BÖRSKRASCH

Det skrivs väldigt mycket skräp just nu på sociala medier. En del som skriver kritiskt har till och med totalt felaktiga uppgifter eller så ljuger de fullt medvetet. Men jag tror dock att en felaktig uppgift sprids väldigt snabbt av de som vill vräka ut inlägg på Facebook eller liknande. Undrar vad de tror att de skall uppnå med det. De som brukar skälla på klimatalarmisterna har nu själva blivit alarmister.

Idag backade börsen med ytterligare 11 procent. Är det en kraftig överreaktion? Kina har uppenbarligen ridit ut stormen tack vare kraftfulla åtgärder. Men klarar Västeuropa och EU av att göra samma sak. Det är jag ytterst tveksamt till.

Är det därför som börsen skakar så kraftigt?

Jag har ju varit med under ganska många år och sett och drabbats av börsnedgångar vid flera tillfällen. När det är som mest dystert och man inte vill se hur mycket innehavet har sjunkit i värde så är det naturligt att bli passiv och helst vilja glömma börsen ett tag. Men i efterhand brukar man alltid ångra sig för det var då som man skulle handlat på sig nya aktier för att få vara med om hela uppgången. Idag kanske det känns väldigt avlägset med en ny all time high men den kommer givetvis att inträffa igen. Frågan är bara hur långt fram i tiden den ligger.

En sak vet vi i varje fall i dag. Vi kommer att få fortsatt väldigt låga räntor under väldigt lång tid framöver. Säkert skönt att veta för många som lånat mycket till sina bostäder under de senaste åren. Men det innebär också att alternativen för sparande blir färre. På börsen brukar man kalla det för ”Tina”, There Is No Alternativ. Kapitalet kommer åter strömma in till börsen när situationen med coronaviruset stabiliserat sig.

Det är dock troligt att ett antal företag kommer försvinna under de kommande månaderna. För den lite våghalsiga kan det komma finna köplägen på börsen.

Kom ihåg att en aktie som gått ned med 50 procent under en börskrasch. Om den sedan stiger tillbaka till samma nivå igen så har den gått upp med 100 procent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 reaktioner på ”BÖRSKRASCH

 1. Maja Dacke 2020-03-13 / 19:12

  Härliga tider för Soros!!!

  Gilla

 2. turrim 2020-03-13 / 18:15

  När jag läser Rebecca Uvells djuplodande information om att Dagens Industri har utsett Ulla Parkkinen till Årets Entreprenör så blir jag än en gång förskräckt. Så djupt har media sjunkit i träsket för att tillfredsställa ägare, regering, islam och lobbyister.

  Givetvis har chefredaktören samma information som Rebecca. Men det ger han fan i. Här gäller det att tillfredsställa överheten. Prenumeranterna ger han också fan i för man överlever ändå på bidrag inom koncernen.

  https://uvell.se/2020/03/13/det-ar-nagot-skevt-med-den-svenska-jamstalldheten/

  Gillad av 3 personer

 3. Högt hårfäste 2020-03-13 / 17:34

  Det sovande folket är helt paranoida. Bunkrar mat värre än i krigstider, munskydd och handsprit.

  Tror de jorden är på väg att gå under? Vi kommer nog alla smittas mer eller mindre.

  Gillad av 1 person

 4. Cosmik Debris 2020-03-13 / 16:34

  Att Özz Nujen beter sig som den muslimske gris han är – förvånar mig inte. Han möjliggjorde det muslimska massmordet på Drottninggatan, så han är kapabel till precis vad som helst .

  Det som förvånar mig att folk betalar för att bli förnedrade av en arrogant och inkompetent muslim? Utan publik kan den vedervärdige muslimen hitta hur många ”luckor” han vill

  Özz Nujen vägrar avboka föreställningar – hittat en lucka i regelverket
  https://samnytt.se/ozz-nujen-vagrar-avboka-forestallningar-hittat-en-lucka-i-regelverket/

  Gillad av 3 personer

  • Thoralf A 2020-03-13 / 17:47

   Vem betalar för att bli förnedrad av Özz Nujen?

   Gilla

   • Cosmik Debris 2020-03-13 / 18:30

    Det undrar jag också? Tydligen är det många som lider/njuter(?) av etniskt självhat.

    Gillad av 1 person

   • ! 2020-03-13 / 19:04

    Det självföraktande självutplånande folket!

    Gilla

 5. Skämt åsido! 2020-03-13 / 14:24

  ”Hönornas metoo” är här!
  Feminister separerar hönor från tuppar – så att hönsen inte ”blir våldtagna”!

  Källa: Fria Tider

  Gillad av 1 person

 6. Troende Pastafarian 2020-03-13 / 12:48

  Tomt på pastahyllan i matbutiken.
  Har alla plötsligt gått sta och blivit pastafarianer?
  Börsen kraschar men pastaguden rejoicar.
  FSM kommer att segra till slut!

  Gillad av 1 person

 7. Thomas 2020-03-13 / 12:46

  Nått positivt i eländet är billigare bensinpris, tippar på att det kommer vara så en längre tid nu ska det köras bil som aldrig förr, skulle aldrig falla mig in att trängas på tåg, bussar ,spårvagnar, tunnelbana med allsköns folk som kan bära på massa olika kommer, igår såg jag i Gbg som jag besöker lite då och då vid en hållplats tiggare, narkomaner, blattar, psykfall och annat obskyrt patrask som trängdes, frustade och hostade och snyter sig och sedan tar på allt utan att tvätta sig, Jag mår illa.
  Vill sitta ensam i ett torp i skogen och baka mitt bröd, odla min frukt och grönsaker, jaga på mina marker, hämta ägg från hönsen och klia lille grisen innan den hamnar på mitt köksbord.
  Tippar att fler och fler livsmedelsbutiker kommer att bli länsade på många varor när desperata människor drar fram och ska ha utan tanke på att ha is i magen, Hur ska det bli om en riktig allvarlig kris inträffar? Hur ska folk reagera då? Ska vi fortsätta släppa in horder av ”flyktingar ” som kan bära på Corona och andra svåra sjukdomar.

  Jag gillar sport. Men får nöja mig med youtube klipp på tider som varit. Det är time out långt tid nu.
  Världen är galen. Tänk fasan att behöva uppsöka en akutmottagning idag i Sverige,
  Jag vill tillbaka till 10-talet.

  Gillad av 1 person

 8. Arne E 2020-03-13 / 08:47

  Angående Folkhälsomyndighetens förbud mot tillställningar med över 500 personer. För landets bästa hade det varit bättre om förbudet hade varit för ett lägre antal, förslagsvis 349.

  Gillad av 3 personer

  • Grålle 2020-03-13 / 09:51

   Klockren analys Arne E !

   Gilla

 9. turrim 2020-03-13 / 08:44

  Kriminalvården stoppar tills vidare intagning till fängelse och permissioner för redan intagna och besök.
  http://www.sydnarkenytt.se/kumla/artikel/stopp-foer-intagna-till-anstalten

  Enligt Samtiden så har inte Sverige som vissa andra länder stoppat att ta emot asylmigranter på grund av risken för virus.

  Så blir det i ett land där man prioriterar omsorgen om gärningsmän före omsorgen om den laglydiga befolkningen.

  Gillad av 3 personer

 10. ac carlsson 2020-03-13 / 08:32

  Vi vet ännu inget om hur länge pandemin kommer att pågå, men vi fick en hint under gårdagens TV4Nyheter. Professor Johan von Schreeb sade där att vi får räkna med att coronaepidemin kommer att pågå under sex till åtta månader i vårt land. Jag tror att det är en realistisk bedömning och under den tiden är det inte troligt med någon större återhämtning på börsen.

  Precis som Toralf skriver så krävs det en uppgång med 100 procent för att kompensera för en nedgång med 50 procent. Under en kraftig högkonjunktur kan en sådan återhämtning ta fem år eller mer, men det troliga är att det kommer att dröja innan vi får en sådan konjunkturuppgång. Fram till nästa riktiga högkonjunktur kommer bostadsmarknaden att vara mycket svag och efterfrågan på nybyggda bostäder kommer att vara låg trots att bostadsbristen består. Risken är att många företag i byggbranschen går i konkurs med stor arbetslöshet som följd.

  Det som man ännu inte pratar om är att en mycket stor del av våra pensionspengar är placerade på världens börser. Fortfarande finns den så kallade bromsen kvar i vårt pensionssystem och när inflödet till systemet minskar sänks pensionerna. Det ser sannerligen inte ut som att vi går mot en ljus framtid och det kommer att vara många som får anledning att instämma i det bevingade yttrycket: Vi såg inte detta komma!

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-03-13 / 08:40

   Jag hade också tänkt nämna riskerna med sänkta pensioner om inte börsen återhämtar sig. Den risken är uppenbar idag.

   Jag tror precis som du att det kan ta väldigt lång tid innan börsen återhämtar sig men om de åtgärder som vidtagits visar att antalet smittade per dygn planar ut och istället börjar sjunka kan en viss återhämtning ske på börsen ganska fort. Kom ihåg att bara i Sverige kommer drygt 200 miljarder kronor i form av utdelningar inledas om bara ca två veckor. Var kommer dessa placeras?

   Gilla

   • ac carlsson 2020-03-13 / 15:19

    Jag vet inte hur stor andel av utdelningarna på börsen som kommer att tillfalla fondbolagen, men dessa pengar kommer att reinvesteras på börsen. Någon större förändring av vilka bolag som fonderna investerar i kommer inte att ske. Kanske man omfördelar innehavet mellan olika bolag en smula men inte speciellt mycket. Fondernas inklusive pensionsfondernas utdelning riskerar att raderas i ett nafs om man återinvesterar på traditionellt sätt, och inget tyder på att fondförvaltarna kommer att agera på annat sätt.

    Den svenska börsens värde har nu tappat knappt en fjärdedel av sitt värde jämfört med värdet för en månad sedan. Vid finanskrisen 2008- tappade börsen ungefär halva sitt värde, så det finns fortfarande fallhöjd. Dagens uppgång är förmodligen bara tillfällig, några grundläggande omständigheter har ju inte förändrats. Den förväntade utdelningen som motsvarar ungefär tre procent av börsens nuvarande värde kan raderas på mindre än en dag. Med tanke på bland annat min egen kommande pension hoppas jag verkligen inte att det ska gå åt skogen med världens börser men risken är ganska påtaglig.

    Personligen sålde jag huvuddelen av mina återstående aktier för några månader sedan och har därefter placerat en del i schweizerfranc, en del i fysiskt guld och återstoden har jag använt för att betala för mina barns utbildning (terminsavgifter som inte täcks av stipendier). Därmed känner jag mig trygg med mina nuvarande investeringar och sover förhållandevis gott om nätterna.

    Gilla

  • Maja Dacke 2020-03-13 / 19:18

   Det har redan talats om att nu ska minsann pensionärerna vara med och betala! De som inte stryker med får sänkta pensioner – jojo, så har de vid makten räknat ut det. Fattigpensionärer får gå ut med tiggarstaven och … undvika vissa ställen i vissa kommuner …

   Gilla

 11. Djungelblad 2020-03-13 / 01:26

  Men vad? Läkemedelsaktier eller AI aktier, oljeaktier eller batteritillverkare? Den som säger säger sig veta vet nog just ingenting. Dem största upptäkterna bygger ju på misstag och mycket blir sällan som man tror. Gick in lite idag på börsen o justerade dom värsta rasen. Den som lever får se.
  Min automatiserade gräsklippare kör i ett körmönster som är algoritmer men ändå upptäcker den nya ställen där den kan fastna nån gång i månaden så man får fixa detta. För ett antal år sen var det tal om grafen upptäckten men jag har inte orkat forska till vilken användning eller vilka börsnoterade företag som driver detta.

  Gilla

 12. Onkel Björn 2020-03-13 / 00:21

  Så sant så. Nu börjar det verkligen att bli köpläge. problemet för många är väl kanske att man inte har de pengar som man skulle vilja ha till just detta. Jag tror på att spara i aktier, men att man måste vara långsiktig. Är man det klarar man som regel en börskrasch. Tittar man sen också på de nivåer som direktavkastningarna nu börjar närma sig, så blir ett aktiesparande plötsligt intressant.

  Som vid varje krasch, så stabiliserar sig börsen efter en tid och går upp i värde. Och varför ska det inte bli så även denna gång?

  Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s