RINGHALS 1 FÖR ELNÄTETS SKULL

När jag såg den här nyheten i helgen visste jag inte om det var fejk eller på riktigt!

”För elnätets skull”

Nej, det är för Sveriges skull och för att inte riskera ett bortfall av elenergi i det svenska elsystemet som nu till vissa delar baseras på osäkra intermittenta elenergikällor som sol o vindkraft. Om man som politiker inte begriper följdverkningarna av sina beslut så får man lära sig det den hårda vägen. Men det mest tragiska är att vi har myndighetschefer och generaldirektörer som inte vågar säga ifrån till regeringen och politikerna. Det är illa när myndighetscheferna är politiskt tillsatta.

Med anledning av detta skriver även Vattenfall detta i sitt pressmeddelande.

”I ett utsläppsperspektiv är det inte alls ogynnsamt att köra mer kärnkraft även på sommaren, kärnkraften har utomordentligt låga CO2-utsläpp.”

Kärnkraften har alltid utomordentligt låga CO2-utsläpp året om. Nu använder man detta som ett argument. Skall man skratta eller gråta. Hur röstade man i riksdagen om detta i januari?

Den svenska elförsörjningssituationen kommer inte se bättre ut nästa sommar och då kommer det inte finnas någon reaktor Ringhals 1 att köra. Då den lagts ned av regeringen. Tyvärr vann den rödgröna regeringen en omröstning i riksdagen under våren med en enda ynka röst för att avveckla även Ringhals 1.

”SD, KD, M och L förlorade omröstningen om att försöka stoppa stängningen av två kärnkraftsreaktorer vid Ringhals. Siffrorna blev 174–173 i regeringens favör.”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/riksdagen-rostar-om-ringhals

Vattenfall skriver mer insiktsfulla saker i sitt pressmeddealande.

”En av kärnkraftens styrkor är dess planerbarhet. Det ger kärnkraften en stabiliserande effekt på elförsörjningen i våra elnät för en jämn elförsörjning. Våren har inneburit mycket höga vattenflöden inom vattenkraften och blåst som gynnat en betydande vindkraftsproduktion. Samtidigt behöver elnätet en betydande andel planerbar elproduktion som inte fluktuerar med regn eller blåst.”

Men det mest intressant är ändå följande stycke.

”Planeringen har varit att återstarta Ringhals 1 senast efter sommaren 2020 och driva reaktorn fram till årsskiftet 2020-2021 då den kommer att stängas av permanent. Det ändras nu i och med en särskild överenskommelse med Svenska kraftnät som ansvarar för kraftsystemets stabilitet.”

Det är hög tid för de inkompetenta politikerna i Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet att ta sitt förnuft till fånga och se till att Ringhals 1 inte stoppas vid årsskiftet, utan den drivs under hela dess beräknade livslängd. Allt annat är en fruktansvärd kapitalförstöring och fullständigt oförsvarbart.

Överväg även om Ringhals 2 kan återstartas!

Det är dags för det konservativa blocket att agera igen, SD, M, KD och L. Inget har ändrats till nästa år eller sommar!

PS

Nyheten kom den 18 juni men i skrivande stund har ingen av de svenska stora nyhetssajterna skrivit om detta. Är jag förvånad? Nej, de är lika genomruttna.

12 reaktioner på ”RINGHALS 1 FÖR ELNÄTETS SKULL

 1. messkalle 2020-06-24 / 23:55

  ”Carl Bildt är kritiskt till att oljekraftverket tvingats öppna mitt i sommaren.

  Oljekraftverket i Karlshamn fick dras i gång på tisdagen efter att det uppstått elbrist i södra Sverige.

  Nu kritiserar Carl Bildt Miljöpartiet för den rådande energipolitiken.

  – Vi har uppenbarligen ett för svagt kraftsystem i Sverige, det behöver man nog inte vara en ingenjör för att begripa, säger Bildt i Expressen TV.”

  https://www.expressen.se/nyheter/carl-bildts-kritik-mot-mp-efter-elbristen/

  @Thoralf, Något att spinna på?

  Gilla

 2. Anders Nilsson 2020-06-23 / 11:55

  Just nu, tisdag förmiddag, mitt i semestertider importerar vi el. Vindel klarar av att leverera drygt 2% av vår produktion. Betänk då att vi idag bara förbrukar ca 14 MW jämfört med en vinterdag då förbrukningen ligger på 20-25 MW. Elpriset i södra Sverige ligger nu på skyhöga 73-75 öre/kw. Bra jobbat. Källa: https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/

  Gilla

 3. messkalle 2020-06-23 / 08:11

  Undrade om Thoralf uppmärksammat en av sina kärnfrågor. Absolut sant vad du skriver och kommentarerna.
  – Alltså regeringen och myndighetschefer har avbrott på (el) länken till hjärnan. Mera precis strax ovanför stämbanden. Oljudet tyder på krasch inte bara av deras självbild utan också på ett haveri den svenska välfärden.
  Min källa är:
  http://cornucopia.cornubot.se/2020/06/skyhoga-elpriser-trots-sommar-svenska.html

  Gilla

 4. Varjager 2020-06-23 / 05:44

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Vi behöver kärnkraft. Vi behöver inte mer lögner om miljö vänliga alternativ.

  Gilla

 5. Nils Dacke 2020-06-22 / 17:01

  Vi kan ju alltid hoppas att denna black-out kommer nära valet 2022 och hela Sydsverige blir utan el flera dagar eller veckor. Då om inte förr så kommer nog ansvariga politiker och särskilt från fascistpartiet MP att ställas till svar.

  Gilla

 6. Kalle 2020-06-22 / 12:04

  ””Frankrike stoppar fjärde generationens kärnkraft ””

  Våra svenska kärnkraftverk verkar bli utslitna. De måste ersättas med tiden.
  VAD skall vi ha istället. Fjärde generationens kärnkraft???

  ””Fjärde generationens kärnkraft har ofta beskrivits som en ofrånkomlig internationell utveckling. I Sverige har den hyllats av Kristdemokraterna och Moderaterna, Liberalernaoch Sverigedemokraterna.

  Dagens reaktorer, till exempel alla de åtta svenska, använder bara en procent av uranet för energi. Resten blir avfall. Det skapar en risk för framtida brist på uran. Om världen ska ha mer kärnkraft än idag under lång tid så finns det inte tillräckligt med uran till en rimlig kostnad.””

  ””Kyler med flytande metall

  Det handlar framförallt om vad som tidigare kallats bridreaktorer.

  De använder flytande metall, som kvicksilver, natrium eller smält bly, som kylmedel. Den första reaktorn av denna typ, Clementine, togs i drift 1946vid Los Alamos-laboratoriet i New Mexico där den första atombomben utvecklades.””

  https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/frankrike-stoppar-fjarde-generationens-karnkraft/

  Gammal teknik. Har sverige gjort något för att utveckla ”fjärde generationens kärnkraft” till det bättre. Vi borde ha ”lite” framförhållning i kärnkraftsplaneringen. Finns det några kärnkraftsforskare i sverige???

  Vad skall vi göra när vinden står stilla och även kärnkraftsideerna står stilla???

  Leva i KOLmörker???

  Gillad av 1 person

 7. Roland Salomonsson 2020-06-22 / 11:12

  Elsäkerheten är ju faktiskt SÄMRE under vintertid än under sommartid. Under vinter är importmöjligheterna avsevärt sämre, om hela norra Europa blir nedkylt.

  Det är dessutom så att riskfaktorn ökar med 10-potenser när det finns vind- resp solkraft i el-näten. Eftersom intermitent kraft ständigt måste fasas in resp ut ur el-näten. Misslyckas en sådan in-/urfasning, så är risken överhängande för en s k ”black-out”. In-/urfasningar fungerar lätt som ”strömbrytare”, d v s om (i regel) vindkraften håller 49 hz och skall fasas mot standard 50 hz, så blir det i något moment 0 hz genom interferens. Allt enkelt förklarat. Därvid slår aktuellt el-segment av plötsligt, samtidigt som andra samverkande segment skickar in el i ”tomrummet”. I Australien innebar detta att ett område av Sveriges storlek blev totalt strömlöst. Ibland i månader och i några fall var reparationerna klara flera år senare.
  Eftersom Sverige, liksom för pandemier, helt saknar beredskapslager för att kunna ersätta de viktigaste komponenterna i el-systemet, så lär det bli värre skador hos oss. En bra grej kan vara att massor av vindkraftverk lär brinna sönder.

  Media rapporterar inte om sådant, men i Norrland och på Gotland är det legio med el-avbrott, sannolikt i grunden orsakade av in-/urfasningar av vindkraft. Minst en transformatorstation har brunnit. Hur nära en Black-Out – och varför – vi varit, är förståss en statshemlighet.

  Sverige har således skapat periodiska ”effektbrister”, samtidigt med en risk för Black-Outs. Värsta scenario om de kommer samtidigt.

  Gillad av 3 personer

  • Maja Dacke 2020-06-22 / 19:22

   Ruskigt att tänka för framtiden, dvs till kommande vinter då den lilla istiden börjar sitt intåg. Fråga Nasa som vet. Men ingen tankeförmåga finns väl i vissa läger nu när solen skiner ibland.

   F ö läs i dagarna Ledarsidorna.se och följ det putter som förekommer i regeringens närhet. Tja, de dirty dussin sitter nog stilla med magknip och lådvin och hoppas på bättring. Övertygar varandra om Ann Lindes förträffliga språkkunskaper och partikärlek – så synd om henne!!! Men det rör sig i högkvarteret … Alla är inte på samma linje …

   Följ Johan Westerholm och håll tummarna!!! (Hoppa dock över ohälsosamma popkorn och chips!)

   Gillad av 2 personer

   • Roland Salomonsson 2020-06-23 / 15:32

    Lite mer värme har aldrig skadat livet. Ju varmare klotet blir, desto mindre vindar och vattenströmmar behövs för att ”utjämna” klimatmässigt. Då MINSKAR antalet stormar, orkaner etc, men inte nödvändigtvis regnvädren. Vid värme avdunstar ju avsevärt mer vatten ur haven, som kommer som regn.
    Ovanstående påstår klimatbedragarna tvärt emot om.

    Enkel fysik ger vid handen att blir det kallare vid polerna, så genererar detta de förrödande vädren bedragarna påstår. De klarar inte ens att ljuga korrekt!
    FN rapporterade 2015 att överdödligheten av ”kyla” är 20 ggr högre än av ”extrem hetta”. Vid extrem kyla existerar inget självförökande liv.

    Så lite mer värme kan mänskligheten bortse från, medan avkylning är ett allvarligt hot mot mänsklighetens fortlevnad. Vid avkylning suger haven upp CO2 ur atmosfären och livet börjar svälta. I synnerhet om CO2 samtidigt reduceras genom mänsklig påverkan.
    Hotet mot mänskligheten är alltså minskande CO2 samt kyla!

    Gillad av 1 person

Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Håll en hyfsad ton och språk så bidrar du till bloggens kvalitet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s