ÄR MAN BLINDA PÅ LÄNSSTYRELSEN

Idag har jag, Framtid Kalmar en debattartikel publicerad i Barometern angående det så kallade Foppahotellet. Socialdemokraterna brukar nästan alltid avstå från att skriva en replik. Nu återstår att se om det struntar i det även denna gång eller om Länsstyrelsen vill förklara sitt ologiska agerande.

Till vänster det första förslaget som Länsstyrelsen sa nej till på grund av att siktlinjerna mot slottet begränsades för mycket. Tillhöger det förslag som Länsstyrelsen har sagt ok till och som inte begränsar siktlinjerna så mycket. Helt obegripligt och helt ologiskt enligt min uppfattning. Utan här ligger det en hund begraven. Illustrationer Kalmar kommun.

Nu har Svensk byggnadsvårdsförening och Statens Fastighetsverk vaknat till angående denna tokiga detaljplan. Visserligen i elfte timmen men man kan ju hoppas att den socialdemokratiska majoriteten tänker till en extra gång och i varje fall lyssnar på Statens Fastighetsverk. Men det är sannolikt att hoppas på för mycket när det gäller de maktfullkomliga Socialdemokraterna i Kalmar.

Det har hänt helt obegripliga saker på Länsstyrelsen Kalmar län i detta ärende och jag tror personligen att förra länsrådet Malin Almqvist ligger bakom dessa obegripliga yttranden angående denna detaljplan. Jag har anledning att tro att Malin Almqvist fortfarande kan ha ett visst inflytande inom Länsstyrelsen Kalmar län trots att regeringen gav henne en tjänst som länsråd i Kronoberg istället.

Här kan du läsa min debattartikel i Barometern.

Men hela texten finns även här nedan.

Måndagen den 21 juni kommer detaljplanen för det så kallade Foppahotellet behandlas av Kalmar kommunfullmäktige. Om inget oförutsett inträffar kommer den maktfullkomliga majoriteten driva igenom detaljplanen. Jag företräder sedan den 1 april mitt nya parti Framtid Kalmar och jag kommer yrka avslag på detaljplanen, om det inte mot förmodan blir en återremiss.

Förra veckans debattartikel i Svenska Dagbladet från Svenska byggnadsvårdsföreningen där man skrev att planförslagen i Kalmar ”visar en anmärkningsvärd brist på respekt för synnerligen höga kulturvärden och är alarmerande exempel på hur nationella mål och lagstiftning negligeras”. Det var en riktig käftsmäll till Kalmars politiska majoritet.

Debattartikeln fick uppenbarligen Statens fastighetsverk att reagera och ifrågasätta varför Kalmar kommun inte ansett att SFV borde vara en remissinstans, som ansvariga för Kalmar slott. Hur SFV kommer agera om Socialdemokraterna i Kalmar driver igenom detaljplanen får framtiden utvisa men jag hoppas att man verkligen tittar ordentligt på detta ärende och framförallt Länsstyrelsens yttranden. Blir det en ny käftsmäll?

Det som enligt mig är det mest märkliga med hela handläggningen är Länsstyrelsens hantering av de två förslagen på hotellbyggnad. I det första förslaget som var en smal men hög byggnad så ansåg Länsstyrelsen att man inte kunde godkänna förslaget på grund av siktlinjerna mellan Kvarnholmen och Kalmar slott begränsades kraftigt och att det därmed påverkade riksintresset för mycket.

När sedan det omarbetade förslaget låg på bordet så var byggnaden i och för sig lägre men fortfarande väldigt hög, ca 25 meter och 6-7 våningar. Nu var den istället närmare 100 meter lång och de så kallade siktlinjerna begränsades nu i betydligt högre omfattning än i det första förslaget.

Då inträffade det helt otroliga att Länsstyrelsen tillstyrkte det nya förslaget. För mig så är den logiken fullständigt oförklarlig från Länsstyrelsens tjänstemän.

För mig finns bara en förklaring till att Länsstyrelsen godkände det nya förslaget. Det var dåvarande länsrådet som medvetet eller omedvetet påverkade beslutet. Att länsrådet Malin Almqvist är gift med kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) kan knappast vara okänt för någon. Juridikprofessorn Olle Lundin är en av Sveriges främsta experter på förvaltningsrätt. Han beskriver förhållandet mellan kommunens nummer ett och länsstyrelsens nummer två som ett ”klockrent jäv i en artikel i Barometern den 30 september 2020. Olle Lundin är inte nådig i sin kritik av detta jävsförhållande och menar att alla anställda på länsstyrelsen, förutom landshövdingen också är jäviga i alla ärenden som berör Kalmar kommun, på grund av deras ekonomberoende av Malin Almqvist. Jag kan bara instämma i kritiken.

Jag anser att alla Länsstyrelsens yttranden där Kalmar kommun varit motpart och som gjorts under den tid som Malin Almqvist varit ansvarigt länsråd på Länsstyrelsen borde dras tillbaka i de ärenden som fortfarande är öppna. Jag anser att Länsstyrelsens yttranden angående detaljplanen för Foppahotellet borde utredas på nytt och helst av en annan Länsstyrelse där inga kopplingar finns till tjänstemännen i de nu gällande yttrandena. Det handlar om förtroendet för Länsstyrelsen Kalmar län.

Thoralf Alfsson

Framtid Kalmar

Annons

11 reaktioner på ”ÄR MAN BLINDA PÅ LÄNSSTYRELSEN

 1. Bengt. Å 2021-06-17 / 16:47

  Detta är en skandal utan dess like. Kommunen o Länsstyrelsen har faen förstört ryktet för hela Kalmar Lön, som de har betett sig. Byggs detta hotell, så kommer det att dra ner statusen för Kalmars ”Linneuniversitet” ännu mera.

  Detta ”universitet” är placerat som ett av de sämsta o med lägsta status. Det gjordes en lista nyligen på de med högst status, Lund, Uppsala, Stockholm, Linköping i topp som vanligt, o Kalmar bland de lägsta.
  Naturligtvis är anledningen till detta att de med läshuvud inte vill söka sig till en kommun där så mycket skandaler ständigt levereras o likaså Länsstyrelsens alla oräkneliga skandaler.

  Ett länsråd som Malin med endast en mellanstadielärarutbildning utan yrkeserfarenhet blir länsråd för att hon delar säng med rätt person, nämligen kommunalrådet Johan Persson. Kan det bli annat än skit av det? O skandaler?

  Hon har ju totalt gjort bort sig.

  Ljög ihop en story om förre landshövdingen Thomas Carlzon tillsammans med sin väninna f.d husfrun så att landshövdingen tvingades avgå. (Detta med hjälp av Shekarabi som är privat vän med J Persson, vad gör man inte för sina vänner)

  Ljög ihop en falsk story till privata företag om sin sparkade väninna f.d husfrun som fick sparken av länsstyrelsen för stölder o förskingring.

  Ljög ihop en falsk story i Barometern att Thomas Carlsson på egen hand anställt flertal på länsstyrelsen vilket sedan visade sig vara lögn.

  Ljög ihop en story att landshövdingen på egen hand anställt en kock på residenset, vilket visade sig att det var Malin själv som skrivit under anställningen.

  Duperade den tillsatta Cecilia Sidegård Schelin som utgav i tidningen Barometern att hon skulle ”städa upp” på Länsstyrelsen, men som istället blev så duperad av Malin att hon försatte sig själv i problem och blev JO anmäld istället för att vara objektiv o ”städa upp”.

  Anställde ett ca 25 tal på länsstyrelsen tillsammans med Cecilia Sidegård Shelin utan kunskaper om ekonomi fanns till detta, med påföljd att större delen av dessa anställda knapot efter 1 års anställning nu är uppsagda.

  Fick pga sin klantighet o huvudlösa omdöme en knalltransport som länsråd till Växjö av staten för att bli av med henne.

  J Persson o Malin borde ha skämskudden på sig dygnet runt o inte komma sig för att visa sig på stan ens, likaså f.d husfrun.

  De trodde sig kunna avsätta en landshövding på lögner o komma undan med det, sedan blev de själva avsatta genom sparken från länsstyrelsen i Kalmar, vilka loosers.

  Gilla

  • Ölandsbonde 2021-06-17 / 18:40

   Bra rutet!

   Gilla

  • Ölandsbonde 2021-06-18 / 09:46

   Jag tror inte att skandaler inom ln påverkar val av högskola, och ort. Kalmarungdomar har Göteborgs universitet och Chalmer som traditionella val av studieorter. Många vill gärna flytta hemifrån och leva studentliv ockå.

   Utomstående som söker till Kalmar behöver rätt starka skäl. Det finns så många andra orter att välja mellan.

   Gilla

  • Länsbo 2021-07-28 / 14:10

   Håller med i stort om det som skrivs om det före detta länsrådet. Dock fick hon inte sparken, utan förflyttningen var ”frivillig”. Det har inte utretts vad som gick fel när det gäller ekonomin, vilka tjänster som tillsatts utan täckning, eller vem som bär ansvaret. Många av de som sagts upp är erfarna handläggare som arbetat länge och har lång uppsägningstid.
   Vad gäller Foppahotellet ville handläggarna överpröva planen med hänsyn till påverkan på riksintresset. Chefer valde att inte ta in planen för överprövning och handläggare anmälde avvikande mening.
   Om jag inte missminner mig gick kommunen för något år sedan ut med att man blivit lovade av länsstyrelsen att den senare skulle släppa igenom planen med den nya utformningen av hotellet. Stämmer det så gjordes det en överenskommelse på Malins tid och det innan det fanns ett ordentligt underlag för en bedömning.

   Gilla

 2. Roland Salomonsson 2021-06-17 / 13:23

  Är det samma byggherrar för förslagen?

  Vibbarna säger att den byggherre som fick avslag har ”fel” politiska kontakter i samhället. Medan den byggherre, som nu får tillstyrkan är knuten till Kalmars ”politiska adel” – ELLER ÄR DET EG EN MAFFIA? Utomstående känner igen korruption av stora mått.
  Klia min rygg, så kliar jag din.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-06-17 / 13:43

   Det handlar inte om något bygglov. Det handlar om en detaljplan och det är samma företag som skall bygga i båda förslagen. Skanska!

   Gilla

 3. Ölandsbonde 2021-06-17 / 11:34

  Jag har inget till övers för vare sig Kalmar eller stöddiga kalmariter. Men här har du helt rätt! Man ska vara ytterst varsam i bebyggelsefrågor. En förstörd vy varar i hundra år! Du har sunda synpunkter både på detta och all annan knasig bebyggelse på t ex grönområden.

  Stadsarkitekt är väl ett av de två proffs en kommun måste ha anställda. Har Kalmar ngn?

  Gilla

 4. Goliat 2021-06-17 / 09:35

  Läste den redan igår på barometern se, mycket bra. Brukar inte Hårfästet vara den första att svara på dina debattartiklar? Det kliar väl allt som oftast i hans fingrar?

  Gilla

  • Thoralf A 2021-06-17 / 09:50

   Han svarar i princip aldrig på något jag skrivit i tidningen. Däremot brukar han ibland kommentera på sin egen blogg. Han vill givetvis inte ge mig utrymme för ytterligare en replik i tidningen. Vilket är praxis i Barometern om de skulle svara. Jag får i så fall sista ordet och det vill inte Johan Persson, i synnerhet när han är på hal is.

   Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.