ALARMISTEN ANDREA JILDER PÅ P4 BLEKINGE

I början av veckan fick vi ett nytt exempel på klimatalarmismen, denna gång på lokal nivå. Ett alarmistiskt reportage/artikel producerat av public service, P4 Blekinge, om stigande havsnivåer i Karlskrona. Andrea Jilder heter journalisten som skriver att medeltemperaturen kommer öka med fyra grader fram till år 2100 och att 2 000 fastigheter i Karlskrona kommer drabbas av översvämning inom 80 år då vattnet kan stiga tillfälligt med upp till tre meter. Allt enligt SMHI:s prognoser.

Andrea Jilder är helt okunnig och är endast ute efter klick och rubriker. Det får hon givetvis!

Nyhetsbyrån TT är inte sena att nappa på artikeln och rewriter den och skickar sedan ut den i sina kanaler, där den når många lokala redaktioner på mindre tidningar som givetvis publicerar den. Det förvånar mig dock att en tidning som Ny Teknik publicerar TT:s artikel rakt av, utan att värdera innehållet på något vis. Men på Ny Tekniks webbsida utbryter en hård debatt i kommentarsfältet.

https://www.nyteknik.se/miljo/nu-rustar-karlskrona-for-meterhojda-havsnivaer-6978016

Det verkar dock som ingen av de redaktioner som publicerat artikeln har studerat historiska data för havsnivåer i Karlskrona. SMHI har faktiskt en mätstation vid Kungsholmsfortet, som har mätt havsnivån sedan 1887. En mätserie på över 130 år som visas i nedanstående diagram.

Havsnivåstånd Karlskrona 1887-2018

Den visar med andra ord att det inte varit någon havsnivåhöjning under dessa år. Snarare en liten sänkning. Det beror på att Karlskrona har en liten landhöjning på ca 1 mm/år, vilken därmed har tagit ut en eventuell höjning av havsnivån.

Det här är riktiga fakta och ingen klimatalarmism som Andrea Jilder försöker skrämma befolkningen i Karlskrona med.

Jag har skickat mejl till Andrea Jilder med ovanstående diagram men hon har inte svarat, trots att hon snart haft fyra dagar på sig. Jag förstår hennes tystnad. Jag har även skickat mejl till redaktionen på Ny Teknik men även de har varit helt tysta. Jag skickade även ett mejl till den intervjuade personen på Karlskrona kommun, Kenneth Johansson. Han har däremot svarat i ett längre mejl.

Han skriver att han fått uppdraget av kommundirektören att ta fram en klimatanpassningsplan. Han kommenterar också mitt diagram över havsnivån på ett förnuftigt sätt.

Problemet är att alla som skriver om havsnivåhöjningar utgår från IPCC värsta scenario som kallas RCP8.5. Dessutom har de väldigt svårt att läsa rapporterna från SMHI som grundar sig på IPCC olika scenario.

Om man läser SMHI:s rapporter noggrant så innebär det mest osannolika scenario enligt RCP8.5 en havsnivåhöjning i Karlskrona med 58 cm fram till 2100, inte 1 meter. Det mest sannolika scenario innebär en höjning med 37 cm fram till 2100 om teorierna angående koldioxiden stämmer.

Om jag omvandlar Andrea Jilder och andra okunniga journalister och klimatalarmisters uppgifter i ett diagram med en meters havsnivåhöjning så måste följande inträffa de kommande 80 åren.

kungsholsfortet data_prognos 2018

Hur många tror på denna dramatiska förändring? Jag gör det definitivt inte.

Om havsnivån skall höjas med 1000 mm på 80 år och samtidigt ta ut landhöjning under dessa år på ca 100 mm. Så krävs en havsnivåhöjning på ca 13-14 mm/år. Rena fantasier och helt ovetenskapligt!

27 reaktioner på ”ALARMISTEN ANDREA JILDER PÅ P4 BLEKINGE

 1. Nils Alsatra 2019-11-15 / 15:21

  Om man nu ska tänka som Andrea så ska man förstå att hon tycker vi är idioter som inte tror på alla 11000 så kallade forskare (Musse pigg???) och hon kan inte ta till sig att hon har fel – I hennes värld har hon o hennes ”majoritet” rätt! Inget kan ändra hennes synsätt – om 30 år när det visar sig att hon hade fel kommer hon att utbrista: Skönt att vi lyckades avstyra katastrofen! – och hon och hennes gelikar kommer att klappa om varandra o tycka att de har räddat världen!

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2019-11-15 / 15:37

   Annars brukar det ju funka med att utbrista ”vi har varit naiva”! Så är allt glömt.

   Gilla

   • Anders L. 2019-11-15 / 18:50

    Han sa inte så grammatiskt korrekt, stassmnisten. Han sa: ”Sverige har varit naiva”. Fel x 2.

    Gilla

  • Ted 2019-11-15 / 15:05

   Man undrar om hela Sveriges inkompetens hamnat i Kalmar?!?

   Gilla

   • Hofvander 2019-11-15 / 15:59

    Ja, frånsett Thoralf Alfsson och alla hans tillskyndare!

    Gilla

  • Ölandsbonde 2019-11-15 / 13:34

   Nog är det väl en nyhet att SD är större än S. Men inte för SVT-text. Inget att nämna för dem i Pubic Service.

   Och beträffande Andrea så svarar hon nog inte för att hon inte kan läsa diagram. Stackarn. Vi har under åren sett många exempel på svårigheterna för ”de goda” att läsa Alfssons diagram. Det har nog med begåvning och bildning att göra.

   Gilla

 2. hllviken 2019-11-15 / 11:29

  De kan inte ens hålla ordning på Rosenbad!!

  Gillad av 5 personer

 3. Tony Ingman 2019-11-15 / 10:23

  Om nivån skulle stiga upp till 3 meter så borde det synas tydligt redan nu,lögnhalsarna
  är verkligen inte blyga när dom tar till överord, men alltid skrämmer det någon, men det
  visar även på hur oseriös media är med verkligheten.

  Gillad av 3 personer

 4. hllviken 2019-11-15 / 10:08

  Omröstningen klar: Morgan Johansson sitter kvar som justitieminister!

  Gillad av 5 personer

 5. Anonym 2019-11-15 / 00:23

  Vad bra! Nu kommer priset på fastigheter sjunka.

  Gilla

 6. Jan Brunsberg 2019-11-14 / 22:39

  Andrea Jidder, vem är det? En nolla tydligen.

  Gillad av 3 personer

 7. Svante 1 2019-11-14 / 21:56

  Klimat-blufferska….Pär Holmgren, Johan Rockström m fl o lilla Greta.. Lennart Bengtsson, Lars Bern, P-O Eriksson m fl sedan början 1970-1980-talet har koll på vädret/klimatet. Kall väderlek framöver-nästan en ny istid framöver…..

  Gillad av 5 personer

 8. ! 2019-11-14 / 21:52

  Lider tanten av Klimatkris eller Klimakteriekris?!

  Gillad av 1 person

 9. Sven d.ä. 2019-11-14 / 21:42

  Detta handlar inte om fakta, det är känslor. Det är inte konstigt att Jilder inte svarar. Hon är säkert på väg att skriva om något helt annat som hon är ”expert” på. Svensk debatt premierar inte fakta. Det effektivaste är känslor.

  Gillad av 2 personer

 10. Thomas 2019-11-14 / 21:30

  Nu är swebbtv avstängda på nytt från tuben, det är förståss blodhunden mollgan som leker Erich Honecker igen. Den lille dryge saten. Det är snart sista striden för sossarna också, klockan klämtar för de 3 strutsarna Steffe,Mollgan,Skamberg och den lydiga Ynkeman applåderar.

  Gillad av 5 personer

 11. Onkel Björn 2019-11-14 / 21:18

  ”. Rena fantasier och helt ovetenskapligt! skriver Toralf. Ja, det kanske är så. Googlar man på SMHI får man bla fram,

  ” Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut är en svensk expertmyndighet under Miljö- och energidepartementet, med uppgift att ta fram prognoser för väder, vind, vatten samt klimat och miljö. SMHI står på tre vetenskapliga ben: meteorologi, hydrologi och oceanografi”.

  Med uppgift att ta fram prognoser. Enligt Wikipedia så kommer order prognos från grekiskans pro = förut och gnosis = kunskap och betecknar ett förutspått framtida händelseförlopp.

  Då är det ju märkligt om en svensk expertmyndighet tar fram en massa scenarion där chanserna är minimala att dessa kommer att inträffa. Skulle man ju lika gärna låta ett par apor sitta och kasta tärningar, där varje siffra representerar ett scenario.

  Nu vet vi ju alla hur svårt SMHI kan ha det att förutspå väder bara ett par dagar fram i tiden. Och att då försöka förutspå det nästan 100 år fram i tiden verkar ju vansinnigt. Man kanske ska se över sin organisation. Eller så kanske man sitter och kastar tärning, vad vet jag.

  Gillad av 2 personer

  • Svante 1 2019-11-15 / 09:48

   Jag tittar på norska vädersajten ,YR, sen sex år tillbaka…..SMHI är nästan en bluff !!!

   Gillad av 2 personer

   • Jan Eriksson 2019-11-15 / 13:23

    YR-appen är mycket bra. Använt den i många år. Kusligt exakt med fria möjligheter att välja vilken plats som helst. Bra för reseplanering. SMHI vet jag just inget om. Kollade en gång i tiden på Text-tv; sidorna 400- men de prognoserna kunde man lika gärna göra själv.

    Gillad av 1 person

 12. Lollo 2019-11-14 / 21:07

  Är alla journalister dårar kan man undra. Har kvinnor ingen intelligens alls? För påfallande ofta är det kvinnlga journalister som skriver sån här rapakalja.

  Gillad av 6 personer

  • ! 2019-11-15 / 12:27

   Kvinnliga journalister och mittbenan Anders Lindberg!

   Gilla

 13. Skämt åsido 2019-11-14 / 20:06

  Ragnarök i faggorna
  Apokalypsen nära förestående
  Jesus kommer snart

  Gilla

 14. Robban 2019-11-14 / 19:57

  Bli inte förvånad över Ny Tekniks artikel! De är i verkligheten en filial för MP! De publicerar ofta artiklar som lömskt propagerar för klimatalarmismen!
  När jag för år sedan påpekade att det inte var fakta, utan snarare propaganda för MP, så blockade de mig! 🙂

  Gillad av 6 personer

 15. HS 2019-11-14 / 19:50

  Sveriges Radio, SR, är en kommunistisk kamporganisation.

  Gillad av 5 personer

 16. botwid 2019-11-14 / 19:21

  En bild säger mer än tusen ord. Denna bild som visar hur SMHI tror att havsnivån från 1,67 mm/år plötsligt ökar till 20 mm/år. Inkompetensen på SMHI är så hög (och politiskt korrekt) att de kanske satte decimalkommat på fel plats.

  Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s