SIFFROR

I Barometerns bilaga Affärsliv var det en intressant artikel idag. Tidningen hade intervjuat Sizes VD Niklas Andersson, företaget tillverkar flerbostadshus. I artikeln kommenterar Niklas Andersson det stora bostadsbyggandet i Kalmar.

”Niklas Andersson tar som exempel Kalmar där man under flera år byggde 100–300 lägenheter per år. Sedan gjordes en kraftig satsning och 2019 färdigställdes 1 800 lägenheter.

– Det är naturligtvis bra att det byggs, för lägenheterna behövs men man dödar marknaden för en tid och låser staden för flera år framöver. Kapitalet flyr från en stad eller region när den blir överexploaterad. Det ser bra ut kortsiktigt men blir negativt på lång sikt, säger han.

Sizes för just nu långt gångna diskussioner om tillverkning av runt 300 bostäder i vår region men inga av dessa finns i Kalmar.”

Det här är precis det jag har varnat för i mina blogginlägg om bostadsbyggandet i Kalmar och att det kan bli konsekvenser vid en stor överetablering av bostäder. När jag läste artikeln så undrade jag hur kommunalrådet Johan Persson (S) skulle reagera på artikeln. Det blev också en reaktion på kommunalrådets Facebook.

Nu är ju frågan om det kanske är journalisten som skrivit fel och att det skall vara ”2019 och 2020 färdigställdes 1 800 lägenheter” i artikeln men Johan Persson hånar istället företagsledaren Niklas Andersson för att inte ha koll på siffrorna.

I en annan artikel i samma bilaga så uttalar sig även Johan Persson om bostadsmarknaden i Kalmar.

”Vi kan ju inte sluta bygga i Kalmar bara för att exempelvis Nybro riskerar att bli mindre. Den hänsynen tar vi inte. Samtidigt vet vi ju att efterfrågan på nya bostäder är stor, vi har i dag 2 000 personer i kö till det kommunala bostadsbolaget, säger Johan Persson.”

Här glider Johan Persson lite på sanningen eller ganska mycket skulle jag vilja påstå. Nu är dessa 2 000 personer som står i kö till Kalmarhem inte några bostadslösa. Det finns många hundra lediga hyresrätter idag i Kalmar. Nej, det handlar om personer som ställer sig i bostadskön för att samla poäng inför framtid. Varje dag i kön ger en ny poäng. En del kanske vill byta till en större lägenhet, en del till en mindre lägenhet men de är redan hyresgäster hos Kalmarhem. Att grunda efterfrågan på bostäder på bostadskön hos det kommunala bostadsbolaget är minst sagt naivt.

Johan Persson vet detta men han utnyttjar siffran på bostadskön till Kalmarhem för sina egna syften.

Annons

6 reaktioner på ”SIFFROR

 1. Jan 2021-03-12 / 11:10

  Varför är Johan Persson så besatt av byggande? Försöker han göra Kalmar till Stockholm? Jobben blir färre men bostäderna fler.
  Hur går detta ihop? Kan man inte försörja sig, lockar väl inte staden nåt vidare, om man nu inte är pensionär eller försörjd av kommunen eller staten. Det Johan kallar livskvalitet. Jag tror inte dessa personer har råd att köpa de hus som byggs.

  Finns det målgrupp för allt byggande?

  Gillad av 1 person

 2. Ölandsbladet 2021-03-11 / 23:20

  Intressant med rättstavningsprogram. När jag skrev storskiten om Lambertz fick jag fel. Men ändrade jag till storsossesskiten går det bra.
  Prova själva!

  Gillad av 1 person

 3. Högt hårfäste 2021-03-11 / 23:17

  Johan Persson måste vara ensam i sitt slag med detta bloggande, Facebookande och alla försvarsharanger, som kommunalråd. Tycker inte det är seriöst. I min kommun hör man aldrig kommunalrådet på det sättet, mer än i radio och tidning, trots att det talas ganska mycket negativt om vederbörande.

  Gillad av 1 person

 4. Mauritz 2021-03-11 / 23:06

  En bostadsbubbla är nog nära förestående i Kalmar. Läste att mäklare saltar utgångsbuden som aldrig förr, ungefär som JP kryddar sin sanning.

  Gillad av 1 person

 5. Olle 2021-03-11 / 22:46

  Herregud, vad är felet på Hårfästet? Bekräftelsebehov som ett litet barn. Trixa med siffror är hans melodi. Nu ska det visst bli bostäder i gamla Liljas med.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.