VAR ÄR KLIMATKRISEN?

Vi som är lite äldre kommer säkert ihåg hur man i media varnade för en ny istid på 70-talet sedan den globala medeltemperaturen sjunkit under tre decennier, från 40-talet fram till 70-talet. Det var illustrationer på nedisade städer och byggnader. Hur snabbt inlandsisen skulle avancera söder ut över landet. Sedan slutade denna skrämselpropaganda under 80-talet och merparten av 90-talet innan jorden skulle gå under på grund av uppvärmningen.

Det verkar finns ett behov av domedagsprognoser. Men det är ju fullt förståeligt för media för det säljer fler lösnummer och ju fler prenumerationer och lösnummer desto mer intäkter för annonser. Motsvarande gäller ju klimatforskningen, finns det inget hot så finns det ju inget att forska på som ger stora anslag från regeringar eller olika forskningsstiftelser. Det blir som ett självspelande piano.

Jag lyssnade idag på det senaste programmet av Sveriges Radios Klotet. Det hade rubriken ”Ödesval för klimatet”. Det handlade givetvis om presidentvalet i USA. Biden framställdes som den gode och Trump som den onde. En lång rad av röster fick ge uttryck för sitt stöd för Biden både journalister och forskare i Sverige och från USA. Inte en enda röst gav sitt stöd för Donald Trump!

https://sverigesradio.se/embed/episode/1582499

Jag anser att ett program som är så vinklat är ett brott mot det sändningstillstånd som public service skall följa och borde anmälas till Granskningsnämnden. Inte bara vinklingen utan att det även framfördes rena fake news.

I programmet hänvisar men till klimatforskaren Michael Mann. Det var han som sannolikt förfalskade data och skapade den så kallade ”hockeyklubban” för att påvisa temperaturförändringarna. I en rättegång för bara något är sedan kunde han inte presentera sina egna rådata för hockeyklubban och därmed förlorade hanrättegången mot Tim Ball som hävdade att hockeyklubban byggde på ”justerade” data. Jag anser att Michael Mann inte är någon tillförlitlig källa att hänvisa till.

När man sedan googlar Michael Mann finns knappast en enda svensk artikel om rättegången från 2019. Varför?

Klimatförändringarna har dock inte fått så stor uppmärksamhet i USA. Jag trodde personligen att detta skulle dominera valrörelsen men så tycks inte bli. Frågan är om inte klimatfrågan är så stor fråga i USA som svensk media vill påskina i sina artiklar. Är det så att presidentkandidaterna är osäkra på om klimatfrågan gynnar dem eller om USA är delat i frågan, till skillnad mot Sverige där svenskarna blivit indoktrinerade i klimatalarmismen och där det lilla partiet Miljöpartiet styr Socialdemokraterna.

Givetvis så har SVT:s självutnämnda klimatexpert och före detta miljöpartisten Erika Bjerström uttalat sig även om presidentvalet i USA.

Om man skall tro både SVT och SR så kommer jorden gå under om Trump återväljs som president. Domedagsartiklarna var ju likadana 2016 och om man tittar på utvecklingen i USA fram till pandemin bröt ut så var den historiskt mycket god, inte minst börsen och det är ju avbild hur företagen och jobben utvecklas. Men som den upplyste vet har vissa personer försökt att skylla pandemin även på Donald Trump.

Dagens Nyheter fortsätter med sina fake news men jag är inte förvånad. Enligt DN flyr invånarna Kalifornien på grund av ”det stigande havet”. Vilken lögn! Hur kan DN tillåtas ljuga så uppenbart utan att någon försöker rätta tidningen.

Lyssna på Elsa Widding prata om stigande havsnivåer och de diagram som finns i videoklippet om stigande havsnivåer.

Var är klimatkrisen? Jag kan inte se den vare sig i Sverige eller i Europa.

Miljöpartiet i Göteborg fortsätter med sina domedagsprofetior.

”Även Göteborg är sedan många år identifierad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ett av de områden i Sverige med betydande risk för översvämning. Staden är extra utsatt. Sannolikt kommer havsnivån att höjas upp emot en meter under detta århundrade. Men det kan bli ännu mer.”

https://www.expressen.se/gt/debatt-gt/goteborg-maste-skyddas-av-skyddsportar-mot-havet/

Suck….

Annons

31 reaktioner på ”VAR ÄR KLIMATKRISEN?

 1. Andersson 2020-10-19 / 22:34

  Hämtat från Facebook åt er som inte kan läsa på Facebook (i likhet med mig;-)

  Öppet brev till SVT, hur tänker ni?

  Ni lägger ner programmet ”Det sitter i väggarna” för att ni antyder att det inte finns något intresse hos den yngre generationen. Men VI är den yngre generationen!

  Vi är antikvariestudenter på Uppsala universitet, Campus Gotland i åldersgruppen mellan 18 och 35 år. Majoriteten av oss som sökt den här utbildningen har inspirerats av ”Det sitter i väggarna” och flera har tack vare programmet upptäckt att det finns ett arbetsfält inom detta, att vårda och bevara vårt materiella kulturarv. En av programledarna är även en gammal student som precis utsetts till årets byggnadsvårdare. Samtidigt har tittarsiffrorna veckovis legat vid miljonen vilket visar på ett växande intresse för kulturvården. Programmet är mer aktuellt än någonsin, även för oss yngre.

  Hur kan ni då lägga ner?

  Till skillnad från tidigare så finns idag en större medvetenhet kring att vårda och bevara äldre hus.

  Tänk dig det gamla torpet med de munblåsta glasrutorna, de runda kakelugnarna och den sneda husväggen som ”satt sig”. Hur du än försöker så kommer den där tavlan alltid hänga snett. Låter inte detta charmigt? Absolut, men det finns så mycket mer än bara det estetiska. Det ekonomiska och miljövänliga perspektivet är minst lika angeläget. När vi nu står inför en oviss framtid måste vi agera ansvarsfullt. Vi måste inse vilka resurser som finns istället för att enbart skapa nytt, nytt, NYTT.

  Det är därför dessa TV-program är så viktiga. De väcker intresse och engagerar hela det svenska folket. Nu när ni väljer att lägga ner kulturprogrammen så hämmar ni utvecklingen. SVT, ni som är en statlig verksamhet och har ett ansvar att bilda folket. Skärp er!

  Antikvariestudenterna vid Uppsala universitet, Campus Gotland

  Dela och sprid!

  Gillad av 3 personer

  • stigrydmark 2020-10-19 / 23:46

   Även om det nu skulle vara så att äldre gillar programmet så är det ju inget hinder att sända. Det finns säkert andra program som är av större intresse för yngre. SVT-personalen tycks alltigenom vara vänsterextrema och dessutom idioter.

   Gillad av 1 person

   • Andersson 2020-10-19 / 09:59

    Det är kommunen som vill göra gällande att vattennivån hr stigit. Inte muséet. Museibyggnaderna ligger alldeles i den ursprungliga strandkanten. På uppfylld mark. Observera att gatan utanför ligger helt och hållet på gammal sjöbotten. Gatan har breddats och fyllts på under tidernas gång och trottoaren utanför musèet ligger helt klart under gatunivå. Blekinge museum ligger vid det som i dag heter Fisktorget. Torget ligger till största delen på utfylld mark och hette längre tillbaka Fiskbron.

    Som en parentes kan nämnas att det ligger ett stort hotell precis intill Borgmästarfjärden. Hotellet är relativt nytt. Om det delvis ligger på gammal sjöbotten vill jag vara osagt. Ett hundratal meter västerut ligger en nybyggd arena. En stor byggnad nära vattnet. En gata skiljer arenan från sjön. Strax väster om arenan ligger en idrottshall som bör vara byggd på 60-talet. Den ligger definitivt till stora dela på gammal sjöbotten.

    1974-1984 bodde vi i ett hyreshus vid Borgmästarkajen norr om Fisktorget. Tvättstugan kunde vi inte använda vid högvatten. Det fanns en avstängningsventil utanför huset som skulle öppnas och stängas när man använde tvättstugan. Tvättvattnet gick alltså rätt ut i sjön.

    Problemet med tvättstugan löstes så småningom. Det var efter vi hade flyttat. I samma veva skulle en del av källaren hyras ut till en firma. Då skulle det sättas in en toalett. Hyresvärden som var en ekonomisk man grämde sig över att han var tvungen att sätta in en vägghängd toalettstol. En sådan kostade dubbelt så mycket som en vanlig. Det var lika högt vattenstånd då som nu.

    På 80-talet gjorde man ett omfattande arbete vid Borgmästarkajen. ”kajen” höll på att rasa ut vattnet så den förstärktes och byggdes på. Jag vill minnas att gatunivån även höjdes. Husen ligger lika lågt men de återkommande översvämningarna på på Borgmästarkajen har upphört. Alltid något.

    Med andra ord så var det inte bättre förr.

    Karta Eniro

    https://kartor.eniro.se/?c=56.162015,15.580941&z=17&q=%22Fisktorget%202%22;211909720;geo&som=BFJSU

    Karta 1850-tal

    Karta 1750

    Gillad av 1 person

 2. J B Doe 2020-10-18 / 22:48

  Inte nog med att TV är rakt igenom partiskt. Man har även trängt ut alla män från ledningen av Sveriges Radio, Sveriges Television, Utbildningsradion samt Svenska Filminstitutet.

  VD för SR är Cilla Benkö
  VD för SVT är Hanna Stjärne
  VD för UR är Sofia Karén
  VD för Filminstitutet är Anna Serner

  I styrelserna är ordförande:
  SR: Lennart Käll (Hurra! En man!)
  SVT: Kia Pettersson
  UR: Maria Hamrefors

  I samtliga styrelser är dessutom kvinnor i majoritet.

  Allt sorterar under den kvinnliga kulturministern Amanda Lind, vars statssekreterare heter Helene Öberg!

  Man kan tänka sig vilket ramaskri det skulle bli om alla dessa chefer hade varit män.

  Gillad av 5 personer

  • stigrydmark 2020-10-19 / 23:49

   Intressant! Utan att veta kan jag tänka mig att alla våra statliga verk troligen har en stor kvinnidominans. Många verk har säkert tillkommit bara för att premiera goda feministiska sossar.

   Gillad av 2 personer

 3. Laco 2020-10-18 / 19:12

  Men Thoralf – det där om klimatkris kan både Rockström och Erika Bjerström intyga. Så VEM är du som kan tvivla?

  BAJEN666. Jag har också haft en sådan stol.

  Gillad av 1 person

 4. Bajen666 2020-10-18 / 18:28

  Länken jag skickade igår funkar inte ser jag.

  Isabella Lövin har varit på Lanzarote och firat höstlov och där upptäckt en hisklig höjning av vattennivån….så här skriver hon.

  ”För dom som inte tror på global uppvärmning och stigande havsnivåer – Jag var med Lasse och barnen till Lanzarote under höstlovet och havet var 70 cm högre på eftermiddagen än det var på morgonen.#svpol#klimat”

  Trodde jag skulle ramla av stolen när jag läste detta.

  Gillad av 2 personer

  • turrim 2020-10-18 / 19:32

   Har hon seglat till Lanzrote?

   Gilla

   • turrim 2020-10-18 / 20:19

    Dessutom Isabella vill jag berätta för dig, att när jag semestrade på Normandiekursen och på Jersey så var det variationer två gånger om dygnet. Det heter ebb och flod och beror på månens dragningskraft fick jag lära i skolan.

    På Lanzarote är det höga tidvattensintervallet 3 meter. Bra att veta för miljöpartister. Du kan Googla eller läsa på skyltar på hotellet.

    Gillad av 2 personer

   • Andersson 2020-10-19 / 00:15

    Sneseglare?

    Gillad av 1 person

  • Anders J 2020-10-19 / 11:50

   Det kan hon inte ha skrivit på allvar.

   Gillad av 1 person

 5. Andersson 2020-10-18 / 18:03

  Härmed döper jag om Hassan i Agenda till Hasse i Hammarhöjden.

  Gilla

 6. Cosmik Debris 2020-10-18 / 17:43

  Centerpartisten och muslimen Mahmoud Addas försvarar halshuggningen av en 47-årig lärare i Paris.

  Ta in det!

  Gillad av 1 person

 7. Evert 2020-10-18 / 17:26

  Klimatkris ? Bullshit Har aldrig existerat nån kris, Bara hittepå propaganda. Greta är nog detta
  lands största bluff. Ett smart PR kampanj som morsan o farsan ligger bakom.

  Gillad av 4 personer

 8. Benny 2020-10-18 / 17:04

  Folk flyr Kalifornien för att det är så kriminellt och det beror på illegal invandring och BLM! Klimathot är bara humbug…

  Gillad av 4 personer

  • Lollo 2020-10-18 / 21:09

   Det roligaste är att det är kändiseliten i Hollywood och andra ”gräddhyllor” som lämnar LA och Kalifornien. De har röstat på Demokraterna som har gjort LA och andra städer fulla av hemlösa narkomaner och kriminella individer på grund av en slapp liberal politik. Polisen har nerprioriterats så nu råder gatans parlament. Kändiseliten tycker väl inte att det är så trevligt att hemlösa gör sina behov i deras trädgårdar och att deras barn måste hållas inomhus för att undvika att bli rånade och antastade. Till råga på detta har Demokraterna höjt alla skatter. Man tvingas nu betala USA:s högsta skatter för att få bo bland hemlösa och kriminella.

   DN ljuger och påstår att människor flyr på grund av ”klimatet”. Hur kan någon människa tro på vad DN skriver? Det finns hur mycket videos som helst som visar hur bl.a. LA ser ut i dag. Svenska städer kommer förmodligen inom snart att se lika djävliga ut om den här regeringen får fortsätta sin nedmontering av samhället.

   Folk röstar mot sin undergång. Hur korkade är egentligen människor?

   Expressen, en annan skittidning av samma ägarfamij, basunerar ut att landet snart kommer att ligga under havsytan. Detta trots att havsnivån enligt tillgänglig statistik sjunker med några mm varje år.

   Hur kan dessa tidningar och public service få fortsätta att ljuga så i i he.vte utan konsekvenser?

   Gillad av 4 personer

 9. Bergman år 2020 2020-10-18 / 15:40

  När Hötorgshallen av ostron är full
  och strömmingen leker vid Danvikstull
  och hummern är billig på Grand Hotell
  då blir syndafloden på nytt aktuell.
  Alf Henrikson

  Gillad av 3 personer

 10. Ölandsbonde 2020-10-18 / 14:43

  Flykten från Kalifornien stämmer. Fast hur många det är är inte redovisat. Främsta orsak jag sett uppges är att de har en statlig skatt på 13%. Folk flyttar till t ex Texas där skatten är 0%.

  Kalifornien är ett rent muppeland. Styrt av gröna khmerer. Dessutom med urusel ekonomi och brinnande skogar. Skogar som har statligt ägande och av khmererna tvingats till att se till den biologiska mångfalden. D v s Man lämnar döda träd, ris och annat lättantändligt på marken. Ger snabb brandspridning. Den som tvivlar på det kan ju ställa sig själv frågan om varför skogarna inte brinner i kringliggande stater.

  Klimatfrågan. Är väl ingen fråga för människan, egentligen. Herredujedamej sådant satans tjafs det är om det.
  Men klimakterieisterna är på hugget och gör stor sak av att tillträdande? domaren Amy Coney Barrett tre gånger vägrade att ta ställning i ”klimatfrågan”. Hon hänvisar till att det inte ingår i göromålen för högsta domstolen. Minns ni när Brett Kavanaugh nominerades? Hur han överöstes med sexuella anklagelser. Den värsta var 38 år gammal, från gymnasietiden, då han påstås ha kramat en tjej på en säng.
  Barret är skarp och skärpt och säger ifrån. Vår egen Greta har engagerat sig i valet. Hon stöder Biden, och inte de gröna.

  Veckans enkätfråga i USA:
  ”Känner du förtroende för en president som är skyldig Putin miljarder dollar”
  Anledningen till frågan är att det påstås att det inte finns några bevis på att Trump inte lånat pengar av Putin.
  Nej, det gör väl inte det. Det finns inga bevis på att det inte var jag som sänkte Estonia heller.

  Gillad av 2 personer

  • turrim 2020-10-18 / 16:34

   Det var väl Arnold Schwarzenegger som guvernör som fortsatte förfallet i Kalifornien. Han kandiderade för republikanska partiet men förde sedan en grön liberal politik. Jämför Stockholm där moderater svek vallöften och hoppade i säng med miljöpartiet.

   Gillad av 1 person

   • Sven d.ä. 2020-10-18 / 17:52

    När ska svenska folket förstå sig på och avslöja Moderaterna. De är en riktig ulv i fårakläder.

    Gillad av 1 person

 11. turrim 2020-10-18 / 14:30

  Nu vill regeringen dessutom förbjuda kommunalt veto mot vindkraftverk!!!! Snabbutreds. Vad ska vi ha kommuner till? Lägg ner och låt lilla miljöpartiet bestämma allt från regeringskansliet.

  Nästa steg blir att Bryssel förbjuder nationellt veto. Det har väl redan börjat med rättegång mot Ungern som tack och lov obstruerar och vägrar sanktionera tänkta gåvor till slösaktiga stater.

  Gillad av 2 personer

 12. Bo Adolfsson 2020-10-18 / 14:05

  Trots hotande översvämningar har Göteborg ett stadsprojekt som heter Skeppsbron alldeles nere vid älven. Dessutom med ett underjordiskt garage. Det verkar dock omöjligt att få ekonomi i det hela och det står i stå.
  Har vi en avurbaniseringstrend på gång? De rika i New York flyttar ut och London börjar bli öde.
  Varför klumpa ihop sig i städer, när det finns gott om annan plats och när man kan jobba och handla på distans? Distansering är ju ordet för dagen!

  Gilla

 13. stigrydmark 2020-10-18 / 14:03

  Jag vet inte hur många gånger jag mejlat SVT, Agenda och Rapport med anledning av vinkling, censur, lögner och desinformation. Hur kan det vara möjligt att i ett sk demokratiskt land sprida så mycket skit? Jag mår illa blir förbannad och frustrerad. Denna ständiga agenda, snyfthistorier och partiska inlägg. Val av kommentatorer, invalda gäster och förskönande reportage har sådan kraftig vänsterprägel att SVT sedan många år fullständigt saknar trovärdighet i frågor som rör nyheter, politik, invandring och klimat.

  Gillad av 4 personer

  • Ölandsbonde 2020-10-18 / 14:23

   Enda boten är att sluta titta. Fungerat för mig i decennier nu. Klaga hjälper inte.

   Gillad av 1 person

 14. botwid 2020-10-18 / 13:52

  Jens Andersson (GT) berättar idag om Uddevalla ”som riskerar slukas av vatten”. ”Experterna räknar med att havsnivån kommer att stiga med flera meter i framtiden, samtidigt som skyfall och stormar väntas bli både vanligare och kraftigare.” Låt oss räkna. Om havet stiger med 2 mm/år kommer det att ta 1.000 år att uppnå 2 meters ökning. Jag mins Thoralfs graf för SMHI´s mätstation Kungsholmsfortet. Den visar hur den politiska institutet fabulerar. Så tokigt kan det bli när man lyssnar till IPCC´s galna prognoser. Jovisst, IPCC är också ett politiskt institut.

  Gillad av 2 personer

 15. Håkan Spångberg 2020-10-18 / 13:04

  Gammelmedias hantering av presidentvalet är en motbjudande uppvisning i partisk och osaklig rapportering.
  Det är väl en generalrepetition inför valet 2022 i Sverige…
  Redan lågt förtroende för gammelmedia övergår i obefintligt förtroende och förakt.

  Gillad av 5 personer

Kommentarer är stängda.