FUNGERAR SVERIGES CORONASTRATEGI?

För en vecka sedan skrev jag ett blogginlägg med rubriken ”Våghalsig strategi” när det gällde att Sverige valde en helt annan väg när det gäller att minska spridningen av coronaviruset än övriga länder i Europa. Våra nordiska grannländer har valt en mer strikt och förbudstaktik. Något som invånarna i våra grannländer har ställt sig helt och hållet bakom. Sveriges strategi som styrs helt och hållet av experterna på Folkhälsomyndigheten har fått mycket kritik från andra länder.

Nu har det gått en dryg vecka sedan de nordiska länderna valde olika vägar och nu närmar sig sanningens minut allt mer. Vad kommer statistiken visa?

Idag hade Sverige det största antalet nya smittade på ett dygn med 240 personer, även det största antalet avlidna med 9 personer. Är det ett första tecknen på en misslyckad taktik. Den här veckan kommer kommer sannolikt ge oss svaret. Jag hoppas givetvis på det bästa men befarar det värsta.

Det finns dock tecken som tyder på att kurvan på antal smittade i Italien är på väg att vända. Antalet avlidna kommer sannolikt fortsätta öka eller ligga kvar på en hög nivå under minst en vecka även om antalet smittade börjar vända ned.

Sedan får vi hoppas att övriga länder i så fall följer efter.

Italien 20200324

32 reaktioner på ”FUNGERAR SVERIGES CORONASTRATEGI?

 1. Jakob Nilsson 2020-03-26 / 22:35

  Till skillnad från Anders Tignell vad kan du om ämnet egentligen, har du någon examen inom ämnet? Jag arbetar på Länssjukhuset i Kalmar och är överens med infektionsläkare att den strategi vi för i Sverige för att hantera Covid-19 är det det mest fruktsamma för Sverige utifrån de förutsättningar vi har. Så vad vad vet du som inte vi vet, och vad bygger du dina antagande på?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-03-26 / 22:38

   Jag är inte utbildad i ämnet men jag kan tolka statistik. Se mitt sista blogginlägg. Som jag la upp för några minuter sedan.

   Sedan får du gärna kommentera statistiken.

   Gilla

 2. Onkel Björn 2020-03-26 / 14:21

  Varför kan man inte i det här landet kalla saker vid dess rätta namn. Vi minns att i början då viruset började poppa upp i landet, så hörde man att den ena efter den andra som kontaterades smittad hade varit på skidresa i Italien. Och man fick lätt det intrycket att det var skollovs lediga svenska familjer. Var det någon som hörde talas om smittade afrikaner?

  Först när den svensk-somaliska läkarföreningen gick ut och informerade, då började våra medier informera om ett stort antal döda Somalier. Jag vet inte hur förhållandet ör mellan smittade och döda. Vi testar ju inte alla, så någon har förmodligen ingen koll. Men om det har dött minst 6 Somalier, så kan man ju undra hur många hundra Somalier det är som är smittade? Och inte har väl de flesta av dessa varit på skidresa i Italien, eller?

  Regeringen ska ju företräda den svenska befolkningen och framförallt de so har röstat på dessa regeringspartier. Gång på gång visar det sig att så inte är fallet. Man har mörkat sanningar för oss tidigare och man fortsätter.

  .

  Gilla

 3. Sven d.ä. 2020-03-26 / 14:17

  Jag har sett bilder på Statsepidemiolog Anders Tegnell iförd piketröja och en tröja över det – ser precis som om han kommit hem från svampplockning i skogen. Kan man inte förvänta sig en mer proper klädsel om han nu ska dömma över döda och levande.

  Gilla

 4. Sven d.ä. 2020-03-25 / 20:39

  Varje år lär det dö ca 300-700 av vanlig influensa, ibland när inte vaccinet fungerra så går det över 1000. Var har dessa tagit vägen 2020? Är det så att man räknar in de i Coronan? Eller finns det siffror på vanligt döda i influensan? Tänk om dessa är högre än avlidna i Coronan.

  Gilla

 5. CS 2020-03-25 / 17:35

  Mattias Bäckström (SD) tycker att varje invånare ska få ett presentkort laddat med 1 000 kronor som kan användas i butiker och restauranger i kommunen under en tidsbegränsad period.

  Ta dig i röven Bäckström säger jag. Stäng butiker (utom livsmedelsbutiker och apotek) och restauranger istället för att motverka smittspridning.

  Gillad av 1 person

 6. Cosmik Debris 2020-03-25 / 16:14

  Hittat på Twitter:

  ”Att invandrade somalier skulle behöva särskild Corona-information på modersmålet förefaller tveksamt. Mobiltelefoner, TV och radio har knappt handlat om något annat än Corona de senaste 7-8 veckorna, på många språk. Det måste vara något annat som brister.”

  Det som brister för 68:orna från Somalia är in_elli_en_en

  Så illa är det i vårt land och något vi måste prata om. Förr eller senare!

  Gillad av 1 person

  • Maja Dacke 2020-03-25 / 20:54

   Och i Malmö sitter tydligen fler än 500 personer utomhus på restaurangerna runt Lilla Torg och firar någonting – uppgift från FB. Här ska det smittas bland kreti och pleti – mest det senare.

   Gilla

 7. Wally Walrus 2020-03-25 / 13:16

  Sveriges strategi är som vanligt total avsaknad av strategi till skillnad mot resten av världen.
  Man sticker huvudena i sanden och hoppas på att hjärntvättade Svenne banan inte ska märka hur illa det är ställt i landet.
  De har under årens lopp plundrat allt som går att plundra från svenska skattebetalare till förmån för främmande element.

  Gillad av 1 person

 8. Roland Salomonsson 2020-03-25 / 11:18

  Tänk på att:
  När Coronas effekter beskrivs, så görs det ”propagandamässigt”. Det korrekta begreppet är inte antalet smittade, UTAN ANTALET ”KÄNDA” SMITTADE. Alltså något helt annat än propagandan anger
  Likaså är det korrekta begreppet ”ANTALET ”KÄNDA” INSJUKNADE”.
  Möjligen kan antalet döda i Corona räknas ”nästan” korrekt.

  Eftersom inte de korrekta antalen smittade är kända, resp heller inte det korrekta antalet insjuknade är kända, så kan man eg inte fastställa någon form av dödlighetsutfall av just corona. Möjligen kan man med gängse vetenskapliga metoder kalkylera för ”överdödligheter” för den period pandemin pågår. I överdödligheten ingår då även en sannolikt pågående influensa och kanske annat okänt.

  Gillad av 1 person

  • Maja Dacke 2020-03-25 / 20:49

   I Portugal gick häromdagen presidenten ut i media och sa att alla som dör just nu ingår i statistiken som döda pga covida … Undrar vilka som fått honom att säga detta. Men det kanske förklarar en del.

   Gilla

   • Sven d.ä. 2020-03-26 / 10:05

    Det hade varit snopet om den vanliga influensan dödar fler än Coronan.

    Gilla

 9. Kalle 2020-03-25 / 09:20

  Saknar Coronasmittade per capita per land. Med per capita kan man jämföra antal smittade på ett ärligare och bättre sätt. Som det nu är är det endast ett rabblande i antalet drabbade. Sverige har dessutom slutat med koll av smittade eftersom det skulle ställa sverige i en ännu sämre dager!!!

  Sverige mörkar helt enkelt och går och ignorerar WHO anvisningar.

  Man kan ju lura folk hur enkelt som helst nät inte jämförande fakta finns!!!

  ”””Tegnell och Löfven spelar rysk roulette med svenska folket”””

  https://www.friatider.se/tegnell-och-lofven-spelar-rysk-roulette-med-svenska-folket

  ””14 forskare kräver att Folkhälsomyndigheten slutar mörklägga””

  https://www.friatider.se/14-forskare-kraver-att-folkhalsomyndigheten-slutar-morklagga

  Gillad av 2 personer

  • Thoralf A 2020-03-25 / 09:25

   Antalet smittade per capita säger ingenting eftersom länderna testar så olika. Det enda som gäller om man skall jämföra länder är antalet avlidna per capita. Smittade kan bara ses som en indikation för varje land under förutsättning att de fortsätter testa enligt samma strategi och inte förändrar strategin.

   Gillad av 3 personer

   • Kalle 2020-03-25 / 10:39

    Huvudsaken är att man publicerar jämnförande siffror vilket verkar vara mycket svårt i dagens media!!! Förut publicerade någon avdelning inom EU sådant. Har letat men kan inte hitta det igen.

    Kanske någon annan kan hitta siffror per capita siffror av avlidna eller drabbade av Corona viruset inom EU eller hela världen om nu WHO har någonper capita statistik.

    Det viktiga är jämnförande fakta

    ””Per capita är latin med betydelsen ”per person”, ordagrant ”efter huvuden”, och används ofta i statistiska sammanhang för att göra jämförelser, exempelvis BNP per capita. ””

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Per_capita

    Gilla

   • Focke-Wulf 2020-03-25 / 17:18

    Det är nog flera som dör MED coronaviruset än AV coronaviruset.

    Gilla

  • Bernt Ekholm 2020-03-26 / 15:05

   Rekommenderar följande länk, något lång men sevärd!

   Gilla

 10. Tony 2020-03-25 / 07:39

  Kollas asylsökande från riskområden ifall dom bär på smittan?? Och i så fall har man
  då avsatt viss sjukvårdspersonal för detta ändamål, men det är något som är fel när
  rätten att söka asyl väger tyngre än en av myndigheterna beskriven livsfarlig virus?

  Gillad av 5 personer

  • Johanna 2020-03-25 / 08:46

   Det bör väl påpekas att ett stort tillskott av virussmitta kom till Sverige genom vanliga svenskars sportlovsfirande i de italienska och österrikiska Alperna. Sjukdomen hade säkert kommit hit ändå, men varken nu eller tidigare är det de asylsökande som utgör grogrunden.

   Gilla

   • Tony 2020-03-25 / 11:19

    Jaså, Och hur vet du det,? Det har konstaterats att det kommit folk från Iran, ett av dom mest
    smittade länderna i M.Ö, det handlar inte om att beskylla en viss grupp för att ha orsakat
    smittan, men går man ut med kraftiga restriktioner för det egna folket så kan man ju
    inte låta någon dörr stå öppen med motiveringen att Asylrätten får man inte röra?
    Det spelar inte mig någon roll vem jag blir smittad av,helst av ingen. Det är den konstiga
    inställningen jag,reagerar mot. tar vi emot ungefär 400 flyktingar per vecka som vi inte vet
    något om förrän dom kommit in i landet, det är ju bara att lotsas som om man gör allt
    man kan?

    Gillad av 3 personer

   • Hoppalong 2020-03-25 / 11:56

    Hur vet du att det inte var asylsökande/immigranter som tog hit det först? En länk till ditt påstående vore bra. Dessutom är det kanske så att de som dör är uteslutande immigranter/asylsökande. Ingen vet eftersom myndigheterna tiger. M.a.o. dina skyddslingar belastar sjukvården kraftigt innan de dör.

    Vilket betyder att de som i alla år har betalt den underdimensionerade sjukvården får ett sämre utgångsläge. Kanske inte ens får någon vård eller test överhuvudtaget för vården är upptagen med dina skyddslingar.

    Gillad av 3 personer

 11. Onkel Björn 2020-03-25 / 01:08

  Nej jag tycker inte att Sverige har valt rätt strategi. Dels saknar jag relevant information om själva viruset och på vilket sätt det är farligt, Varför det är befogat att mer eller mindre stänga delar av Sverige. Är det bara för att försöka plana ut kurvan med insjuknade och försöka undvika att allt för många blir sjuka samtidigt. Och detta för att mörka det faktum att sjukvården då skulle kollapsa totalt. En sjukvård som var undermålig redan för 15 – 20 år sedan och som ingen har gjort något drastiskt åt. Vi ser ju nu de brister som finns i samhället idag, orsakade av oansvariga ledande politiker.

  När jag var grabb var det en del sjukdomar som man bara skulle ha som barn. Bla var mässlingen en av dessa barnsjukdomar. Idag när det bryter ut mässling någonstans är det rubriker i tidningarna och det sätts in resurser för att förhindra att andra smittas. Då kan man ju undrar
  om vissa sjukdomar är farligare idag än de var på 60-talet eller om det är som så att folk idag är mycket klenare? Då var det ju aldrig att man åkte till doktorn eller att denne kom hem. Var ju bara att hålla sig hemma tills de kliande prickarna hade försvunnit. En iof ganska behaglig tillvaro, kan man tycka idag, med en mamma som servade med honungsmjölk, nybakade bullar och nyköpta serietidningar.

  Nu när medierna till sist har börjat informera om att en stor del av de som intensiv vårdas och som även har dött i coronan, har det visat sig att det handlar om en stor andel invandrare, varav många somalier som kommit till landet och smittats utomlands.

  Har en bekant som semestrade i Egypten och som kom hem för 2 veckor sedan. På Arlande var det då ingen koll alls av passagerarnas hälsotillstånd. Det gamla uttrycket om att mota Olle i grind, gäller fortfarande. Bara våra politiker kunde lära sig det någon gång.

  Gillad av 3 personer

  • Egypterresenär 2020-03-25 / 08:55

   ”honungsmjölk, nybakade bullar och nyköpta serietidningar.”
   Jag fick delikatessknäckebröd med ost och till det sockerdricka. Mums.

   Kom hem från Egypten förra veckan med sista planet ut. I Egypten kollades jag tre ggr. Vid inresa, fylla i hälsodeklaration och läkarkontroll på plattan innan inträde till terminalen. Läkarkontroll innan man fick komma in på hotellanläggningen. Efter en vecka på Nilen var det åter läkarkontroll vid återkomsten till hotellet. På den tidigarelagda utresan gjordes ingen koll. Vid ankomsten till Arlanda sedvanlig svensk öppenhet med tillägget att under en banderoll med texten ”Viktig information till dig som kommer till Sverige” stod några tjejer och delade ut ett flygblad från Hälsovårdsmyndigheten. Där stod det i huvudsak att man ska tvätta sina händerna.

   Gillad av 3 personer

 12. bjornwiklund 2020-03-25 / 00:17

  Det dör 5 000, minst, per år av rökning…. 5 000 av alkohol, metabola sjukdomar???

  Influensan dödar 200–2 000 årlgen medensmittspridning på 50% eller 5miljoner och 1% dödlighet blir 50 000MEN är dödligheten bara 0.1% och kand¨ske smitspridningen inte är så stor om man bara stannar hemma då man är sjuk hamnar vi på siffror som inte kräver så drakoniska åtgärder utan bara en ordentlig försiktighet…… landar vi på saker som vi accepterar utan att ens tänka på saken….. för just rörande smittspridningen sägs att väldigt många aldrig blir sjuka trots att de är smittade…… Som DT och andra därborta numer säger att det ”kostar mer än det smakar”

  Gilla

 13. Peter Andersson 2020-03-24 / 23:33

  Antalet smittade / dygn i Sverige? Det har man ingen aning om eftersom man inte testar ens alla med symptom. Det kan man bara gissa med utgångspunkt för hur många som behöver intensivvård.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2020-03-25 / 06:19

   Bara man har samma princip på vilka man testar för Corona så kan man se utvecklingen dag för dag eller vecka för vecka. Det verkliga antalet är givetvis betydligt fler.

   Gillad av 1 person

  • bjornwiklund 2020-03-25 / 11:39

   PRECIS de siffror som visas över hela världen är ju de som diagnosticerats med smittan…. har för mig att de i Kina testades inte förrän de hamnat på sjukhus knappt 100tusen hamnade där… sedan hamnade nästan 700tusen i vad de kallar karantän…. sedan hade man ju några miljoner instängda som sör allt smör inte villa blandas med de som kanske var smittade i de stora karantänerna…. så ett dödstal på 4% skulle lätt bli en faktor 10 till 100 lägre dödstal… dvs som varje säsongsinfluensa…… kallas mycket väsen för väldigt lite….. för även Korea har ju genom smittspårning osv vänt trenden rejält utan att vara lika drakoniska som Kina senan figurerar ju en malariamedicil i det hela också vilket borde vara en av de saker som FHV och sicialstyrelsen tar tag så vi har piller hemma…..

   Gilla

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s