VILKET FÖRSLAG DÖLJER SLOTTET MEST?

Jag tänker lägga upp ett eget foto som jag tog för några veckor sedan, som visar en del av den vy och siktlinjer mot slottet som debatterats flitigt i Kalmar med anledning av Foppahotellet. Jag kommer också lägga upp två olika illustrationer på det föreslagna hotellet. Jag har fått kämpa med kommunenstjänstemän för att få fram den ena av dem.

Sedan hoppas jag att ni vill svara på min fråga i den omröstning som jag startar sist i blogginlägget.

Först kommer mitt foto så ni kan se siktlinjer och kan föreställa er dem även från andra vinklar.

Foto tagit den 11 juni ifrån stadsmuren vid bastionen. I högerkant på fotot kan delar av stadsmuren synas och ännu längre till höger ligger den äldre bebyggelsen på Kvarnholmen

Sedan kommer illustrationerna.

Foppahotell förslag 1.
Foppahotell förslag 2.

Det handlar om vilket av förslagen som tar bort mest av siktlinjerna mellan Kvarnholmen och slottet? Slottets betydelse och hur slottet framhävs i Kalmars stadsbild är viktigt för det som kallas riksintresse och som är skyddat enligt lag. Vad anser du? Svara gärna på min undersökning.

Jag har skrivit en reservationstext till beslutet i kommunfullmäktige som går att läsa på följande länk.

Annons

15 reaktioner på ”VILKET FÖRSLAG DÖLJER SLOTTET MEST?

 1. Cosmik Debris 2021-07-03 / 00:14

  2021-07-01 11:51 skrev jag: ”Jag blir inte förvånad om polismördaren visar sig vara en finlemmad somalier med tom blick och halvöppen mun”

  Hela jävla regeringskansliet är en enda stor arbetsplatsolycka.

  Gillad av 1 person

 2. Andersson 2021-07-02 / 15:57

  Jag hade stans finast utsikt. Det har jag inte längre.

  Gilla

 3. Sven d.ä. 2021-07-02 / 12:10

  Jag har inte varit i Kalmar på ca 40-50 år. Det enda jag kommer ihåg och tyckte vara fantastiskt var Kalmar Slott. Det är er främsta resurs. Var försiktig med Slottet.

  Gilla

  • Thoralf A 2021-07-02 / 13:17

   Inte helt oväntat. Gota Media AB har samma agenda som Bonnierkoncernen, det vill säga uppfostra befolkningen att tycka rätt!

   Gillad av 1 person

 4. Ölandsbonde 2021-07-02 / 11:52

  Bygg båda, vetja. Det förtjänar kalmarbor. Går fint ihop med konstkuben också. Snille och smak. Typ. Fast tvärtom.

  Gilla

 5. Ingemar Ekman 2021-07-02 / 09:33

  Jag tycker båda förslagen är hemska, men det finns ingen kryssruta för det.

  Gillad av 1 person

 6. Lars 2021-07-02 / 08:55

  Vi har ju en stadsarkitekt i stan – kan undra om hon tycker ngt i denna fråga – ja menar utseendet har väl betydelse eller (?) – o förslag nummer två påminner mest om ett Domusbygge ifrån 1963.

  Gillad av 1 person

 7. Lars 2021-07-02 / 08:48

  Det som slår mig direkt är att om man kapar bort de 6 första fönsterraderna mot gatan (Ölandshamnen) i förslag två så borde man få det som minst stör vyn mot slottet – men det kanske inte går av andra skäl..Att sedan arkitekturen på bygget är trist o fantasilöst är en annan femma. Kan inte beställarna åka till Oslo o få lte inspiration ifrån hamnområdet med Akers brygge o Tjuvholmen mm.

  Gillad av 1 person

  • Thoralf A 2021-07-02 / 08:55

   Problemet som jag ser det är att det finns även andra vinklar som blir helt blockerade av förslag 2. I princip blir förslag 2 som en mur på 25 meters höjd som blockerar alla siktlinjer från den allra södra delen av stadsmuren ända bort till västra sidan av centralstationen. Förslag 2 innebär en hotellbyggnad som är närmare 100 meter lång enligt detaljplanen.

   Gilla

   • Lars 2021-07-02 / 09:35

    Har du nog rätt i – om man går västerut på stadsmuren så blockerar förslag två sannolikt slottet effektivt. Den vy du visade (nr 2) skulle dock tjäna på att byggnaden dras in från vägen 25 meter.
    Det bästa vore kanske att bygga riktigt lågt eller inte alls – kanske bara göra ett stort torg med diverse låga servicebyggnader som samlingsplats för studenter o turister..

    Gilla

   • Benny 2021-07-03 / 06:46

    Båda förslagen är horribla och är verkligen inget för en historisk stad som Kalmar! Om man nu måste bygga varför inte bygga som IST:s nya planerade kontor i Växjö som ska byggas i sekelskiftesstil från ca 1900 i klassisk stil? Läs mer på arkitektupproret där arkitekter som bara klottrar fram hus i funkis 2.0 stil beklagar sig över bygget i Växjö. Funkis 2.0 borde för övrigt kallas sunkis 2.0 i stället!

    Gilla

 8. Staffan Sundqvist 2021-07-02 / 04:14

  Båda förslagen är fruktansvärt usla.

  Gillad av 2 personer

 9. Laglydig 2021-07-02 / 02:52

  Kanske lite dålig formulering av det sista akternativet ”Vet ej eller båda lika dåliga/bra”.

  Jag har en uppfattning så jag tillhör inte gruppen ”Vet ej”, sen missade jag ”/bra”.

  Jag tycker alltså att båda alternativen är dåliga. Jag vill inte att sossarna skall förstöra vår historia ytterligare!!!

  Kalmar slott är en riksangelägenhet eller snarare en Skandinavisk angelägenhet med tanke på Kalmarunionen (det hade varit bättre med en sådan igen än det här jävla EU för övrigt).

  Kalmar slott är en symbol för Kalmar så allt som förminskar det är bara skit!

  Jag vill tillägga att jag inte är Kalmarbo och aldrig har varit bosatt i Kalmar, men jag vistades där en del i slutet av 1980-talet p g a att min dåvarande hustru (skild sen många år, tack och lov!) kommer från just Kalmar.

  Gillad av 1 person

 10. Högt hårfäste 2021-07-01 / 23:35

  Båda förslagen är katastrofala i mitt tycke!

  Gillad av 2 personer

Kommentarer är stängda.