MOTION OM PARKERINGSPLATSER

Parkeringsförbud

För en dryg vecka sedan lämnade jag in en motion om att riktlinjerna för antalet parkeringsplatser i detaljplaner och bygglov måste utökas på grund av det parkeringskaos som uppstår i nya områden med flerbostadshus.

Antingen har Barometern dålig koll på vilka handlingar som diarieförs på kommunen eller så är det så att det bara är vissa partiers motioner som uppmärksammas av Barometern. Parkeringsfrågan är utan tvivel en högaktuell fråga för medborgarna inom kommunen.

Här kan du i varje fall läsa min motion.

De av kommunfullmäktige antagna ”Riktlinjerna för parkering i Kalmar kommun – i detaljplan och bygglov” fungerar uppenbarligen väldigt dåligt och ger idag upphov till ett parkeringskaos i nya bostadsområden med flerbostadshus. Den parkeringsnorm som kommunen utgår ifrån antogs så sent som 2016-06-20 i kommunfullmäktige men måste betraktas som ett väl optimistiskt dokument över utvecklingen av bilåkandet i Kalmar kommun.

Ett stort problem i parkeringsnormen är att man inte tar någon som helst hänsyn till på vilket sätt som gatorna utformas i nya bostadsområden med flerbostadshus. Något som har visat sig med all tydlighet vid Snurrom, där många nu tvingas parkera på gatorna istället för vid den fastighet man har sin bostad då antalet parkeringsplatser inte räcker till. Det leder i sin tur till att det inte är möjligt med mötande trafik då gatornas bredd är för smal för att kunna klara 3 bilar i bredd. Det innebär också begränsad framkomlighet för t.ex. utryckningsfordon och andra servicefunktioner till bostadsområdet. Kalmar kommun har löst det genom att införa parkeringsförbud på vissa gator. Gatornas utformning i detaljplanen måste också påverka hur stort antal parkeringar som krävs på respektive fastighet.

Enligt parkeringsnormen finns också en möjlighet till reduktion av antalet parkeringsplatser för fastighetsägaren genom flera olika typer av åtgärder som närhet till kollektivtrafik, beteendepåverkande åtgärder, bilpool eller samutnyttjande. Reduktionen av parkeringsnormen är mer eller mindre alltid ca 15 procent och kan uppgå till närmare ca 40 procent om alla möjligheter utnyttjas av fastighetsägaren. Reduktionen av parkeringsplatser har fått en alldeles för stor inverkan vid beräkning av behovet av parkeringsplatser i parkeringsnormen.

Men även de aktuella grundtalen för parkeringsplatser som grundar sig på lägenheternas storlek och geografiska läge måste höjas för fram för allt flerbostadshus.

Som exempel kan nämnas två avtal i Snurrom där fastigheterna just nu är under uppförande. I kvarteret Björnbäret uppförs nu 232 lägenheter enligt det beviljade bygglovet och enligt avtalet om parkeringsplatser skall 119st iordningställas. Det innebär 0,51 parkeringsplats per lägenhet. I kvarteret Tranbäret uppförs 218 lägenheter enligt bygglovet och där innebär avtalet om parkeringsplatser att endast 100 parkeringsplatser skall iordningställas. Det vill säga endast 0,46 parkeringsplatser per lägenhet. Dessutom skall ca 20 platser reserveras för besökande, därmed återstår endast ca 200 parkeringsplatser för de boende i 450 lägenheter eller ca 0,44 parkeringsplatser per lägenhet. Var och en med lite logiskt tänkande, förstår säkert att denna ekvation inte kommer att gå ihop. Det blir ett ännu värre parkeringskaos i Snurrom när dessa lägenheter är inflyttningsklara.

I praktiken innebär riktlinjerna för parkering att bara var fjärde innehavare av en enrumslägenhet kan få en parkeringsplats eller varannan boende i en tvårumslägenhet. Inte ens den som har en trerumslägenhet kan räkna med en egen parkeringsplats enligt parkeringsnormen.

Människor som väljer att bo i lägenheter måste också kunna äga en bil och kunna parkera den vid sin bostad. De skall också kunna ta emot bilåkande besökare!

Kravet på att fastighetsägarna måste iordningsställa fler parkeringsplatser måste utökas omgående. Samtidigt måste också parkeringsnormen anpassas efter hur kommunen utformar gator och infrastruktur i detaljplanerna för nya bostadsområden. Skall bilarna parkeras på fastigheterna eller på gatorna? Jag föredrar att bilarna skall parkeras på fastigheterna. Inte minst för att öka trafiksäkerheten i bostadsområdet.

Jag föreslår därför Kalmar kommunfullmäktige följande.

 • Att en översyn av Riktlinjerna för parkering i Kalmar kommun – i detaljplan och bygglov genomförs snarast och synnerhet för flerbostadshus med syftet att öka kravet på antalet parkeringsplatser.
 • Att möjligheten till reduktion av antalet parkeringsplatser begränsas betydligt i parkeringsnormen.
 • Att områdets infrastruktur, som utformning av bostadsgator också blir en faktor när behovet av antalet parkeringsplatser beräknas.

 

Thoralf Alfsson

Thoralf Alfsson

Kalmar 2020-02-13

 

Annons

18 reaktioner på ”MOTION OM PARKERINGSPLATSER

 1. martiusus 2020-02-21 / 16:32

  Det verkar som om det I Sverige pågår ett utbyte av urinvånare till URINinvånare.

  Skulle vara intressant att se ett IQ-test på dom här två primaterna som Samhällsnytt skriver om, och dessutom föredömligt publicerar med bilder

  Nu vankas det hårda lavetter och samtal med en socialtant. Samhället skickar tydliga signaler och botex-tomtarana darrar. Eller?

  Om man i andra länder kan återkalla medborgarskap, går det också i Sverige.
  Dom ska ut, ut, ut. Vi vill inte ha dom i landet.

  https://samnytt.se/aftonbladet-om-urinranarna-barn-i-behov-av-sarskilt-stod/

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-02-21 / 16:34

   Var fan är Ungsvenskarna? För den som inte vet så är Ungsvenskarna Sverigedemokraternas ungdomsförbund!

   Gillad av 1 person

   • Ölandsbonde 2020-02-21 / 17:09

    Det är väl 5 år sedan de försvann genom uteslutningar.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-02-21 / 17:21

    Det var SDU som blev uteslutna. Vi har ungdomsrån och förnedringsrån som drabbar svenska ungdomar men var fan är Ungsvenskarna?

    Gillad av 1 person

 2. Cosmik Debris 2020-02-21 / 15:21

  S hotar yttrandefriheten
  https://nyheteridag.se/med-s-hotar-yttrandefriheten/

  Det har jag sagt länge.

  Ylva Johansson om yttrandefrihet: ” staten borde införa ”skyddsvallar” på internet. Skyddsvallar syftande till att kontrollera det offentliga samtalet på sociala medier.”

  Gilla

  • Janne 2020-02-22 / 08:06

   Om det är något som vi behöver skyddsvallar mot så är det sådana figurer som henne,var det inte hon som skulle lära unga att starta företag och blåste staten på X-antal miljoner och hur i
   helvete kunde hon hamna där hon är i dag,hur många gånger har byxorna åkt upp och ner för
   att komma dit,,för intelligens kan det ju inte handla om.

   Gilla

 3. Andersson i Pinan 2020-02-21 / 15:11

  ”Samnytt, som tidigare var hatsajten Avpixlat, publicerade i veckan ett filmklipp som visar en misshandel.”

  Expressen förnekar sig icke!

  Gillad av 1 person

 4. ROLLE 2020-02-21 / 13:43

  Mikael Jalving: ”Hur kunde det gå så illa i Sverige?”
  Julia Caesar Brottslighet, Inrikespolitik, Juridik, Mångkultur, Migration 21 februari, 2020 6 minuter
  ”Hur kunde det gå så galet i Sverige? Min gissning är att det slutar med en mur” skriver den danske författaren, historikern och journalisten Mikael Jalving i en krönika på Document.no
  Han skriver bland annat om förnedringsrånen mot svenska barn och ungdomar.
  Som bekant ska man höra mycket innan öronen faller av. Men mina hänger snart i en tunn tråd när det gäller Sverige.
  Men saker och ting är nu ändå värre i Sverige – och realismen ännu längre bort. Sverige är på så sätt ständigt ett föregångsland, denna gång i negativ mening. När det gick bra gick svenskarna före. Även nu, när det går åt helvete, marscherar de främst: fram över isen, de döda väntar!
  https://juliacaesar.blog/2020/02/21/mikael-jalving-hur-kunde-det-ga-sa-illa-i-sverige/#more-16591

  Gilla

 5. ROLLE 2020-02-21 / 11:30

  ”Jag funderar på hur många svenskar som nu fått sätta livet till i den humanistiska stormaktens fiaskoartade migrationspolitik. För detta urspårade experiment kräver sina offer dagligen. När tänker BRÅ börja föra statistik över migrationspolitikens blodiga offer bland den oskyldiga civilbefolkningen? Reinfeldts och Löfvens mångkulturella experiment är ett hatbrott mot svenska folket.”
  https://katerinamagasin.se/svensk-migrationspolitik-ar-ett-hatbrott-mot-svenska-folket/

  Gilla

 6. ölandsbonde 2020-02-21 / 10:42

  Du har mer än rätt. Förskräckligt att man idag bygger för problem som kommer att vara dagligen närvarande i 70-80 år för hundratals boende. Bara för att man ogillar bilismen och vill att alla i Snurrom ska trampa lådbil till Giraffen ska inte den viljan få påverka en stadsplanering. Man ska utgå från verkligheten och sätts av en P-plats per lägenhet och därtill 10% för gästparkering. Visar det sig sedan att det var överkant så är det bara att sätta upp några badketkorgar.

  Gilla

 7. ROLLE 2020-02-21 / 10:06

  SD hataren
  FREDRIK REINFELDT ÄR KÖPT AV DIKTATUREN KINA
  Förre statsministern Fredrik Reinfeldt tjänar miljoner på goda relationer med den kommunistiska diktaturen Kina. Hans kinesiska partner var med på skandalmötet i Stockholm då Gui Minhais dotter upplevde att hon skulle hotas till tystnad.
  https://samtiden.nu/2020/02/fredrik-reinfeldt-ar-kopt-av-diktaturen-kina/

  Gilla

 8. ROLLE 2020-02-21 / 09:22

  ”bara är vissa partiers motioner som uppmärksammas” är nog sanningen.
  Tydligen tror de PK fortfarande att om de tiger så skall SD minska.
  De måste mått väldigt dåligt igår när varje nyhetssändning i STV visade att SD var
  det största partiet?

  Sedan till skandaldomen där blaskan AB tar förövarnas parti.
  https://samnytt.se/aftonbladet-om-urinranarna-barn-i-behov-av-sarskilt-stod/

  Gillad av 1 person

  • Andersson i Pinan. 2020-02-21 / 11:32

   Är ‘urinrånarna’ nysvenska? Jag har inte hört uttrycket förut. Det är förvillande likt ‘urinvånarna’. Det är kanske det som är syftet. Att man ska missförstå meningen! Ett ord betyder så mycket.

   Gilla

Kommentarer är stängda.