibland blåser det inte. Det glömmer Ygeman jämnt och ständigt.

Jag skall försöka spara detta uttalande för framtida tillfällen. Anders Ygeman är som vanligt ganska arrogant och överlägsen, speciellt när han svara på frågor från åhörarna.

När sedan Vattenfalls VD Magnus Hall hänvisar till Greta Thunberg och Fridays For Furture då blir jag förvånad och lite bekymrad. En VD för Vattenfall som är politisk korrekt ut i fingerspetsarna och uppenbarligen regeringens förlängda arm.

Magnus Hall anser dock att kärnkraften kommer behövas även efter 2040. Jag drar då slutsatsen att vi därmed måste bygga ny kärnkraft oavsett av vad alla klimatalarmister och fanatiker påstår. Den planeringen borde redan komma idag då det troligen kommer ta minst 10 år från att planeringen startas till att ett kärnkraftverk är i drift och producerar elenergi.

En kvinna vid namn Lina Håkansdotter Palm, från Uniper ställde dock de frågor som jag hade ställt angående effektbalansen och det faktum att vi riskerar en effektbrist under kalla vinterdygn när det inte blåser. Anders Ygeman mer eller mindre nonchalerar frågan och ser inte problemet.

Lina stod dock på sig och ställde sedan i princip samma fråga till Magnus Hall och han hade en liten annan syn på problematiken med effektbalansen och 24/7 kravet på att förse landet med elenergi 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Det var då han sa att Sverige kommer inte klara sig utan kärnkraft efter 2040.

Samtidigt kom han med intressanta uppgifter om problemen med att reglera effektbalansen med vattenkraft. Hur livslängden kan minska till bara en tredje del om turbinen skall köras upp och ner för att hålla effektbalansen. Det innebär med andra kraftigt höjda kostnader för vattenkraften.

Jag läste nyligen ett dokument från regeringens energikommission där man beräknat produktionskostnaden för den befintliga elproduktionen och de olika produktionskällorna i Sverige. Siffrorna gäller för 2016.

Först totalkostnaden för respektive produktionskälla där subventioner och avgifter/skatter ingår.

Produktionskostnad elenergi egen excel tabell

Om man sedan räknar bort subventioner och avgifter/skatter så får man den verkliga kostnaden för respektive energislag. Vattenkraft och Kärnkraft drabbas av avgifter och skatter medan vindkraft och solkraft och subventioneras och den verkliga kostnaden per kWh är betydligt högre.

Produktionskostnad elenergi egen excel tabell utan

Personligen ifrågasätter jag klimatalarmisternas uppgifter om kostnaderna för ny solkraft och vindkraft. Men även uppgifterna om kostnaden för ny kärnkraft. Jag vet inte hur man tar hänsyn till livslängden på vindkraftverk på 20-25 år och kärnkraftverk på kanske 60 år när man beräknar kostnaden eller om man bara ser till produktionskostnaden första driftsåret.

Anders Ygemans uppgifter kändes lite märkliga.

Här kommer alla siffror för ovanstående diagram.

Produktionskostnad elenergi egen excel

 

34 reaktioner på ”INGEN 24/7 EL

 1. Ölandsbonde 2019-09-13 / 20:50

  Sorry fel lista. Kan lätt bli fel då knäppisar förekommer flitigt på diverse listor. Här är förteckningen över de ”influencer” som skrivit under på att vi ska slopa demokratin för klimatets skull. Inte heller där finns det några från kunskapsområdet representerade. Mest fjolliga fruntimmer som tror att de är något och en och annan sliten velourbyxa. Länken kommer sist:

  af Ekenstam, Monika
  Andebark, Annika
  Andersson, Annelie
  Arvidsson, Emilia
  Beijer, Sandra
  Billgren, Elsa
  Borneke, Amanda
  Brander, Carin H
  Bylund, Jasmina
  Börgeson, Maria
  Callermo, Sandra
  Campioni, Nina
  Claus Demina, Sania
  Corneliusson, Lisa
  Edmark, Linnea
  Elwin, Emma
  Enerman, Maud
  Fallsdalen, Denice
  Gardefjord, Petra
  Glavin, Sara
  Goldberg, Mats
  Grundberg, Anna
  Gällhagen, Agnes Cecilia
  Hagström, Sara
  Hansson, Linda
  Himmerman, Jennie
  Holm, Anneli
  Häggberg, Elin
  Hörnfeldt, Linda
  Ileby, Anna
  Impola, Maja
  Johansson, Emma
  Johansson, Gustav
  Karlstein, Monica
  Karltorp, Ida
  Kero, Elin
  Krupa Syllner, Therese
  Kubel, Anna
  Kvarnlöf, Erika
  Lagergren, Angelica
  Lidström, Clara
  Lii Lundberg, Linda
  Lingwall, Charlotta
  Lundberg, Lotta
  Lundström, Liselotte
  Lyth, Helena
  María Larsson, Anna
  McAllister, Isabelle
  Mejri, Tina
  Mighetto, Malin
  Myrberg, Nathalie
  Månsson, Annie
  Mörner, Malin
  Nilsson, Johanna
  Nilsson, Stefan
  Petersson, Madeleine
  Rung, Nina
  Rydne, Anna
  Rønne, Towe
  Rönntoft, Rania
  Röse, Eva
  Schaefer, Karin
  Sigefjord, Malin
  Sirén, Ellinor
  Skoglund, Catarina
  Slotte, Emily
  Soxbo, Maria
  Staaf, Mimmi
  Strenghielm, Mari
  Stål, Johanna
  Sundh, Emma
  Svensson, Lizette
  Sylvan, Anna
  Ullbors, Annica
  Vusir Jansson, Sofia
  Wallin, Elin
  Waltenburg, Tess
  Wendelbo-Hansson, Martin
  Wendelbo, Hanna
  Wigunsjö, Marie
  Wikman, Therese
  Wikström, Vanja
  Wiström, Flora
  Wollin, Malin
  Wood, Sofia
  Zätterqvist, Therese
  Östling, Lina

  https://www.expressen.se/debatt/kor-over-ditt-folk-lofven-for-att-radda-klimatet/

  Gilla

  • ericr45 2019-09-14 / 11:08

   Ett antal dumhuven som tror att bara för det, elenergitillgången alltså, fungerat hittills kommer det också att göra det i framtiden..
   När vi börjar få intermittenta planerade elavbrott pga att man har elbrist lär man kanske tänka i andra banor?
   Svennen är idag så korkad att inte förrän man PERSONLIGEN blir påverkad då inser man problemets egentliga storlek!.
   Hur kunde det bli så här? Svenska (s)kolan?

   Gillad av 1 person

 2. Gunnar Karlsson 2019-09-13 / 19:08

  Off Topic

  Våpet Strandhäll påstår ofta att Sverige har en sjukvård som är i världsklass, så ljuger bara en Sosse !!

  Vi kanske hade det för 30–40 år sedan, innan Sosseriet började importera dysfunktionella individer från MENA-länderna som valboskap, till enorma kostnader för samhället.

  Nu har vi en sjukvård som är SÄMRE än bl.a. Thailand, Tjeckien, Qatar, Siri Lanka, Singapore, Ecuador, Turkiet och Argentina !!

  Så går det när totalt inkompetenta Sossar, som endast tänker på att berika sig själva, sitter bakom ratten på Sverige och kör landet i diket.

  https://www.numbeo.com/health-care/rankings_by_country.jsp

  //Gunnar

  Gillad av 2 personer

 3. martiusus 2019-09-13 / 18:47

  Off Topic

  Det är under 2000-talet som den riktiga massinvandringen tar fart. EU-medlemskapet gör det möjligt för folk som kommit in i EU-zonen att söka sig till de länder som hade de generösaste bidragssystemen.

  Utomeuropeiska invandrare som bott flera år i Tyskland kunde söka sig till Sverige och som papperslösa under nya falska identiteter söka asyl i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 4. sjukt 2019-09-13 / 17:21

  Ser manifestet som publicerats i ett tidigare inlägg och kan instämma. Själv arbetar jag vid ett universitet som docent i fysik och delar inte alls ”drevet” som pågår. Emellertid, anser jag att vi skall hushålla med de ändliga resurser som olja och inte bränna upp det, vilket slöseri. Använd det till nyttiga saker som vi kan använda istället till ”saker”. Därför anser jag att vi skall gå mot fossilfritt, men av en annan orsak än klimatet, det är en ändlig resurs som vi kan ta tillvara på ett bättre sätt än att bränna upp det.

  Gillad av 2 personer

  • turrim 2019-09-13 / 20:33

   Ja visst. Men varför ska bara Sverige spara och ålägga skatter på sina medborgare? Varför avveckla kärnkraft i Sverige?

   Gillad av 1 person

 5. Roland Salomonsson 2019-09-13 / 15:11

  Hittills har inte särskilt många vindkraftverk överlevt ca 17 års ålder. Då upphör subventioner att kastas på dem, de säljs och något år senare går bulvanbolaget i konkurs. Typ Ölands Södra Udde. Och Grön Hållbarhet är så ”helig” att inga myndigheter tillåts granska och lagföra dessa rena kriminella handlanden. Sedan står en kommun där med ansvaret för att återställa anläggningen.

  Vad gäller kalkylerna så bör vindkraftkostnaden sättas till ca 2 ggr, d v s jämförelsevis mellan anläggningstyp blir då ca 1,30, vilket motsvaras av de Tyska el-priserna i energifattigdomens Tyskland. Skall sedan skatt på skatt på moms kläs på så hamnar konsumentpriset på 2,50 – 3:- vilket är vad konsumenterna långa perioder betalar i Tyskland. Ett kärnkraftverk har livslängden 40-60 år (minst), medan vindkraftverk påstås ha ca 30 år, men alltså sällan (hittills) överlever mer än enstaka år EFTER att subventionerna upphör.

  Gillad av 2 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-09-13 / 19:13

   Roland, ett mycket bra inlägg !! Det är uppenbart många skummisar som tjänar grova pengar på denna galna klimathysteri….

   //Gunnar

   Gillad av 1 person

  • uppstigersolen 2019-09-13 / 14:35

   Nu sa han ju nåt liknande för mer än 10 år sen. Alltså att snön skulle vara borta redan 2015. Det går inte att hålla på så. Eller det verkar ju göra det.

   Gillad av 1 person

 6. CL 2019-09-13 / 13:13

  Anders Ygemans CV:

  Studier vid Stockholms universitet 1990

  Enligt Wiki:

  “År 1990 studerade Ygeman en termin i ämnet kriminologi vid Stockholms universitet.”

  En termin av misslyckade studier!

  “Ygeman befriades 1990 från att göra värnplikten.”

  Han var väl för dum för att ens duga som malaj!

  Några andra “meriter” har han inte om man bortser från hans politiska “karriär”.

  Gillad av 5 personer

  • turrim 2019-09-13 / 16:17

   Landets industriella framtid ligger i den mannens händer.

   Gillad av 1 person

 7. Ölandsbonde 2019-09-13 / 10:33

  Jaha, då har en vädergubbe blivit högsta klimathöns i EU efter en snabbkarriär som röstfångare åt muppartiet.

  Läs här hans varning från 2006.
  https://www.expressen.se/nyheter/snon-pa-vag-att-forsvinna-for-alltid/

  Det är ett expertutlåtande av rang det!

  Det där med demokrati gillar han inte.

  ””Jag fick en fråga för ett antal år sedan, vad skulle du göra om du var statsminister? Och då svarade jag att jag skulle snabbt avskaffa alla val. För att det jag ser framför mig nu, det är ungefär en lika stor utmaning som ett tredje världskrig”.

  Med sådan vid makten handlar det inte om el 24/7 utan snarare får vi dela på strömmen i skift. Efter att Fjollträsks söder fått sin.

  Om Thoralf bereder plats, eller lägger upp en länk, så är detta undertecknarna av manifestet att vi ska slopa demokratin för klimatets skull. Observera frånvaron av sakkunniga på området.

  Adman, Per docent statsvetenskap Uppsala,
  Almén, Oscar forskare statsvetenskap Uppsala,
  Almered, Gunilla Olsson professor globala studier Göteborg,
  Alvarsson, Jan-Åke professor kulturantropologi Uppsala,
  Alvinius, Aida docent Försvarshögskolan,
  Ambjörnsson, Fanny docent genusvetenskap Stockholm,
  Andersson, Elina forskare LUCSUS Lund,
  Appelgren, Staffan universitetslektor globala studier Göteborg,
  Arentzen, Thomas docent teologi Oslo/Uppsala,
  Asprem, Egil docent religionshistoria Stockholm,
  Baez, Susann Ullberg bitr, universitetslektor kulturantropologi Uppsala
  Baraibar, Matilda forskare ekonomisk historia Stockholm,
  Bergman, Ann professor arbetsvetenskap Karlstad,
  Bjarnegård, Elin docent statsvetenskap Uppsala,
  Bjereld, Ulf professor statsvetenskap Göteborg,
  Björnsdotter, Annika Teppo universitetslektor kulturantropologi Uppsala,
  Bodin, Örjan universitetslektor Stockholm Resilience Centre,
  Bohlin, Anna docent globala studier Göteborg,
  Bondesson, Sara bitr, universitetslektor Försvarshögskolan,
  Boréus, Kristina professor bostads- och urbanforskning Uppsala,
  Bradley, Karin universitetslektor KTH,
  Brink, Ebba forskare LUCSUS Lund,
  Brogaard, Sara senior lecturer LUCSUS Lund,
  Burman, Anders docent globala studier Göteborg,
  Busch, Henner postdoktor humanekologi Lund,
  Carlsen, Henrik Senior Research Fellow Stockholm Environment Institute
  Carton, Wim associate senior lecturer LUCSUS Lund,
  Dahl, Gudrun professor emerita socialantropologi Stockholm,
  de, Paulina los Reyes professor ekonomisk historia Stockholm
  Moor, De Joost forskare statsvetenskap Uppsala,
  Demker, Marie professor statsvetenskap Göteborg,
  Duvander, Ann-Zofie professor demografi Stockholm,
  Eckerberg, Katarina professor statsvetenskap Umeå,
  Erikson, Josefina forskare statsvetenskap Uppsala,
  Eriksson, Maria Baaz professor statsvetenskap Uppsala,
  Flyghed, Janne professor kriminologi Stockholm,
  Friedner, Charlotta Parrat bitr, universitetslektor Försvarshögskolan
  Fuehrer, Paul universitetslektor samhällsvetenskaper Södertörn,
  Gabrielsson, Sara associate senior lecturer LUCSUS Lund,
  Granberg, Mikael professor statsvetenskap Karlstad,
  Gren, Nina forskare socialantropologi Lund,
  Gschwind, Lutz doktorand statsvetenskap Uppsala,
  Guldåker, Nicklas universitetslektor kulturgeografi Lund,
  Gumucio, Quintin universitetslektor kulturantropologi Gävle,
  Gustafsson, Maria-Therese forskare statsvetenskap Stockholm,
  Göransson, Markus bitr, universitetslektor Försvarshögskolan,
  Hagberg, Sten professor kulturantropologi Uppsala,
  Harnesk, David senior lecturer LUCSUS Lund,
  Hellberg, Sofie universitetslektor globala studier Göteborg,
  Helgesson, Kristina Kjellin forskare kulturantropologi Uppsala,
  Helmersson, Linnea doktorand kultur- och medievetenskaper Umeå,
  Holmberg, Arita docent Försvarshögskolan,
  Hornborg, Alf professor humanekologi Lund,
  Hultin, Jonas Rosenberg forskare statsvetenskap Uppsala,
  Höglund, Kristine professor freds- och konfliktforskning Uppsala,
  Hörnfeldt, Helena universitetslektor etnologi Stockholm,
  Isgren, Ellinor forskare LUCSUS Lund,
  Johnsén, Henrik forskare religionshistoria Stockholm,
  Jonsson, Ulf professor emeritus ekonomisk-historia Stockholm,
  Krause, Torsten associate senior lecturer LUCSUS Lund,
  Kronsell, Annica professor globala studier Göteborg,
  Larsson, Oscar forskare stad och land SLU,
  Lindberg, Mats professor emeritus statskunskap Örebro,
  Mack, Jennifer universitetslektor KTH,
  Malm, Andreas bitr, universitetslektor humanekologi Lund
  Nilsson, Bo professor kultur- och medievetenskaper Umeå,
  Nilson, Finn docent risk- och miljöstudier Karlstad,
  Nohrstedt, Daniel docent statsvetenskap Uppsala,
  Nordbrandt, Maria Bergström doktorand statsvetenskap Uppsala,
  Olsson, Lennart professor LUCSUS Lund,
  Parker, Charles docent statsvetenskap Uppsala,
  V, Dominika, Polanska docent bostads- och urbanforskning Uppsala
  Polk, Merritt professor globala Studier Göteborg,
  Pripp, Oscar docent etnologi Uppsala,
  Ronström, Owe professor etnologi Uppsala,
  Rubenson, Samuel professor religionsvetenskap Lund,
  Simonsson, Märit forskare kultur- och medievetenskaper Umeå,
  Songur, Welat universitetslektor samhällsvetenskaper Södertörn,
  Stern, Maria professor globala studier Göteborg,
  Svensson, Isak professor freds- och konfliktforskning Uppsala,
  Szulkin, Ryszard professor emeritus sociologi Stockholm,
  Thörn, Håkan professor sociologi Göteborg,
  Tornhill, Sofie universitetslektor samhällsstudier Linnéuniversitetet,
  Uba, Katrin docent statsvetenskap Uppsala,
  Urban, Susanne docent bostads- och urbanforskning Uppsala,
  Wamsler, Christine professor LUCSUS Lund,
  Warlenius, Rikard universitetslektor globala studier Göteborg,
  Wejryd, Johan forskare statsvetenskap Uppsala,
  Westin, Sara forskare bostads- och urbanforskning Uppsala,
  Yazdanpanah, Soheyla universitetslektor kultur och lärande Södertörn,
  Öhlander, Magnus professor etnologi Stockholm,

  Gillad av 6 personer

  • turrim 2019-09-13 / 10:55

   Jag ser flera namn från Försvarshögskolan. Där torde man få insyn i försvarshemligheter för att kunna verka. Jag trodde att det var arbete i skyddsklass och som kräver säkerhetskontroll från Säpo. Att man har en demokratisk värdegrund.

   Gillad av 3 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-09-13 / 13:13

   Ölandsbonde, vilken fantastisk samling ärthjärnor du lyckats skrapa ihop, man blir bara mörkrädd när personer med så ringa intellekt har lyckats mygla till sig titlar av den kalibern.

   //Gunnar

   Gillad av 2 personer

 8. Niklas R 2019-09-13 / 09:47

  Generation 3+ reaktorerna är kompakta och mycket enklare att bygga än de gamla reaktorerna. En 3+ reaktor tar upp en fjärdedel av ytan som en generation 1 reaktor och bara en femtedel av materialet. En sådan reaktor, som är i stort sett ett byggpussel, kan sättas upp och tas i drift på 24-36 månader. Har för mig Sydkorea fått ner byggtiden till ett år.

  Gillad av 6 personer

  • Maja Dacke 2019-09-13 / 14:24

   WOW, den ska vi ha eller flera! En kan ju placeras i Stockholm och en i Växjö – den senare nära det stora centret som … …

   Gillad av 3 personer

 9. Robban 2019-09-13 / 09:30

  Jag tror också att Ygeman och andra mindre demokratiskt sinnade politiker kommer fortsätta peka med hela handen och berätta att ”Det är lönsamt på lite sikt”/”Största kompetensregnet någonsin”/Energiöverskottet kommer öka, desto mer kärnkraft vi avvecklar” osv mm
  Tills det en dag heter att vi har varit naiva, ingen kunde veta, tekniken har inte utvecklats i den takt vi räknat med osv mm
  Men.. då är det för sent!
  Vad jag mest förundras över är att över 80% av alla röstberättigade, tror på det och tycker att det här är bra!
  Fullkomligt obegripligt!

  Gillad av 7 personer

  • Lars Johansson 2019-09-14 / 18:38

   Det stämmer så väl! Är man inte kunnig så tar man till arrogans! Ygeman är väl knappast den vassaste kniven i lådan!

   Gilla

 10. Ivar Andersson 2019-09-13 / 08:34

  Jag tror att Ygeman inte förstår skillnaden mellan effekt och energi. Regeringen agerar inte utan reagera när problemet är stort. Öppna gränser tills invandringen blev ohanterlig. Motsvarande kommer att hända inom elområdet. Först en stor blackout och sedan kommer att vi varit naiva.

  Gillad av 4 personer

  • Gunnar Karlsson 2019-09-13 / 10:49

   IVAR, han förstår INGENTING !!!

   //Gunnar

   Gillad av 1 person

 11. Anna 2019-09-13 / 08:18

  Thoralf, Abdullah Suedi som skriver på din blogg, missionerar friskt på youtube med varför man ska bli muslim. Har du sett hans videos varför man ska bli muslim? Han måste ha ganska många skruvar lösa i huvudet.

  Gilla

 12. Anonym 2019-09-13 / 07:20

  Tänk att få bo i ett land som styrs av begåvade makthavare som har Sveriges bästa för ögonen.
  Idag gäller motsatsen.
  En sådan individ som Ygeman kan i princip vanstyra Sverige ner i avgrunden. Det ”värsta” som kan hända vederbörande är att han får ”avgå” och som belöning för inkompetens och oikofobi får en fet pension….

  Men, svensken vill ju ha det så här, så,,,

  Gillad av 4 personer

 13. Rolle 2019-09-13 / 06:53

  Att Ygeman är en arrogant skitstövel har han bevisat många gånger.
  Är lite av ett signum för sossarna.
  Deras fjäskande för extrempartiet kommer säkert att kosta för sossepartiet i framtiden.
  När företag inte kan utvidga/etablera sig på grund av att elförsörjningen inte kan garanteras måste det vara något fel på produktionen. Tydligen svårt för denna buffel att förstå.

  Gillad av 4 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s