SVT FÖRVANSKAR CORONADATA

Jag har fortsatt kolla upp hur SVT rapporterar data angående coronaläget i Sverige och upptäckt att SVT även förvanskar antalet bekräftade smittade i sin nyhetssändningar. Den 5 januari sa nyhetsuppläsaren Fredrik Skillemar följande när kurvan visades för tittarna.

”Och här ser vi kurvan över antalet bekräftade fall per dag i Sverige sedan i mars”.

När jag laddat hem data från Folkhälsomyndigheten och gör en graf av data för bekräftat smittade får jag följande kurva. Kurva nedan är den verkliga och sanna kurvan.

I den kurva som SVT visar i sina nyhetssändningar är max antalet smittade per dag ca 7 000 personer men den verkliga siffran är närmare 11 379 personer som mest enligt Folkhälsomyndighetens statistik. SVT förvanskar med andra ord data. Hur gör man då detta?

Jag har sedan kommit fram till att SVT Rapport i själva verket visar det glidande medelvärdet över 7 dagar i sin kurva enligt den svarta kurvan nedan. Alla kan säkert se att den svarta kurvan nedan överensstämmer med kurvan som SVT Rapport visade den 5 januari.

Svart kurva är 7-dagars glidande medelvärde.

Ännu en förvanskning av propaganda kanalen och public service företaget SVT.

Det blir en ny anmälan till Granskningsnämnden. Anmälan gjord kvittonummer 8004.

Annons

12 reaktioner på ”SVT FÖRVANSKAR CORONADATA

 1. Björn Larsson 2021-01-07 / 20:40

  Så du har ”anmält” skillnaden mellan dagligt rapporterade fall, och det dagligt uppdaterade veckogenomsnittet av rapporterade fall. Det ser du ju själv direkt på den blåa FHM-kurva du lagt upp här, att den är svårläst p.g.a. rapporteringsfördröjning under helger. SVT gjorde rätt och du saknar poäng att göra.

  Det finns liksom liiite allvarligare problem med svensk media att ägna uppmärksamhet åt!

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-07 / 21:43

   Problemet är att nyhetsuppläsaren säger att det är ”Och här ser vi kurvan över antalet bekräftade fall per dag i Sverige sedan i mars”

   Det är inte den uppgiften som visas i kurvan utan ett 7-dagars glidande medelvärde. Det innebär samtidigt att du inte ser vilka toppar det finns med antal bekräftade smittade. Det är Fake news!

   Nyhetsuppläsaren skall istället informera om att det är ett 7-dagars glidande medelvärde som visas! Men du kanske tycker det är ok med falska uppgifter i public service nyhetssändningar?

   Gillad av 2 personer

 2. Lollo 2021-01-07 / 16:23

  Det är inte bara SVT som kör med falska påståenden. Det finns många andra som försöker förringa faran med corona. Swebtv t.ex. som jag annars gillar har hela tiden talat om corona som en vanlig influensa och påstår nästan dagligen att vi inte har någon överdödlighet. Sanningen är denna:

  https://www.friatider.se/overdodligheten-2020-nara-7000-manniskoliv

  Jag blir så trött på alla som driver agendajournalestik.

  Gilla

 3. Ò Hyra 2021-01-07 / 15:56

  Idag såg jag två ynglingar på en parkbänk vaccinera sej själva.
  Händiga personer. Respekt.

  Gillad av 3 personer

 4. bjornwiklund 2021-01-07 / 14:46

  Att i en graf visa dagligt rapporerade fall blir taggigt dels beroende på naturliga variationer men främst för att alla lag, provtagningar, försändelser et. al. har intermittent rapporterade,,,, att sedan en graf med löpande 7-dagars medelvärde ser annorliunda ut ger då mer trenden….. dvs de förvanskar genom att jämföra två olika saker…. och ännu mer belysande av trender är 2 och 3 veckors medelvärde….. att visa två olika sätt att presentera data att matematiskt bearbeta data är inte att förvanska isses så d…

  Gilla

  • Thoralf A 2021-01-07 / 16:27

   Då ska man också upplysa om vad man visar och inte säga att det är något annat.

   När det gäller kurvan för avlidna finns det dock ingen förklaring på de felaktiga data än ren lögn!

   Gillad av 1 person

   • bjornwiklund 2021-01-08 / 05:09

    Tyvärr så skalar SVT potatisen för oss…. följar men med intresse FHM och andra siter som presenterar relevanta data….

    Gilla

 5. Sven d.ä. 2021-01-07 / 13:52

  Jag tycker man får känna en viss besvikelse på våra epidemologer, virologer och vad allt de heter. De bästa försvaret är at isolera på olika sätt, om det är lock down eller bara undvika besök av äldre – sak samma. Det är kännt sedan medeltiden att det fungerar. Att använda munskydd är gammalt också. Det första vaccinet kom i slutet på 1700-talet (Jenner). Inga nya uppfinningar eller åtgärder precis.

  Visst har munskydden blivit bättre och vaccinen bättre och specifikare. Men det är inga nya åtgärder sätts in.

  Men kurvor kan man göra, ja förutom då SVT så inte verkar ha större kunskap inom ngt område.

  Gilla

 6. Hoppalong 2021-01-07 / 11:10

  Bra Thoralf, jaga legoknektarna.

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.