VAD SÄGER FLISORNA?

Så här dags under midsommaraftonsnatten tänkt jag skriva några rader om en nattlig utflykt i början av veckan då sommarsolståndet inträffade. Det blir ju inga mörka nätter just nu.

Vandringsled i gryningen på alvaret.

Jag besökte nämligen en mytomspunnen plats på det öländska alvaret. Tingstads flisor, platsen betecknas som en av de mest svårtillgängliga fornminnen på Öland. Det går inte ens att komma i närheten med bil, utan det är en vandring på närmare 4 km kortaste vägen enkel väg och det är lätt att missa leden och gå vilse på alvaret. Det är många som tänkt vandra dit men inte hittat fram.

”Tingstad flisor är två, drygt tre meter höga, tillhuggna kalkstensflisor som är resta högt uppe på en strandvall. [….] Platsen nämns första gången i en handling från 1393. Enligt folktraditionen samlades människor från byarna runt omkring för att avgöra gemensamma ärenden, lösa tvister och avkunna domar. Det har också framkastats tankar om att flisorna, som står i 90 graders vinkel mot varandra, kan ha fungerat som ett solur där den smalaste skuggan från vardera flisan markerat tingets början och slut. Ingen vet när flisorna restes. Men de står på ett gravfält där det finns lämningar från både bronsåldern och järnåldern. Bland annat finns flera stora gravrösen från bronsåldern i närheten.”

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar län

Jag har varit ute vid dessa stora kalkstenflisor några gånger tidigare men när jag var där senast så fick jag idén att se soluppgången vid flisorna och göra det just vid sommarsolståndet för att se hur de båda flisorna, som faktiskt står ca 220 meter ifrån varandra har någon koppling till soluppgången och sommarsolståndet.

Därför gav jag mig iväg mitt i natten till sydöstra Öland och började min vandring strax före 03:00 från bilparkeringen vid Gösslunda. Under min vandring kunde jag betrakta ett fint skådespel över fastlandet där blixtarna avlöste varandra och man kunde höra åskan mullra dovt och ibland lite hotande. Men på Öland var det mer eller mindre vindstilla och jag kunde lyssna till sånglärkan, näktergalen, göken och nattskärran under min vandring. Det är inte ofta jag hört nattskärrans ”knarrande”.

Jag var framme vid flisorna en liten stund före soluppgången som var ca 04:00. Jag var dock lite orolig under vandringen om åskmolnen skulle sträcka sig ut över Öland och skymma solen. Jag ville nämligen själv studera hur solen stod i relation till flisorna vid soluppgången men även uppleva atmosfären på denna mytomspunna plats vid gryningen.

Jag hade en väldig tur. Jag fick uppleva en riktig soluppgång vid Tingstads flisor på morgonen den 22 juni vid 04:05 kom solen sakta upp över det öländska alvaret. En häftig syn.
Norra flisan vid soluppgången.

Jag kunde dock konstatera att jag inte kunde se någon direkt relation till vinklarna på de båda flisorna och läget på solen vid uppgången. Det skulle dock vara intressant att se även solnedgången.

Södra flisan i morgonsolen någon timma efter soluppgången, den norra flisan kan ses lite längre bort.
Norra flisan.

Jag är övertygad om att flisorna inte har placerats på detta viset av någon slump, utan det finns ett syfte med placeringen. Varför detta avstånd mellan flisorna? Om förklaringen skulle vara att de fungerade som solur hade de ju inte behövt placeras ca 220 meter ifrån varandra.

Det är intressant att fantisera och spekulera i vad dessa flisor hade för syfte och vilken roll de spelade en gång i tiden. När restes dessa flisor och av vem?

Vid Ottenby finns även de så kallade Kungsstenarna som är liknande flisor. Men de står i ungefär samma vinkel och bara med ett mellanrum på ca 20 meter vad jag kommer ihåg.

Kungsstenarna vid Ottenby.

Det finns faktiskt ett bord med sittplatser vid den södra flisan. Det blev en njutbar morgonfika vid ca 05:00 i den tidiga morgonsolen.

Annons

19 reaktioner på ”VAD SÄGER FLISORNA?

 1. Kenny 2021-06-26 / 21:05

  Som många redan vet släppte amerikanska militären videos på ufos förra året och sen bekräftade militären att det är sant. Detta efter alla år i tystnad! Det finns också filmer med underjordiska tunnlar under haven som inte är gjorda av människor som amerikanska militären hittat. Tror inte dessa filmer är utlagda på vanlig media, så man får ha andra appar för att se, och tro vad man vill. Det sägs att amerikanska militären ligger minst 20 år före andra länder i utveckling.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-06-26 / 22:56

   Vad har det med flisorna att göra?

   Gilla

   • tompas11 2021-06-27 / 00:59

    Vem vet vad detta har med flisorna att göra. Det kan ha det och det kan inte ha det. Ingen nu levande människa sitter inne med svaret. Framtiden kanske kommer att avslöja sanningen…

    Gilla

   • Kenny 2021-06-27 / 22:47

    Har aldrig sett dessa flisor bara vikingastenar. Inget behöver ha med det andra att göra bara en inflik. Flera påstår ju att pyramiderna gjordes av aliens som flera tusen år senare befolkades av ditflyttade egypter. Det fanns ju inga möjligheter att bygga dessa super pyramider så noga med den tidens enkla teknik och kranar!? Tror det mest ligger filmer på bitchut och telegram om underjordiska tunnlar amerikanska militären hittat!

    Gilla

   • Thoralf A 2021-06-27 / 23:31

    Lavan från vulkaner skapar tunnlar i underjorden.

    Gilla

   • Kenny 2021-06-28 / 00:59

    Jag vill inte skriva mer om detta ämne i denna blogg. Sök och du ska finna står det i en annan bok. Citat ”Lavan från vulkaner skapar tunnlar i underjorden” jo men dessa tunnlar är något mer komplexa och innehåller helt andra saker. Efter presidenten DT blev avsatt åkte han direkt till militären, den enda icke korumperade myndigheten i USA. Info finns på nätet. Ni får söka info själva.

    Gilla

  • tompas11 2021-06-27 / 01:00

   Intressant kommentar Kenny!

   Gilla

  • Fredrik Östman 2021-06-27 / 18:19

   Det sägs också att det byggs kanaler på mars och att månen är en grön ost.

   Gilla

   • Kenny 2021-06-27 / 22:36

    Ja det är alltid lätt att tramstrolla i inlägg! Gissningsvis bara ,vet du inte hur välskriven den amerikanska konstitutionen från 1789 är!? Hur militär och myndigheter ska förhålla sig i landet!?

    Gilla

 2. Christer 2021-06-26 / 19:11

  Bildar de möjligen en enslinje, som har någon signifikans?

  Gilla

 3. turrim 2021-06-26 / 17:45

  Mycket intressant. Det är av sådana här gamla ”flisor” berättade på ett enkelt sätt som jag inser på riktigt att vi har en mycket gammal historia. Den som vi ska slå vakt om och inte låta några utombys förflacka.

  Ett annat exempel nyligen. Skickliga personer har rekonstruerat huvuden från flera tusen år gamla människor. De ser ju ut som vi! Det trodde jag kanske inte.

  Att de med moderna kläder skulle kunna gå på Storgatan och ingen skulle reagera. De kunde säkert kommunicera på något sätt även om de inte skrev böcker. Från dem till oss har jorden genomgått många klimatförändringar och undergångsförkunnare har satt många dead-line. Men fortfarande består världen med behaglig temperatur och lagom vattenstånd.

  SVT visade nyligen pilar på invandringen efter istiden. Från söder och från öster genom Norrland. Sedan möttes de på mitten. Då blir min tanke – hur kan man med dessa pilar tala om vissa små grupper inom Sveriges nuvarande gränser som urbefolkning?

  Tänk vad några flisor på vackra bilder kan starta tankarna om den riktigt gamla forntiden. Tack Thoralf.

  Gilla

 4. Sven d.ä. 2021-06-26 / 13:23

  Detta är en utflykt i mitt tycke. Intressant. Jag antar att du läst allt du kommit över om Flisorna, så du har en teori.

  Det verkar uppnebart att man inte bara reste dessa stenar för skojs skull. Det är mycket arbete involverat. Jag har själv baxat runt en sten på ca 500 kg, och det är inte lätt gjort.

  Intressant är att Flisorna inte är unika. Titta bara på Kilmartin Glen https://www.historic-uk.com/HistoryMagazine/DestinationsUK/Kilmartin-Glen/ De liknar Kungsstenarna. Men oavsett vad så har man lagt ned jobb på att resa dessa monument. Det måste funnits kommunikation mellan öar, marker etc, mer kontakt än vad man trott under tiden man reste dessa monument. det måste ha funnits en gemensam tanke med att resa stenarna.

  Gilla

 5. Thor 2021-06-26 / 11:20

  En fin skildring. Stort tack.

  Gillad av 1 person

 6. stigrydmark 2021-06-26 / 09:55

  Tack för trevlig och intressant information!

  Gilla

 7. MickeP 2021-06-26 / 09:48

  Fantastiskt intressant!

  Man undrar verkligen vad som var anledningen till att ”flisorna” restes. Kan man på ngt sätt utröna om de restes samtidigt?

  Micke P

  Gilla

 8. Håkan Spångberg 2021-06-26 / 08:07

  Låter som en härlig morgon.

  Gilla

 9. Lars 2021-06-26 / 06:39

  Ursvensk är bara barbariet – resten av utvecklingen har kommit utifrån – Reinfeldt 2006 när han ställde in sig hos populationen i Ronna, Södertälje.
  Sedan har vi politiker som Thoralf som sprider fakta och ljus över vår fantastiska historia – bara att välja vem man vill tro på.

  Gillad av 4 personer

 10. messkalle 2021-06-26 / 05:14

  Utan vara expert i något om ämnet känner jag till att jordens magnetiska jordpol presiderar, för flyttar sig årligen. Jordaxel har säkert också ändrat lägge sedan Fliserna restes. När Ales Stenar ursprung ifrågasattes av en amatör gick kunskapseliten bananas. Själv tror jag på Ales Stenar uppfördes före Vikingatiden, kanske efter inspiration av Stone Henge

  Gilla

 11. Laglydig 2021-06-26 / 02:05

  Mycket intressant och Öland har ju en mycket intressant historia som från 300-talet och framåt är någorlunda dokumenterad av arkeologiska fynd (mynt från Romarriket m m). En liten del av bönderna flyttade ju över till Estland (Dagö och Ösel om jag minns rätt) i början av 1200-talet (här finns även skriftliga förutom arkeologiska källor). Ester som bär s k sonnamn är ett sentida bevis för denna utflyttning.

  De här flisorna eller stenarna torde dock vara av betydligt äldre datum. Utan att vara expert så skulle jag gissa på yngre stenålder (och då den yngre delen) d v s någonstans 2 500-1 700 f Kr och att de haft någon form av kulturell och eventuellt religiös betydelse.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.