BUDGETFULLMÄKTIGE

Idag var det digitalt budgetfullmäktige i Kalmar. Det fungerade förvånansvärt bra. Som partilös ledamot har jag inte lämnat in någon egen budgetreservation och hade därmed inget att föredra eller försvara. Jag lyssnade till hur övriga partier debatterade sina budgetar och hur man kritiserade varandras olika politiska förslag.

SD var väldigt frånvarande i debatten och man kan knappast säga att man försvarade sin budgetreservation. Inte ens när Miljöpartiet frågade hur det kunde vara en satsning på trygghet när SD först drar bort majoritetens trygghetssatsning på 8 miljoner kronor för att sedan lägga tillbaka 8 miljoner kronor på ökad trygghet. Minst sagt obegripligt men ingen från SD ville förklara sina yrkanden. Se yrkande 5 och yrkande 10 nedan.

Den största besparingen som SD vill göra är 14 451 000 kronor på kommunledningskontoret men inte med ett enda ord förklarar SD vad man skall ta bort från kommunledningskontoret. Denna besparing är helt obegriplig för mig. Vi fick heller ingen förklaring under budgetfullmäktige från någon av SD:s ledamöter. I synnerhet inte gruppledaren Petra Gustavsson som var helt frånvarande under debatten.

Jag undrar också vad yrkande 6 är för någon besparing på 8 miljoner kronor som man kallar för samordningsfördelar. Det finns heller ingen förklarande text i budgetreservationen och vi fick heller inget svar under debatten. Vi fick heller inga svar på yrkande 2 arvoden som är på 1,1 miljoner kronor men jag gissar att det handlar om politikerarvoden men hur det skall gå till presenteras inte.

Yrkande 3 är ju också väldigt ”rolig”. Minskad investering 2,5 miljoner kronor. På vad då? Finns inte en stavelse om denna besparing i texten eller under debatten. Är det i driftbudgeten eller i investeringsbudgeten? Förstår SD:s ledamöter skillnaden på driftsbudgeten och investeringsbudgeten?

När man summerar besparingarna så skall summan givetvis bli minus, det vill säga -40 351 000 kronor.

Sedan har vi satsningarna i yrkande 7-13. Det finns inte heller några förklarande texter till dessa satsningar och det kom inga förklaringar under debatten, där siffrorna bekräftades och hur de skulle användas.

Det mest pinsamma var ändå yrkande 12, Gratis helgparkering på Kvarnholmen till en kostnad på 2 miljoner kronor. Kommunalrådet Johan Persson (S) informerade SD om att det infördes för ett år sedan. Ridå!!!

Dagens Kalmar raljerar över detta 😉

https://www.dagenskalmar.nu/nyheter/politik/e/80640/sd-vill-ha-gratis-helgparkering-det-infordes-for-ett-ar-sedan/

Jag undrar om Petra Gustavsson, Mika Kotanen, Linda Kotanen, Michael Foghagen och Curt Gustafsson vet vad de håller på med. Jag förstår att de ledamöter som gav mig sitt stöd vid uteslutningen inte fått vara med att ta fram budgetreservation. De hade säkert behövts men jag förstår att de helst undviker.

På nedanstående länk finns handlingarna för budgeten. På sidan 139 börjar SD:s budgetreservation.

SD skall vara väldigt glada över att majoriteten och allianspartierna inte gick hårdare åt SD, det fanns med andra ord goda förutsättningar att förlöjliga SD. Men jag tror att dessa partier mer eller mindre redan har räknat bort SD i Kalmar. Dagens budgetfullmäktige och debatt visar att SD håller på att radera ut sig själva. Det var beklämmande att ta del av SD:s budgetreservation och lyssna till den bleka insatsen under budgetfullmäktige. Det tredje största partiet i kommunfullmäktige.

Om några månader startar jag ett nytt kommunalt parti i Kalmar med sikte på kommunvalet 2022!

Den som är intresserad att vara med och starta ett parti kan skicka mig ett mejl till. thoralf.alfsson@telia.com

11 reaktioner på ”BUDGETFULLMÄKTIGE

 1. ölandsbonde 2020-12-02 / 02:20

  Det nuvarande gardet av SD-ledamöter blev invalda under ditt lokala ledarskap. Något har tydligen blivit fel. Men när?

  Gilla

  • Thoralf A 2020-12-02 / 07:21

   Det blev fel när de själva blev tvungna att ta ansvar och göra grundarbetet, istället för att bara glida med och bara kvittera ut arvodet varje månad.

   Gilla

   • Ölandsbonde 2020-12-02 / 11:57

    Det problem som uppstår när en flock tappar sin ledare löser sig relativt snabbt. Efter en kort tid av oro kliver tvåan upp och tar ledningen. Tappar man både ettan och tvåan samtidigt blir det problem i några dagar innan en ny etta kliver fram. Detta gäller för nöt och hästar och jag tror det är tillämpligt även på människor.
    Det är troligt att din fortsatta närvaro hindrar en ny ledare att kliva fram och ta ansvar. Du är ju borta, fast ändå inte. Jag försöker föreställa mig motsvarande situation i hagen där ettan, t ex genom skada, tappat sin förmåga att leda men ändå är kvar i hagen. Det skulle inte fungera förrän en ny ledare genom klar dominans satt tidigare ettan på plats. Inte annars.

    Jag vill inte tro att de som vid valet ansågs lämpliga som ledamöter rakt igenom är sådana skitar. I så fall är det riktigt illa för partiet.

    Gilla

   • Thoralf A 2020-12-02 / 12:07

    Du glömmer en sak.

    Det pågår även en falangstrid i SD Kalmar. Den ena falangen har majoriteten i den parlamentariska gruppen, det vill säga de personer som hade ansvaret för budgetreservationen. Den andra falangen har majoriteten i styrelsen och deltog sannolikt inte i arbetet med budgetreservationen. Antingen så fick de inte vara med eller så valde de att stå vid sidan om i arbetet med budgetreservationen. Mitt förtroende är betydligt större för personerna som har majoriteten i styrelsen.

    Det kommer bli en strid när den nya styrelsen skall väljas i februari. Förr eller senare vinner den ena sidan/falangen och då blir det många avhopp, oavsett vilken falang som går segrande ur striden.

    Gilla

 2. Robban 2020-12-01 / 19:59

  Rätt tragiskt att se SDs utveckling! Inte bara i Kalmar tyvärr, utan hela landet!
  Louise Erixon kanske skulle kunna vända utvecklingen om hon bestämde sig för att ta över!
  I mitt fall har jag inget förtroende kvar för nuvarande SD styre! Så blir AfS iaf fram tills radikala förändringar sker av nuvarande SD! Vilket ser ut som att det inte kommer hända under överskådlig tid!

  Gillad av 2 personer

 3. Ivar Andersson 2020-12-01 / 10:27

  Petra Gustavsson, Mika Kotanen, Linda Kotanen, Michael Foghagen och Curt Gustafsson vet inte vad de håller på med utan visar att de är okunniga och ointresserade företrädare för SD.

  Gilla

  • turrim 2020-12-01 / 11:18

   Månne distriktsordföranden tillika i partiledningen och talesperson i energifrågor är stolt över sitt lokala lag?

   Gillad av 1 person

 4. Ludvig 2020-12-01 / 07:05

  Glädjande att du startar ett nytt parti, dina synpunkter behövs verkligen.

  Gillad av 4 personer

 5. Onkel Björn 2020-12-01 / 02:49

  Nu är jag varken Kalmarbo eller smålänning och kan varken rösta på eller hjälpa till. Men önskar dig ändå lycka till med nya partiet.

  Gillad av 5 personer

 6. Sven d.ä. 2020-11-30 / 22:13

  Spännande med ett nytt parti. Det verkar som om det finns utrymme for nya partier i Kalma. Det är ditt val men jag hoppas inte det blir något som blabla-demokraterna.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.