ORÄTTVISA ELPRISER

För några dagar sedan lyssnade jag på SR lördagsintervjun med Vattenfalls nya VD Anna Borg. Jag var väldigt intresserad av att höra hennes syn på hur statliga Vattenfall skall säkerställa elproduktionen i vårt land. Svaret var kort och gott vindkraft. Intervjuaren Monica Saarinen frågade då hur skall vi då få elenergi om det inte blåser? Anna Borgs svar anser jag vara mest svammel om att lagra energi i batterier och med vätgas och sedan import av el. Det kommer dröja väldigt många år innan vi kan lagra energi på det sättet. Jag drog slutsatsen att tillsättningen av Anna Borg var rent politisk. En klimatalarmist på positionen som VD för Vattenfall. Den mest koldioxidsnåla elproduktionen kärnkraft skall läggas ned och först i tur står Ringhals 1, den 31 december. Ringhals 1 har redan börjat nedstängningen och är idag nere på ca 80 procent av sin normala effekt.

Anna Borg är enbart tillsatt för att fullfölja de rödgrönas tokiga politik och backas givetvis upp av alla inkompetenta och verklighetsfrånvända ministrar, allt från Löfven, Lövin, Bolund, Ygeman, Baylan, Damberg med flera. Det handlar inte om Sveriges bästa utan att sko sig själv för den politiskt korrekta vd Anna Borg.

Igår lyssnade jag på Studio Ett i P1 där Holmens koncernchef Henrik Sjölund intervjuades. Han var mycket bekymrad över de volatila elpriserna och i synnerhet de mycket höga elpriserna som nu drabbar framförallt södra Sverige när det inte blåser.

Industrin i södra Sverige får ibland stoppa produktionen, eftersom elpriset är för högt, säger Holmens koncernchef Henrik Sjölund till Ekot. Han är oroad över att jobb ska gå förlorade.”

”Priset kan vara mycket högre i södra Sverige än i norr och därför behöver utbyggnaden av elnäten snabbas på, tycker han.”

Den utbyggnad av elnätet som Henrik Sjölund efterfrågar ligger säkert minst tio år framåt i tiden. I bästa fall framåt år 2030. Om 30 dagar stängs även reaktorn Ringhals 1 och Sverige tappar en baseffekt på ca 850 MW och då kommer situationen bli ännu besvärligare. För ett år sedan stängdes även Ringhals 2 med samma effekt. Tidigare har även Oskarshamn 1 och 2 stoppats med en gemensam effekt på ca 1 000 MW. Sverige har alltså under bara några år tappat ca 2 700 MW baskraft i vårt elsystem. Dessutom låg dessa reaktorer i södra Sverige, där behovet är som allra störst.

I eftermiddag tittade jag in på Svensk Kraftnäts webbsida för att se elpriserna i realtid. Jag möttes då av detta.

Med kurs på Euro på 10,23 kronor idag blir elpriserna i Norrland (SE1 och SE2) 12,3 öre/kWh men i södra Sverige där säkert 70 procent av befolkningen bor och där industrin finns där blev elpriset istället 151,4 öre/kWh. Det vill säga 12 gånger så mycket som i Norrland eller drygt 1 100 procent högre elpris för alla i södra Sverige.

Den här regeringen säger sig stå för jämställdhet och jämlikhet och att hela Sverige skall leva. Vilken jäkla floskel! Den rödgröna regeringen med lilleputtpartiet Miljöpartiet gör istället allt för att skapa motsättningar och en katastrofal utveckling av vårt land.

28 reaktioner på ”ORÄTTVISA ELPRISER

 1. Evert 2020-12-02 / 16:29

  Klart att tillsättningen är politisk. Skicklighet och duglighet och kompetens kommer knappt i tredje hand.

  Gillad av 1 person

 2. arne 2020-12-02 / 11:56

  Jag delar uppfattning kring klimatalarmister, icke förstående! Emellertid, olja är en ändlig resurs varför jag tycker att den skall utfasas. Men jag tror att det finns alternativ dock inte sol och vind. Däremot på spjälka vatten, d v s vätgas (dock väldigt explosivt!!). Om vi antar att det finns tillräckligt med vatten i saharaöken att spjälka i öken med solceller å vi kan exportera det vidare utan problem (mycket att lösa tekniskt) så finns det en energikälla som motsvarar att pumpa olja. Dock bör man i sammanhanget vara medveten att solen inte finns om cirka 5000 år med den förbränningstid den har i förhållande med massan den har.

  Gilla

 3. Calle 2020-12-02 / 11:00

  Alla dessa elbolag är en djungel. Ngn som har erfarenhet eller synpunkter på medlemskap i organisationen Kundkraft?

  Gilla

  • Hoppalong 2020-12-02 / 15:17

   Dyrare än att kolla på t.ex. elskling.se och jämföra priserna.

   Gilla

   • Sven d.ä. 2020-12-02 / 18:02

    Jag pratade med en mjukvaruutvecklare för ngt år sedan om ”jämförelseprogram”, och leverantörerna kan styra jämförelsen – och de gör det också. Så fram med penna och papper och gör det själv.

    Gilla

  • ericr45 2020-12-09 / 16:31

   Fick elhandels- resp elnätsfakturorna i dagarna.
   ELNÄTSfaktura var på högre belopp än ELHANDELSfakturan! Detta trots att det var för november månad och gäller en villa!
   El används för uppvärmning (jordvärme) och hushållsel.
   Elbranschen i Sverige är inget annat än ett j-a skämt!
   Om nån vill kan jag precisera el – skatter – elnät procentuellt.

   Gilla

 4. turrim 2020-12-02 / 10:42

  Ju mer jag tänker på synpunkterna under rubriken om elpriser desto mer osäker blir jag på vem som egentligen har ansvaret för säker eleffekt till alla kunder under årets alla timmar. Normalår och underskottsår.

  Är det statliga Vattenfall? Knappast. Producenter oavsett ägare har väl bara ansvar för sina egna kunder men knappast mer än deras ekonomiskt optimerade kraftverk förmår. Inte för reserver. Att bygga och starta nya kraftverk tar många år.

  Är det Statliga Svenska Kraftnät? Borde vara så. Det är väl från deras kontrollrum som man kan styra stamnätet och kanske i viss mån även regionnäten samt vissa ledningar direkt till storförbrukande företag. Även import och export. Man har således makten att koppla från sektioner när det blir effektbrist. Gör man inte det snabbt så blir det automatiskt svart.

  Jag tror att Svenska Kraftnät har uppdrag att upphandla reserver. Men räcker de när det krävs större reserver nu när kraftverk läggs ner och inga reservkraftverk finns kvar? Vem bestämmer reservens storlek och tillgänglighet? Är det Ygeman?

  Är det Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap? Jag har inte hört ett ord från dem om krav på eleffektberedskap. (Vilket man nog ska vara tacksam för när man ser deras flum på andra områden – genussynpunkter på eleffekt lär inte påverka samhällets skydd).

  År det regeringen? Givetvis. Men ansvarigt statsråd Ygeman verkar inte bry sig. Hoppas på en annan stol innan det blir svart i landet?

  Jag får intrycket att även för elförsörjningen så finns det inget entydigt ansvar. Det är bäddat för att alla ska kunna skylla på varandra. En ansvarslös soppa. Den svenska modellen.

  Det som behövs är att regeringen ger uppdrag åt t ex Svenska Kraftnät att ta fram långsiktigt scenario för säker elförsörjning med olika ingångsvärden. Alternativ 1 bör vara underskottsår på blåst och vatten samt importsvårigheter. I studien ska endast riktiga fristående experter få delta; inga politiker. Scenarion ska redovisas offentligt.

  Gilla

  • Thoralf A 2020-12-02 / 11:57

   En bra funderingen över situationen och vem som är ansvariga.

   Vi som är lite äldre tror jag dock saknar en viktig spelare. Förr i tiden fanns det ett näringsliv med riktiga profiler som röt till och talade om för den socialdemokratiska regeringen vad som gäller för industrin och jobben. Därmed också för arbetstillfällen och välfärden. Idag saknas näringslivet fullständigt. Kan någon nämna en enda näringslivsprofil som engagerat sig i samhällsdebatten? När såg vi en debattartikel i DN, SvD som var underskriven av ett antal storbolags styrelseordföranden från industrin?

   Är dessa styrelseordföranden så rädda för att sticka ut huvudet och tala om vad som gäller för industrin? Eller är de bara rädda för barnet Greta?

   Det är bara för ynkligt!

   Gillad av 3 personer

 5. messkalle 2020-12-02 / 09:01

  Mycket har skrivits om energiminister Ygeman. Hans lista av politiska uppdrag är lång. Resultaten har inte blivit si och så.

  CV’n är mycket kort.”Studier vid Stockholms Univeritet”. Ygemans tid som ung var turbulent. En blygsam skrivning av vad som finns att läsa på andra bloggar. Han tillhör 68-vänstern som inte fullföljde sina studier och därför blev politiken och administration deras räddningsplanka.

  68-orna var inte dumma och är det inte heller. Nu sitter alla de bästa/sämsta på de högsta positionerna i regeringen och myndigheterna.

  En sak har de alla gemensamt. De var ALLA kärnkraftsmotståndare .
  – Ränderna går aldrig ur.

  Gillad av 3 personer

  • messkalle 2020-12-02 / 13:33

   Så år det: ”En sak har de alla gemensamt. De var ALLA kärnkraftsmotståndare .
   – Ränderna går aldrig ur.”.
   På Ulsans blogg
   messkalle vid 1 december, 2020 kl. 07:38

   Kärnan i gruppen ”Nej till kärnkraft” var unga studerande som inte var dumma. Nu har de blivit utbildade och sitter på många myndighetsposter som i sin tur styrs av det lilla miljöpartiet 4% plus. Genom vindkraftslobbyister, gamla antikärnkraftsister strör de miljarder ut till vindkraftstillverkare och allt det som behövs innan vindmöllerna kan snurra. De som inte förstår att befintliga kärnkraft ger 75 gånger mer energi än ”snurrande” vindmöllor är snurriga. Har de inte förstått kommer de att förstå när elbolagen höjer priserna.
   Min eloge till professor Per Fahlén . Han är inte snurrig. Kan det bero på att han närmar sig pensionering eller att han vill behålla KTH’s och IVa’s goda anseende?

   https://ulsansblogg.wordpress.com/2020/11/30/stoppa-vindkraftsutbyggnaden-professor-per-fahlen-beskriver-problem-med-vindkraften/?c=10065#comment-10065

   Ytterligare en sak; Thoralf har rätt angående
   Vattenfalls nya VD Anna Borg. ”…slutsatsen att tillsättningen av Anna Borg var rent politisk. En klimatalarmist på positionen”
   Om hon inte är en sextiåtta nolla blir det ingen vit jul i år. Hon var och är en kärnkraftsmotståndare. Vilket för henne blivit mycket inkomstbringande eftersom Vattenfall tjänar mer utan att göra ett jota. Magdalena är också glad då staten får större inkomster av höga energipriser i södra och Mellansverige där huvuddelen av de svenskarna bor och producerar.

   Gilla

 6. Onkel Björn 2020-12-02 / 08:56

  Beredskapsplanering, framtidsanalys och konsekvensanalys verkar ju vara områden som våra regeringar verkar vara främmande för. Viktigare synes värdegrund och undfallenhet mot EU
  och våra muslimska invandrare vara.
  Nu ska man ju inte måla fan på väggen, men det skulle vara intressant att få veta vilka prioriteringar som man har i händelse av en större elbrist. Kommer man temporärt att stänga av elen för hushållen för att datorhallarna ska kunna fortsätta sin drift, eller?

  Gillad av 4 personer

 7. turrim 2020-12-02 / 08:42

  Vattenfalls VD Anna Borg säger således att man ska driva stålverk, bilfabriker, telenät o s v, ja hela samhället, med batterier när det inte blåser. Det låter som flum från Södertörns högskola.

  Det vore ärligare om hon berättade vilka funktioner och områden som ska prioriteras med den eleffekt som då är tillgänglig och vilka som ska kopplas bort. Statliga Svenska Kraftnät måste ha planer för detta och som i varje fall i lönndom måste vara sanktionerade av regeringen. Riksdagen borde kräva information.

  Gillad av 3 personer

 8. Grålle 2020-12-02 / 08:10

  Hur blir det när de energikrävande serverhallarna och den nya gigantiska batterifabriken i norr skall tas i drift?
  Billig el som produceras i redan avskrivna vattenkraftverk kommer att behövas på plats och det blir inget kvar att skicka söderut.
  Funderar man på att köpa en elbil idag skall man nog fundera en gång till….

  Gillad av 2 personer

   • Andersson 2020-12-02 / 14:10

    Må så vara. Men Amazon, Facebook och Google tillför inte vårt land något av värde. Tvärtom så är deras verksamhet skadlig för oss. Vi ska betala för att bli övervakade. Vi ska betala ett högt pris för att stå och se på när vår lokalhandel försvinner. Visst är det illa redan nu med näthandel visavi lokala affärerna.

    Visst kan det vara så att man är motvalls. Men jag kan inte se att all så kallad utveckling är av godo. Våga vägra Facebook och Google. Var står vi när och om dessa aktörer går i putten? Vad händer om Sport-Bertil blir utkonkurrerad? Jag försöker stötta sån mycket det går. Jag köpte en ny jacka härom veckan. Dyr men snygg och praktisk. Den gamla hade jag haft i femton år. Den nya räcker min tid ut.

    Gilla

 9. botwid 2020-12-02 / 08:07

  Senaste elräkningen på Teneriffa 270 kWh:
  konsumtion = 1,02 kr/kWh
  nätavgift = 0,67 kr/kWh
  summa = 1,69 Euro/kWh
  Vi har varken kärnkraft eller vattenkraft utan pålitlig fossil energi.

  Gillad av 1 person

  • messkalle 2020-12-02 / 09:04

   @Botwid. Lite extra D-vitamin är dessutom gratis.

   Gillad av 1 person

  • Ölandsbonde 2020-12-02 / 12:05

   Summan ska väl vara i kronor. 1:69 kr. Jag hade 2,33 kr i oktober. Ingen stor skillnad. Skillnaden är främst på skatter och avgifter.

   Gillad av 1 person

   • Thor 2020-12-02 / 18:28

    Hade du också 270 kWh i förbrukning då? Eller kanske 2000 kWh? Nätavgifterna består i alla fall i Sverige av både fast och rörlig kostnad. För en storförbrukare blir det normalt billigare per kWh.

    Ynkligt i alla fall att vi i Sverige ska behöva betala groteska skatter och avgifter på el för att hålla oss varma.

    Gilla

   • botwid 2020-12-03 / 07:32

    270 kWh, motsvarande 1,69 kr/kWh gällde oktober 2020. Vårt hus behöver varken värmning eller kylning men vi har två vattenbärande solpaneler. En för varmvattnet i huset, den andra för jacuzzin i trädgården.

    Gilla

 10. Andersson 2020-12-01 / 22:19

  Simma lugnt. Det som är satta att bestämma satsar på Amazon, Facebook och Google. Det är att sälja tasken till räven. Ännu ett sätt att utarma vårt land. Våra politiker skänker bort våra tillgångar. Varför begriper jag inte.

  Gillad av 1 person

  • Thor 2020-12-01 / 23:30

   Det är inte lönt att försöka begripa. Men troligen går det ut på att till varje pris behålla makt och utnämningsmakt samt att influera organisationer som EU och FN till att favorisera Partiets koryfeer.

   På detta sätt kan praktnollor inom Partiet bli välbeställda och till och med förmögna. Follow the money!

   Gillad av 3 personer

 11. ac carlsson 2020-12-01 / 22:05

  När Ringhals 1 definitivt stängs ner vid nyår kommer bränslestavarna i princip vara tomma på klyvbart material som kan utnyttjas för drift av reaktorn. Detta är en process som man planerat sedan länge och det är därför som reaktorn redan nu levererar en lägre effekt än tidigare.

  Om vi skulle råka ut för el-brist i januari eller februari kan man inte starta om Ringhals 1 utan att först byta ut det ”utbrända” bränslet mot nytt. Att byta ut bränslet i en kärnreaktor är, minst sagt, en betydligt mer komplicerad process än att fylla på nytt bränsle i en bil. Dessutom är det många andra åtgärder som måste vidtas innan man kan återstarta en reaktor. Därmed tar det alltså tid innan en reaktor är klar att tas i drift igen, så att starta om Ringhals 1 igen om vi skulle drabbas av el-brist i januari eller februari är en utopi.

  Gillad av 4 personer

 12. Jimmy 2020-12-01 / 21:08

  Lite spännande bild att Danmark köper el av Norge och säljer vidare till Sverige för ett mycket högre pris.
  Och dessutom att Sverige köper el av Polen, när Polenkabeln byggdes så skulle ju Sverige sälja miljövänlig el till Polen, inte att Sverige skulle köpa kolkraftsel av Polen

  Gillad av 4 personer

 13. Håkan Spångberg 2020-12-01 / 20:48

  Det fixar miljötalibanerna. Snart har vi ingen el alls. Då är väl till och med de oikofoba miljöpartisterna nöjda…
  Ångrar att jag förnyade mitt elavtal med Vattenfall. Men i Pajaslandet Absurdistan är det snart omöjligt att existera för vanligt, vettigt folk.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.