PINSAM BUDGETRESERVATION

Igår kom handlingarna ut till kommande budgetfullmäktige och jag kunde därmed läsa partiernas budgetreservationer. Jag var speciellt nyfiken på hur SD Kalmar utformat sin budgetreservation, efter att jag uteslutits.

Jag blev minst sagt förvirrad. Jag kan ju gissa vilka som är drivande i denna budgetreservation. Rockneby omnämns ju mer än en gång i textmassan. Det är väl MBJ-falangen som styr och ställer och alla andra har ingen talan längre.

Vad är det då som är så förvirrande? Jag vill inte vara bitter eller elak men jag måste ändå kommentera lite. Det är den ekonomiska sammanställningen på den sista sidan som är förvirrande och lite annat. Men jag återkommer till den.

Först tänkte jag kommentera budgeten för socialförvaltningen.

I texten skriver SD att ”I år väntas underskottet bli 15 mnkr. Vi menar att det överskridande som sker under 2019 måste åtgärdas för att få en budget i balans 2020.”

Inget konstigt med att man vill att förvaltningen skall hålla sin budget. Men när man fortsätter att läsa och summerar de tilläggsyrkande (5,7,8 och 9) som SD gör i sin budgetreservation så vill man lägga till +11,7 miljoner kronor till Socialförvaltningen. För att sedan i sin uppställning av besparingar så tar man bort -18 miljoner kronor för socialförvaltningen. Så summan av det hela blir -6,3 miljoner kronor. Förvirrande!

Ett annat yrkande är lite spännande. Yrkande 4 ”Avskaffa hederskulturens inflytande på samhället.” Hade varit lite intressant om SD i texten utvecklat hur det skulle gå till att avskaffa hederskulturen. Det skall dessutom ske utan att det kostar något.

Men det kanske mest förbluffande är en besparing på 24 miljoner kronor på ”Fiber statsstöd”. Det är väl just ett statsstöd. Hur sparar man på ett statsstöd?

Sedan känner jag igen Mikael Kotanens negativa inställning till Kalmar FF. Nu vill SD ta ifrån Kalmar FF deras intäkt för arenanamnet ”Guldfågeln arena”. Säkert ett avtal som är skrivet över ett antal år mellan Kalmar FF och Guldfågeln och som inte kan sägas upp hur som helst. Nu vill SD-Kotanen att kommunen skall ta intäkterna istället. Men varför har man inte med detta som ett tilläggsyrkande?

Sedan vill man spara 2,8 miljoner kronor på Byteatern och 3 miljoner kronor på Kalmar konstmuseum. Men varför har man inte med det i sina tilläggsyrkande? Menar man allvar eller inte? Det borde givetvis vara tilläggsyrkanden då de är budgetpåverkande. Annars är det ju inget skarpt förslag.Det går inte ens att yrka på det under budgetdebatten.

Effektiviseringar med 13 miljoner kronor finns också med. Men det är ju ett förslag som majoriteten redan har lagt. Så det finns ingen anledning att ha med det då man uppenbarligen inte vill förändra det på något sätt.

Resultaträkning skall vi inte tala om. Suck……

Men som om det inte räcker så är heller inte budgetreservationen undertecknad av någon, inte ens gruppledaren. Inte ett enda namn eller namnteckning finns i budgetreservationen. Frågan är om den överhuvudtaget gäller som en budgetreservation eller om den helt enkelt skulle kunna förklaras som ogiltig?

Budgetsiffror

https://kalmar.se/download/18.5c9c7fee16e206bd66a2831/1573722961049/08-verksamhetsplan-budget-2020-och-ekonomisk-planering-%202021-2022.pdf

 

17 reaktioner på ”PINSAM BUDGETRESERVATION

 1. turrim 2019-11-16 / 17:31

  Jag läser dagligen riksdagsmannen moderaten Ericsons i Ubbhult blogg. Alltid med respekt. Alltid intressant aktuell insiderinformation och ofta med mitt instämmande.

  Tänk om SD hade något motsvarande. Alla som kunde är uteslutna. Nu vet jag oftast mer om M än om SD. Jimmie surfar nu på en framgångsvåg i opinionen. Det kan snabbt ändras när han blockerar informationskanalerna från medlemmarna på fältet.

  Gilla

  • Ölandsbonde 2019-11-16 / 14:04

   Nejdå. De har sin egen som kommer kring varje månadsskifte och som alltid visar minus för SD.

   ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.”, skriver man utan att slå ned sina ögon av skam.

   Att SD går om S/lägger sig lika med S borde vara en nyhet. Kan den inte rubriceras som ”klimatförändring”? Sådana har de mycket gott om, fast ingen har sett någon.

   Gillad av 3 personer

   • Ölandsboende 2019-11-16 / 17:46

    Enligt senaste Demoskop leder SD med 2 % före S. Bara SD och M ensamt (41,8 %) skulle ha en betryggande majoritet med 7,1 % mot vänsterblocket S+Mp+C (34,7 %) om det vore val idag.

    Gilla

 2. Svenne 2019-11-16 / 06:53

  Om man ska gå efter resultaträkningen råder tydligen fullkomlig enighet i Kalmar s,v,c/sd.

  Gilla

 3. Cosmik Debris 2019-11-16 / 02:16

  ”Invandringen! Invandringen! Invandringen! Vi tar det igen: Invandringen! Invandringen! Invandringen! Det är invandringen från kulturer som vi med rätta kan beskriva som mer primitiva och mer våldsbenägna än den svenska som har gett oss de avrättningar och bombdåd som nu blivit en del av vårt svenska samhälle”

  Går inte att argumentera emot. Bara att instämma.

  Richard Sörman: Utan invandring ingen gängkriminalitet
  https://detgodasamhallet.com/2019/11/15/richard-sorman-utan-invandring-ingen-gangkriminalitet/

  Gillad av 3 personer

 4. marie 2019-11-16 / 00:57

  Thoralf, har Mika Kotanen tagit över din tjänst i SD? Antar att han är väl avlönad nu

  Gilla

 5. Lars Johansson 2019-11-15 / 21:42

  Ett stort problem är din fiende ,som blockerar dej i alla de ärenden du engagerar dej i!

  Gilla

 6. Svinfylking 2019-11-15 / 21:27

  Jag bor långt ifrån Calmar, men det klassiska ”effektiviseringar” har jag både hört och läst om inom både kommunal, statlig och privat verksamhet! Vad innebär ”effektiviseringar” mer konkret på kommunal nivå?

  Gilla

 7. Noa 2019-11-15 / 20:02

  Vad tycker du, Thoralf, om husen vid Folkets park som ska byggas av Skanska???

  Gilla

  • Thoralf A 2019-11-15 / 20:29

   Det är ju i varje fall inget grönområde som försvinner.

   Gilla

   • Noa 2019-11-15 / 20:36

    Det är sant, men husens utseende påminner om Miljonprogrammet.

    Gilla

 8. turrim 2019-11-15 / 19:42

  Det har tydligen varit hela havet stormar bland de amatörer som finns kvar i SD-Kalmar. Oroväckande när nu opinionssiffrorna för riket är höga. Hur ska man kunna styra landet med en inkompetent regionchef från Kalmar med starkt inflytande i centrala partistyrelsen?

  Gillad av 2 personer

 9. Anders L. 2019-11-15 / 19:33

  Det är inte du som är förvirrad, Thoralf. Det är stassmnisten. (eller om han är full, eller bara en byfåne).

  Gillad av 1 person

  • Thomas 2019-11-15 / 23:45

   Stefan Löfven pratar ofta som han är full.
   Här ett tidigare sällan visat klipp från Stefans svetsarpraktik i en rysk gruva från 2002 i Novisibirsk.
   Stefan dyker upp efter knappt 4 sek in från höger med en del jord och lera i ansiktet, det skvätte kraftigt när Löfven lät svetsen arbeta nere i gruvan, lite rund under fötterna är han allt den gode Stefan här.
   Men det är fredagkväll och vi firar även att Sverige är klart för em i fotboll. Härligt.
   Då bjuder vi på denna pärla.
   Låt bli spriten nu Stefan…

   Gillad av 2 personer

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s